Skocz do zawartości
IGNORED

DIONY pojechały do...

Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Audio Academy - polecam zielonookie blondynki ;-))

Parsec - niestety nie znalazłęm w "o Tobie" kontaktu, więc zaśmiecę trochę ten wątek - skąd wygrzebałeś swoje Icon Parsec ? W necie znalazłem tylko tyle, że są trójdrożne.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

->AA, fakt, nowych klientów, którzy nie mieli okazji posłuchać i kierują się wyłącznie gazetkami już straciłeś oby było ich jak najmniej ale pewnie i tak będą to niemałe straty. Swoją drogą ciekawe, co też tam namazali i jakie argumenty wytoczyli ogółem na nie jak rozumiem.

Fr@ntz -> Kupilem je kiedys okazyjnie bo firma przestala istniec. Zbankrutowali bo sprzedawali je zbyt tanio w stosunku do kosztow. Szkoda firmy. Konstruktor Dave Fokos projektowal kolumny dla Conrad Johnson, Boston Acoustics i Bay Budio.

AA - wspolczuje, ale zycie nie sklada sie z samych superlatyw. Co poczac, trzeba przec dalej. Nie przejmuj sie, kazda szkola dzwieku ma swoich zwolennikow, jak i tych, ktorym nie odpowiada. Miales pecha trafiajac akurat na recenzenta X. Sproboj w innym wydawnictwie, o ile wiem, masz niezle poparcie u recenzentow Audio-Video.

W rzeczy samej Bartol ma rację - W ogóle jakoś AV najsensowniej podchodzi do sprawy. Wiadomo od ilu czyników zależy to czy dana kolumna zagra ok czy nie. Słyszałem już wiele spektakularnych wpadek sprzętu prezentującego przeważnie bardzo wysoki poziom. AV bierze na to poprawkę - może niektórymwydaje się że słodzą dając na zmiane owe cztery czy pięć gwiazdek, ale ja to widzę tak, że po prostu nie przeszkadzają, a nie "dziel i rządź". Od jakiegoś czasu w razie poruszania się PKP dla zabicia czasu kupuję sobie parę gazetek, jeżeli są to gazetki o audio to w grę wchodzi wyłącznie AV, lub Magazynio - z wiadomych powodów.

>AA: Przejrzałem recenzję Hyperionów w HiFiiM'ie. Cóż - mogło być gorzej, mając na uwadze wzmacniacz użyty do testu. Baltlab jest bardzo dobrym klockiem, ale tylko w starannie dobranym systemie. Moim skromnym zdaniem do testowania kolumn nie nadaje się ze względu na swoją "wybredność".

Kilka osób z forum i z poza, miało okazję słuchać Phoebe z różnymi wzmakami (Amplifikator, Baltlab) - kolumny super (w swoim przedziale cenowym i trochę wyższym też), ale z Baltlabem nie zagrały.

Wrażenia w wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może niewiele o zestawieniu Baltlab-Phoebe, ale pamiętam że odebrałem jego brzmienie jako kluchowate.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ano właśnie... w kupionym jakieś czas temu HiFiNews w teście porównawczym kolumn recenzenci przekopywali przy każdym modelu po kilka wzmacniaczy i odsłuchy krytyczne przeprowadzali w najdogodniejszym zestawieniu. Pamiętając jak AA zagrały z soczystymi Delta Studio optimum w podobnej do spokojnego (czase za-) Baltlaba mógłby być raczej jakiś Exposure.

• Redaktorzy

Zolty - "HiHi i Muz" jeszcze nie kupiłem w związku z tym mam pytanie: kto złożył podpis pod tym wiekopomnym gniotem? Któż z recenzentów był na tyle światły, zeby dokonać tak "rozsądnego" wyboru, jak podpinanie kolumn tylko pod jeden wzmacniacz i to tak kapryśny, o czym wie większość zainteresowanych ( oprócz recenzenta?)?

A może to jakiś nowy recenzent? Może po zacieśnieniu kontaktów z redakcją jednego z pism kobiecych (promocja L. Możdżera ;-)) naczelni obu redakcji dokonali małych przetasowań?

;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

nie czytales, a juz wiesz, ze to wiekopomny gniot? wiesz tez na pewno, ze do innych (silniejszych, lepszych, odpowiednich do testowania roznych kolumn) wzmakow nie podlaczali? narazie nikt nie odpowiedzial na to pytanie (choc w sumie, gdyby zagralo z innym wzmakiem, powinna byc o tym wzmianka w texcie...)

Za dużych przetasowań nie było, bo podpisał się mężczyzna - Jacek Kłos.

Noty: 1. liczba to brzmienie, druga to cena/jakoś(ć):

a. AA Hyperion II: 4/4

b. Elac FS 108.2: 4/4

c. Epos M 15.2: 5/5 (szóstka za przejrzystość)

d. Magnat Quantum 505: 4/4 (w poszczególnych kategoriach lepsze/równe niż AA i Elac)

e. Monitor Audio Bronze B6: 3/3

Sprzęt towarzyszący: Linn Ikemi, Baltlab i kable Siltecha. W połączeniu w/w testu ze wstępniakiem M.S. proponowałbym zaprzestanie przyznawania kropek/gwiazdek/punktów i ograniczenie się do krótkiego podsumowania w tabelce.

Rozumiem, że nasi recenzenci nie są tak wyposażeni jak ci ze zgniłego Zachodu, ale przy testowaniu sprzętu minimum obiektywizmu to próba w conajmniej dwóch zestawach. No, ale od tego jest Magazyn HiFi - i chwała mu za to.

• Redaktorzy

Zolty -dzięki za info. Widzę, że nie ma tragedi i AA chyba szat drzeć na sobie z rozpaczy nie będzie ;-)

Pitdog - przeczytałeś kilka wpisów wyżej wzmiankę o "zestawie testowym"? O ile sobie dobrze przypominam dawniej "w dobrym tonie" było testowanie komponentów audio w dwóch systemach: jednym ze średniej półki (lub wyższej budżetówki) i w systemie klasy wyższej. Swojego czasu za dyżurny piecyk klasy wyższej (w redakcji ww periodyku) robił "mak", czyżby znowu komuś udało się stłuc szybkę?

Może się czepiam, ale zauważam, że coraz więcej rzeczy robionych jest na odp... i według własnego widzimisię, nie mającego nic wspólnego z obiektywizmem i profesjonalizmam jakim redaktorzy ogólnie mówiąc prasy branżowej powinni się charakteryzować.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

coz tez mam pewne obawy (przy okazji - ciekawym, czy przy tescie wzmakow sluchawkowych podpinane byly inne sluchawki poza hd600...), ale zanim nie wiem na pewno to nie wypowiadam sie definitywnie, chocby dlatego, by nie wyjsc pozniej na glupca.

natomiast metodyka oraz ogolnie podejscie do sprawy i chocby ostatni text Mariusza Malinowskiego podobaja mi sie, takze sa i pozytywy w tym odcinku pisma :)

i jeszcze z innej beczki - dziwi mnie troche ta automatyczna klsyfikacja jako tzw. high-end wszystkiego powyzej 15kzl, jednoczesnie nie robiac wyjatkow dla udanych klockow, ktore nieco mniej kosztuja. jesli taka integra krell 400 ma byc high-endem, to chocby koncowka Ushera tym bardziej...(to odnosnie tej konkretnej klasyfikacji hehe, sam uwazam te klocki jako taki przedsionek iluzorycznego high endu :) )

oj chodzi o klocki,a tak wogole to tak polserio sobie skrobie, to dziecinada, jednak slepa konsekwencja denerwuje (to, ze decyduje cena, a nie jakosc, czasem drogie klocki sa strasznie przecenionymi bublami, samo wywalenie grubej kasy nie zawsze cos gwarantuje)

Witam

Mam pytanie do uzytkownikow Phoebe. Czy "gniazda" na kolce w Phoebe maja wykazywac pewne luzy. Takie zjawisko wystepuje w moich Phoebe i nie wiem czy to normalne czy tez jest jakas możliwosc zeby to dokrecic (wedlug mnie technicznie nie widze takiej mozliwosci) A moze tak ma byc ?

No to chyba rzzeczywiście nie ma tragedii skoro zostana 4 kółeczka;))) - co do tekstu - za jakiś czas i tak nikt nie będzie pamiętał. Z natury rzeczy jakoś zawsze kibicowałem słabszym i z lubościa próbowałem wycisnąć ostatnie soki z przeciętnie ocenianej elektroniki - pamię tam marne/przeciętne recenzje zaraz po pojawieniu się czerwonej serii Dali - tu sytuacjo może byc podobna. Pitdog - bardzo trafne spostrzeżenie z tymi cenami - to jakaś totalna bzdura. No ale nic... jak wiadomo zawsze można sięgnac po Magazynio.

Panowie. Chodzi o to, że test jest gorszy niż Hyperionów z roku 2001, wynika z tego, że firma cofa się w rozwoju. Dla mnie to jest nie do przyjęcia. Jeśli red. Kłos napisałby, że jest postęp w stosunku do wersji poprzedniej, ale brakuje jednak przejrzystości i szybkości Eposów, to było by okej.

I cały czas nie mogę ścierpieć, że sopran gra sobie, a reszta sobie. Może w trakcie testu kolumny znowu były zle podłączone, jak w teście Audio, gdzie recenzent słyszał dwie gitary, a po godzinie słuchania znowu zeszły się w jedną. Ja tylko bym chciał jednego, aby mi nie przeszkadzano. Niech inne kolumny będą lepsze, ale nie kosztem takich bzdur.

Cypis - twoje kolumny są dobre. Tonsil nie miał tulejek odpowiedniej długości i na montażu musieli wkręcić dłuższe i dlatego odstają od spodu cokołu, ale wszystko jest dobrze zrobione.

Audio Academy przecież Eposy są o 1000 zł droższe. Z pewnością Hyperiony II dobrze grają już ze wzmacniaczami za kilkaset zł czego o Eposach powiedzieć nie można. Zmierzam do tego, że testowano je w jednej konfiguracji a przecież dla jednego 3000 zł to koniec zabawy a inny może pozwolić sobie na coś droższego. Pozdrawiam i trzymajcie się.

Audio Academy

No faktycznie między kołnierz tulejki a podstawkę włazi paznokieć, stąd te luzy, trochę szkoda bo w sumie tak nie powinno być, no ale jakoś da się z tym życ. Zresztą to jak one grają wszystko rekompensuje. Połączyłem NADa C320BEE z C521BEE Audionova Proteus mkII, do kolumienek zwykłym Cordialem CLS 225 i mnie zatkało. Pieknie czyściutko, mnóstwo szczególików bez jazgotu. Bas pełny, kontrolowany. No i te barwne wokale. Świetnie, aż się zastanwiam co by było jakbym jeszcze kable zmienił, może Audionova Moonwalk Signature Series, w końcu to też wyrób polski o ile sie nie mylę. TERAZ POLSKA :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.