Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, FONos napisał:

Z tego co się zorientowałem to sklep wysyła części wg BOM która nie została zaktualizowana. Poprawne wartości są w opisie na płytkach. 

Otrzymałem info ze sklepu , że BOM będzie niebawem zaktualizoawany. Generalnie należy się trzymać wartości podanych na płytkach. W TME znalazłem rezystory 249kOhm więc chyba będą ok.

Takich rozbieżności jest więcej np w przedwzmacniaczu C2 10uF vs 100uF na płytce i nie ma go w upgrade do  nowszej wersji, błędne oznaczenie w BOM rezystorów VR**.

2 godziny temu, PiterSan napisał:

@jarys_t czyli posiadasz nowe płytki i tam jest 250k tak? Możesz potwierdzić?

Na płytkach 9.0 jest 270k. Sķąd informacja,że ma być 250? C2 na płytce 100 poprawnie, w zestawie błędnie 10. Rezystory vr zgodnie z płytką, w bom zamienione opisy. 

14 godzin temu, PiterSan napisał:

@jarys_t czyli posiadasz nowe płytki i tam jest 250k tak? Możesz potwierdzić?

Przepraszam, popatrzyłem na poprzednią wersję, na nowej jest rzeczywiście opis 270kOhm.

Mam dwie wersje i powoli przelutowywuję na nowe płytki a z tą płytką wzmacniacza się zastanawiam bo poza tym oznaczeniem R97 i R100 i małą zmianą kształtu pola masy nie zauważyłem innych zmian.

W dniu 27.10.2022 o 15:12, Inmark napisał:

Nie wiem czy nie zdradzę jakiejś tajemnicy ale... IGS dodaje (dodawał) swoje PCB do traf niejako w pakiecie, w każdym razie dostałem takie info ale czy to tylko ekstra i ograniczona promocja czy na stałe, to tego już nie wiem. 🙂 Odnoszę wrażenie, że dla Pana Przemka to hobbystyczna zabawa, dla Drem Teamu powołanego przez RS-a to projekt z hobbistycznego stał się już tylko czysto komercyjnym

Mam pytanko. Kto dostarcza właściwe transformatory głośnikowe do tego projektu poza trafonica i trafan?

Edytowane przez Rysiek_DAC

Rysiek - Piotr (4pietro4), Przemek (Trafan), Pawel (Trafonica)- na ostatnim video Reduktora na yt jest o tym mowa, oglądnij.

Ja mam inne pytanie - Czy któryś z wykonawców TG wrzucał moze wykresy z pomiarów poza IGS (ktory rzekomo wykonał Trafo na podstawie zamiennika serwisowego)?

Edytowane przez gruchugruch

Cześć, czy któryś z doświadczonych kolegów którzy zbudowali wzmacniacz, mógłby mi coś wytłumaczyć.
Nie wiem czy to jakaś niepisana zasada czy niedbalstwo/błąd w pliku BOM, ale nie daje mi spokoju brak napięć dla kondensatorów C1, C2/ 220nF,  C60, C61/ 220pF dla płytki 6AN8.
Obie pary są wskazane jako propylenowe raster 5mm, więc dla takiego rastra raczej napięcia niewysokie. Jednak nie chcę zrobić pomyłki, a wyższe napięcia to już raster 10mm i większe, więc albo zaginam nóżki albo kombinuję dalej.
W oryginale C60 i C61 to kondensatory mikowe 500V, na schemacie napięcia wokół nie przekraczają 100V poza anodowym. 
Na filmikach RS widzę, że ma tam jakieś żółte łepki czyli raczej ceramiki, ale te również bywają niskonapięciowe.
Zatem pytanie, jakie przyjąć napięcia dla tych par kondensatorów C1, C2/ 220nF,  C60, C61/ 220pF i czy ceramika/mika można śmiało wrzucić jak nie znajdę odpowiednich poliprop.

28 minut temu, PiterSan napisał:

...
Zatem pytanie, jakie przyjąć napięcia dla tych par kondensatorów C1, C2/ 220nF,  C60, C61/ 220pF i czy ceramika/mika można śmiało wrzucić jak nie znajdę odpowiednich poliprop.

Nie wiem czy Ci tym pomogę (bo ani doświadczony ani jeszcze nie skończyłem) ale w zestawie z lampyelektronowe.pl te kondy to czerwone WIMY na 100V.

W dniu 5.11.2022 o 14:42, gruchugruch napisał:

Rysiek - Piotr (4pietro4), Przemek (Trafan), Pawel (Trafonica)- na ostatnim video Reduktora na yt jest o tym mowa, oglądnij.

Ja mam inne pytanie - Czy któryś z wykonawców TG wrzucał moze wykresy z pomiarów poza IGS (ktory rzekomo wykonał Trafo na podstawie zamiennika serwisowego)?

Właśnie sam się zastanawiam  , jak wypadają transformatory Trafan , Trafonica i Ogonowski .

Który tutaj będzie najlepszym wyborem.  

12 minut temu, mtx napisał:

Właśnie sam się zastanawiam  , jak wypadają transformatory Trafan , Trafonica i Ogonowski .

Który tutaj będzie najlepszym wyborem.  

Ogonowski głośnikowe nie są rekomendowane.

Mam informację że Pan Ogonowski przygotowuje kolejne trafo pod ten projekt.

Myślę że pewnie dołączy do grupy traf rekomendowanych. Pożyjemy, zobaczymy.

Wielkie dzięki za wykonanie pomiarów. Wynik jest jeszcze lepszy, niż przypuszczałem - spodziewałem się pogorszenia parametrów, ale układ kompensuje różnice w emisji lepiej, niż zakładałem. To odpowiada nie tylko na pytania o konieczność parowania, ale także uspokaja, że lampy mogą grać wiele lat i nawet ze zużyciem poniżej 70% emisji będą grały poprawnie. 
Ostatnio mierzyłem lampy ECC83 RFT z 1957 roku grające regularnie w tym samym odbiorniku Beethoven II od jego nowości, nadal mierzyły się na 70+% emisji i transkonduktancji. Jeśli 5AN8 były produkowane z nie gorszą jakością katod niż w demoludzie, to o wymianę lamp nie trzeba się martwić w zasadzie do końca życia - prędzej słuch potracimy niż one zdechną. 

W dniu 29.10.2022 o 19:44, Raaap napisał:

A ja mam prośbę o podpowiedź jaki przełącznik do płytki selektora źródeł wybrać. nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat. ponadto doradźcie proszę bo macie własne doświadczenie jakie kable (0,5 czy 0,75 etc),kolory i długości kupić żeby starczyło. Myślę że nie tylko mi się przyda taka informacja.

Wysłane z mojego SM-A105FN przy użyciu Tapatalka

Chciałbym się dołączyć do pytania użytkownika Raaap. Jaki przełącznik do płytki selektora na obudowę należy dokupić?

12 godzin temu, ropniak napisał:

Mam informację że Pan Ogonowski przygotowuje kolejne trafo pod ten projekt.

Myślę że pewnie dołączy do grupy traf rekomendowanych. Pożyjemy, zobaczymy.

A 4pietro4? Na filmiku YT widoczne były również jeszcze inne trafa z rdzeniem zapewne RZC? Czy orientuje się jaki jest obecnie czas oczekiwania na trafa od poszczególnych producentów?

11 godzin temu, madras napisał:

[...]

Dużo większy wpływ na zniekształcenia ma parowanie lamp końcówki mocy i nastawa prądu spoczynkowego tychże lamp. Mogę na to wrzucić pomiary potem, jeśli będzie zainteresowanie. Ale wstępnie powiem, że podniesienie biasu z 10mA na 17mA zmniejsza THD 2-3 krotnie. Natomiast wsadzenie lamp EL84/7189/6P14P umiarkowanie niesparowanych potrafi podnieść THD 2-3 krotnie.

[...]

Również dołączam do podziękowań za wykonanie pomiarów, ale jedna sprawa nie daje mi spokoju - co tak naprawę należy rozumieć pod pojęciem "sparowane lampy"? Przyjęło się bowiem że dwie dobrane do siebie lampy to takie które mają jak najbardziej zbliżoną siebie (najlepiej taką samą) emisyjność. Tymczasem, nawet dwie lampy o takiej samej emisyjności mogą mieć różną transkonduktancję. Znalezienie dwóch lamp o takiej samej emisyjności i takim samym nachyleniu charakterystyki to niezłe wyzwanie. Którym więc parametrem należy się kierować i który wariant jest lepszym rozwiązaniem:

1. Instalacja w końcówce mocy dwóch lamp o takiej samej emisyjności lecz różnej transkonduktancji

2. Instalacja w końcówce mocy dwóch lamp o takiej samej transkonduktancji i ustawienie dla nich takiego samego prądu spoczynkowego przy pomocy indywidualnie ustawianych napięć siatki pierwszej.

W tym drugim przypadku wydaje się że mimo różnic emisyjności obu lamp, będą pracować w tym samym (tak samo nachylonym) fragmencie charakterystyki.

9 godzin temu, kermitb napisał:

Również dołączam do podziękowań za wykonanie pomiarów, ale jedna sprawa nie daje mi spokoju - co tak naprawę należy rozumieć pod pojęciem "sparowane lampy"? Przyjęło się bowiem że dwie dobrane do siebie lampy to takie które mają jak najbardziej zbliżoną siebie (najlepiej taką samą) emisyjność. Tymczasem, nawet dwie lampy o takiej samej emisyjności mogą mieć różną transkonduktancję. Znalezienie dwóch lamp o takiej samej emisyjności i takim samym nachyleniu charakterystyki to niezłe wyzwanie. Którym więc parametrem należy się kierować i który wariant jest lepszym rozwiązaniem:

1. Instalacja w końcówce mocy dwóch lamp o takiej samej emisyjności lecz różnej transkonduktancji

2. Instalacja w końcówce mocy dwóch lamp o takiej samej transkonduktancji i ustawienie dla nich takiego samego prądu spoczynkowego przy pomocy indywidualnie ustawianych napięć siatki pierwszej.

W tym drugim przypadku wydaje się że mimo różnic emisyjności obu lamp, będą pracować w tym samym (tak samo nachylonym) fragmencie charakterystyki.

Bardzo ciekawy wątek, mógłby ktoś z ekspertów się na ten temat wypowiedzieć?

21 godzin temu, madras napisał:

Wnioski:
Nie ma koniczności parowania lamp ECC83 i 5AN8/6AN8.
Silne lokalne ujemne sprzężenia zwrotne kompensują niedoskonałości tych lamp.

Dużo większy wpływ na zniekształcenia ma parowanie lamp końcówki mocy i nastawa prądu spoczynkowego tychże lamp.

Dzięki za fajne pomiary. Jedno pytanko, czy parowanie naszych pentod mocy powinno być do kwadry czy równie dobrze spełni swoje zadanie parowanie do dwóch par?

45 minut temu, igsaudio napisał:

Przedstawiam pomiary pasma przenoszenia transformatorów UTM i TraFan.
Różnica na krańcach pasma pomiarowego jest fundamentalna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG-5917.jpg

Hej, dzięki za pomiary. Pod jaką mocą je mierzyłeś i z jakimi obciążeniami na wtórnej? Wygląda mi to na otwartą pętlę bez wzmacniacza.

Tak sie składa, że mialem w ręku 3 różne transformatory:

313220682_2395469153925781_5057071452567132919_n.jpg.16192582817efbb81fbffd2b1c45a669.thumb.jpg.a20d7f8c1165e67748325b1f6a6360d0.jpg
Jak na zdjęciu tj:
- Trafan
- IGS UTM7070
- Pietro (rekomendowane trafo Piotra na RZC) - nie mylić z Ogonowskim.
Niestety nie udało mi się zdobyć trafa od Trafoniki 😞 

Robiłem im pomiary konkretnie podłączone pod układ AU-70 przy pełnej mocy 20W na odczepach 8om i rezystorach mocy 8om. Prąd spoczynkowy lamp mocy 17mA.
Lampy:
- 12AX7 JJ
- 5AN8 RCA
- 2x EL84 Sovtek
Oto moje wyniki przemiatania dla wszystkich trzech traf:
fr.thumb.png.d53749d0fe12f0d64f6ced3ac31990d7.png

Trafo Trafan w pełnym układzie AU70 nie odstaje w moich pomiarach i to przy pełnej mocy 20W ... 😄 

Inne pomiary robiłem też tu jakby kogoś interesowało:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras
33 minuty temu, igsaudio napisał:

Przedstawiam pomiary pasma przenoszenia transformatorów UTM i TraFan.
Różnica na krańcach pasma pomiarowego jest fundamentalna.

Ukryta Zawartość

IMG-5917.jpg

Igor,

skoro masz TG trafan na warsztacie, może pokusisz się na mały reverse-engineering 🙂 i sprawdzisz na czym polega kwestia rekomendacji przez reduktora? Czy faktycznie jest roznica w nawinieciu między TG Sansui montowanych fabrycznie w stosunku do tych serwisowych, o których była mowa w wątku. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
49 minut temu, gruchugruch napisał:

skoro masz TG trafan na warsztacie, może pokusisz się na mały reverse-engineering

Trafo TraFan nie należy do mnie, więc ta opcja odpada. W tym tygodniu będę miał oryginalne trafo Sansui na własność. Wówczas zrobię, co sugerujesz. 

W dniu 7.07.2022 o 19:25, igsaudio napisał:

Ukryta Zawartość

UTM7070pic.jpg

UTM7070frq.jpg

Coś się pozmieniało w uzwojeniach w międzyczasie? Czy warunki pomiaru są inne niż wtedy? Jakie są w ogóle te warunki, jaka jest impedancja wyjściowa źródła, impedancja obciążenia i poziom sygnału?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, kermitb napisał:

Lepszy byłby przypadek 2, niestety nachylenie charakterystyki zależy od punktu pracy (w tym prądu anodowego), a do tego prądy anodowe w spoczynku powinny być możliwie bliskie sobie, by nie podmagnesowywać rdzenia. Na szczęście daje się kupić akceptowalnie sparowane lampy EL84/6P14P - zarówno pod kątem emisji jak i transkonduktancji. Co prawda są mierzone w jednym punkcie pracy, a potem we wzmacniaczu pracują w innym, ale powinny być dalej sparowane w AU70. Kupowałem z @madras trochę lamp EL84 JJ/6P14P radzieckich/"EL84" Sovteka (czyli 6P14P) z różnych źródeł (głównie sklep.lampyelektronowe.pl) i pary wychodziły jako pary na mierniku AVT-5229 (mierzącym oba parametry). Był tylko jeden wyjątek - gdy kupiłem lampy od Florka z Wolumenu 😉 Para była mocno rozjechana, ale ponieważ miały nabazgrane różne cyferki flamastrem na bańce, to Florek zaakceptował reklamację - choć był śmiertelnie obrażony, że śmiałem jakimś swoim miernikiem podważać jego ocenę i prawie się rozłączył, gdy zadzwoniłem z pretensją 😄 

3 godziny temu, PiterSan napisał:

Dzięki za fajne pomiary. Jedno pytanko, czy parowanie naszych pentod mocy powinno być do kwadry czy równie dobrze spełni swoje zadanie parowanie do dwóch par?

Wystarczą dwie pary. Kwadry są konieczne tylko do wzmacniaczy, w których są cztery lampy mocy na kanał.

4 godziny temu, madras napisał:

[...]

Robiłem im pomiary konkretnie podłączone pod układ AU-70

Ukryta Zawartość

Problem w tym, że wykresy w istocie pokazują charakterystyki kompletnego wzmacniacza, a nie samych transformatorów. Silne sprzężęnia zwrotne linearyzują  niedoskonałości transformatorów, więc ich jakość trudno dokładniej ocenić. A fakt ingerencji sprzężeń zwrotnych w charakterystykę przenoszenia przekłada się na lepszą lub gorszą spójność fazową wzmacnianego sygnału. Przerabiali to gruntownie Koledzy, budujący wzmacniacze SE (jest to dyskutowane w którymś wątku dość dokładnie).

Tak więc podejście do pomiarów Kol. @igsaudio uażam za zdecydowanie bardziej obiektywne.

Ukryta Zawartość

Pomiary, pomiarami ( charakterystyki ). Natomiast chciałbym usłyszeć wyjaśnienia IGS w kwesti zarzutu RS do "mocnych zniekształceń w zakresie średnich tonów", kiedy to jego trafa testował RS w układzie.

Jako właściciel pary traf Igora, czuję się mocno rozczarowany, brakiem wypowiedzi w tej sprawie..

Gość

(Konto usunięte)
45 minut temu, Rjs49ce napisał:

Pomiary, pomiarami ( charakterystyki ). Natomiast chciałbym usłyszeć wyjaśnienia IGS w kwesti zarzutu RS do "mocnych zniekształceń w zakresie średnich tonów", kiedy to jego trafa testował RS w układzie.

Jako właściciel pary traf Igora, czuję się mocno rozczarowany, brakiem wypowiedzi w tej sprawie..

Pisałem o tym już kilka postów wcześniej. Ani u mnie, ani u żadnej z osób, które kupiły moje trafa, takie zjawisko nie występuje. 

Gość

(Konto usunięte)

Korzystając z okazji chwilowego posiadania transformatorów TraFan, pokusiłem się jeszcze o kilka pomiarów, które zaprezentuję tu i krótko omówię. Wykresy przedstawiają porównania transformatorów Trafan, UTM 7070 oraz UTM 7070n (nano). Wszystkie pomiary zostały przeprowadzone za pomocą AudioPrecision APx515, w jednakowych warunkach dla każdego transformatora.

UTMvsTraFan_THDN_16Vrms.thumb.jpg.4ca8bdfba5e8ac43a6da5a422f705d39.jpg

1. Wykres nr jeden pokazuje zniekształcenia THD+N w funkcji częstotliwości, dla stałego napięcie wejściowego równego 16V RMS. Wyraźnie jest widoczna różnica w zniekształceniach średniego pasma. Transformator UTM7070n wypada tu najlepiej, Trafan najgorzej. Porównując wartości bezwzględne, TraFan ma w tym paśmie 12-krotnie większe zniekształcenia.

UTMvsTraFan_THDRatio_02-16Vrms.thumb.JPG.b356af8818ca6620f6f070d6abe3134c.JPG

2. Wykres drugi to pomiar THD+N w funkcji napięcia wejściowego (0.2V - 16V) dla 1kHz. Tutaj widać, że transformatory na rdzeniach EI (TraFan i UTM) wykazują wzrost zniekształceń już od około 1V napięcia wejściowego, czego nie widać dla rdzenia nanokrystalicznego. Maksymalny poziom zniekształceń TraFan na poziomie 0.04% należy uznać za bardzo dobry lecz porównując tutaj wynik w wartościach bezwzględnych bezwzględnych (Uwe=16V), transformator TraFan, ma 100 razy większe zniekształcenia, niż UTM7070n.

UTMvsTraFan_THDN_02-16Vrms.thumb.JPG.013e1bfc31c0e55f8531b08e521d8eb2.JPG

3. Dla mnie osobiście najbardziej obrazowo zniekształcenia przedstawia wykres nr 3, gdzie wynik pokazany jest w skali dB. Pomiar dla sygnału wejściowego 16V, 1kHz. Oczywiście zniekształcenia THD+N nie przekładają się bezpośrednio na dynamikę sygnału, lecz posługując się pewną analogią, transformator UTM7070n można porównać do najwyższej klasy przetworników AC o zapasie dynamiki 117dB, UTM7070 to dynamika odtwarzacza CD (90dB) a TraFan to średniej klasy magnetofon kasetowy, raptem 73dB.

• Pokaż nowe odpowiedzi