Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz/DAC do 10 000

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

szukam jakiegoś wzmacniacza kolumnowego + DAC (podpięty do komputera) do 10 000 zł, może być nowy lub powystawowy.

Przejście z Dali Zensor 3 + Denon PMA-50, nowy będzie grał z kolumnami Gato Audio FM-15.

Muzyka głównie elektroniczna (chillstep, house, czasami dubstep) i klasyczna (oraz gatunki pokrewne, solo fortepian, skrzypce). Zależy mi na detalach (ważne przy utworach orkiestrowych) oraz przyjemnym, nieco relaksacyjnym dźwięku.

Kompaktowe rozmiary będą plusem, sprzęt będzie stał na biurku, więc oszczędność miejsca mile widziana.

Zastanawiałem się nad np. Naim Uniti Atom HDMI (powystawowe są po 9 000 zł). Jakie są Wasze propozycje?

Z góry dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/152787-wzmacniaczdac-do-10-000/

Cześć,

Jeśli źródłem będzie komputer to chyba do końca nie ma sensu płacić za funkcję streamingu we wzmacniaczu. Jeśli szukasz czegoś o małych gabarytach spójrz na wzmacniacz Cyrus 8DAC z modułem QXR lub Synthesis Roma 54DC+. Oba mają wbudowane fajne przetworniki, bez problemu podłączysz komputer a na biurku nie zajmą dużo miejsca. Jeśli chciałbyś je przetestować daj znać, zorganizujemy wypożyczenie.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Hegel H190

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mocy 150W na kanał powinno dobrze napędzić Twoje kolumny. Jak na razie ta ostatnia seria(H190,H390, H590) najbardziej chwalona z wszystkich wypuszczonych w klubie Hegla.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hegel 190 z pewnością warty sprawdzenia no ale nie będą to kompaktowe rozmiary. Proponowanego przez Pana Michała Cyrusa 8.2 DAC bym odpuścił ponieważ to wyraźnie  ciepłe, miękkie granie nie stawiające na detal, rozdzielczość czy dynamikę i niestety nie jest to też wydajny piecyk (zewnętrzny zasilacz psx r2 tego nie zmienia). Na Twoim miejscu zacząłbym od wzmacniaczy Gato, spełniają wszystkie założone przez Ciebie kryteria. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Panie @Adam 38 odniosłem się bardziej to tej kwestii:

21 godzin temu, Tabalan napisał:

oraz przyjemnym, nieco relaksacyjnym dźwięku.

Może Pana krytyczne zdanie wynika z faktu kolumn, które współpracują u Pana z Cyrusem, może nie jest to optymalne połączenie po prostu. ?

Pozdrawiam,

Michał

58 minut temu, Na Temat Audio napisał:

Może Pana krytyczne zdanie wynika z faktu kolumn, które współpracują u Pana z Cyrusem, może nie jest to optymalne połączenie po prostu. ?

Może jeszcze za czasów pracy w P.D. to   Pan Michał osobiście  polecił mi Cyrusa 8.2 do moich Dynek X14, odradzając Atolla in 200? :) I obiecał niesamowitą petardę i dynamikę po podłączeniu dodatkowego zasilacza Cyrusa? ;) Szczerze to w ślepo uwierzyłem w ten cały zasilacz psx r2 i na kredyt zaufania kupiłem od Pana Cyruska 8.2. Patrząc przez pryzmat czasu i jakiegoś tam nowego "doświadczenia w audio" otrzymałem wzmacniacz grający ciepło, dostojnie i z bardzo, bardzo przeciętnymi jak na jego wysoką cenę niskimi tonami. Do tego faktycznie zgoda - wyraźnie za lichego do moich Dynaudio X14 czy ATC7. Obiektywnie Cyrus 8.2 to fajna, mała zabawka do cichego, romantycznego plumkania w sypialni przed snem i do bardzo "łatwych"  paczek. Jest w nim muzyka ale 

22 godziny temu, Tabalan napisał:

Muzyka głównie elektroniczna (chillstep, house, czasami dubstep) 

ja Cyrusa 8.2 nie widzę jako ten pierwszy wybór ;) Ps. Dodatkowy zasilacz moim zdaniem poprawia tylko nieznacznie jakość wbudowanej sekcji DAC w tym wzmacniaczu, prądu i obiecanej "petardy" w nim nadal brakuje Panie Michale... No i trzeba lubić połączenie ocieplonych monitorów z podobnie grającym wzmacniaczem, obecnie takie połączenie średnio mi się podoba ale może ktoś inny właśnie tego szuka. 

4 minuty temu, Adam 38 napisał:

Może jeszcze za czasów pracy w P.D. to   Pan Michał osobiście  polecił mi Cyrusa 8.2 do moich Dynek X14, odradzając Atolla in 200? ? I obiecał niesamowitą petardę i dynamikę po podłączeniu dodatkowego zasilacza Cyrusa? ? Szczerze to w ślepo uwierzyłem w ten cały zasilacz psx r2 i na kredyt zaufania kupiłem od Pana Cyruska 8.2

Panie Adamie  nie pamiętam aby podczas mojej pracy w sklepie Planeta Dźwięku kiedykolwiek kupił Pan coś bez uprzedniego testowania, z tego co pamiętam urządzenia regularnie jeździły do Pana ( nie wszystkie kupował Pan u mnie, czasem tylko wspierał się Pan moją opinią jak dobrze obaj wiemy ). Co więcej zawsze kupując na odległość miał Pan możliwość odstąpić od zakupu w przypadku braku satysfakcji z poczynionych zakupów. Więc dziwi mnie stwierdzenie, że w cokolwiek ślepo Pan uwierzył i na coś obiecanego ciągle Pan czeka... Co więcej jeśli dobrze pamiętam to właśnie Atolla kupował Pan u mnie ( albo wzmacniacz In100se albo CD100se2 ) więc tym bardziej nie widzę powodu bym miał Panu odradzać Atolla, to raczej Pan szukał czegoś innego ( a Cyrus był jednym z odsłuchiwanych przez Pana ). Cyrusa również poleciłem Panu pracując jeszcze w poprzednim sklepie, więc raczej trudno zarzucić mi stronniczość, o którą mógłby mnie Pan teraz posądzić. Kiedy byłem pracownikiem Planety Dźwięku chętnie korzystał Pan z moich rad ( z odsłuchem kolumn ATC włącznie ), dziwnym trafem stałem się tym złym, gdy odszedłem do znienawidzonego przez Pana dystrybutora E.I.C. Muszę nauczyć się z tym żyć.. ?

Rozumiem, że nie jest Pan zadowolony z tego jak brzmi Pana obecny system, jednak każdy z elementów dobierał Pan do reszty toru samodzielnie, ja tylko mogłem sugerować pewne rozwiązania. Widać z biegiem czasu Pana odbiór dźwięku na tyle się zmienił, że dawne wybory nie dają już radości... Życzę jak najszybszej możliwości zmiany elektroniki i ponownego, niezmiernego zadowolenia ze słuchanej muzyki w nowym już systemie ? 

Na szczęście z mojego doświadczenia jest Pan jednym z nielicznych, niezadowolonych posiadaczy Cyrusa. Większość klientów chwali sobie te rozwiązania ( jeśli już zaakceptują specyficzny, klasyczny design tych urządzeń ).

Pozdrawiam serdecznie,

Michał

No cóż, ja pamiętam jak odradzał mi Pan Atolla 200 twierdząc, że to podobny charakter grania do Atolla 100 i do Dynaudio Excite trzeba jakości (Cyrus) a nie prądu (Atoll 200).  I bardzo Pana lubię Panie Michale, sam dokonałem wyboru, więc luzik ? Chociaż ta petarda po podłączeniu psx r2 to jednak nie do końca... Cyrusy zostają, mam nadzieję długo i bezawaryjnie mi służąc. Ps. Kuna, czemu mi Pan nie wysłał nic od Naima? Nawet tego "Atoma". Pozdrawiam. 

Panie Adamie nie pamiętam czemu nasze dywagacje nie zeszły na temat Naima, szczególnie, że wtedy miałem prywatnie i Dynaudio i Naima. Atom zdecydowanie nie jest dla Pana, powinien się Pan rozglądać za XS2 lub Supernait 2 jeśli już.

Pozdrawiam,

Michał

W dniu 10.11.2020 o 15:48, Adam 38 napisał:

Na Twoim miejscu zacząłbym od wzmacniaczy Gato, spełniają wszystkie założone przez Ciebie kryteria. 

Cóż, wiem że wzmacniacz Gato DIA-250S świetnie się zgrywa z tymi kolumnami, będę szukał, może na BF lub święta się trafią jakieś okazje.

W dniu 10.11.2020 o 15:07, Na Temat Audio napisał:

Jeśli szukasz czegoś o małych gabarytach spójrz na wzmacniacz Cyrus 8DAC z modułem QXR lub Synthesis Roma 54DC+. Oba mają wbudowane fajne przetworniki, bez problemu podłączysz komputer a na biurku nie zajmą dużo miejsca. Jeśli chciałbyś je przetestować daj znać, zorganizujemy wypożyczenie.

Najpierw bym musiał kupić te kolumny, dopiero wtenczas bym się umawiał na wypożyczenie wzmacniacza. Przy czym ten Cyrus wybitnie nie podchodzi mi wyglądem. Bardziej wolałbym coś w stylu Gato Audio DIA-250S, ten wspomniany Hegel H190 czy obecne Denony. Jako że wzmacniacz będę miał cały czas przed oczami to wolałbym żeby się prezentował jako tako.

21 godzin temu, Tabalan napisał:

Najpierw bym musiał kupić te kolumny, dopiero wtenczas bym się umawiał na wypożyczenie wzmacniacza. Przy czym ten Cyrus wybitnie nie podchodzi mi wyglądem. Bardziej wolałbym coś w stylu Gato Audio DIA-250S, ten wspomniany Hegel H190 czy obecne Denony. Jako że wzmacniacz będę miał cały czas przed oczami to wolałbym żeby się prezentował jako tako.

Rozumiem, odnosiłem się do wytycznych, że urządzenie powinno mieć kompaktowe wymiary, gdyż będzie na biurku.

Michał