Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

@ICE kurcze czy od Ciebie trzeba wszystko wyciągać? Jakim napięciem w takim razie zasilałeś selektor źródeł? Też jest 6-12V AC/DC?

Edytowane przez GarbataPoczwara
4 minuty temu, GarbataPoczwara napisał:

@ICE kurcze czy od Ciebie trzeba wszystko wyciągać? Jakim napięciem w takim razie zasilałeś selektor źródeł? Też jest 6-12V AC/DC?

po co te nerwy. Selektor jest na 12V i problem był zarówno przy zasilaniu AC jak i DC (z zewnętrznego zasilacza).

a i  mam dodatkowy odczep 12V z trafa

Edytowane przez ICE
5 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Selektor zasilasz takim napięciem na jakie masz przekaźniki (lub generalnie układ jak to coś bardziej wykombinowanego) - chyba najpopularniejsze to 12V DC (ale one mają pewien zakres zadziałania cewki i poniżej i powyżej tego napiecia - do sprawdzenia w nocie katalogowej zastosowanych elementów) i skoro masz odczep z trafa na 12V to nie ma potrzeby stosować innych napieć. 

Edytowane przez Inmark
1 minutę temu, Inmark napisał:

skoro masz odczep z trafa na 12V to nie ma potrzeby stosować innych napieć

No właśnie - jeśli masz. Jeśli trafo od Przemka było dedykowane pod płytkę Madrasa to odczepu 12V może nie być.

1 minutę temu, GarbataPoczwara napisał:

No właśnie - jeśli masz. Jeśli trafo od Przemka było dedykowane pod płytkę Madrasa to odczepu 12V może nie być.

No właśnie w wersji dedykowanej ja mam ten odczep na duperele 12V - dodatkowo Przemek mi zrobił odczepy na pierwotnym na 230V i 240V bo u mnie PV i napiecie 250V to norma a nie wyjątek. 

Godzinę temu, ICE napisał:

Selektor jest na 12V i problem był zarówno przy zasilaniu AC jak i DC (z zewnętrznego zasilacza).

I co, po ominięciu selektora brum ustąpił?

Sprawdził bym jeszcze zasilenie selektora z baterii 6F22 9V, przekaźniki przy tym napięciu powinny już działać.
Tylko trzeba ją podłączyć już za diodą prostowniczą w selektorze.
Bo jak ten zewnętrzny zasilacz DC był uziemiony to miałeś pętlę masy po uziemieniu.

No i druga kwestia czy to był zasilacz liniowy czy impulsowy?

Ostatnie przesyłki doszły 📦📦😄 ... wszystkie "klocki" zebrałem ... 

w weekend będzie co robić ☝️😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20240510_182609.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 4.05.2024 o 19:45, GarbataPoczwara napisał:

Wariant który najprawdopodobniej mam odpowiada preferencjom odsłuchowym doświadczonych słuchaczy:

Ukryta Zawartość

Powyższe wyniki zostały przeprowadzone przez Harman Industries z udzialem wszelkich grup wiekowych, stopnia doswiadczenia/osluchania a nawet roznych grup kulturowych/narodowosciowych.

* Powyższe informacje zostały przedstawione w

Ukryta Zawartość

Taki preferowany dźwięk, jak wyżej, łatwo uzyskać przez dobór odpowiednich kolumn. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez LJ3
15 godzin temu, LJ3 napisał:

Taki preferowany dźwięk, jak wyżej, łatwo uzyskać przez dobór odpowiednich kolumn. 

Ja myślę, że to bardzo duże uproszczenie... ☝️🤔

Żeby uzyskać pożądany efekt, trzeba dopasować wszystkie elementy systemu...

Zaczynając od ...

☝️ źródła (CD, Vinyl...itp.)

☝️ Preamp...

☝️ Wzmacniacz...

☝️ Głośniki ... 

☝️ Kable ... bo pomiędzy wszystkimi aktywnymi  elementami są kable (odkładając na bok teorie o "grających kablach") muszą być co najmniej przyzwoite ...

☝️ Kolejny aspekt to  właściwości akustyczne pomieszczenia... 

☝️ Na koniec zostają nasze "możliwości usłyszenia" bo każdy słyszy trochę inaczej i najważniejsze to nasze osobiste preferencje... bo każdy oczekuje czegoś innego od swojego systemu...

W dniu 10.05.2024 o 10:06, Inmark napisał:

mnie osobiście wskaźniki wychyłowe nie podchodą 😉

Ja lubię. Bardzo bardzo. Od Luxmana 509 nie mogłem oczu oderwać. Musieli mnie ze sklepu wyganiać bo już zamykali. 🤪

Nie podchodzą mi za to białe i czarne pcb. 🤮
Nie byłbym w stanie tego lutować. Jedynie słuszny kolor pcb jest niebieski.

Edytowane przez GarbataPoczwara
W dniu 11.05.2024 o 22:47, GarbataPoczwara napisał:

Ja lubię. Bardzo bardzo. Od Luxmana 509 nie mogłem oczu oderwać. Musieli mnie ze sklepu wyganiać bo już zamykali. 🤪

Nie podchodzą mi za to białe i czarne pcb. 🤮
Nie byłbym w stanie tego lutować. Jedynie słuszny kolor pcb jest niebieski.

NIe podchodzą mi te chińskie badziewiaki.
Jakbym na to nie patrzył, wygląda to koszmarnie. 

Po małych kłopotach z identyfikacją wyjść z trafa sieciowego (dzięki za pomoc @lis1984 i@madras)

Że ten tego ... 😁👍

Ruszył "od strzała" ... 🎚️🔊🎵🎶

Jutro trochę uporządkuję i zabieram na odsłuchy ...  no i  biorę się do zrobienia docelowej obudowy ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, GRZEHOO_P napisał:

Po małych kłopotach z identyfikacją wyjść z trafa sieciowego (dzięki za pomoc @lis1984 i@madras)

Że ten tego ... 😁👍

Ruszył "od strzała" ... 🎚️🔊🎵🎶

Jutro trochę uporządkuję i zabieram na odsłuchy ...  no i  biorę się do zrobienia docelowej obudowy ...

Ukryta Zawartość

Fajnie, że udało się uruchomić 👍.

Trochę roboty Cię czeka z upchaniem tych przewodów ;). Ale najważniejsze, że gra i wkład finansowy i włożona praca dała mam nadzieję oczekiwany efekt.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, ICE napisał:

Trochę roboty Cię czeka z upchaniem tych przewodów 😉

Nie chciałem ciąć przewodów od traf bo będę robił swoją obudowę i wtedy dotnę na wymiar i ładnie poukładam ... a na razie, dopchnę kolanem 💪😁... 

No i potestujemy ... mam 3 komplety lamp 

Na rozruch poszedł komplet - EL84 JJ/ 5AN8 (od Madrasa) /ECC83S JJ...

Na testy zostają - 

1. Ruskie NOS EL84M/ TEN NOS 5AN8/ Matsuhita NOS 12AX7...

2. Toshiba NOS 7189A / RCA NOS 6AN8A/ Matsuhita NOS 12AX7... 

PS. no i muszę się umówić na pomiary u @Madras... Żeby mieć pewność że wszystko działa poprawnie ☝️🤔

Edytowane przez GRZEHOO_P
Godzinę temu, GRZEHOO_P napisał:

na razie, dopchnę kolanem

To przygotuj się na kłopoty. W tych kablach jest 800Vpp przy nie małym prądzie, prowadzenie wyjść do trafa jest dość krytyczne. 

nagrywamy.com

2 godziny temu, przemak napisał:

To przygotuj się na kłopoty. W tych kablach jest 800Vpp przy nie małym prądzie, prowadzenie wyjść do trafa jest dość krytyczne. 

Dziękuję za podpowiedź... 🙂👍

Oczywiście, trochę żartowałem z tym "dopychaniem kolanem" ... poukładam w miarę możliwości, ale nie bardzo chcę ciąć, bo nie wiem jakie długości przewodów będę potrzebował... Docelowa obudowa na pewno będzie większa ...

☝️🤔 Wersja obudowy AU-70PRO BASIC by @Madras ... jest ekstremalnie ciasna, mogła by być 1 centymetr wyższa i 2  centymetry głębsza, dalej była by kompaktowa, ale o wiele bardziej "ustawna" ... znaczy moim zdaniem oczywiście ☝️🙂

Na płytkach, które kiedyś zaprojektowaliśmy z madrasem wzmacniacz się wzbudzał na desce. Też nie chciałem ciąć kabli i zostawiłem długie. Burdel w kablach sprzyja znalezieniu akurat takiej konfiguracji pasożytniczych pojemności i indukcyjności, by doprowadzić do wzbudzenia - a prawo Murphy'ego zapewnia wysoką szansę na znalezienie tego ułożenia kabli. Dodam, że problem występował z poprawnym sprzężeniem katodowym. 
Innym razem budowaliśmy z madrasem wzmacniacz gitarowy i niewielkie zmiany w uporządkowaniu kabli doprowadziły do wzbudzenia.
Polecam zastosować prowadzenie kabli wedle instrukcji - skoro jest sprawdzone, to warto się tego trzymać. W przyszłości możesz dosztukować więcej przewodów. Nie do końca rozumiem koncept kupienia obudowy, która nie będzie docelową - nie łatwiej po prostu zostawić w tej? 😛 

Pewnie masz rację... Ale ☝️🙂

Chciałbym obudowę w drewnie ...

Chciałbym wskaźniki wysterowania...

Chcę obudowę z zakładanym ażurowym "domkiem" na całość ... 

Więc muszę ją wymyślić i zrobić a to potrwa pewnie kilka miesięcy... W tym czasie mogę się już cieszyć brzmieniem, testować optymalny zestaw lamp ... itd.

A po wszystkim, obudowę Basic mogę przecież odsprzedać ... 💰🙂

Pojawiła mi się pierwsza kwestia...

1. nie da się wyciszyć VOLUME do zera, na minimum, cichutko gra ...

2. Regulacja głośności działa jakby krzywa logarytmiczna była "odwrotnie' pierwsze kilka stopni (0°-5°) jest gwałtowny przyrost głośności, naprawdę wystarczy "trącić" pokrętło żeby zwiększyć głośność X2 ... czy to norma czy może chińskie rączki spaprały potencjometr? Czy może ja coś skopałem? ... co nie jest wykluczone...

32 minuty temu, GarbataPoczwara napisał:

Podejrzewam że potencjometr nie jest logarytmiczny 

Sprawdzę... ☝️🤔

Chyba mam drugi ... ☝️😁

W dniu 14.05.2024 o 18:18, GRZEHOO_P napisał:

Sprawdzę... ☝️🤔

Chyba mam drugi ... ☝️😁

No i sprawdziłem... i oczywiście winowajcą jestem ja ... zamieniłem wejście z wyjściem na potencjometrze 🫣... 

Przy okazji zrobiłem trochę porządku w kablach ... 

Gra bardzo dobrze, 🎚️🔊🙂🔊muszę się trochę osłuchać i dobrać optymalne głośniki do niego ... na razie budżetowe podłogowe Cabasse ... 

6 godzin temu, GRZEHOO_P napisał:

Gra bardzo dobrze, 🎚️🔊🙂🔊muszę się trochę osłuchać i dobrać optymalne głośniki do niego ... na razie budżetowe podłogowe Cabasse ... 

... Cabasse idą w odstawkę- nie podoba mi się (bas gumowy, wysokie jakby za zasłonką), ...

następne Celestion F30- brzmią obiecująco 🔊😁🔊 - sprężysty, dość szybki bas (dopiero teraz słyszę jak działa Presense 😱), przejrzysty środek i nieco aksamitne wysokie ... Słuchamy próbujemy 💿📀🔊😁🔊

Kilka próbek jak to gra ...

(Tak mam świadomość ułomności rejestracji i odtwarzania na telefonie) 

• Pokaż nowe odpowiedzi