Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, GRZEHOO_P napisał:

Ja, nieśmiało 🙏🤔 , poproszę o zakończenie tej wymiany poglądów, każdy z Was napisał co uważa za jedyną słuszną prawdę, i jednocześnie dał wyraz niechęci do jakiejkolwiek zmiany swoich poglądów... nie ma więc sensu pisać tego kolejny raz...  Panowie LITOŚCI 🙏🙏🙏🥴 

Widzisz. Pomijając fakt że masz rację co do zbytecznej dalszej pisaniny to jednak to nie jest dyskusja o poglądach ale o biologii człowieka i zaprzeczaniu jej w zakresie dość elementarnej wiedzy w tym zakresie. 

Mocno ugruntowanej i względnie łatwej do zweryfikowania samodzielnie jesli ktoś powątpiewa w badania innych. 

Ja z kolei chciałbym oddać swój głos na „tak” w dyskusji o filtrze loudness, mimo że odbiega nieco od głównego tematu tego wątku. Solidna dawka informacji od ludzi którzy sporo na ten temat wiedzą (po odlaniu wody od tych którym tylko się wydaje że coś wiedzą). Wczoraj to nawet trochę zapunktowałem w towarzystwie wyjaśnieniem po co tak naprawdę ten magiczny guzik jest.

1 godzinę temu, tenkowal napisał:

Podkreślę raz jeszcze - filtr loudness łatwo jest zrealizować źle, stąd nie dziw, że dużo ludzi ma do takich filtrów uraz i mówi, że psują dźwięk.

Pełna zgoda z tym. Miałem wczoraj okazję posłuchać wzmacniacza w którym to było zrobione źle bo za głęboko. W DA jest zrobione nieźle bo bez przesady.

Cytat

po odlaniu wody od tych którym tylko się wydaje że coś wiedzą

Można lepiej zignorować posty osób, które wczoraj były ekspertami od magicznych grających kabelków, a dzisiaj od fizyki - strata czasu.

Cytat

W DA jest zrobione nieźle bo bez przesady.

W DA na płytkach reduktora ludzie rożne potencjometry montowali.

Godzinę temu, januszowe napisał:

W DA na płytkach reduktora ludzie rożne potencjometry montowali.

O potencjometrze na presence wiem i sam mam zamiar wypróbować bo pomysł zapowiada się ciekawie.

Z potencjometrem na loudness się nie spotkałem.

Edytowane przez GarbataPoczwara

We wzmacniaczu DA miałem najpierw potencjometr 100k (sklep lampyelektronowe.pl) - miał nieakceptowalnie duży rozjazd między kanałami. Potem zakupiłem na Ali drabinkę 250k. W pierwszym przypadku kontur był tyko mierzalny na oscyloskopie - nie bardzo dało się go usłyszeć, przy 250k efekt jest zadawalający. Dodam, że kondensatory i rezystory zostawiłem zgodne ze schematem DA. Co do potencjometru na loudness to Yamaha go stosuje.

Doprecyzuję że miałem na myśli potencjometr loudness w DA. Inni producenci oczywiście stosują jak najbardziej. U mnie siedzi niebieski alps 100k i daje radę. Kontur jest wyraźnie słyszalny ale nie zalewa brzmienia tylko podbija to co trzeba. Wszystkie kitowe elektrolity wywaliłem do kosza bo to jakieś totalne "gie" było i nawet nie było sensu tego lutować. Na ich miejsce na pokład wjechały rubicony i panasoniki audio. Z kitowych zostały tylko czerwone wimy. Z rezystorów zmieniłem tylko R121 i R122 w zasilaczu na "wiadomy" dzielnik napięcia. Sprawdzałem jeszcze zmianę R94 z 50k na 100k ale tego akurat nie polecam robić bo ze wzmacniacza schodzi cały urok.

Trochę krucho u mnie z czasem na działania że wzmacniaczem, ale przyjechały transformatory i płytki i musiałem sprawdzić czy wszystkie otwory pasują. Jak się okazało jest ok. Zatem trafa przykręcone a płytki czekają na lutowanie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20240423_194906~2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 18.04.2024 o 22:50, madras napisał:

Płytki są dostępne - przyjechały dziś.

Ukryta Zawartość

Co to za płytka? Jakiś nowy "ficzer"?

madras.thumb.png.45faaf6e1b73176b244d582d90d52783.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, GarbataPoczwara napisał:

Co to za płytka? Jakiś nowy "ficzer"?

To selektor źródeł w stylu Sansui, czyli czysto mechaniczny, bez żadnych przekaźników.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Screenshotfrom2024-04-2512-41-00.thumb.png.884151563cdfc5dd41605288880a9938.png

Kompatybilne selektory z płytką to:

- ALPS SRRM342800
- ALPHA SR2512MF
ale tez inne obrotowe typu 3P4T np:

Ukryta Zawartość

W dniu 22.04.2024 o 15:45, GarbataPoczwara napisał:

O potencjometrze na presence wiem i sam mam zamiar wypróbować bo pomysł zapowiada się ciekawie.

Tutaj rozrysowałem Ci jak to nalezy zrealizować:

Screenshotfrom2024-04-2512-28-05b.thumb.jpg.b2ebe3989f773edf22dc97bd84688b45.jpg

Patrząc z perspektywy oryginalnego schematu AU-70 nalezy wywalic przelacznik ON/OFF i wpiąć potecnjometr logarytmiczny 2x50kA w jego miejsce. Natomiast rezystor R90 6k zastąpić wartością 6.8k (6.8k i 50k równolegle daje oryginalne 6k). Jak widać potencjometr skręcony na 0 zgrabnie wyłącza całkowicie filtr z obwodu co odpowiada pozycji OFF. Natomiast odkręcenie na maks. skutkuje podbiciem o 10dB niskich zakresów. Potencjometr musi byż koniecznie 50k i koniecznie logarytmiczny, żeby podbicie zmieniało się równo wraz ze stopniem odkręcenia w całym zakresie.

Pragnę zaznaczyc jeszcze, że na płytkach DreamAmpu Reduktor Szumu skasowal w ogóle elementyt R90 i C58 względem oryginalnego schematu, także będziesz musiał je dodać w szereg z rezystorem 2k.

W dniu 19.04.2024 o 13:54, przemak napisał:

119251_38558.jpg

Tak, te terminy są ze świata gotarowego 😉

Są oczywiście tańsze rozwiązania, powiedziałbym "oszukańcze", w których ten rezonans to po prostu dodatkowy filtr podbijający jakieś wybrane pasmo.

Mój brat ma właśnie 6505 i zobaczyłem teraz jak jest zrealizowany ten "Resonance" tam i faktycznie działa to tak samo jak "Presence" w Sansui AU-70, to ten sam patent, można powiedzieć. No proszę 😄 

To się nazywa "resonance" bo raz, że oczywiście podbija dół szeroko, ale dwa, że zwiększa impedancję wyjściową. Normalny DF takiego marshalla to poniżej jedności, z takim ficzerem pewnie 0,5 max. Przy charakterystyce impedancji jak poniżej (szara krecha):

eminence-legend-12.jpg

Będzie dodatkowe podbicie w rezonansie głośnika w okolicy tych 100Hz, przy czym dla każdego głośnika i każdej obudowy ten rezonans przypadnie w innym miejscu, więc wzmacniacz będzie inaczej reagował z każdym głośnikiem.

Jest dokładnie tak jak mówisz z tym DF i impedancją wyjściową.

Przy okazji dla zaintersowanych troche offtop ale związany, kiedyś czytałem ciekawy artykuł o tym:

Ukryta Zawartość

Mowa jest tam o tym, że stopnie końcowe lampowców zachowują się jak kwazi źródła prądowe z powodu ich znacznej impedancji wyjściowej - szczególnie te z niskim DF. Podczas gdy tranzystorowe wzmacniacze zachowują się jak kwazi źródła napięciowe. Dlatego też niektórzy produceni celowo dodają rezystor na wyjściu tranzystorowca, żeby pogorszyc DF i zwiększyć impedancję wyjściową, aby uzyskać ten efekt kwazi prądowego sterowania obciążeniem, żeby dodać trochę "lampowego efektu". 😄 

Ale wracając z offtopu - ten Sansujowy PRESENCE obniżający DF dla niskich zakresów podbija bas "lampowo" jakby to określili niektórzy audiofile, w przeciwieństwie do klasycznego układowi regulacji barwy dźwięku. 😄

Samemu Reduktori Szumu filtr PRESENCE bardzo przypadł do gustu w przeciwieństwie do filtru LOUDNESS.

Gdzie opisywał jego działanie w 36:47 sekundzie filmu o Sansui AU-70:

Niestety ze względu na niestabilność wzmacnicza spowodowana niepoprawnym podłączeniem katod filtr ten wzbudzał wzmacniacz DreamAmp, stąd też RS ostatecznie skasował ten filtr. Także @GarbataPoczwara jak będziesz testować go, to uważaj bo może Ci się wzbudzić wzmacniacz jeśli masz bielewiczowską konfigurację katod zamiast sansujowej. 😄😄 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras
22 minuty temu, madras napisał:

Tutaj rozrysowałem Ci jak to nalezy zrealizować

Dzięki, wszystko jasne.

48 minut temu, madras napisał:

Także @GarbataPoczwara jak będziesz testować go, to uważaj bo może Ci się wzbudzić wzmacniacz jeśli masz bielewiczowską konfigurację katod zamiast sansujowej. 😄😄 

Sansujowa na schemacie też była błędna.

Od razu zrobiłem NFB i nawet nie próbowałem inaczej. Zdjęcie moich bebechów jest na stronie 103.

8 godzin temu, madras napisał:

Kompatybilne selektory z płytką to:

- ALPS SRRM342800
- ALPHA SR2512MF
ale tez inne obrotowe typu 3P4T

Przyznam że trochę nie rozumiem tej koncepcji. Raz że trzeba kupić specjalne selektory z „ostrymi” wyprowadzeniami, tylko po to żeby pasowały do płytki. A przecież na rynku jest cała masa takich selektorów z „oczkowymi” wyprowadzeniami do których łatwo można przylutować kable.  A dwa że do płytki trzeba ciągnąć przez całą obudowę wszystkie kable sygnałowe bo zwykle wejścia RCA są z tyłu a selektor z przodu obudowy. Niepotrzebna plątanina kabli zbierających po drodze zakłócenia. A jak masz selektor na przekaźnikach to dajesz go zaraz przy wejściach a przez obudowę ciągniesz tylko DC do załączania przekaźników w postaci taśmy pięciu cieniutkich przewodów nie wymagających ani ekranowania ani uważnego prowadzenia masy.

Edytowane przez GarbataPoczwara
9 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Przyznam że trochę nie rozumiem tej koncepcji. Raz że trzeba kupić specjalne selektory z „ostrymi” wyprowadzeniami, tylko po to żeby pasowały do płytki. A przecież na rynku jest cała masa takich selektorów z „oczkowymi” wyprowadzeniami do których łatwo można przylutować kable.  A dwa że do płytki trzeba ciągnąć przez całą obudowę wszystkie kable sygnałowe bo zwykle wejścia RCA są z tyłu a selektor z przodu obudowy. Niepotrzebna plątanina kabli zbierających po drodze zakłócenia. A jak masz selektor na przekaźnikach to dajesz go zaraz przy wejściach a przez obudowę ciągniesz tylko DC do załączania przekaźników w postaci taśmy pięciu cieniutkich przewodów nie wymagających ani ekranowania ani uważnego prowadzenia masy.

Jak już będę miec obudowę od Madrasa (ta wersja majowa) to doprojektuję sobie płytkę z przekaźnikami montowaną gniazdami RCA bezpośrednio do tyłu obudowy. 
Wspominałem (i nawet jakieś foty prototypów wrzucałem) o tym już na tym forum.

@Inmark trzeba tylko uważać żeby nie wciskać za mocno gałki na ośkę selektora bo można wypchnąć całą tylną ściankę (tą ze złączami) i potem trzeba godzinę szukać na podłodze malutkich kuleczek. Nie pytaj mnie skąd wiem 😂

Jak ośka jest plastikowa to warto ją sfazować papierem ściernym tak aby gałkę dało się nasunąć lekko i potem tylko zabezpieczyć śrubką imbusową.

46 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

@Inmark trzeba tylko uważać żeby nie wciskać za mocno gałki na ośkę selektora bo można wypchnąć całą tylną ściankę (tą ze złączami) i potem trzeba godzinę szukać na podłodze malutkich kuleczek. Nie pytaj mnie skąd wiem 😂

Jak ośka jest plastikowa to warto ją sfazować papierem ściernym tak aby gałkę dało się nasunąć lekko i potem tylko zabezpieczyć śrubką imbusową.

U mnie raczej nic nie wypchniesz.

Poniżej jeden z wczesnych prototypów - finalna wersa będzie oczywiście w kolorze czarnym.
Pod przełącznik obrotowy SR16.

PS. inspirowałem się na AVT5796 ale u mnei sterowanie jest plusem więc można sobei tym też włączać zasilanie np. modułu BT dopiero po wybraniu pozycji.

Ukryta Zawartość

IMG_6328.JPG

Przelacznik obrotowy SR16.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Inmark

Aaaa to co innego, Ty masz na bogato. Ja o czymś prostszym myślałem:

Ukryta Zawartość

Jak się za mocno przyciśnie na ośkę to ta szara tylna ścianka wypadnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez GarbataPoczwara
17 godzin temu, GarbataPoczwara napisał:

Aaaa to co innego, Ty masz na bogato. Ja o czymś prostszym myślałem:

Ukryta Zawartość

Jak się za mocno przyciśnie na ośkę to ta szara tylna ścianka wypadnie.

Nie od razu zrzozumiałem opis usterki. Przyznaje.
Mój zamysł jest by mieć gniazda RCA w tylnym panelu i od razu wlutowane w płytkę przełącznika na przekaźnikach i to sterowane już "elektrycznie" przełącznikiem na froncie.
Na razie mam to rozgrzebane w oczekiwaniu na obudowę by fizycznie dopasować PCB - w tej chwili mam wstępny zarys.
Będę oczywiście zamawiać minimum 5 szt. kompletów płytek do takiego przełącznika więc jak ktoś chcę się przyłączyć i zabawić w budowanie i testowanie prototypu (tego prostego bardzo urządzenia) to zapraszam na PRV.
Układ otworów na tylnym panelu w obu obudowach by @madras jest bodaj identyczny więc powinno to pasować i tu i tam.

Zdjęcie WhatsApp 2024-02-28 o 23.14.17_eea64367.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Inmark
W dniu 25.04.2024 o 13:27, madras napisał:

Mój brat ma właśnie 6505 i zobaczyłem teraz jak jest zrealizowany ten "Resonance" tam i faktycznie działa to tak samo jak "Presence" w Sansui AU-70, to ten sam patent, można powiedzieć. No proszę 😄 

To się nazywa "resonance" bo raz, że oczywiście podbija dół szeroko, ale dwa, że zwiększa impedancję wyjściową. Normalny DF takiego marshalla to poniżej jedności, z takim ficzerem pewnie 0,5 max. Przy charakterystyce impedancji jak poniżej (szara krecha):

Ukryta Zawartość

Będzie dodatkowe podbicie w rezonansie głośnika w okolicy tych 100Hz, przy czym dla każdego głośnika i każdej obudowy ten rezonans przypadnie w innym miejscu, więc wzmacniacz będzie inaczej reagował z każdym głośnikiem.

Rozwiń  

Jest dokładnie tak jak mówisz z tym DF i impedancją wyjściową.

Ano tak. Czasem to pokrętło opisane jest jako "depth", ale częściej "resonance". Natomiast presence jest obecne we wzmacniaczach gitarowych od lat '50, ponadto pasmo prezencyjne jest powszechnie uznanym terminem i oznacza pasmo 4-6kHz, więc zupełnie nie wiadomo, czym kierowali się konstruktorzy sansui przy takim opisie.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

W dniu 19.04.2024 o 15:44, K8v8M napisał:

Pierwszy raz czytałem o tym jakieś 35 lat temu w książce "Dźwięk i technika HiFi" polecam zakup i przeczytanie.

Właśnie przyszła. Będzie czytane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Właśnie przyszła. Będzie czytane.

Ukryta Zawartość

gratuluję, świetna książka.

Ukryta Zawartość

59 minut temu, Buzdygan napisał:

Witam 

Czy ktoś wie co to za doda? 

Na schemacie symbol MV-12

Ukryta Zawartość

To są dwie diody połączone szeregowo. Tradycyjnie zastępowalne dwoma 1n4148. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

47 minut temu, Buzdygan napisał:

Dziekuję 

Czasem na schemacie są 3 lub 4 takie "diody" czy wtedy można je zastąpić 3 lub 4 diodami?

Każda z tych diod to są dwie (albo więcej) diody połączone szeregowo. Można takie wynalazki kupić, nazywa się to w naszym wykonaniu BAP811 albo BAP812 (dwie albo trzy diody):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

W dniu 16.03.2024 o 20:16, tomek_j napisał:

W rzeczywistości jest pewien problem: mamy wzmacniacz tak jak tutaj o mocy 20W a słuchamy sobie przy 1..2 max 5W. Wskazówka wtedy się prawie nie wychyla i tak ma być. Ale jak to jest wskaźnik "dla ładności" to akurat tej roli nie spełnia. To się tak ustawia czułość żeby wskazówki pracowały jak wycieraczki  w czasie burzy przy ułamku mocy wyjściowej. Wizualnie jest ładnie ale technicznie od czapy.

W oryginalnym AU-70 na tylnej ściance jest od tego przełącznik „METER” o trzech ustawieniach high/mid/low

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cóż. Mam wpłaconą zaliczkę na mój egzemplarz. 

Zaczynam budowę we własnym zakresie. 

Chciałbym aby to był au-70 na miarę naszych czasów. 

Będzie to w zamierzeniu konstrukcja dual mono w pełni symetryczna. 

Pre w au-70 jest świetny ale nie chcę go dublować z tym co mam więc prawdopodobnie będą to  "tylko" końcówki mocy. 

Zastanawiam się jeszcze czy nie zrobić osobnego pudła na zasilanie. 

Wszelkie sugestie mile widziane. 

Edytowane przez K8v8M

PTP czy płytki?

Jeśli miałbym coś sugerować to obudowa zamknięta - trafa i lampy w środku. Teraz bym tak zrobił.

13 minut temu, K8v8M napisał:

Zastanawiam się jeszcze czy nie zrobić osobnego pudła na zasilanie.

Zależy ile masz miejsca na wszystko, ale chyba lekka przesada. Jakie korzyści daje osobne pudło?

5 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

PTP czy płytki?

płytki od @madras ma podzielone elegancko obwody na pre/amp więc nie ma co wyważać drzwi.

6 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Jeśli miałbym coś sugerować to obudowa zamknięta - trafa i lampy w środku. Teraz bym tak zrobił.

jeszcze nie wiem. Może wymyślę coś niestandardowego, jak z PRE. Zobaczymy.

7 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Zależy ile masz miejsca na wszystko, ale chyba lekka przesada. Jakie korzyści daje osobne pudło?

lepsza izolacja o pół magnetycznych, ale to raczej  bardziej wymysł niż jakaś realna korzyść. To będzie dość duże trafo/trafa. Całość będzie ważyć pewnie ze 30 kg ( tyle co dwa au-70), chciałbym to jakoś uczynić praktyczniejszym w przenoszeniu montażu, ale nie upieram się przy tym. 

42 minuty temu, K8v8M napisał:

Całość będzie ważyć pewnie ze 30 kg ( tyle co dwa au-70)

aha, czyli nie taka lekka ta przesada…

Czyń zatem swoją powinność, jestem bardzo ciekaw rezultatów.

29 minut temu, przemak napisał:

Chcesz mostkować lampowe wzmacniacze?

nie

podłączyć każdy kanał jako wzmocnienie połówki  sygnału symetrycznego

2 minuty temu, GarbataPoczwara napisał:

aha, czyli nie taka lekka ta przesada…

Czyń zatem swoją powinność, jestem bardzo ciekaw rezultatów.

jeszcze nie zapadła decyzja ostateczna, na razie robię pre.

• Pokaż nowe odpowiedzi