Skocz do zawartości
IGNORED

Wiekowe CD do tuningu.............?

grzesik

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o wyrozumiałość, jestem zbłąkanym miłośnikiem dobrego dzwięku. Jakiś czas temu przesiadłem się na KD, ale bardzo żałuje. Cóż, kasę wydałem, a żona nie zgadza się na sprzedaż klocków KD. Dlatego chciałbym na początku zacząć od CD używanego z dobrym przetwornikiem, nadającego się do tuningu. Potem coś ze wzmacniaczy, zobaczymy. Kolumny mam JBL E80, jakoś tam grają.

https://www.audiostereo.pl/topic/15293-wiekowe-cd-do-tuningu/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Za okolo 400 - 800zl mozesz kupic bardzo dobre cd a to ze wiekowe wcale nie znaczy ze gorsze. Znajomy ostatnio kupil Pioneera PD 8500 z serii referencyjnej i gra rewelacyjnie a dal 600zl. Ja mam teraz do sprzedania innego dobrego Pionka PD 7300 i chce za niego w idealnym stanie 550zl. Tak sie sklada ze kiedys bardziej dbano o sprzet dzis robi sie masowke. Pioneery slyna z dlugowiecznych laserow a takiego cd wlasnie powinienes szukac.

Sprzedalem jakis czas temu Sony 228ESD na 18-bitowych BB z zegarem 16MHz i JRC-ami na wyjsciu, wyjscie regulowane (bardzo wazne uwazam) oraz nieregulowane, wyjscia cyfrowe coax i opt, z pilotem za 250zl. Bylem glupi.

Jedyna wada w cedekach wiekowych aczkolwiek z wyzszej polki sa drogie czytniki. W np. lepszych Denonach czy Soniakach montowali swietny KSS-151a - swietny, ale pod warunkiem ze nie musisz go kupic (250zl).

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - trochę drog

4.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chyba jest okazja !?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to ja się pochwalę swoim dziesiejszym nabytkiem, Grundig CD 7500. To ponoć "ubrany" przez Grundiga Philips CD-303. Zwrot, wyprodukowany z logo Grundiga niezbyt tu pasuje, bo akurat loga nie ma na ściance czołowej w ogóle. Ciężki (8,5 kg), z wysuwającym się wraz z szufladą całym mechanizmem. To CDM-1? Grzeje się grając jak piec. I dźwięk jest jednak zdecydowanie inny niż plastikowego CEC'a 540 CD, którego zastąpił. Po prostu lepszy i nie przypuszczałem, że rożnica może być aż taka. No i sprawny, co juz sprawdziłem. Może ktoś ma lub miał i podzieli się jakimiś doświadczeniami. Acha - i dałem zań stówę w komisie :-)

Nie mam cyfrówki i zdjęcia wygrzebałem z netu. Mój jest jak ten na zdjęciach srebrny. I może jeszcze link do aukcji na e-bay, gdzie zdjęcia są w większym formacie:

Ukryta Zawartość

W tym takie, z wysuniętą szufladą!

[obrazekLUKASZ-255563_1.jpg] [obrazekLUKASZ-255563_2.jpg] [obrazekLUKASZ-255563_3.jpg]

post-1437-100000038 1170264123_thumb.jpg

post-1437-100000039 1170264121_thumb.jpg

post-1437-100000040 1170264120_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>Rafal - baardzo dobry zakup, gratuluje! Z tego co wiem, to w srodku jest CDM0 - moze byc klopot jak padnie, ale te napedy sa zywotne. Tu masz link do stronki, gdzie jest troche ciekawych informacji. Ten model to tez Marantz CD73 (IMHO - najladniejszy z trojga braci :)

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Puchatek

Ukryta Zawartość

Rafał

Dokładnie tak jak piszesz ten Grundig to Philips CD-303

[obrazekLUKASZ-256520_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

grzesik- czy dla Ciebie świat się zatrzymał ? Obok toczy się temat o nowym DVD Samsunga 745 z SACD i DVDAudio za 700zł, który bije CD do 6kzł, jak wszyscy jednogłosnie piszą, a Ty szukasz starego CD ? Pomyśl, bo poza doskonałym dźwiękiem w przypadku wyboru DVD Samsunga dostaniesz jeszcze:

1- możliwość odczytu filmów DVD na jednym urządzeniu

2- wyjdziesz z twarzą ze sprawy zakupu KD

3- będziesz mógł odtwarzać płyty SACD które jednak grają o niebo lepiej od zwykłych CD

"Obok toczy się temat o nowym DVD Samsunga 745 z SACD i DVDAudio za 700zł, który bije CD do 6kzł, jak wszyscy jednogłosnie piszą, a Ty szukasz starego CD ? "

Panowie od dzisiaj wszyscy jedzmy g...Przeciez miliony much nie mogą sie mylic.

A co możecie doradzić w temacie starego ONKYO DX6550 Integra . Kupiony za 100 na giełdzie staroci jako sprawny .

Po wymianie CXA1081 stał się naprawdę sprawny.Czyta wszystko, bez problemu.

Informacji znalazłem niewiele. Link przedstawia model C701DX ale jest to identyczy środek i cała reszta.

Ukryta Zawartość

Może macie jakieś pomysły jak usprawnić samograja ?

Ukryta Zawartość

Najgorsze jest to, ze polecane sa tu budzetowe odtwarzacze sprzed 15 lat, ktore juz wtedy nie nalezaly do dobrze brzmiacych. Chyba wlasnie Ci, ktorzy znaja audio z czasopism moga dawac takie rady. Moze tez Ci, dla ktorych taki staroc po tuningu brzmi rewelacyjnie, gdyz nie nie slyszeli jak dobrze moga brzmiec nowe konstrukcje i nie maja punktu odniesienia. Wiecej, jesli juz ktos chce bawic sie w tuning to warto wykazac sie wieksza otwartoscia umyslu i nie odrzucac potencjalu jakie maja niektore odtwarzacze uniwersalne czy tez odtwarzacze SACD.

Mam w sypialni amplituner Marantz 2230 z 1973 roku i Micromege Stage 1. Brzmi ten zestaw ladnie, ale jest to stare, stare brzmienie, daleko mu do wspolczesnych sysytemow.

A co Panowie powiecie na ten sprzęcik:

Ukryta Zawartość

Cena jest niezbyt wygórowana i podobno podatny jest na tuning w jakimś tam zakresie.

Ukryta Zawartość

Stary Revox B-226, wcale nie brzmi rewelacyjnie :-)

W srodku odlew żeliwny,...

A dźwiek...........:-)

W porownaniu z najtańszym NADem, dźwięk twardy, mało muzykalny, natręctwo szczegółów, malo muzyki :-(

Legendy, legendy :-)

Pozdrawiam

Privaten gdzie w polsce można kupić tego samsunga za 700zł? (z fakturą i nie na pixmani)

Ukryta Zawartość

Co myślicie o tym odtwarzaczu, a w szczególności o tym tuningu?

Ukryta Zawartość

Stare brzmienie: mniej neutralne i mniej szczegolowe, o kilka klas gorsze od brzmienia wspolczesnego sprzetu high end w sredniej cenie. Moze byc ladne i przyjemne dla wielu. Nie do zaakceptowania tez dla wielu. Zarowno Twoj Maranz jak i moj brzmia przyjemnie, ale koloruja brzmienie muzyki w bardzo zauwazalny sposob. Moj stoi w sypialni, gdyz tam nie przeszkadza mi jego nienaturalne brzmienie.

jakiej muzyki? bo ja mam do porównania płyte która była nagrana na instrumentach z którymi często "obcuję"

jakos nie zauwazyłem zeby moj marantz (który jest raczej uzywany do kompa i monitórków) przebarwiał.

Ale powiem tak- zdazało mi sie słuchac róznej klasy klocków( niekiedy dosc drogich ) i czesto własnie takie podbarwiały:) ciekawosta nie?

A tak swoją drogą proponuję Ci wymienic kondensatory i conajmniej wyczyscic potencjometry w Twoim marantzie i wtedy posłuchaj jak brzmi i napisz o tym.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.