Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja obecnego zestawu Stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów i o rade pytam bo mam propozycje kupna CD Player'a Denon DCD 1520.

Aktualnie posiadam wzmacniacz Denon PMA 500V oraz w zapasie Pioneer A449 gdyby znów padł mi ten Denon.

Do Denon'a mam podpięty odtwarzacz CD Denon DCD 810 kablem RCA Klotz LaGrande.

Zasilają to kolumny JBL LX 800 połączone ze wzmacniaczem kablem Klotz LY225S.

Czy warto zmieniać obecny CD na tego Denon DCD 1520 oraz ile warto dać za niego i przy okazji pomyśleć o lepszym wzmacniaczu?

https://www.audiostereo.pl/topic/153575-modyfikacja-obecnego-zestawu-stereo/
W dniu 24.12.2020 o 02:06, pills napisał:

Czy warto zmieniać obecny CD na tego Denon DCD 1520

Nie warto. 

W dniu 24.12.2020 o 02:06, pills napisał:

ile warto dać za niego

Nie warto dawać czegokolwiek. Nie ma do tego laserów, konstrukcja jest archaiczna.

Lepiej raczej nie będzie; wygodniej na pewno bo zdalne i design też swoje robi ...

Ważne byłoby wiedzieć, czy brakuje Ci mocy, basu, otwarcia dźwięku czy jest zbyt ostro,

albo bas kiepsko kontrolowany itp. Wtedy może ktoś coś podpowie w zależności od budżetu,

albo też umiejętności manualnych lub stanu majątkowego - choćby np. lutownicy ? 

Jasne, że zawsze możesz kupić choćby wzmacniacz ze zdalnym, ale nie zawsze jest to krok

we właściwym kierunku a i tak największą różnicę robią kolumny. A ściśle mówiąc tweetery.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Miałem okazje posłuchać tego DCD 1520 na moim Denon PMA 500V i gra jednak lepiej od mojego DCD 810.

U kolegi byłem i testowaliśmy też jego DCD 1520 na jakimś wysokim wzmacniaczu Cambridge Audio z 1995 roku oraz kolumnach Dali za które dał coś ponad 2 tyś i grają rewelacyjnie.

Takiej szczegółowości to na moim nie słyszałem, ale faktycznie bas jest dużo słabszy niż w zmacniaczachDenon.

To znalazłby się jakiś CD Player który by grał podobnie do Denon DCD 1520, a miałby tanie lasery w razie awarii w cenie 300-400 zł lub jeśli byłoby coś co można zmoddować i wyciągnąć z kompaktu więcej niż przewidział producent.

• 3 tygodnie później...

A co myślicie o zmianie tego staruszka Denon PMA 500V na PMA 980R?

Kolega mnie namawiał bym szukał sobie Cambridge Audio 540A lub 640A oraz kolumn Dali do nich.

• 2 tygodnie później...

Zdecydowałem się na zmianę wzmacniacza na Denon PMA 980R bo wygląd fajny, jest nowszy i o większej mocy niż stary wzmacniacz.

Teraz zastanawiam się czy zmienić kolumny i przeglądając tutejsze forum natrafiłem na kolumny podstawkowe Polk Audio RTi A3.

Sądzisz, że z małych podstawkowców wyciągniesz coś więcej, jak z podlogówek? Twoje kolumny (LX800) nie są tandetą i o ile są w dobrym stanie technicznym, mają większe możliwości. Co prawda dokładnie tego modelu nie słuchałem, ale do drugiej od dołu serii JBLa można już mieć jakieś zaufanie a po starannym ustawieniu w pomieszczeniu da się z nich już wyciągnąć dobry dźwięk.

Teraz na tych JBL LX800 brakuje mi szczegułowości i przy dłuższym słuchaniu dzwięk jest męczący.

A podobno bardzo dobre opinie zbiera ten model podstawkowych i że im nic nie brakuje bo to zmniejszony model Polk RTI A5 z taką samą jakością.