Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Nie podałeś też odpowiedzi na to pytanie:

Przykład.

W/g mnie dużo lepiej, przyjemniej i mniej szorstko, zagrały kolumny Arcus TM-99 (też niemiecka firma). To z wyglądu podobna konstrukcja do Canton RC-L ale inaczej poprowadzony podział częstości. Moim zdaniem TM-99, pod tym względem, to dużo lepsza konstrukcja. I tu tkwi zauważalna różnica. Canton RC-L ma odjechaną od reszty pasma, zbyt ostrą górę. Przy porównaniach to od razu razi. Poza tym słyszy się jakby bas schodził dużo niżej w TM-99. Mimo że TM-99 ma 24–28 000 Hz, w porównaniu do Canton RC-L, który (ponoć!) ma zakres 18 - 30.000 Hz, gdzie jednak (??) częstotliwość basów spada tylko do 25 Hz przy (-3 dB).

Canton RC-L -- 3 drożna    --   Zakresy przejścia: 300 / 3,500 Hz 

Arcus TM-99 --4 drożna     --    Zakresy przejścia: 100/500/3500 Hz 

W Arcus TM-99 lepiej dobrane podziały i głośniki. 

Ad Canton RC-L przeczytasz:

RC-L ma bardzo niską impedancję w zakresie basów, co oznacza, że wymagane są bardzo stabilne i mocne wzmacniacze posiadające niezbędny współczynnik tłumienia, aby wydobyć pełny potencjał RC-L. 

Arcus TM-99 jest pozbawiony tych wad. 

Edytowane przez LJ3

Canton Control Unit to swoisty (regulowany) bufor. 

"Jednostka sterująca z zasilaczem „Canton Control Unit” (czarna skrzynka) do korekcji tonów niskich i wysokich; jest zapętlony pomiędzy przedwzmacniaczem a wzmacniaczem mocy. Tony niskie i wysokie można regulować w 5 krokach (-2, -1,0,+1,+2). Jeżeli jednostka sterująca nie jest używana, teoretycznie należy wyregulować zwrotnicę, aby skompensować wbudowane wpływy na charakterystykę częstotliwościową w zakresie tonów niskich i wysokich oraz aby uzyskać liniową charakterystykę częstotliwościową. Panel złączy jednostki sterującej z 4 złączami Główne wejście/wyjście - wejście/wyjście taśmy Jednostka sterująca RC-L ma numer 4040 i jest dokładnie dopasowana do głośnika. Wyjątkowo można z nim współpracować z poprzednikiem SC-L (chociaż dla SC-L istniała również bardzo rzadka, własna, regulowana jednostka sterująca). Urządzenie nie jest jednak przeznaczone do modeli RC-S ani RC-K. Mają one własne jednostki sterujące, które są dokładnie do nich dostosowane."

Proponuję zamiast Canton Control Unit do słabszego systemu (za źródłem) użyć dobrego bufora lampowego. Uzyskasz dużo lepsze efekty. 

2 godziny temu, tramak napisał:

Kolumny podłogowe Tannoy Revolution XT 6F stan idealny za 2199zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale reklamuje to się gdzie indziej. 

Ukryta Zawartość

Screenshot_20240526-165022.thumb.png.f3abd5e585b07388133801a66d9eeab6.png

Pierwszy raz widzę tę ocenę na olx. 😆 

Screenshot_20240526-193245.thumb.png.a7d74225c3f1d63b23cc4ae0753be7d1.png

Wzmacniacz nowy, mało używany... 😆😆😆

Lipa że zmieniają system ocen. Takiego typa już nie rozpoznamy łatwo. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

2 godziny temu, LJ3 napisał:

W/g mnie dużo lepiej, przyjemniej i mniej szorstko, zagrały kolumny Arcus TM-99

Oczywiście ani cena ani waga niekoniecznie są wyznacznikiem poziomu dźwięku ale: Arcus TM-99: 24kg/szt, 3000DM/parę, Canton RC-L: 32kg/szt, 5000DM/parę. Trochę za dużo tych przypadków. W każdym razie dla mnie RC-L to kolumny pod każdym względem kompletne. Poza tym spodziewałem się, że wymienisz kilka różnych modeli rzekomo lepszych od RC-L. A tu tylko jeden? 😁

RC-L ma bardzo niską impedancję w zakresie basów, co oznacza, że wymagane są bardzo stabilne i mocne wzmacniacze posiadające niezbędny współczynnik tłumienia, aby wydobyć pełny potencjał RC-L. 

Densen B-100 nie kojarzy mi się ze wznacniaczem "mocnym" a napędzał mi RC-L-ki należycie, z basami włącznie.

Proponuję zamiast Canton Control Unit do słabszego systemu (za źródłem) użyć dobrego bufora lampowego. Uzyskasz dużo lepsze efekty. 

Ale słuchałeś takiego zestawienia osobiście czy tak tylko teoretyzujesz?

18 godzin temu, J4Z napisał:

Do jakich podpinałeś?

No i nie napisał do jakich podpinał. Wybitny teoretyk. 😆

14 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Porównywałeś z i bez kontrolera?

Tego też nie napisał.

3 godziny temu, LJ3 napisał:

Podpinałem do Sansui AU-@907XR oraz DR, a wcześniej do starszych modeli Sansui AU-999, 9900, X901. 

@MCHammer2022

.

Ukryta Zawartość

Miałem taki. Polecam . Spytać tylko czy trafo nie brumi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

image.thumb.webp.da0491229789a714441dc668c59b1b3f.webp

Tyż polecam ale trza byłoby myśleć o re-cappingu kondensatorow i piękne ciepłe granie na długie lata

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 26.05.2024 o 20:25, MCHammer2022 napisał:

Oczywiście ani cena ani waga niekoniecznie są wyznacznikiem poziomu dźwięku ale: Arcus TM-99: 24kg/szt, 3000DM/parę, Canton RC-L: 32kg/szt, 5000DM/parę. Trochę za dużo tych przypadków. W każdym razie dla mnie RC-L to kolumny pod każdym względem kompletne. Poza tym spodziewałem się, że wymienisz kilka różnych modeli rzekomo lepszych od RC-L. A tu tylko jeden? 😁

Densen B-100 nie kojarzy mi się ze wznacniaczem "mocnym" a napędzał mi RC-L-ki należycie, z basami włącznie.

Ale słuchałeś takiego zestawienia osobiście czy tak tylko teoretyzujesz?

No i nie napisał do jakich podpinał. Wybitny teoretyk. 😆

Tego też nie napisał.

Jesteś złośliwy, czy takie masz usposobienie? 

Podałem aż 5 szt wzmacniaczy z którymi grały Canton Ergo RC-L, rok produkcji: 1998 - 2000 (dostępny jako model wycofany do 2008 r.) oraz Arcus TM-99, rok produkcji: 1989. Nowa cena ok.: 3000 DM (nie sugerowana!) 

Canton Ergo RC-L --> Nowa cena ok.: 5000 DM (sugerowana cena detaliczna za parę) Jednak cena jako model wycofany: 680 DM za parę

Cena, jak widać, może bardzo mylić. Radzę nie zwracać uwagi na ceny nowych lecz dużo lepiej posługiwać się słuchem. 

10 godzin temu, LJ3 napisał:

Jesteś złośliwy, czy takie masz usposobienie? 

Które moje słowo jest wg ciebie złośliwe? Nie widzę takiego. Po prosto się z tobą nie zgadzam. Nie odpowiedziałeś też na parę pytań, np. czy porównywałeś RC-L z kontrolerem i bez, czy osobiście testowałeś polecany przez ciebie bufor lampowy.

Canton Ergo RC-L --> Nowa cena ok.: 5000 DM (sugerowana cena detaliczna za parę) Jednak cena jako model wycofany: 680 DM za parę

Cena, jak widać, może bardzo mylić.

Szkoda, że pominąłeś obecne ceny z rynku wtórnego (za hifishark): Arcus 99 - 400euro, RC-L -600euro. 

dużo lepiej posługiwać się słuchem. 

Widzę, że przeoczyłeś info, że miałem RC-L-ki 4 lata i znam te kolumny.

Witam Wszystkich Klubowiczów i melduję się z nowym nabytkiem Musical fidelity nu-vista 600.

W dniu 26.05.2024 o 22:25, szeekin napisał:

Ukryta Zawartość

Właśnie testuję nowy nabytek 🙂

Coś tu się pokiełbasiło i połączyło moją wypowiedz z 2 wątków ?!

Ukryta Zawartość

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

W dniu 27.05.2024 o 20:34, Marcin Wielgus napisał:

Tyż polecam ale trza byłoby myśleć o re-cappingu kondensatorow i piękne ciepłe granie na długie lata

Jakieś dziwne opinie ma ten MF, czym się w ogóle różni A3 od A3.2? czy ta cena nie jest za wysoka ma ponad 20lat chyba i biorąc pod uwagę to, że nie słyną z trwałości + koszta recapu.

W dniu 27.05.2024 o 20:34, Marcin Wielgus napisał:

Masz rację, piecyk na lata.

De gustibus non est disputandum

Jakieś dziwne opinie ma ten MF, czym się w ogóle różni A3 od A3.2? czy ta cena nie jest za wysoka ma ponad 20lat chyba i biorąc pod uwagę to, że nie słyną z trwałości + koszta recapu.

O różnicach musisz poczytać . Co do ceny to się nie wypowiadam bo ostatnie lata to szaleństwo.
Przy wzmakach starszych były kondy Nichicon ale ja osobiście uważam że jak ma 20 lat to bym wymieniał ale są tacy co "jak trzyma parametry ..."
Niestety w późniejszych czasach zaczęli używać Jamicon - te to bym po 15 latach wymienił. Nie ma tam tego dużo więc nie ma co włosów rwać.
Nie wiem jak z poprzednimi ale M6i i późniejsze nie grzaly się mocno a i radiatory bardzo solidne (choć zastrzegam że jak trudne paczki ktoś ma to ciepły się robi) więc i kondy w d.. nie dostają jak w klasie A.
Mam też MF A1 - klasa A pieknie gra w oryginale
Mam też MF A2 - Po recapie - warto
U mnie z łatwymi kolumnami więc grają bez zadyszki, jednak M6i to już wydajny piec z bardzo dobra kontrola na basie i PRE w klasie A .

Jak zawsze warto posłuchać . A najlepiej ze swoimi paczkami u siebie ale nie jest to łatwe jak się używane kupuje

Unico Primo za 2250. Użytkownik na olx od 2014, dobre oceny. Cena wydaje się atrakcyjna, choć nie pamiętam, po ile teraz chodziły na tych dużych przecenach. 

Ukryta Zawartość

Screenshot_20240529-235636.thumb.png.0ea53ab99f7f55461d176d27f8ff8025.png

No i nie wiem jak się ma do mojego brzmieniowo. Konstrukcyjnie trochę się różnią.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

W dniu 29.05.2024 o 17:39, Dune napisał:

czym się w ogóle różni A3 od A3.2

Generalnie układ jest bardzo podobny, skorupa inna. A3.2 był "mocniejszy", A3 - 85 W/8, A3.2 - 115W/8
Wymiana generacji. Z tego co pamiętam A3.2 był bardziej dynamiczny i lepiej kontrolował wyższy bas.

22 godziny temu, J4Z napisał:

Unico Primo za 2250

Teraz nowy chodzi od niecałych 5 do prawie 6 kzł.

.

W dniu 29.05.2024 o 17:39, Dune napisał:

nie słyną z trwałości

Z A3 nie ma problemu, jedyny problem jaki znam to potencjometr, lubi zatrzeszczeć.
Znam dwa egzemplarze "złoty"(ma 25 lat) i "srebrny" (ma 21 lat) - obecni użytkownicy nie narzekają na jakość elektroniki.
W jednym (złotym) potek jednak dodaje swoje efekty dźwiękowe 😉

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Godzinę temu, xniwax napisał:

Teraz nowy chodzi od niecałych 5 do prawie 6 kzł.

To cena za tę używkę bardziej niż uczciwa imo, aż dziw. 

.

Godzinę temu, J4Z napisał:

To cena za tę używkę bardziej niż uczciwa imo, aż dziw. 

Fakt, abstrahując od tego jak to gra, cena używki dość atrakcyjna.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Accuphase E-470:

Ukryta Zawartość

Para monobloków Audio-GD XA150:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Arek87

Struss 01-2 High End 2 300 zł

Ukryta Zawartość

Intrygujące gdzie sprzedający przetrzymuje swoją kolekcję.

Ukryta Zawartość

W dniu 29.05.2024 o 07:29, MCHammer2022 napisał:

Które moje słowo jest wg ciebie złośliwe? Nie widzę takiego. Po prosto się z tobą nie zgadzam. Nie odpowiedziałeś też na parę pytań, np. czy porównywałeś RC-L z kontrolerem i bez, czy osobiście testowałeś polecany przez ciebie bufor lampowy.

Szkoda, że pominąłeś obecne ceny z rynku wtórnego (za hifishark): Arcus 99 - 400euro, RC-L -600euro. 

Widzę, że przeoczyłeś info, że miałem RC-L-ki 4 lata i znam te kolumny.

Ukryta Zawartość

• Zaloguj się, aby zobaczyć treść.

Ukryta Zawartość

Jednak jesteś złośliwy. Nie czytasz dokładnie i ciągle pytasz o to, o czym piszę. 

Osobiście wszystko porównywałem i opisałem doświadczenia odsłuchowe. 

Radzę: Nie kieruj się cenami, gdyż sporo zależy od stanu i roku produkcji. Ludzie lubią mieć nowsze produkty, modne, a nie dobre. Tu dobrze grające. Jak widać! To też z doświadczenia. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez LJ3
4 minuty temu, LJ3 napisał:

Nie czytasz dokładnie i ciągle pytasz o to, o czym piszę. 

Czytam i stwierdzam, że jesteś dyskutantem niepoważnym, nie odpowiadającym na zadane pytania.

Jeżeli jesteś poważny, masz takie doświadczenie to napisz z jakimi kolumnami porównywałeś Canton RC-L, na jakich wzmacniaczach i jak to wyszło - w porównaniu. 

Oraz ... 

Na jakie pytanie nie odpowiedziałem? 

Edytowane przez LJ3
5 godzin temu, LJ3 napisał:

Jeżeli jesteś poważny, masz takie doświadczenie to napisz z jakimi kolumnami porównywałeś Canton RC-L, na jakich wzmacniaczach i jak to wyszło - w porównaniu. 

Różne. Były to z kolumny z lat 80 i 90 typu Dali, Quadral, Dynaudio, Infinity, inne modele Cantona, parę modeli dostępnych wówczas w salonach w moim budżecie, które słuchałem w latach 2014-2015 kiedy to kompletowałem tor. Współczesnych kolumn słuchałem mało, bo ceny uważam za absurdalne i kupować nie zamierzam (ani nowych ani używek). Ale np. słuchałem u kogoś Audio Physic Tempo 25 i Bowers&Wilkins 802.  I za wyjątkiem B&W, wszystkie wspomniane wyżej marki zagrały gorzej niż RC-L - pod względem masy dźwięku, uderzenia, naturalności. Wspomniane AP zagrały dobrze ale dźwięk był "chudy", niemasywny.

5 godzin temu, LJ3 napisał:

Na jakie pytanie nie odpowiedziałem? 

Napisałem wcześniej.

Edytowane przez MCHammer2022

System Audio Pandion 2: 

Ukryta Zawartość

Forumowicza.

W dniu 2.06.2024 o 18:49, tramak napisał:

Sansui Alpha 907dr - 8 200 zł

Ukryta Zawartość

Jak wyżej, Forumowicza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

• Pokaż nowe odpowiedzi