Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do kolumn Quad 21L do 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuję jakiegoś używanego amplitunera (ewentualnie wzmacniacza) o ciepłym brzmieniu mogącego zasilić kolumny 6-cio omowe. Sprzęt jaki aktualnie posiadam:
- odtwarzacz CD rotel rdv 995
- tuner Kenwood kt 990d
- wzmacniacz Kenwood ka 7020
- kolumny quad 21L (pierwsza wersja), 125w, 6 ohm
Niestety źle dobrałem wzmacniacz do tych kolumn. Jest za ostro na górze a bas jest za bardzo punktowy. Poprzedni właściciel kolumn pisał że zasilał je Luxmanem L530 i że bardzo ładnie się to zgrywało więc postanowiłem pójść tym tropem i zapolować na jakiegoś luxmana. Z tego co widzę mógłbym sobie pozwolić na amplituner R 1050 ewentualnie jakiś wzmacniacz z serii 400. Niestety nie wiem co ładniej zagra. A może polecicie mi coś innego. Na forach widzę że chwalone są amplitunery Saba, Telefunken, Grundig, Tandberg, ITT, Scott, ale nie wiem czy mają takie cukierkowe brzmienie. Proszę o propozycje amplitunerów, ewentualnie wzmacniaczy (bardziej podobają mi się amplitunery, ale wygląd nie jest najważniejszy) 

Czy masz absolutną pewność, że to sprawka wzmacniacza ?

Łatwo się przekonać podłączając do niego słuchawki. Jeśli będzie podobnie

agresywnie, co z kolumn, to wzmacniacz, jeśli jednak nie będzie porównywalny

to sprawa raczej kolumn. Szkoda, że Rotel nie ma gniazda PHONES bo byłoby

jeszcze łatwiej zrobić takie porównanie. Nie znam tego modelu Quadów więc

nie wiem, jak wyglądają w środku ale częstą przyczyną takiego grania jest

jak np. w kolumnach Dali zbyt niskie puszczenie kopułki ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

Czy masz absolutną pewność, że to sprawka wzmacniacza ?

Podejrzewam że to nie jest wina wzmacniacza jako takiego, ale wina złego dobrania wzmacniacza do tych konkretnych kolumn. Aktualnie dźwięk jest bardzo klarowny, dynamiczny, bas bardzo szybki ale przez to "sztywny". Przy długim słuchaniu jest to dla mnie męczące, chociaż wcale nie ma kaleczenia uszu

Wysokie tony są wyraźnie za ostre, niezależnie od ustawienia kolumn

Edytowane przez krzysiek_m40

Gdyby mógł być za 1/3 budżetu ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wypełniony bas, moc, bez agresji i duża dynamika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, audioburak napisał:

Gdyby mógł być za 1/3 budżetu ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wypełniony bas, moc, bez agresji i duża dynamika.

Ukryta Zawartość

Może jednak coś z wyższej półki, nie chciałbym się cofać w rozwoju ?

Ta Yamaha ma dobre opinie, ale z tego co widzę to niektórzy piszą że gra "jasno"... 

Szukam czegoś co zagra ciepło. Zastanawiam się właśnie nad amplitunerami Luxman R-1030, R-1040, R-1050 oraz wzmacniaczami z serii L4xx, czyli np. L400, L410, L430. Jest ktoś może na forum kto miał któryś z wymienionych wzmacniaczy oraz amplitunerów i może coś podpowiedzieć. Chodzi mi o to czy amplitunery nie grają gorzej od wzmacniaczy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny Quada są zaprojektowane dla elektroniki Quada.

Kolumny pomyślano jako część firmowego systemu dla tych, którzy z przyczyn finansowych lub lokalowych nie mogą pozwolić sobie na Quad ESL.

Podobne, systemowe podejście ma kilka innych brytyjskich firm i nie ma bata - albo kupuje się cały firmowy zestaw abo męczy się mieszając bez końca elektronikę, kolumny i kable nie uzyskując nigdy optymalnego efektu.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Też jestem zdania że w komplecie Quad gra najlepiej, u mnie zestaw Quad 99 grał z kolumnami 12L2 i było to dobre połączenie, jednak w pomieszczeniu 25 m2 brakowało mocy i zamieniłem na kolumny Castle Knight 5 i teraz już jest całkiem ok. Teraz ciężko kupić w miarę tani zestaw Quada,z tranzystorowych jest tylko Artera lub ewentualnie lampowce. Pozostaje Ci poszukać starszych wzmacniaczy z serii 99 czy tez ich następcy Elite niestety już nie produkowanych.

W dniu 1.02.2021 o 21:50, rochu napisał:

Kolumny Quada są zaprojektowane dla elektroniki Quada.

Kolumny pomyślano jako część firmowego systemu dla tych, którzy z przyczyn finansowych lub lokalowych nie mogą pozwolić sobie na Quad ESL.

Podobne, systemowe podejście ma kilka innych brytyjskich firm i nie ma bata - albo kupuje się cały firmowy zestaw abo męczy się mieszając bez końca elektronikę, kolumny i kable nie uzyskując nigdy optymalnego efektu.

Na zagranicznych forach użytkownicy kolumn Quad twierdzą że podłączenie ich do wzmacniaczy Arcam / Audiolab przynosi bardzo dobre rezultaty. Gdyby nie fakt że zależy mi na wyglądzie, już dawno zakupiłbym jakiegoś Arcama. Niedawno na znanym polskim serwisie aukcyjnym był do wzięcia Alpha 10 w idealnym stanie za 1000zł. Gdyby nie ten brzydki plastikowy panel to pewnie już grałby u mnie.

Przeglądam wszelkie możliwe fora i chyba zdecyduję się na jakiegoś Luxmana, ewentualnie może Saba serii 92xx

• 3 tygodnie później...