Skocz do zawartości
IGNORED

ranking dziennikarzy audio

profundo

Rekomendowane odpowiedzi

jak wiadomo, do zawodu dziennikarza przenika szczegolnie duzo dyletantow, amatorow i zwyklych hobbystow, ktorzy udaja zawodowcow. mam wrazenie, ze dotyczy to takze branzowej prasy audio. na szczescie obok malo utalentowanych i ledwo doswiadczonych pisarzy mamy osoby, ktorych kompetencjom mozna wierzyc. ale sa i tacy, ktorzy swoich kompetencji bronia bardziej niz interesow czytelnikow. stad moje pytanie - komu wierzycie tak bardzo, ze bylibyscie gotowi kupic w ciemno (wiem, wiem, tak sie nie roni:-) rzecz polecana przez niego, a kogo omijacie z daleka, wiedzac, ze jest stronniczy albo zwyczajnie indolentny.

https://www.audiostereo.pl/topic/15398-ranking-dziennikarzy-audio/

Profundo

Napisałeś: "jak wiadomo, do zawodu dziennikarza przenika szczegolnie duzo dyletantow, amatorow i zwyklych hobbystow, ktorzy udaja zawodowcow."

Chicłabym się dowiedzieć, skąd czerpiesz tego typu rewelacyjne informacje, co to znaczy "jak wiadomo", co to, wiedza objawiona czy tak mówią "na mieście"? O co chodzi?

Pozdrowienia Stempur

skad to wiem, stempur? wystarczy popatrzec na ilosc bledow popelnianych przez dziennikarzy, nieporadnosc w poslugiwaniu sie jezykiem, brak wyksztalcenia i doswiadczenia, zenujace opanowanie wiecej niz jeden formy dziennikarskiej, lenistwo, brak dyscypliny itepe, itede...

Jeśli jest tak jak mówisz, to ja bym na Twoim miejscu gazet nie czytał i informacji nie słuchał ani nie oglądał. A Ty to chyba jednak robisz, skoro wiesz to wszystko o dziennikarzach. Zresztą, nieważne....

Pozdrawiam

z dziennikarzami, stempur, jest jeden problem - mianowicie bardzo niechetnie poddaja sie krytyce, wierza w swoja elitarnosc i nie znosza wytykania bledow, bo przeciez do tego to oni sami zostali powolani, prawda?

• Redaktorzy

Sorry, ale jeśli ktoś stwierdzi, że jest gotów kupić jakiś sporzęt w ciemno "na podstawie opinii dziennikarza" czy kogoś innego, to ja mogę tylko wzruszyć ramionami. Bardzo dziwne kryterium.

Natomiast chętnie dowiem się, kto to jest "zawodowy dziennikarz".

dziwne jozwa, ze nie widzisz roznicy miedzy -jest gotow kupic w ciemno- a -kupuje w ciemno-.

a zawodowy dziennikarz, prosze jozwy, to jest dziennikarz, ktory potrafi sie utrzymac ze swojej pracy.

Pozwolę się z Tobą profundo nie zgodzić. Znam wielu zawodowo wykonujących swoje powołanie dziennikarzy, a nie utrzymujących sie z pisania. Z kolei zdarzają się również dziennikarze z jedynym źródłem utrzymania, wszak z zawodowstwem nie mający nic wspólnego.

Tak więc Twoja definicja dziennikarza zawodowca jest , moim zdaniem , absolutnie nieścisła.

sadze fade, ze mowisz o wyjatkach. w terminie -zawodowy dziennikarz- podstaw zamiast dziennikarza - fizyka, chemika lub lekarza. co ci wychodzi? jaka definicja zawodowego fizyka, chemika, lekarza?

Mówiąc zawodowiec, mamy na myśli jego pensję czy poziom jaki reprezentuje ?

Bo jeśli pensję , to nie mam zamiaru dyskutować o...... etymologii, leksykologii i semantyce słowa zawodowiec.

Ja ufam tylko tym dziennikarzom, którzy testują zestwy kina domowego z sobwooferami (kurcze, nawet nie wiem jak to cholerstwo się poprawnie pisze) w malutkim pokoju, którzy oceniają i porównują kable na systemie wartym tyle co ten kabel oraz tym posiadającym przed karierą dziennikarza tylko jeden system budżetowy.

Uwielbiam też takich, którzy po paru testach, paru miesiącach pracy piszą o wpadaniu w daleko posuniętą rutynę.

• Redaktorzy

W prasie audio? Niewielu. Paul Messenger z pewnością. Kto jeszcze - nie wiem, w portfel ludziom nie zaglądam. Ja na przykład jestem biologiem-amatorem i dziennikarzem-amatorem. Wedle definicji z żadnego z tych zawodów nie utrzymuję się w pełni, bowiem uprawiam je oba. Jakkolwiek mógłbym utrzymać się z każdego z nich, ale ta koncepcja mi nie odpowiada.

Profundo > ale co to jest za kryterium i do czego ono prowadzi ?

Widzisz , ja z kolei nie jestem kompozytorem, ale utrzymuję się po części z pisania muzyki do reklam.

Jestem z zawodu fonetykiem, elektrykiem, elektronikiem, akustykiem ,specjalistą od budowy komputerów a ni cholery nie daje mi to pieniędzy. Produkuję częśc programu radiowego. Tak więc może według swoich kryteriów odpowiedz mi : Kim ja do cholery jestem i jaką definicję należy na mój profesjonaliz przyjąć ?

Czy wobec tego jestem gównianym radiowcem, bo mam niedziennikarskie wykształcenie, czy gównianym elektronikiem, bo zajmuję się dziennikarstwem ? Czy może odwrotnie ?

Tak się potoczyły moje losy zawodowe ;)

Chcę Ci profundo wyłożyc mój punkt widzenia: fakt pobierania całości dochodów przez dziennikarza nie świadczy że nim jest, w ogólnie przyjętym znaczeniu słowa zawodowiec. Idąc dalej. Jakakolwiek próba oceny tychże, według kryterium "finansowego " z mojego punktu widzenia , jest niewłaściwa.

• Redaktorzy

Tym bardziej że przechodzimy tu z kryterium fachowości do kryterium, powiedzmy, niezależności. Nie ma żadnej gwarancji, że dziennikarz utrzymujący się tylko z pisania wie, o czym, pisze. Natomiast czy to źle, gdy dziennikarz jest do pewnego stopnia niezależny finansowo od swojej gazety?

profundo =>

Mysle, ze bezpieczniej byloby postawic pytanie: "Ktory z autorow testow czy innych artykulow na temat audio pojawiajacy sie w prasie czy "innym medium" wzbudza najwieksze wasze zaufanie... itd.?".

Mysle, ze o takiej wlasnie formie myslales (mniej wiecej), tyle, ze przez pewne szczegoly cale meritium nieco umknelo... ;)

Pozdrawiam.

Świat czasami nawet dla Qubrica jest prosty

[obrazekLUKASZ-257585_1.gif]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.