Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsze stereo-pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Ale nie kłócimy się.Wszystko na spokojnie Panowie.

Może jakieś propozycje jeszcze dacie tylko na spokojnie.Na co mam zwracać uwagę.Może ktoś z branży też by coś doradził?

Ponieważ na tę chwilę nie masz nic, to trudno wyczuć w jakim kierunku chciałbyś pójść. Na Twoim miejscu wypożyczyłbym na testy Yamaha A-S701, Marantz PM600x/700x i jakieś w miare neutralne kolumny, posłuchał dwa tygodnie, i wtedy napisał co Ci się podoba, a co nie. Ktoś osłuchany na pewno Ci pomoże. Na razie nie dałeś punktu zaczepienia.

I przemyśl ustawienie, bo z bazą 4m i kolumnami wciśniętymi w rogi marnie to widzę.

W dniu 19.11.2020 o 19:15, PiotrWarszawa napisał:

Jeśli chodzi o źródło...

Chcesz grać z plików, streaming Spotify/Tidal/Deezer, komputer PC, czy CD? A może czarna płyta?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

23 minuty temu, PiotrWarszawa napisał:

Na co mam zwracać uwagę

na ustawienie kolumn

luz wokoło nich

brak gołych ścian i podłogi

drugi głos na to ze 4 metry to za dużo

Edytowane przez billy idol

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

@PiotrWawa dobra rada na początek, musisz się trochę osłuchać z różnymi sposobami prezentacji muzyki przez systemy audio . Wiem że "korona" nie pomaga w tej sytuacji, ale znowu bez przesady i popadanie w skrajność, nie każdy trzyma głowę w piachu, życie musi się toczyć dalej przy zachowaniu środków ostrożności oczywiście. Bez tego to tylko zakupy na ślepo i duże szanse na porażkę. Jesteś z W-wy jak nick sugeruje?

Tak z Warszawy?

Nie ma szans by kolumny stały bliżej siebie.Dokładnie będą stały oddalone o 376cm.

Jeśli chodzi o odległość kolumn od ścian to z tyłu max 30cm a po bokach mam metr miejsca dla każdej z kolumn.Przemeblowanie nie wchodzi w grę.Mam zasłony i firanki oraz dywan na podłodze.Na ścianie mam sporej wielkości obraz.Wiadomo,że odsłuch jest potrzebny i z tym nie ma problemu o ile będą sklepy oferowały.

3 godziny temu, Airmike napisał:

@PiotrWawa dobra rada na początek, musisz się trochę osłuchać z różnymi sposobami prezentacji muzyki przez systemy audio . Wiem że "korona" nie pomaga w tej sytuacji, ale znowu bez przesady i popadanie w skrajność, nie każdy trzyma głowę w piachu, życie musi się toczyć dalej przy zachowaniu środków ostrożności oczywiście. Bez tego to tylko zakupy na ślepo i duże szanse na porażkę. Jesteś z W-wy jak nick sugeruje?

Tylko ,że to nie ja.

Edytowane przez PiotrWarszawa
30 minut temu, PiotrWarszawa napisał:

Jeśli chodzi o odległość kolumn od ścian to z tyłu max 30cm a po bokach mam metr miejsca dla każdej z kolumn

Całe szczęście, że nie wciśnięte w same rogi.

Godzinę temu, PiotrWarszawa napisał:

Tak z Warszawy?

Godzinę temu, PiotrWarszawa napisał:

Tylko ,że to nie ja.

? sorry chodziło o Ciebie, jakoś się podstawiło..

Pomaszeruj do salonow posluchaj paru zestawień z własnymi płytami/plikami albo popytaj czy ktoś z warszawskich kolegów zrobi krótką prezentację własnych doświadczeń. Tak najprosciej uniknąć błędów w zakupie pierwszego stereo.

W dniu 22.11.2020 o 16:22, Airmike napisał:

22 godziny temu, Airmike napisał:

? 

Dobra wybór na testy padł na Marantza PM6006 i Yamahę AS701.

Kolumny Dali Oberon 3 i 5.

Ale zastanawiam się jeszcze czy może jakieś Wharfedale by się nie nadały np Diamond 11.4.

Teraz przydałoby się znaleźć sklep,który ma to wszystko u siebie.

Pamiętaj, że u Ciebie w domu zagra inaczej. Posłuchaj kilka zestawów w salonie hifi, zanotój spostrzeżenia i wypożycz jakiś zestaw do domu. Posłuchaj tydzień i pytaj.

9 minut temu, Grutka2 napisał:

zaufaj,własnemu słuchowi 

Tak, ale w domu, a nie w salonie hifi.

Witam. Tutaj pan tłumaczy że wystarczy wzmacniacz 2W 

Najważniejsze są kulumny 3 drożne - 3 głośnikowe - poszukaj sobie wywiadu na YouTube lampizator. Najważniejsza jest jakość głośnika średniotonowego. Skontaktuj się Panem Pawłem z Wilk-Audio-Projekt. - on robi takie kolumny za 6 tyś para- i masz do wyboru naturalny fornir i zastosowane głośniki według preferencji. Powodzenia

No tak ale to 6tys, a @PiotrWarszawa  ma taki budżet na cały zestaw. Myślę, że jak na pierwsze stereo nie powinien wybierać skądinąd świetnych projektów pana Pawła. Tutaj trzeba mieć już trochę doświadczenia i wiedzieć czego się chce,mieć już ukształtowane preferencje. Ja miałem okazję rozmawiać kilka razy z Panem Pawłem i tam już padają konkretne pytania. 

To Altusy 140 da się dociągnąć do wartości rynkowej 6000pln? Ciekawe. Na pewno jest to alternatywa dla słupków. Chętnie bym posłuchał.

A ktoś z Was słuchał?

Sorry nie doczytałem dokładnie preferencji i budżetu. Jeśli słuchasz od roku po pop i techno to kolumny uniwersalne...?. Ale ja jak bym startował teraz od zera to bym zrobił tak wzmacniacz używany około 5letni z wysokim damping factor, kolumny z basem 30cm na magnesie kobaltowym może być tonsila do tego średniotonowy SB Acoustics Satori MR13P-8 5"- Lub brał bym od razu takie! - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   to zagra lepiej niż większość 3x droższych nowych kolumn, poszukaj sobie recenzji i prezentacji choćby na yutub. Daka polecam oddzielnie zawsze można zmienić wedle preferencji, ja mam w swoim daca ale i tak używam innego. W dzisiejszym kryzysie ludzie wyprzedają swoje kolekcję lub nawet likwidują systemy sprzedając za marne grosze, jest dużo okazji i można mieć super hifi za małą kasę. Powodzonka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Warto pojechać do tego Pana do Myślenic, ma bardzo atrakcyjną ofertę i posłuchać. Ja po swoje jbl L50 jechałem do Nysy 600km i dałem 800 zł i nie żałuję. Ma nawet akurat CA z dac - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i do tego np 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   i Będziesz mega zadowolony. Ale ja bym wolał tego sony z damping factor 100 i szersze pasmo - 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorki,że nie nic nie piszę,ale praca a i przy okazji staram się właśnie czegoś szukać.Problem leży też w tym że moja kobieta nie preferuje rzeczy używanych.Dlatego niestety w tym budżecie muszę się zmieścić z nowym sprzętem.

To szkoda bo te focal Cobalt z aukcji są na Pradę w pytę!...i wyglądają jak nowe masz dobre granie bez podbarwień i z detalami a 1/3ceny takie kolumny to 50 lat grania bez usterki produkcja we Francji. 

• Pokaż nowe odpowiedzi