Skocz do zawartości
IGNORED

DYI interkonekt cyfrowy

josef

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie o to mi chodzi. Wygląda na to, że przy transmisji cyfrowej nie ma to takiego znaczenia jak w analogowej, aczkolwiek pewnosci nie mam - dlatego pytam. Co na to koledzy elektronicy?

jar1

Masa odniesienia jest w obu przypadkach inaczej nie byłoby transmisji.

Ostatecznie u mnie zostało takie połączenie jakie zaproponował .

Takie ekranowanie jest chyba jednak lepsze.

Dobra Panowie. Dzięki za poradę. Problem rozwiązany, dzieło zakończone. Oto efekt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

Jaka powinna być optymalna dł. kabla cyftowego? W Hi-Fi i muzyce wyczytałem kiedyś, że min. 1 m. Pytam, bo czekam na 1 m kabelka i nie wiem, czy ciąc go na dwa odcinki czy raczej zostawić w całości. Czy ta min. długośc faktycznie ma jakieś znaczenie?

>grip

Używałem tej samej cyfrówki DIY o długosci 0,5m i 1m i nie słyszałem różnicy.

>karbidoczaszka

Nie spotkałem się z oznaczeniami impedancji na wtykach lub gniazdach.

W sklepach sprzedawcy wiedzą które gniazda jaką mają impedancje.

Bardziej popularne są raczej na 50 ohm.

>grip

To jest wtyk Neutrika. Zamawiając trzeba podać srednicę kabla.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lenny, 10 Lut 2005, 13:27

>Bede się powtarzał, ale to dla wspólnego dobra: NIE da się zrobić wtyku RCA (zachowując jego

>"standardowe" średnice) o impedancji 75 Ohm. A że można takie kupić... Chętnie komuś sprzedam małego

>fiata z naklejką od porszawki na masce. Za odpowiednią cenę oczywiście...

>Niedowiarkom polecam przeszukanie diyaudio na ten temat, zwłaszcza postów Jocko Homo (koleś zna się

>na rzeczy). W razie kłopotów z odszukaniem mogę sypnąć linkami a nawet podjąć się tłumaczenia.

>

>Nie dajcie się robić leszczom w bambuko. RCA mają około 35 Ohm impedancji, żaden napis tego nie

>zmienia.

>

>pzdr.

>

>L.

Witam,

Aby wprowadzić do tematu, pozwoliłem sobie przytoczyć wpis Lenny'ego dotyczący impedancji falowej wtyków RCA. Czytając i analizując temat cyfrowego IC znalazłem (pozornie) następującą nieścisłość: wiele osób na forum twierdzi, że nie da się stworzyć wtyku (w domyśle złącza RCA) tak, aby miało impedancję falową 75 ohm, a tymczasem większość producentów sprzętu, nawet ze średniej półki, wyposaża odtwarzacze CD w gniazda cyfrowe właśnie w standardzie RCA! Czyżby świadoma prowokacja? Proszę o wyjaśnienie tego paradoksu(?)

Pozdr

Dzięki zorro za odpowiedź!

Zamówiłem kabelek Bedea Superflex - znasz go doskonale. Ma on średnicę zew. 8,5 mm. W Konsbudzie twierdzą, że do takiej średnicy nie dostanę nic z Neutrika , a szkoda, chyba że można je jakoś dostosować do tej średnicy - może rozwiercić? A może możesz polecić mi jakieś inne porządne złącza BNC do tego kabelka?

witam! wtyki jako takie nie posiadaja impedancji. Impedancje falowa definiujemy dla LINI DLUGIEJ czyli dla lini transmisyjnej (koncentryk, linia symetryczna, falowod ito) ktorej dlugosc jest wieksza niz dlugosc fali sygnalu pzrenoszonego pzrez nia. Dla 20kHz dlugosc fali wynosi 15km.... Co innego jest to ze jakeikolwiek niejednorodnosci tpru dla w.cz stanowia owazna pzreszkode dla transmisji sygnalow i wnosza starty, obicia sygnalu, fale stojace w lini itp. D;atego sama konstrukcja wtyku gabarytowo mzoe byc optymalizowana pod system 50 lub 75om (srednica i typ izolacji) jednak i tak ciezko to uzyskac i robi sie to tak zeby caly wtedy itp byl poprostu doeby w systemi 50 czy 75 om co popzredza sie pomairami REFLEKTOMETREM takiej lini z powpinanymi w nia takimi zlaczami. Oczywiscie czestotliwosci rozpoczynaja sie na setkach MHZ. NA czestotliwosciach akustycznych takie pomiary sa niewykonalne i sie tego nie robi bo i tak to nie ma sesnu gdyz nIEWAZNE jaki wteyk zastosujemy i tak NIC on nie zmieni w tozre (15km dlugosc fali...)

>Brencik

W wątku jest mowa o kablu "cyfrowym" - SPDIF.

Standard SPDIF jest podobny do AES/EBU. Pierwsza różnica dotyczy parametrów sygnału elektrycznego. SPDIF korzysta z kabli niezrównoważonych (wtyczki Cinch, zwane też RCA), zaś AES/EBU z połączenia XLR. Sygnał SPDIF operuje niższym poziomem napięcia, które wynosi 500 mV p-p (w AES/EBU może sięgać 2 do 7V). Zarówno standard SPDIF jak i AES/EBU nakłada taką samą czułość na odbiornik sygnału cyfrowego: w obu przypadkach wynosi ona 200 mV. Impedancja charakterystyczna dla połączenia koncentrycznego niezrównoważonego powinna wynosić 75 omów. Kabel powinien przenosić pasmo 0.1-6 MHz.

Więc nie pleć bzdur

nowy11, pokaz mi bzdury mzoe, zacytuj co jest bzdura wg ciebie?

nie rozmawiamy o SPDIF czy innym systemi transmisji danych cyfrowych. TAk naprawde nie ma czegos takeigo jak kable cyfrowe, gdyz i tak defacto kazdy sygnal elektryczny na charakter analogowy. jak np fala dzwiekowa czy tor lotu pocisku.

nowy1, ja n swoim poscie nie pisalem nic o SPDIF tylko o impedancji falowej i jej wplywie na sygnal i jaki wplyw n ania ma zlacze takie to a takie! i nie p..ol mi tu ze bzdury pisze. sam piszesz bez sensu bo nie wiem o co ci chodzi czlowieku. jedenk z kolegow pytal wczesniej o roznice miedzy 50 a 75 omow wiec odpisalem. czego jescze nie rozumiesz nowy 11?

>Brencik

Pisałeś o 20 kHz i długości fali 15 km. Kablemi, o których tutaj mowa nikt 20 kHz nie będzie przesyłał, do czego innego mają służyć, więc pisz na temat i i nie rób ludziom wody z mózgu.

>grip

Nie znam innych firmowych wtyków w tej cenie.

Neutrik produkuje nawet na 11mm.

Myślę że można zamówić jak największy i sciąc kawałek

plastikowej obudowy. Podejrzewam że powierzchnia wewnętrzna

jest w kształcie stożka zwężającego się do zewnętrznego końca.

Impedancja charakterystyczna linii długiej zależy od jej budowy, w wypadku kabla koncentrycznego głównie od stosunku odpowiednich przekrojów. Zachowując te proporcje wzdłuż całej drogi transmisyjnej tworzymy dopasowanie falowe źródła i odbiornika zachowując poprawność przesyłu danych. Pod tym względem - oprócz kabla koncentrycznego o jak najmniejszej pojemności - najlepsze są złącza BNC, które montowane na kńcach kabla specjalnym cramping tool (Trompeter) pozwalają zachować te ogległości. Złącza oczywiście mają swoją impedację charakterystyczną, zależy ona w zasadzie wyłącznie od grubości środkowego pinu (BTW te 50 omowe są grubsze).

Jedyna kwestia w tym wypadku to czułość odbiornika na niedopasowania impedancyjne wynikające z niedokładności połączeń, ale w wypadku współczesnych konstrukcji nie przejmował bym się w ogóle. Czemu? Tzw. "problem" bierze się stąd, że standard AES/EBU (i pochodne) ma już około 20 lat, a od tego czasu technologia poszła jednak do przodu. Problemy tamtych czasów istnieją jedynie w glowach najbadziej zagorzałych audiofili.

Złącze BNC - przyzwoity kabel koncentryczny - złącze BNC, to cała filozofia. Gdyby to nie było by takie proste, nie byłoby szeregowej transmisji cyfrowego video po kablu koncentrycznym (SDI, 270 MB/s w porównaniu do 1,5 MB/s dla digital audio) nie mówiąc o HDTV.

Na przyklad

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Albo tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam

niewiem czy ktos to próbował ale ja sie pochwale :)

zbudowałem interkonek na bazie kabelka do Wifi H155 i wtyków nakamischi i moje wrazenia są zadowalające z odłsuch ,kabelek narazie sie wygrzewa ale posiada same zalety :)

niedługo opisze dokładniej

pozdrawiam

Krzemień

< Problemy tamtych czasów istnieją jedynie w glowach najbadziej zagorzałych audiofili.>

Znowu występujesz jako autorytet w sprawach zupełnie Ci obcych, opierając się chyba jedynie na wiedzy zasłyszanej lub książkowej.

• 2 lata później...

>tak dla odświeżenia wątku... gdzie można kupić kable BEDEA?

Na przykład w Elfie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.