Skocz do zawartości
IGNORED

netflix, sony kdl47w805a, yamaha rx-v630rds nie gra na 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam leda sony kdl 47w805a połączony kablem opti z amplitunerem yamaha rx-v630rds. Po wybraniu filmu na netflixie i ustawieniu audio w wersji orginalnej i 5.1 kino gra tylko stereo. Czytałem że spina się sprzęt kablem hdmi jednak w amplitunerze nie mam takiego wejścia. Z BLUray-a wszystko śmiga a tu zonk. Humorystycznie zaznaczę że jestem już seniorem i nie znam się na specjalistycznym słownictwie. Na soniaczu mam ustawiony dzwięk przestrzenny na netflixie audio dzwięk orginalny w systemie 5.1 a gra tylko w stereo. Czy mogę liczyć na pomoc? Pozdrawiam MIrosław

Problem jest w wiekowym amplitunerze Yamahy, który nie obsługuje formatu audio w którym nadaje Netflix, czyli DD+. Yamaha obsługuje pewnie tylko zwykły DD. A z Blu-ray leci pewnie DTS, który Yamaha już dekoduje, dlatego gra w 5.1

Niestety trzeba wymienić amplituner na nowszy lub pogodzić się z graniem w stereo z Netflixa.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Chyba żeby dało się ustawić w telewizorze, żeby wypuszczał DD 5.1 po optyku.
Ja w Samsungu, mogę sobie ustawić jaki format dźwięku będzie wypuszczany.
Pcm 2.0, DD 5.1 lub DD+ 5.1

7 godzin temu, RAF77 napisał:

Chyba żeby dało się ustawić w telewizorze, żeby wypuszczał DD 5.1 po optyku.

Dokładnie tak trzeba zrobić. Jest to tylko kwestia znalezienia odpowiednich ustawień w tv.

Ostatnio koledze konfigurowałem zestaw KD,stary zestaw Panasonica,połączony z tv optykiem,obsługujący tylko stare formaty DD i DTS  i wszystko śmiga jak należy i z Netflixa leci DD 5.1.

Edytowane przez Lobo Srobo

Witam, łatwo napisać trudniej zrobić:) Nigdzie nie ma wzmianki o ustawieniach formatu audio. w ustawieniach audio jest tylko preferowany język, dźwiek opis, poziom miksowania, zakres dynamiki, poziom dźwięku MPEG i Poziom dźwięku HE-AAC

Może to coś Ci zmieni:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Lobo Strobo jak również audioburak jesteście WIELCY!!! ustawiłem jak w linku audioburaka i na gladiatorze wnet mi szyby wy.... w oknach taki wygar!:) Panowie macie u mnie rabaty na www.milano-buty.pl /tylko w uwagach przypomnijcie się o udzielonej pomocy!/ Wesołych Świąt Panowie! SZACUN dla Was!