Skocz do zawartości
IGNORED

DYI interkonekt cyfrowy

josef

Rekomendowane odpowiedzi

>bitrate

Chyba powinienes zatrzymac sie w obliczeniach gdy Vg wyszlo Ci 1.17 :-)

Wzor, ktory podales jest wyprowadzony przy zalozeniu nieskonczenie dlugiej lini transmisyjnej. Przy rozmiarach fizycznych rzedu dlugosci fali trzeba uwzglednic mase innych czynnikow lub... nie uwzgledniac niczego i zalozyc, ze o impedancji stanowi odbiornik.

Witam

Chcialbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami.

Zgadzam się z tym co napisał bitrate. Nasuwa się tylko pytanie jak wielkie niedopasowanie

powstanie jeśli zastosujemy wtyki RCA zamiast prawidłowych o impedancji 75 Ohm? Przy przesyłaniu

cyfrowego sygnału audio 16bit/44.1 mamy doczynienia z pasmem (jak pamiętam)około 5MHz.Ponieważ

oprocz tego że interesuje mnie audio, jestem także radioamatorem, miałem kiedyś okazję sprawdzić

jak wpływają na SWR (współczynnik fali stojącej- parametr mówiący o dopasowaniu) niewłaściwe

wtyki(75 Ohm) w instalacji 50 Ohm-owej dla częstotliwości 7 i 14MHz. Mówiąc krótko -nie było

żadnej różnicy.Ok.ktoś może powiedzieć "czym to mierzyłeś i czy ten przyrząd na pewno był dokładny dokładny?"

Nie oto chodzi.Różnica napewno była tylko dla tych częstotliwości jest ona pomijalna,i przez to nie mierzalna

typowym miernikiem SWR(i prawdopodobnie żadnym innym).Jednak jestem pewien że zwiekszając częstotliwośc pomiaru zobaczylibyśmy coraz większy wzrost SWR, a przy częstotliwości powiedzmy 1GHz uzyskalibyśmy tak duże niedopasowanie (odbicia)że o transmisji danych cyfrowych ,jak mówił btirate moglibyśmy zapomnieć.

Moim skromnym zdaniem same wtyczki nie wpływają, lub wpływają w marginalnym zakresie na transmisję

danych w przypadku sygnału 16bit/44.1. Gdyby było inaczej większość systemów (transport-interkonekt-DAC) nie powinna w ogóle działać. No bo gdyby złacza RCA wprowdzały zniekształcenaia sygnału, to co powinno się ztym sygnałem stać, gdy od pięknego pozłacanego gniazda wewnątrz np DACa,sygnał biegnie już do odbiornika SPDIF albo zwykłą skrętką lub pojedyńczumi drutami, po drodze jeszcze rozzdielone w celu zdublowania gniazd (BNC i RCA)jak na poniższym zdjęciu Audio Note ? Jednak najciekawszy jest fakt, że niby wszyscy producenci kabli znają(?) standard SPDIF, wiedzą że interkonekt powinien być koncentryczny i mieć impedancję 75 Ohm, a mimo to ich duża część nie spełnia tych wymagań.

I tak : Kimber plecie warkocze nawet dla cyfry, Mogami - skrętki, Audioquest - np. dwie żyły w ekranie,itp.

Zadaje sobie pytanie: Co się dzieje z sygnałem po przejściu przez taki przewód? Jak widać impedancja RCA to "pikuś" w całym tym bałaganie:)

north napisał: "Przy rozmiarach fizycznych rzedu dlugosci fali trzeba uwzglednic mase innych

czynnikow lub... nie uwzgledniac niczego". Dla częstotliwości 5MHz długość fali to ok 60m.

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-271434_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moim celem było jedynie udowodnienie że wtyk ten nie może mieć impedancji charakterystycznej 75 Ohm ni mniej ni więcej, przyznaję że była to mała prowokacja z mojej strony :). Chociaż na stronie producent deklaruje VSWR

mirc -> mysl ze gbyby wtyczki calkowicie nie mialy znaczenia, nie bylo by roznicy pomiedzy kablami cyfrowymi zaopatrzonymi we wtyki RCA i BNC. A taka ewidentnie istnieje, oczywiscie na plus BNC. Nie wiem jak to jest rozwiazane w AN, u mnie w Thecie uzyte sa kable koncentryczne - fakt ze bardzo cienkie, ale to chyba nie ma znaczenia.

bitrate -> chodzi mi tylko o to, ze zazwyczaj wszystko jest bardziej skomplikowane niz sie w pierwszym momencie wydaje. co jeden z forumowiczow udowodnil kilka postow wyzej. w tym momencie, nieodmiennie przypomina mi sie dyskusja o jitterze, w ktorej bral udzial jakis informatyk, a wiec czlowiek ktoremu wydawalo sie ze transmisja cyfrowa nie ma dla niego tajemnic, ktory ni w zab nie mogl zrozumiec jak powstaje jitter :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>Elberoth - Mam pytanie.Czy osobiście porównywałeś dwa identyczne przewody SPDIF różniące się jedynie wtykami, na tym samym DACu oraz transporcie wyposażonymi jednoczesnie w gniazda RCA oraz BNC ? Powtarzam: Interkonekty różniące się tylko wtykami. Czy może powtarzasz zasłyszane opinie? Jesli to peirwsze to gratuluję słuchu, oraz sprzętu (mówię szczerze). Opisz jakiej wielkości to były zmiany, które aspekty dźwięku się poprawiły i w końcu z jakich elementów składał się ten system.

>zorro - najlepiej (najprosciej i najtaniej) jest połączyć bezpośrednio wejście DACa z transportem koncentrykiem, z pominięciem wszelkich wtyków i gniazd.

Ten wtyk Canare, nie bardzo mi się podoba,mimo że jest 75 Ohmowy ;) Jest to jakby wtyczka i gniazdko we wtyczce. Nieprawdaż?

[obrazekLUKASZ-272687_1.gif]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mirc -> oczywiście, że robiłem. Miałem 2 identyczne kable Illuminati D-60 - jeden z wtykami RCA/BNC a drugi BNC/BNC. Jako źródło posłużył transport Muse Model 5 a DAC to najwyższy model Thety - DS Pro Generation Va balanced. Theta ma wejścia zarówno RCA jak i BNC, więc porównania były bardzo proste. Kabel zaopatrzony w końcówkę RCA, grał wyraźnie słabiej niż ten który miał oba gniazda BNC - gorsza był separacja instrumentów, lokalizacja trochę rozmyta, a góra wyraźnie przybrudzona. Niestety, nie miałem kabla RCA/RCA (inna sprawa, że transport ma tylko wyjście BNC), ale na tej podstawie podejrzewam, że dodanie jeszcze jednego złącza RCA efekt ten by tylko pogłębiło.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryta Zawartość

ND-021080, za metr ponizej 100 pln ,a wyglada uczciwie

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Zestawienie producentów przewodów coax z całego świata (chociaż głównie z USA)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W weekend mialem okazje troche posluchac kabla Canare. Niestety niczym nie zachwycil.

Kosztowal co prawda tylko 90zl, ale tez gra na niewiele wiecej. stereovox HDXV za niecale 500zl gra o 2 klasy lepiej. Canare jest jakis taki szary i suchy, brak mu otwartosci i rozdzielczosci. Jednym slowem nie polecam :-(

czy taka przejściówka bardzo potrafi spieprzyć dźwięk?

[obrazekLUKASZ-277152_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze mialo byc zdjecie (kosztuje okolo 5PLN/1m)

[obrazekLUKASZ-279460_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam !!!

Prosze speców od Cyfrowego DIY o konkretną odpowiedź.

Chciałbym zrobić kabel łączący kartę muzyczną Audigy(wyjście SPDIF) z wejściem coax(1xRCA) w amplitunerze.

Do tej pory mam coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Chicałbym sie dowiedziec na czym powienienem zrobic ten kabel tzn. Cordial możę Gotham, coś co zagra przestrzennie i ciepło, mięsiście. Moge wydac na ten cel max 8-10zł/m.

Ewentualne sugestie ad. miejsca zakupu w Warszawie mile widziane.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

>zorro, 6 Lut 2005, 21:55

>Kiedyś pisałem o nim : BEDEA Triax8-Superflex

>Potrójny koncentryczny do zastosowań studyjnych, płaszczTPE, 75 OHM

>Można kupić w ELFIE, 17.10 netto za metr

>Numer katalogowy w tejże ELFIE 55-924-08

>Gra nieżle , wyróżnie się dynamiką.

Witam,

Właśnie zakupiłem w Elfie meter rzeczonego przewdu BEDEA no i mam problem, bo to cholerstwo na 8,5mm średnicy i nie mogę znaleźć zakręcanych wtyków BNC które akceptują takie przewody...

Wie ktoś gdzie można by kupić takie wtyki BNC ??

Albo czy ktoś ma zaciskarkę do większych wtyków, bo znalazłem zaciskane wtyki dla przewodów 11mm... tylko nie mam czym zacisnąć... :-(

zorro, 27 Lut 2005, 23:41

[...]

>Wkrótce zmienie wtyki na BNC .

A Ty zorro już masz jakieś rozwiązanie ??

>Buber

Na Bedea mam gniazdo BNC ( w sklepach proszę pytać o 75 Ohm) w wersii i zakrecanej.

Przewodnik gorący jest lutowany a w kołnierz włożony kabel bez zewnętrznej oprawki z wywiniętym ekranem.

W ten sposób kabelek mi się zmiescił. Jak się uda to zamieszczę fotę.

Nie brałem pod uwagę wtyków zaciskanych na kablu z powodu braku urządzenia do zaciskania.

Z drugiej strony jest gniazdo RCA . Ponieważ praktyczne niemożliwe jest kupno RCA dedykowane o rezystancji 75 trzeba

próbować róznych gniazd i porównywać efekty soniczne.

Do przetwornika Petera z BNC godne uwagi są cyfrówki Stereovoxa HDXV . Posiadają one gniazda BNC na koncu których

zainstalowane są zdejmowane adaptery z RCA . Zamówiłem zresztą taką cyfrówkę i ciekaw jestem porównania z moją Bedeą DIY.

zorro, 26 Kwi 2005, 20:41

>Na Bedea mam gniazdo BNC ( w sklepach proszę pytać o 75 Ohm) w wersii i zakrecanej.

>Przewodnik gorący jest lutowany a w kołnierz włożony kabel bez zewnętrznej oprawki z wywiniętym

>ekranem.

Przyznam że też tak w ostateczności chciałem zrobić, ale myślałem że może da się bardziej "elegancko"...

A ten miedzany zewnętrzy ekran to jak podłączyłeś ??

Zakładam do Marantza gniazdo BNC, tak że nie będzie problemu z dobieraniem gniazda RCA...

Witam, jak myślicie czy zastosowanie gniazd BNC we wzmacniaczu ma sens ?? Zabieram się do budowy gainclona a nie mam dostępu do dobrej jakości RCA więc postanowiłem zapytać o BNC gdyż widzę, że tutaj dużo się o BNC mówi.

Pozdrawiam

Irex

• 2 tygodnie później...

>Irex:

BNC nie jest standardowym złączem analogowym, ale nie ma praktycznych przeszkód, abyś je zastosował.

Uważam jednak, że RCA jest w tym przypadku praktyczniejsze.

>Wtyki do cyfry:

A może na początek spróbować tego typu wtyczki i dobrej jakości kabla antenowego ? Właśnie otrzymałem

paczkę z nimi ( zakup na allegro ), odsłuchy jeszcze przede mną.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

>magazynier

Niestety, najpierw zaliczył wstępne pozytywnie porównanie z przewodem mojego wyrobu, a następnie

rozłożył mi się amplituner (padł chyba procesor sterujący) i od prawie trzech tygodni mieszka w serwisie.

Wtyki kupiłem na allegro, od gościa o ksywce ADAMPACZ

>grip

Bedea ma dwa ekrany i z jednej strony jest połączony do kołnierza tylko zewnętrzny a z drugiej oba.

Dzisiaj kupiłem w sklepie przejsciówkę RCA>BNC , wygląda solidnie , także jak ktoś ma firmowy kabelek

na RCA nie musi go pruć. Bywają też przejsciówki BNC>RCA ale to większy rarytas.

Wreszcie sprawdzę Profigolda. Bywają też przejsciówki BNC>RCA

Znalazłem też Audioquesta Video One ( kiedyś były z metra w Audioklanie) . Ktoś chyba ostatnio o nim pisał.

Jest to budżet no ale zobaczymy.

Peter wysłał też z metra Canare , poczta nawala .

• 2 miesiące później...

Panowie, odświeżając wątek: właśnie szykuję się do uzbrojenia cyfrówki Supra Trico w końcówki BNC. Kabel nie grzeszy łatwością aplikacji - jest gruby (8,2mm). W dużej mierze jest to zasługa podwójnego ekranu. I teraz zastanawiam się nad sposobem połączenia. Żyła sygnałowa - wiadomo. Pozostają dwa ekrany. No właśnie, dwa. Na zdrowy rozum powinienem "zatrudnić" tylko ten wewnętrzny od strony źródła, a zewnętrzny powinienem zostawić luzem. Czy dobrze prawię?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.