Skocz do zawartości
IGNORED

xu208 + csr8675 podłączenie przez I2S

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy potrzebuję pomocy w podłączeniu tytułowej płytki do PCM1794A. Ten DAC ma następujące wejścia I2S:

SCK

BCK

LRCK

DATA

Chińczyk zdobył się jedynie na następującą dokumentację pinoutu płytki:

spacer.png

Drugi dzień już z tym walczę i nie mogę tego uruchomić. Jeśli ktoś już to podłączał to proszę help.

Podaj link do modułu xu208 z BT i PCM. 

Edytowane przez gavron04

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio 

Hej. To jest xmos: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tutaj pcm: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  (nazwy wejść napisałem tak jak są na płytce)

Edit: teraz zobaczyłem że na mojej płytce PCM nie ma tych rezystorów przy wejściu - R1, R2, R3, R4. Czy to może być problemem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Saico

1) Rezystory warto dodać jeśli połączenie między modułami będzie powyżej 10cm. 30cm bym nie przekraczał, mogą być problemy nawet z rezystorami. 33-47R.

2) Na module od chińczyka masz wbudowany selektor i2s. Prawdopodobnie sterowany H/L (+3V3 i GND). W zależności co podasz na pin 3 to na wyjściu będzie xu208 lub csr8675. Czy tak jest bez schematu nie mam pewności.

3) PCM1794 | XU208/CSR8675

SCK - 13 pin IIS_MCLK

BCK - 9 pin IIS_BCLK_O

LRCK - 11 pin IIS_WCLK_O

DATA - 7 pin IIS_DATA_O

jeśli chodzi o MCLK to też zagadka, czy generatory na PCB od Chińczyka są dla XU208 i CSR8675, ale pewnie tak. Wybór prawdopodobnie jest również zależny od stanu na pinie 16 MCLK_SEL.

Problem z CSR8675 jest taki, że jeśli masz starą wersję BT poniżej 5.0 w telefonie/nadajniku to CSR8675 LRCLK wypluje 44.1khz, jesli masz aptx hd (bt 5.0) w telefonie/nadajniku to będzie 48kHz. I w tym przypadku jest problem ze względu na to, że dla 44.1kHz jest inna zegar MCLK i dla 48kHz jest inny zegar MCLK. CSR8675 posiada wbudowany upsampler i można mu na stałe przypisać na wyjściu 48kHz. Wymaga to dostępu do programatora, narzędzi do programowania i wiedzy. Trochę się tym bawiłem i opis można zobaczyć tutaj - 

Ukryta Zawartość

Najlepiej byłoby wpiąć się oscyloskopem i dla potwierdzenia obejrzeć sygnały na pinach 13,9,11,7. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gavron04

Dzięki wielkie za wskazówki. Spróbuję z tym selektorem, bo to połączenie, które napisałeś już próbowałem bez skutku. Ale jeszcze pomodzę, może dodam rezystory choć jak rozumiem nie jest to przyczyną braku działania na tasiemce ok 8 cm.

Męczę też Chińczyka żeby dał jakiś datasheet tego xmosa, to chyba nowa płytka bo nie zbyt wielu opinii.. zaryzykowałem.. i mam ?

Mam na pewno bt 5.0 więc stanę przed tym problemem. Ale na razie chcę w ogóle ruszyć, nawet z USB.

Masę złączałbyś między płytkami? Zasilam xmos na razie z USB kompa/squeezeboxa.

Płytka od ponad roku, półtora jest dostępna na ali, ale coś chętnych brak ? 8cm nie powinno stanowić problemu. Ale... jeśli jest to twoje pierwsze uruchomienie i nie masz połączenia między padami (rezystorów) no to trudno, żeby to działało ? Musisz tam wlutować rezystory lub zrobić zworki.

Dokumentacja do xmosa za dużo nie pomoże. Najszybciej będzie sprawdzić moduł pod oscyloskopem. To, że dobrze podpiąłeś to połowa sukcesu, wystarczy, że zegar MCLK był źle wybrany i PCM nie ogarnia.

Musisz połączyć masy... a jak chcesz koniecznie rozdzielić masy to ISO7640 np. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , pamiętaj, że moduł od strony XU208 i od strony DACa wymaga +3V3.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gavron04

Czyli problemem może jednak być brak tych rezystorów. Mam 58R i 100R, spróbuję może wlutować te pierwsze i dam znać czy ruszyło.

Napisałeś jeszcze że "pamiętaj, że moduł od strony XU208 i od strony DACa wymaga +3V3." Co to znaczy? XU208 zasila się z USB a PCM ma podpięte 5V.

Edytowane przez Saico

Chodziło mi o zasilanie izolatora. W międzyczasie jeśli masz możliwość to podrzuć zdjęcia PCB DACa oraz XU208 ?

No i pamiętaj o zasileniu części analogowej... Symetryczne napięcie 12V...

Edytowane przez gavron04