Skocz do zawartości
IGNORED

nait 5si VS nait xs . . . ?:

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem zielony we wzmakach NAIM.

Proszę o porównanie brzmienia tych dwóch modeli do siebie oraz do dynamicznie grających Roteli (jak się to ma)??

Krótka piłka z mojej strony i zależy mi na odpowiedziach głównie branży oraz neutralnych userów, a NIE SYMPATYKÓW MARKI (chyba że w porównaniu tylko tych 2 Naim'ów ze słuchu). (Miałby zastąpić ROTELa z Viennami) któryś z tek 2-jki :

ready>

|

prosze o pomoc, nakreslic, 1. Czy warto, 2. Jak każdy z osobna (grają) ?

...

https://www.audiostereo.pl/topic/153585-nait-5si-vs-nait-xs/

muzyka to głównie progressive i future house, rzadziej hip-hop, trance! Zależy mi żeby docelowy wzmacniacz grał "TŁUŚCIEJ" od A10 i detaliczniej na górze...

Pomysły (wszelkie sugestie)? Budżet do 3,6kPLN < (zastanawiałem się nad H80; pamiętam, że do mojej muzy zbyt efekciarski jest (odpada) ;/ A jak te Nait'y? ?!?

|

Jakbym zmieniał w styczniu to budżet mógłbym naciągnąć do ~ 5,4kPLN . . . (utrzymanie mnie kosztuje stąd jak krew z nosa idzie mi oszczędzanie).

i..?

Edytowane przez quatross
błąd stylistyczny poprawiony ;[

5si jest mocno przeciętny. Nie ma dynamiki i lubi mieć rozluźniony bas.

XS2 i XS3 słuchałem ale wybrałem Roksana Caspian M2.

XS3 jest zdecydowanie lepszy od 5tki.

Porównywałem Naima XS2 do Musical Fidelity m5si i bardziej odpowiadał mi musical. Naim grał zbyt ofensywnie. Porównywałem na kolumnach audiovector sr3 signature

3 godziny temu, ciszyn11 napisał:

Porównywałem Naima XS2 do Musical Fidelity m5si i bardziej odpowiadał mi musical. Naim grał zbyt ofensywnie. Porównywałem na kolumnach audiovector sr3 signature

Co to znaczy ofensywnie? To może być zaleta dla mnie . . . (MF za drogie) . . .

3 godziny temu, 5z0p3n napisał:

5si jest mocno przeciętny. Nie ma dynamiki i lubi mieć rozluźniony bas.

XS2 i XS3 słuchałem ale wybrałem Roksana Caspian M2.

XS3 jest zdecydowanie lepszy od 5tki.

Miałem tego Roksana i gdyby nie jego góra to by został... ;/

4 minuty temu, 5z0p3n napisał:

Co było w niej nie tak? Bo w takim razie duża szansa że Naim też nie jest dla Ciebie.

Ja miałem chyba poprzedni model "m1". ZAPIASZCZENIE góry, reszta super!

czy jest zmiana w tej kwesti w nowszej wersji?

30 minut temu, quatross napisał:

Co to znaczy ofensywnie? To może być zaleta dla mnie . . . (MF za drogie) . . .

Miałem tego Roksana i gdyby nie jego góra to by został... ;/

Bombardował milionem szczegółów, takie granie na pokaz jak dla mnie. Zamęczył mnie po kilkunastu minutach. Ale sprzedawca (komis) był nim zachwycony...

3 minuty temu, ciszyn11 napisał:

Bombardował milionem szczegółów, takie granie na pokaz jak dla mnie. Zamęczył mnie po kilkunastu minutach. Ale sprzedawca (komis) był nim zachwycony...

też nie lubię grania analitycznego, thx .

1 godzinę temu, quatross napisał:

okej, przerzucę się na A12. Zero informacji znaczy że wiem co robię.

Temat do zamknięcia .

|

nait 5si ma lekko poluzowane niskie tony, ja lubie takie granie ale jak dla mnie ma w porównaniu z caspianem za mało mocy wyraźnie słychać jak się troche pogłośni, mam oba nait 5si został w małym pokoju i jak na cenę używek jest dobry polecam do około 12 m2 lub wydajnych kolumn, caspian mam w dużym pokoju 15m2 i można trochę poszaleć lubi się rozkręcić przy nieco głośniejszym graniu, faktycznie caspian z tą górą może się wydawać na pocztaku specyficzny ale jak się dobierze łagodną kopułkę i dobre kable plus pogłośni  to jest na prawdę super w wielu aspektach (moc, budowa,ciche trafo, jest barwny i dośc rozdzielczy), nait xs chyba 2 był bardziej dynamiczny i detaliczny w porównaniu do 5 si ale nie było wielkiego przyrostu w mocy w stosunku do ceny więc odpuściłem fajnie się słuchało rytmicznej muzyki jakiś trans etc ale faktycznie trochę mnie męczył w długim słuchaniu