Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.10.2024 o 21:55, Strzyga napisał:

Nie no.... 'Chodzi' już 2 miesiące, czyli - wygrzany:) To jest dobry wzmacniacz. Pan K. Bielewicz miał znakomity pomysł i inicjatywę. Gratulacje! Chociaż, jakby zobaczył mój egzemplarz, to by się 'przekręcił' - wewnętrzne okablowanie Neotech, bezpieczniki Hi Fi Tuning, gniazda WBT i takie tam... Ja Reduktora oglądam, ale słucham tylko siebie😜. Natomiast z miłą chęcią posłuchałbym kilku innych egzemplarzy dla porównania.

Chętnie poznam więcej szczegółów. Sam lubię najlepsze z możliwych rozwiązań więc chętnie się zainspiruję. Jeżeli możesz podać szczegóły odnośnie tego na jakich producentów postawiłeś i dlaczego to byłoby super.

Edytowane przez FONos
W dniu 5.10.2024 o 16:56, Strzyga napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jam jest!

Każdego, kto ośmieli się rzec, że mój Dreamamp nie jest najlepszy na świecie, pozywam w szranki na walkę pieszą, alibo konną, na kopie, topory, na krótkie, alibo długie miecze!

bardzosmieszne.gif.1ca4efa031319bdfe76ef4320a90dd52.gif

Czy najlepszy to nie wiem, ale z pewnością najdroższy.

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, GarbataPoczwara napisał:

Czy najlepszy to nie wiem, ale z pewnością najdroższy.

Jak już poszedłeś w wersję "na bogato" to aż się proszą te Twoje modyfikacje o dedykowane pcb. To byłby ułamek kosztów poniesionych na kondensatory 😀

Nie no.... 'Chodzi' już 2 miesiące, czyli - wygrzany:) To jest dobry wzmacniacz. Pan K. Bielewicz miał znakomity pomysł i inicjatywę. Gratulacje! Chociaż, jakby zobaczył mój egzemplarz, to by się 'przekręcił' - wewnętrzne okablowanie Neotech, bezpieczniki Hi Fi Tuning, gniazda WBT i takie tam... Ja Reduktora oglądam, ale słucham tylko siebie😜. Natomiast z miłą chęcią posłuchałbym kilku innych egzemplarzy dla porównania.

Ukryta Zawartość

Zapraszam do Białegostoku. Mam trafa z Trafonici i z Trafan, reszta standardowa od RS. A i zdalne sterowanie z konturem. Dodam, iż od tygodnia gra on z kolumnami Dali Helicon 800 Mk II. Świetnie ten zestaw brzmi.

Ukryta Zawartość

W dniu 18.09.2024 o 18:33, GarbataPoczwara napisał:

Jak poprawić przesłuchy międzykanałowe (stereo crosstalk) bez cięcia płytek?
Resztę mam już w miarę ogarniętą:

AU-70 Pro by @madras:

Ukryta Zawartość

DreamAmp by @GarbataPoczwara:
obraz.thumb.png.17104127706d012d033c8fae7179b7e3.png

Cześć @GarbataPoczwara. Wybacz ostatnio rzadko wchodzę na forum z powodu braku czasu. Natomiast teraz idzie jesień, także bedzie łatwiej o skupienie się:)

Po pierwsze wywal całkowicie selektor dla testu - wepnij się z sygnałem bezpośrednio na przedwzmacniacz. Jeżeli cross-talk wciąż będzie tak wysoki, to oznacza, że sprzęga się przez:

• zasilacz - prowadzenie masy nie jest najlepsze
  • plątaninę kabli niefortunnie rozmieszczoną w przestrzeni. Szczególnie ciągnięcie sygnału o wysokiej impedancji między płytkami 12AX7 - 6AN8 przy użyciu przewodu (możesz dla testu wpiąć się z sygnałem w wejście płytki 6AN8).

Obie rzeczy będzie ciężko poprawić w projekcie RS-a.

W dniu 30.09.2024 o 09:33, GarbataPoczwara napisał:

Nie mam pojęcia, samo tak wyszło 🙂

Ja bym się przyjrzał metodzie ustawiania mocy wzmancniacza IMD, mocno zależy od pomiaru przy właściwej mocy. Możliwe, że ja z Tomkiem mierzyliśmy przy 1W, a u Ciebie mogło być zmierzone przy lekko mniejszej mocy. W RMAA przed wykonaniem testu masz przerywany ton testowy. Zacznij od potwierdzenia oscyloskopem, że ma on amplitudę równą 1W, multimetr się tu nie sprawdzi.

W dniu 19.09.2024 o 13:36, GarbataPoczwara napisał:

- w katodach lamp przedwzmacniacza przywróciłem „reduktorowe” 4k7 zamiast „sansujowych” 2k5 (mocno poprawia się „noise level” i „dynamic range”)

Nie polecam robić takiego moda RS-a w postaci zamiany 2k5 na 4k7. Zmieniasz punkt pracy 12AX7 w ten sposób. Noise level poprawia Ci się tylko dlatego, że pogłębiasz jeszcze bardziej i tak już głęboką pętlę lokalnego sprzężenia zwrotnego, co w efekcie zmniejsza wzmocnienie, a skoro zmniejsza wzmocnienie to też poziom szumu spada.

Lepszym sposobem, żeby osiągnąć to samo jest zmienić rezystor w dzielniku napięcia przed 6AN8. Ma to tę zaletę, że nie będziesz ingerować w oryginalne punkty pracy lampy 12AX7.

W dniu 28.09.2024 o 16:30, GarbataPoczwara napisał:

Pójściem na łatwiznę byłoby wyrzucenie zakupionych płytek RS do kosza i zakup nowych od madrasa. W tym sensie.

Kiedyś pytałeś o obudowę w kolorze Hitachi Orange w konektekśćie obuodwy COMPACT:
hitachiorange.thumb.jpg.0446f20336434c21fabbbceab7b2c791.jpg

Zastanów się 😄 

Uprzedzajac pytania, będzie też wariant czarny:
Screenshotfrom2024-10-1412-02-34.thumb.png.838b6268f83be895bf074f8eda0d9b7d.png

UPDATE W TEMACIE OBÓDÓW:

1. Do tych którzy mają obuodwy BASIC (proste budżetowe, spawane bez napisów). Razem z @Pawialdo zaprojektowaliśmy fronty z pleksiglasu. Także teraz posiadacze tego wariantu najtańszej obudowy mogą zamówić takie fronty, aby zyskać napisy. Wygląda to tak:
thumbnail_IMG-20240827-WA0000.thumb.jpg.e12c252dea4c5c0ca257866b72b99de7.jpg

thumbnail_Messenger_creation_2ED248E5-9556-4D11-AD48-A850A081118C.thumb.jpg.2b8d47e58d8c62468c3a4cd48f3a77d4.jpg

thumbnail_Messenger_creation_1BF04FF1-36D4-4FB1-9775-A2F059ED3933.thumb.jpg.cbee07e37b8fc8b0940fec6c5d1a6840.jpg

2. Co do obydowy COMPACT (z frontami ze szczotkowanego, anodowanego aluminium) - mamy opóźnienie z powody szukania odpowiedniego dostawcy anodowanych frontów. Dostawca znaleziony.

Potem mieliśmy problemy ze sztywnością. Chcę, żeby obudowy były perfekcyjne. Z tego powodu przeprojektowaliśmy obudowę razem z forumowiczem @Pawialdo:

• na grubszą blachę 1mm -> 1.5mm
  • dodaliśmy spawanie punktowe dla usztywnienia
  • dodaliśmy nakrętki wciskane dla ułatwienia mocowania transformatorów

Wariant z poprawioną sztywnością wygląda tak:

a6adef04-0d3d-4ce2-b328-f71c890519bc.thumb.jpeg.d50ff1da980b6edbe61877512402a8bf.jpeg

WhatsAppImage2024-10-10at16_07_41.thumb.jpeg.fee8ce07e36981071d483b96266ccc94.jpeg

W typgdniu złożę testowy egzemplarz i po zatwierdzeniu tego wariantu będziemy zbierać pre-ordery 🤞

3. Duża obudowa z VU-metrami czeka w kolejnce - nie zapomniałem o niej. Najpierw muszę domknąć obudowę COMPACT.

W dniu 7.10.2024 o 21:16, 8815lukas napisał:

Co tam z madrasiem, bo pisze do niego i lipa, a właśnie jakieś pieniądze mam i nie wiem, czy doniosę...?!

Właśnie przejrzałem skrzynkę pisałeś w sprawie obudowy z VU-metrami. Jak widzisz dopiero finalizujemy wariant bez VU-metrów, także na na ten drugi trzeba będzie jeszcze poczekać. Robię to hobbystycznie w wolnych chwilach, latem było ciężko z czasem. W kwestii dużej obudowy z VUmetrami to testuję różne wskaźniki wychyłowe obecnie i projektuję sterownik do nich - zależy mi, żeby wskazówki faktycznie coś pokazywały, a nie tylko radośnie podskakiwały w rytm muzyki.

A i jeszcze jedno - mój projekt cieszy się niesłabnącym zaintersowaniem i z tego powodu mam dla Was jeszcze jedną niespodziankę, którą ogłoszę niedługo, a która ułatwi Wam składanie AU-70 PRO.

Pozdrawiam! 😃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras
8 godzin temu, madras napisał:

Po pierwsze wywal całkowicie selektor dla testu - wepnij się z sygnałem bezpośrednio na przedwzmacniacz. Jeżeli cross-talk wciąż będzie tak wysoki, to oznacza, że sprzęga się przez:

• zasilacz - prowadzenie masy nie jest najlepsze
  • plątaninę kabli niefortunnie rozmieszczoną w przestrzeni. Szczególnie ciągnięcie sygnału o wysokiej impedancji między płytkami 12AX7 - 6AN8 przy użyciu przewodu (możesz dla testu wpiąć się z sygnałem w wejście płytki 6AN8).

Dobry pomysł z tym wpinaniem się z pominięciem selektora i przedwzmacniacza.
Mam też jeszcze jedno własne podejrzenie gdzie mogę mieć źródło cross-talku.
Posprawdzam te kwestie i zobaczymy czy coś się poprawi.
@tenkowal uświadomił mi też że wzmacniacz najlepiej składać we dwóch - jeden składa a drugi mówi kiedy przestać 🙂

Obie rzeczy będzie ciężko poprawić w projekcie RS-a.

Ukryta Zawartość

Ja bym się przyjrzał metodzie ustawiania mocy wzmancniacza IMD, mocno zależy od pomiaru przy właściwej mocy. Możliwe, że ja z Tomkiem mierzyliśmy przy 1W, a u Ciebie mogło być zmierzone przy lekko mniejszej mocy. W RMAA przed wykonaniem testu masz przerywany ton testowy. Zacznij od potwierdzenia oscyloskopem, że ma on amplitudę równą 1W, multimetr się tu nie sprawdzi.

Sygnał testowy 1kHz do ustawiania mocy wzmacniacza podawałem z generatora.

Lepszym sposobem, żeby osiągnąć to samo jest zmienić rezystor w dzielniku napięcia przed 6AN8. Ma to tę zaletę, że nie będziesz ingerować w oryginalne punkty pracy lampy 12AX7.

Chętnie sprawdzę, z tego co widziałem masz zupełnie inne wartości na tym dzielniku.
Na 2k5 DreamAmp szaleje, musiałem dać 4k7.

Kiedyś pytałeś o obudowę w kolorze Hitachi Orange w konektekśćie obuodwy COMPACT:
hitachiorange.thumb.jpg.0446f20336434c21fabbbceab7b2c791.jpg

Zastanów się 😄 

obraz.png.dbd47674669845f8344319310d29f876.png

Kurcze, super!
Ale jak pomyślę że znów musiałbym zainwestować kupę kasy i czasu we wzmacniacz który w sumie już mam (i który będzie podobnie grał), to mi się to nie spina...
Tak więc zostanę przy moim DA w kolorze czerwonym (zwłaszcza że czerwony będzie zawsze szybszy 😉)
Parametry ma już bardzo przyzwoite:
obraz.thumb.png.6039b94bc8c37460ad121a3912db4fa3.png
obraz.thumb.png.754047dc8c92093a2a1cb02f2a44fa55.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez GarbataPoczwara
23 godziny temu, GarbataPoczwara napisał:

Sygnał testowy 1kHz do ustawiania mocy wzmacniacza podawałem z generatora.

Używałeś go też podczas pomiaru RMAA? My korzystaliśmy zawsze z zamkniętej pętli - interfejs nadawał i odbierał. 

Nie, tylko do ustawienia mocy (mierzonej multimetrem na zaciskach obciążenia).
Sygnał z RMAA (ten wysyłany jeszcze przed rozpoczęciem pomiarów) do ustawiania mocy się nie nadaje.

14 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Nie, tylko do ustawienia mocy (mierzonej multimetrem na zaciskach obciążenia).
Sygnał z RMAA (ten wysyłany jeszcze przed rozpoczęciem pomiarów) do ustawiania mocy się nie nadaje.

Z oscyloskopem się da. I tak właśnie trzeba zrobić, żeby mieć pewność, że mierzysz na właściwej mocy

Tak, i na podstawie tej wartości przeliczenie mocy. Przy tym poziomie THD nie trzeba przejmować się błędem odczytu wynikającym ze zniekształceń. 

Do tego nie potrzeba oscyloskopu wystarczy multimetr z funkcją MIN MAX
Potwierdzałem ten próbny sygnał z RMAA czy się zgadza.

31 minut temu, tenkowal napisał:

Jeśli poprawnie mierzy przy częstotliwości sygnału testowego, to tak, wystarczy

Warto sobie to sprawdzić, bo bywa różnie.

nagrywamy.com

W dniu 15.10.2024 o 20:02, tenkowal napisał:

Używałeś go też podczas pomiaru RMAA? My korzystaliśmy zawsze z zamkniętej pętli - interfejs nadawał i odbierał. 

Jest jeszcze jeden sposób ustawiania mocy tak żeby nie "ścigać" sygnału z RMAA i używać zamkniętej pętli po interfejsie mianowicie można użyć generatora który niedawno podsyłał @przemak tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, GarbataPoczwara napisał:

Jest jeszcze jeden sposób ustawiania mocy tak żeby nie "ścigać" sygnału z RMAA i używać zamkniętej pętli po interfejsie mianowicie można użyć generatora który niedawno podsyłał @przemak tutaj:

Ukryta Zawartość

To ma dwa problemy. Ten program nie zna poziomu odniesienia - nie wie jaka jest czułość mV/div (bo skąd ma wiedzieć?).
Drugi problem to ze poprawnie skonfigurowane RMAA przechwytuje na wyłączność całe urządzenie przez sterownik ASIO tzw Kernel Streaming. Wiec zaden inny program nie będzie mógł wtedy połączyć się z interfejsem.

Ogólnie wspominałem kiedyś, że kalibracja mocy to najtrudniejsze w pomiarowym przedsięwzięciu.

W dniu 15.10.2024 o 21:56, GarbataPoczwara napisał:

fluke 87v przy 1 kHz? 😎

Dla Ciebie bez oscyloskopu jedyne sensowne wyjście kalibracji mocy jakie widzę to zapiąć się tym Flukiem, wyłączyc auto-range (ustawic zakres manualnie, żeby szybciej łapał zbieżność). W RMAA przestawić próbkowanie na 44.1kHz na czas kalibracji wykorzystując ceche, że program jest głupi i na 44.1kHz impulsy testowe trwają ponad 2x dłużej niż na 96kHz próbkowania. Wtedy jeżeli Fluke jest wystarczająco szybki, to jest szansa, że ustabilizuje w miare wiarygodny odczyt w trybie manual range. 1W na 16om to 4 Vrms, dla 8om 2.83 Vrms. Potem po kalibracji wróć zniowu na 96kHz.

W dniu 15.10.2024 o 22:22, GarbataPoczwara napisał:

Przywiozę wam do Warszawy tego dreamampa to go sobie sami pomierzycie niedowiarki 😁

A przywieź, to wrzucimy na przyrządy 😄 Chociaż uważam, że jeżeli moc podczas pomiaru jest poprawna to parametry tego wzmacniacza wydają się być w normie. I nie trzeba więcej dłubać, poza tym rezystorem w katodzie 12AX7... Różnica w IMD może wynikać też z 2x większej pojemności kondensatorów w zasilaczu (RS podwoił pojemność bo mu brumiało - tak mówił na filmie). Generalnie nie jest to konieczne, bo poprawnie zaprojektowany układ nie brumi, a podwojenie filtracji usztywnia wzmacniacz. Oryginał ma dosyć miękki zasilacz i w mojej kopii chciałem to też odwzorować.

W dniu 14.10.2024 o 20:04, GarbataPoczwara napisał:

Chętnie sprawdzę, z tego co widziałem masz zupełnie inne wartości na tym dzielniku.
Na 2k5 DreamAmp szaleje, musiałem dać 4k7.

Polecam to sprawdzic. W katodzie wróć do 2.5k tak jak oryginał przykazał 😄 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras
33 minuty temu, madras napisał:

To ma dwa problemy. Ten program nie zna poziomu odniesienia - nie wie jaka jest czułość mV/div (bo skąd ma wiedzieć?).
Drugi problem to ze poprawnie skonfigurowane RMAA przechwytuje na wyłączność całe urządzenie przez sterownik ASIO tzw Kernel Streaming. Wiec zaden inny program nie będzie mógł wtedy połączyć się z interfejsem.

Nie ma problemu bo wykorzystujesz tylko generator sygnałowy z tego programu, a napięcie na zaciskach obciążenia mierzysz multimetrem. Różnica jest taka że sygnał z tego generatora jest stabilny i nie lata jak wariat.
RMAA odpalasz dopiero po ustawieniu mocy i zamknięciu generatora.
Dodatkowo ew. potwierdzasz jeszcze multimetrem czy na pewno jest ok.

38 minut temu, madras napisał:

Dla Ciebie bez oscyloskopu jedyne sensowne wyjście kalibracji mocy jakie widzę to zapiąć się tym Flukiem, wyłączyc auto-range (ustawic zakres manualnie, żeby szybciej łapał zbieżność). W RMAA przestawić próbkowanie na 44.1kHz na czas kalibracji wykorzystując ceche, że program jest głupi i na 44.1kHz impulsy testowe trwają ponad 2x dłużej niż na 96kHz próbkowania. Wtedy jeżeli Fluke jest wystarczająco szybki, to jest szansa, że ustabilizuje w miare wiarygodny odczyt w trybie manual range. 1W na 16om to 4 Vrms, dla 8om 2.83 Vrms. Potem po kalibracji wróć zniowu na 96kHz.

Można i tak, a można jak powyżej. Zakres zawsze daję na manual bo też się zorientowałem że szybciej łapie zbieżność.

53 minuty temu, madras napisał:

I nie trzeba więcej dłubać, poza tym rezystorem w katodzie 12AX7...

To potwierdza co już wcześniej pisałem - wzmacniacz powinno się składać we dwóch.
Jeden składa a drugi mówi kiedy przestać 😁

W dniu 14.10.2024 o 11:56, madras napisał:

W kwestii dużej obudowy z VUmetrami to testuję różne wskaźniki wychyłowe obecnie i projektuję sterownik do nich - zależy mi, żeby wskazówki faktycznie coś pokazywały, a nie tylko radośnie podskakiwały w rytm muzyki.

To jest interesująca inicjatywa i jestem ciekaw końcowego rezultatu.
Jeśli sterownik będzie obsługiwał wskaźniki Nissei TR-35 to byłbym zainteresowany płytką sterownika.

29 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Nie ma problemu bo wykorzystujesz tylko generator sygnałowy z tego programu, a napięcie na zaciskach obciążenia mierzysz multimetrem. Różnica jest taka że sygnał z tego generatora jest stabilny i nie lata jak wariat.
RMAA odpalasz dopiero po ustawieniu mocy i zamknięciu generatora.

No jest problem. RMAA nie daje sygnału testowego na 0 dBFS - sprawdzałem. I ten generator również nie musi. Więc będziesz mieć z jednego i drugiego dwie różne amplitudy. Drugi problem, to już wspominałem - poprawnie skonfigurowane RMAA powinno używać Kernel Streaming przez sterownik ASIO - to jest potrzebne, żeby zminimalizować niepewności pomiaru przez pominięcie miksera systemu operacyjnego. Innymi słowy RMAA zabiera interfejs na wylączność.

29 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

To jest interesująca inicjatywa i jestem ciekaw końcowego rezultatu.
Jeśli sterownik będzie obsługiwał wskaźniki Nissei TR-35 to byłbym zainteresowany płytką sterownika.

Nie będzie obsługiwał. Te TR-35 użyte w DreamAmpie to w ogóle nie nadaje się do wzmacniaczy, bo ma za krótką skalę -20dB do +3dB. -20dB do 3dB to się używa w śledzeniu poziomu nagrywania w magnetofonach lub stołach mikserskich... Więc w DreamAmpie służy tylko jako ozdoba, bo -20dB to wciąż jest głośno. Poprawne skalowanie takiego wskaźnika poskutkuje tym, że przy normalnych słuchaniu wskazówka będzie leżało na minimum lub ledwo się ruszała.

Wzmacniacze audio powinny mieć wskaźniki ze skalą przynajmniej -40dB do +3dB jak ten np:

Ukryta Zawartość

albo ten

Screenshotfrom2024-10-1414-50-40.thumb.png.8a8487ecceed8ec4e19f0074ce65688d.png

Dopiero przy czymś takim można w ogóle próbować kalibrować to pi razy drzwi odczyt poziomu wzmacniacza.

Poza tym, ja u siebie będę używać własnej zaprojektowanej przeze mnie skali, gdzie będzie można też po przełączeniu ustawić takim miernikiem wskazówkowym bias (będzie specjalnie oznaczony punkt wzorcowego biasu). Widziałem takie rozwiązanie w lampwym Denonie POA-1000B:

Screenshotfrom2024-10-1712-16-34.thumb.png.49d10d100256d3e28f954e2833114fd7.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, madras napisał:

No jest problem. RMAA nie daje sygnału testowego na 0 dBFS - sprawdzałem. I ten generator również nie musi. Więc będziesz mieć z jednego i drugiego dwie różne amplitudy.

Więc jak to możliwe że multimetr w obu przypadkach (generator i "wariat" z RMAA) podaje 2.83V na obciążeniu 8Ω?

5 minut temu, madras napisał:

Innymi słowy RMAA zabiera interfejs na wylączność.

Ale tylko wtedy gdy jest uruchomiony. Generator również korzysta z ASIO i jak się go odpali gdy już działa RMAA to oczywiście się "pogryzą" ale ja RMAA uruchamiam dopiero wtedy gdy zamknę program generatora.

9 minut temu, madras napisał:

Nie będzie obsługiwał.

Szkoda, to w takim razie zostaje u mnie jako ozdoba 🙂

Czy nie można użyć do pomiarów jakiegoś UPL-a? Kolega @Bumpalump dysponuje działającym sprzętem. W końcu to urządzenie dedykowane do tego typu pomiarów. Może i @igsaudio ze swoim systemem pomiarowym byłby pomocny oczywiście musiałoby się to wszystko odbyć przy bardzo dokładnie zdefiniowanych warunkach pomiarowych najlepiej z rozrysowanym całym torem pomiarowym żeby uniknąć nieporozumień, które wcześniej miały miejsce.

6 godzin temu, GarbataPoczwara napisał:

Więc jak to możliwe że multimetr w obu przypadkach (generator i "wariat" z RMAA) podaje 2.83V na obciążeniu 8Ω?

Dzięki za potwierdzenie, u mnie RMAA dawał konsekwentnie niższy sygnał niż 0 dBFS. Dlatego chciałem mieć potwierdzenie na wszelki wypadek 😃

44 minuty temu, safer napisał:

oczywiście musiałoby się to wszystko odbyć przy bardzo dokładnie zdefiniowanych warunkach pomiarowych najlepiej z rozrysowanym całym torem pomiarowym żeby uniknąć nieporozumień, które wcześniej miały miejsce.

Nie wiem co tu było niejasnego. Wszystko opisałem - wystarczy przewinąć pare stron do tyłu i doczytać. Jest rozrywsowany schemat i opisane warunki pomiarowe o których rozmawiamy:

44 minuty temu, safer napisał:

Czy nie można użyć do pomiarów jakiegoś UPL-a? Kolega @Bumpalump dysponuje działającym sprzętem. W końcu to urządzenie dedykowane do tego typu pomiarów.

No można, tylko po co? Interfejs audio w zupełności wystarcza do pomiarów wzmacniacza lampowego. Nie chodzi nam, żeby coś komuś udowodnic, tylko o to, żeby każdy mógł wykonać pomiar w domu, żeby skutecznie wyeliminować ewentualne usterki związane z układem wzmacniacza, co na przykładzie @GarbataPoczwara się udało z bardzo dobrym efekem.

Edytowane przez madras

Problemy z tym pomiarem poziomu rozwiązuje REW, który ma te same ustawienia poziomu przy pomiarze sweep jak i przy generatorze.

nagrywamy.com

Chociaż, jakby zobaczył mój egzemplarz, to by się 'przekręcił' - wewnętrzne okablowanie Neotech, bezpieczniki Hi Fi Tuning, gniazda WBT i takie tam...

A na płytce 6AN8 czerwone Wimy w torze audio... 🙂

Edytowane przez GarbataPoczwara
W dniu 17.10.2024 o 18:33, madras napisał:

Interfejs audio w zupełności wystarcza do pomiarów wzmacniacza lampowego. Nie chodzi nam, żeby coś komuś udowodnic, tylko o to, żeby każdy mógł wykonać pomiar w domu, żeby skutecznie wyeliminować ewentualne usterki związane z układem wzmacniacza, co na przykładzie @GarbataPoczwara się udało z bardzo dobrym efekem.

Jeśli ktoś chciałby pomierzyć swojego „klona” i mieszka w Lublinie lub okolicach to ja i mój Scarlet jesteśmy do usług. 🙂
Oczywiście od forumowiczów nie bierzemy za to żadnych pieniędzy.

• 2 tygodnie później...
W dniu 17.10.2024 o 12:05, madras napisał:

No jest problem. RMAA nie daje sygnału testowego na 0 dBFS - sprawdzałem. I ten generator również nie musi. Więc będziesz mieć z jednego i drugiego dwie różne amplitudy. Drugi problem, to już wspominałem - poprawnie skonfigurowane RMAA powinno używać Kernel Streaming przez sterownik ASIO - to jest potrzebne, żeby zminimalizować niepewności pomiaru przez pominięcie miksera systemu operacyjnego. Innymi słowy RMAA zabiera interfejs na wylączność.

Nie będzie obsługiwał. Te TR-35 użyte w DreamAmpie to w ogóle nie nadaje się do wzmacniaczy, bo ma za krótką skalę -20dB do +3dB. -20dB do 3dB to się używa w śledzeniu poziomu nagrywania w magnetofonach lub stołach mikserskich... Więc w DreamAmpie służy tylko jako ozdoba, bo -20dB to wciąż jest głośno. Poprawne skalowanie takiego wskaźnika poskutkuje tym, że przy normalnych słuchaniu wskazówka będzie leżało na minimum lub ledwo się ruszała.

Wzmacniacze audio powinny mieć wskaźniki ze skalą przynajmniej -40dB do +3dB jak ten np:

Ukryta Zawartość

albo ten

Screenshotfrom2024-10-1414-50-40.thumb.png.8a8487ecceed8ec4e19f0074ce65688d.png

Dopiero przy czymś takim można w ogóle próbować kalibrować to pi razy drzwi odczyt poziomu wzmacniacza.

Poza tym, ja u siebie będę używać własnej zaprojektowanej przeze mnie skali, gdzie będzie można też po przełączeniu ustawić takim miernikiem wskazówkowym bias (będzie specjalnie oznaczony punkt wzorcowego biasu). Widziałem takie rozwiązanie w lampwym Denonie POA-1000B:

Screenshotfrom2024-10-1712-16-34.thumb.png.49d10d100256d3e28f954e2833114fd7.png

Co za genialny pomysł z tym pomiarem prądu na wskaźnikach .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 12.07.2024 o 11:00, madras napisał:

W REV4 następujące rzeczy zmieniłem:

• zmieniłem złącza z lutowanych na wsuwki samochodowe 2.8mm x 0.5mm dla łatwiejszego odłączania kabli
  • zmieniłem footprint kondensatora C14 i C16, bo na TME zaczęło brakować poprzednich. Zmieniłem na popularniejszy rozmiar dla tej pojemności
  • zamieniłem cztery stojące R23,R27,R22,R26 o wartosciach 1.3Ω na równoważne dwa leżące 2.7Ω w obwodzie żarzenia 5AN8.
  • Dodałem goldpin ze zworką dla szybszego przełączania żarzenia miedzy 5AN8 i 6AN8 o czym wspominałem wyżej.
  • Dodałem rezystor 100Ω, żeby odczepy środkowe nie były podłączone bezpośrednio do masy. W przypadku awarii lampy mocy 7189 typu zwarcie grzejnik-katoda popłynąłby duży prąd zwarciowy żarzenia przez katodę.
  • Dodałem nową płytkę dla potencjometrow ALPS RK163. Uważam, że niebieskie RK27 są zbyt krowiaste
  • Dodałem płytkę pasywnego selektora źródeł

Halo halo, a filtr przy 6AN8 (R38/R39 + C17/C18)?
REV3:

Ukryta Zawartość

REV4:
obraz.thumb.png.5e955d6d4d5b2a9ecd5511b2e969e546.png

Co tam się wydarzyło że postanowiłeś "wrócić do Pioneer-a"?

W dniu 17.10.2024 o 10:43, madras napisał:

Oryginał ma dosyć miękki zasilacz i w mojej kopii chciałem to też odwzorować.

Co to znaczy "miękki zasilacz"? Czym się różni od "twardego" i jakie ma zalety?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, GarbataPoczwara napisał:

Taki, który "nieco przysiada" w tym przypadku przy głośniejszych partiach muzyki, "emulując" kompresję-tak ja to pojmuję. Czy to zaleta czy wada? niech każdy sam sobie rozezna wg własnych upodobań. Ja uważam, że zasilacz powinien być tak skonstruowany, żeby tego typu zjawisko nie miało miejsca, ewentualnie w minimalnym stopniu. 

Godzinę temu, GarbataPoczwara napisał:

Co tam się wydarzyło że postanowiłeś "wrócić do Pioneer-a"?

Nie było nigdy "powrotu do Pioneera". Po prostu między rewizją 3. a 4. płytki zmieniłem filtr z Sansui (12kΩ+80pF) na Pioneera (22kΩ+100pF). Filtr Pioneera działa lepiej jak w obwodzie siatki pentody 6AN8 nie ma dużych pojemności pasożytniczych. Wspomniana siatka jest na wysokiej impedancji i jest podatna na pojemności pasożytnicze, dlatego trzeba to kompensować i tak było w oryginalnym Sansui AU-70, gdzie wysokoimpedancyjny sygnał był podany kablem ekranowanym tłumiąc mocno wysokie częstotliwości. Inżynierowie Sansui zastosowali więc filtr 12kΩ+80pF, aby rezonansem wyciągnąć trochę więcej pasma w górę.

Jeżeli użyje się oryginalnego filtru 12kΩ+80pF z moimi płytkami, gdzie nie ma dużych pojemności pasożytniczych w siatce (brak długiego kabla ekranowanego jak w oryginale), to pojawia się duży rezonans w okolicy 50kHz - 60kHz. Nie podobało mi się to i z tego powodu dokonałem korekcji do filtru Pioneera. Oczywiście zajwiska o których piszę występują daleko poza pasmem akustycznym, ale poprawiłem to na wszelki wypadek, żeby zminimalizować szansę na niestabilną pracę końcówki mocy.

Natomiast rozważam "powrót do Sansui" z filterm 12kΩ+80pF w kolejnej rewizji płytek, dodając w kontrolowany sposób pojemność w siatce kondensatorem naśladującą długie kable ekranowane oryginalnego wzmiacniacza. Jestem już po testach takiego rozwiązania i zgodnie z przewidywaniami uzyskałem płaskie pasmo dla oryginalnego filtru 12kΩ+80pF - ubytek góry "stracony" przez pojemność pasożytniczą w siatce został "odzyskany" rezonansem w górze pasma dając w efekcie płaskie pasmo. Ostatnie moje odkrycia i badania w tym zakresie znajdą odzwierciedlenie w nowej rewizji płytek jeszcze bardziej odzworowującą oryginalny wzmacniacz Sansui AU-70.

@GarbataPoczwara u Ciebie w płytkach DreamAmpu musisz samemu ocenić jaki filtr bedzie działać lepiej, przyda się do tego generator i oscyloskop. Na pewno musisz zadbać o to, żeby kabelki między modułami 12AX7 i 6AN8 miały jednakową długość i wprowadzały symetryczną pojemność pasożytniczą w oby kanałach wzmacniacza. W przeciwnym razie bedziesz miał drobne różnice w paśmie przenoszenia między kanałami.

Filtr przy 6AN8 w Sansui to temat rzeka.. Rozpisywalem się już o tym wieloktrotnie. Samo Sansui stosowało różne filtry z powodu rozrzutu produkcyjnego wzmacniaczy montowanych w technice przestrzennej, która nie jest zbyt powtarzalna w porównaniu do PCB. Widziałem przynajmniej 3 wersje 12kΩ+80pF; 12kΩ+30pF i 5kΩ+150pF montowane w oryginalnych egzemplarzach, choć najczęściej powtarzał się ten pierwszy.

Godzinę temu, GarbataPoczwara napisał:

O tym jakie zalety ma miekki zasilacz to Ci powiedzą gitarzyści - poczytaj o zjawisku na anglojęzycznych forach szukając pod hasłem "amplifier sag". We wzmacniaczach gitarowych celowo wielu muzyków pereferuje mniejszą filtrację i prostownik lampowy napięcia anodowego, żeby pogłębić efekt miekkiego/sagującego zasilacza.

46 minut temu, safer napisał:

Ja uważam, że zasilacz powinien być tak skonstruowany, żeby tego typu zjawisko nie miało miejsca, ewentualnie w minimalnym stopniu. 

A ja uważam, że miekki zasilacz to część czaru wzmacniacza Sansui AU-70 i ogólnie starych wzmacniaczy z tamtej epoki. Można oczywiście to "poprawić" podwając pojemność jak w projekcie DreamAmp lub wproadzająć stabilizację napięcia anodowego. Wzmacniacz będzie na pewno lepiej się mierzył, ale czy będzie ciekawszy w brzmieniu?

Edytowane przez madras
  • Pokaż nowe odpowiedzi