Skocz do zawartości
IGNORED

Czy kupie tanio interkonekt ze srebrem ?

mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Zwłaszcza jakby je jeszcze podłączyć do dzielonego wzmacniacza na monoblokach za 200 zł :-)

Oehlbach NF1 0,5m kosztuje 99 zł, srebro z miedzią. W pełni srebrny Albedo Moon - 180 zł. Dane z przeglądu rynku Audio. Ktoś da mniej?

• 2 lata później...

Posrebrzane miedziane kable raczej wyostrzają/degradują dźwięk, jeśli już to chyba tylko super czyste srebro (nie jubilerskie). Tylko po co? Żeby powiedzieć kumplom że ma się srebrne kable? ;-)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

...ale według mnie słuszny watek...bo wiele osob jest zainteresowanych dobrymi a w miare tanimi interkonektami...

...ja naprzykład poszukuje jasnego interkonekra - najlepiej ze srebrem w przystempnej cenie :)

Jasno, ostro, sztuczne uszczegółowienie brzmienia, to domena tanich cienkich drutów srebrnych przeznaczonych dla osób na siłę chcących wyróznić sie posiadaniem kabla srebrnego. Odpowiednio wykonany o odpowiednim przekroju kabel srebrny niczym nie przypomina tych przypadłości. Jest gładki, pastelowy i co jest największym atutem srebra- szybki, konturowy ze wspaniałym basem. Przekrój świadczy o użyciu danej ilości srebra, a to musi parę złotych kosztować. Jeśli więc ktoś liczy na okazję.... to rozwiewam jego zamysły. Nie da się tanio i dobrze. Nie idzie to w parze. A jeśli chodzi o cenę srebra- jest cena jedna na świecie giełdowa. Potem w zależności od sposobu obróbki daje cenę za metr druta czy drucika.

Pozdr. miłośników srebra.

I Zydelek wyjaśnił sprawe prosto i klarownie,niejeden"audiofil"się pod tym podpisze.Tak na marginesie to lepiej mieć sprawną Toyotę na drodze niż skrzynie biegów od Porshe w garażu,jak cie nie stac na reszte super wózka...reszte dopisz sobie sam... Pozdrawiam.

A ja uważazm, że można tanio i bardzo dobrze.

Kolega Kubedes pożyczył mi IC, właśnie chyba miedz posrebrzana czy coś takiego, i zagrało to naprawde świetnie. U mnie zagrało świetnie. Słuchaliśmy go jeszcze z CD Sony 707 (bardzo wysoki model, nie wiem czy nie najwyższy ze starych odtwarzaczy CD Sony) i brzmienie jakie usłyszeliśmy powliło wszystkich. A grały i IC za sporą kase.

Tyle, że w ostatnich wpisach wymieniacie kable ze srebrzanki a nie ze srebra. Srebrzanka nawet w detalu jest tańsza, nie mówiąc o hurcie:)

A ile kosztuje to wiem z powodu "kręcenia" Z-Zultra analoga. Na najnowszą wersję model bramy raju uzywam przekroju 4.2mm2 na pojedyńczy interkonekt (para 8.4mm2), do tego mozolne prace konstrukcyjno-badawcze, izolacje, izolatory, wtyki, koszulki, cyna itd. Włozony czas pracy. Nie da się więc tanio. Tanio można zrobić "kichę", która wyda się jedynie dobra.

Smacznego jajka Wielkanocnego.

:):) zależy co rozumiemy przez terminy: tanio i drogo.

Oczywiście, że stosunek cena/ jakość w wyrobie DIY będzie niedościgniona dla wyrobu factory. Z wpisów odnoszę wrażenie, że potocznie krąży opinia. Parę metrów srebrzanki, byle jak i już gra. A to tak nie jest. Gdyby było to takie proste, mielibyśmy cała masę kabli na rynku o wybitnych walorach brzmieniowych. Ceny surowca tego dobrego również sa na jakimś poziomie i nie da się ich obniżyć, by wyszło na poziomie kabla do mikrofonu. Dla mnie tanio to jak mnie kabel wyjdzie np. 500zł. Innemu 50zł więc myslę, ze tu pies pogrzebany:):)

Dlaczego szok?

Ja robię I.C. od 180zł do XXX.

Jednak cena odpowiada jakości brzmienia. Chcesz lepiej, to musi wynieść drożej. Surowca więcej, więcej skomplikowanej pracy itd.

razem z kolega zrobilismy sobie sami srebrne interkonekty. pod Warszawa jest zaklad gdzie mozna zamowic i kupic srebrny drut, 99,999. koszulki teflonowe mozna zamowic w USA, wtyki jakie kto lubi. przepis nie jest niczym ekstrawaganckim, dawno opisany na audioasylum. wychodzi tanio, gra bardzo dobrze. jedyny minus, ze trzeba sie zebrac tak we dwoch i zamowic wieksza ilosc drutu bo fabryka ponizej 40m chyba nie robi, jak pamietam.

Matthew, 15 Kwi 2006, 20:30

>a wywalcują średnicę 0,01mm ?

Niestety w moich źródłach pochodzenia uzyskanie takiej średnicy nie jest możliwe. Mają na myśli gruby piszę o przekroju całkowitym na który składają sie jak najcieńsze druciki. Prawdą jest jeszcze, ze znaczenie ma geometria itd., czego Tobie chyba tłumaczyć nie muszę:):)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.