Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowy wzmacniacz do Tannoy Mercury 7.4.4

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad nowym wzmacniaczem do ok 2000. Używanego nie chcę, aby nie wpaść na minę. Dotychczas były spięte z Nad c326 ale po kilku latach jestem trochę umęczony tym brzmieniem. Dlatego Nad idzie dalej do rodziny a ja szukam czegoś innego. W brzmieniu Nada, brakowało mi ciężaru i masy. Bas był, ale raczej średni jego zakres a przy głośniejszym słuchaniu przeszkadzały uwypuklone średnie tony. Myślę o Marantz pm 6006 i Yamaha as 701. Onkyo odpada, bo gra za jasno i męczy wysokimi. Słyszałem na YouTube porównanie Onkyo 9050 z Marantz pm6003. Wiem, że to YouTube ale różnica była słyszalna. Kolumn raczej na razie zmienię, bo pojechałem po Dali Zensor 7 a wróciłem z Tannoy ?

Cześć,
Jeśli w NADzie 326bee brakuje CI masy i bas był słaby to może być problem w tym przedziale cenowym znaleźć alternatywne rozwiązanie. Yamaha AS701 zagra zdecydowanie dynamiczniej ale nie zapewni tak mocnego basu jak NAD. Poprawi się rozdzielczość i sprężystość ale kosztem muzykalności. 
Rozwiązaniem w Twoim przypadku może być Atoll IN100 SIgnature ale wykracza on niestety poza zakładany budżet. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Jeśli w NADzie 326bee brakuje CI masy i bas był słaby

Bas był ale podbity w taki sposób, że mi czegoś zawsze brakowało. Jakiś czas temu miałem Cambridge audio a1 z Tannoy Mercury M2. Mam wrażenie, że grało to lepiej niż c326 i Mercury 7.4.Ten sam pokój, to samo ustawienie. Nic, chyba na razie kupię z powrotem A1 i będę zbierać kasę na coś z wyższej półki

Może wystarczy inny z niskiej ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

basu nie brak, za to bez ostrości gra od niskich poziomów, a jeśli M2 Ci odpowiadały,

to z Yamahą może być tylko dużo lepiej ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

basu nie brak

Tu nie chodzi o brak basu, ale raczej o jego charakter. Ja uważam, że c326 nie gra niskim basem a średnim podbitymi, dlatego w większości przypadków utwory brzmią jałowo. 

11 godzin temu, Q21 napisał:

. Yamaha AS701 zagra zdecydowanie dynamiczniej ale nie zapewni tak mocnego

Nie szukam mocniejszego a raczej niższego basu. 

Też byłem do Yamahy nastawiony sceptycznie, ale po przeczytaniu tej recenzji:

Ukryta Zawartość

postanowiłem zaryzykować; szczególnie jak przeczytałem zwrot:

"Przy kolumnach o odpowiednich możliwościach pomoc subwoofera

nie będzie w ogóle konieczna"

Dlatego wydaje się, że wzmacniacz 501 czy 701 gorszy być nie powinien ...

ale to" nie moje buraczki ... " ? 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przejrzałem całe mnóstwo wątków na forach audio, naszych i zachodnich. Wniosek nasuwa się jeden. Jeśli chcesz kupić sprzęt grający, to fora internetowe i tego typu porady są ostatnimi jakimi powinieneś się kierować. Tutaj każdy może napisać wszystko i często bywa tak, że opinie dotyczące tego samego urządzenia są diametralnie różne. Najlepszą opcją jest po prostu zaufanie własnym uszom i najlepiej w domu, bo akustyka w salonach jest bardzo różna. Więc kupując nowy sprzęt to jeszcze nie tak źle, bo możesz posłuchać jak gra. Natomiast kupując używany,to chodzenie po omacku. 

55 minut temu, Audiolubny napisał:

Poszukaj roksan kandy k2 uzywke

Z jednej strony myślę o używanym, ale z drugiej boję się jakiejś wtopy. Gdyby nie to, kupiłbym Nada c356 bo czytałem, że ma większe dociążenia od c326. Natomiast na  YouTube jest film gdzie koleś naprawia dość nowego c356 i mówi, że jakość wykonania jest fatalna. Kilku letni wzmacniacz do remontu. No i tego chciałbym uniknąć.

Roksan zbudowany jest na wysokiej jakości komponentach. 

Jak coś kupisz to pochwal się i zrecenzuj zmiany jakie zaszły. 

Zawsze uzywki to możliwość wtopy ale nie widziałem nigdzie narzekania na jakość roksana. 

W dniu 10.02.2021 o 08:57, Q21 napisał:

Jeśli w NADzie 326bee brakuje CI masy i bas był słaby

Czytam, ze sklepu audio polecają Marantza to Tannoy. Jak gra Marantz pm 6006 w porównaniu do c326 ? 

• 2 miesiące później...

Kupiłem Xindaka a-06 ale szybko go sprzedałem. Brak regulacji tonów był nie do przejścia. Następnie kupiłem Magnat ma 600 i ten już zostaje. Nie wiem jak grają droższe wzmacniacze ale ten ma 600 powalił mnie na kolana 😀 Poniżej linki do innych postów, gdzie opisałem tak jak potrafię brzmienie tego Magnata. Napiszę tylko, że Nad c326 to faktycznie muł bagienny. Kiedy włączyłem Tubular Bells II, dobrze znaną płytę, którą magluje od lat 90 to kopara mi opadała. Ile tam jest nowych dźwięków. Jakieś puknięcia, stuknięcia, dzwoneczki, chórki w tle, jakieś żeńskie głosy, pociągnięcia za struny i inne smaczki. Miałem wrażenie, że słucham jakieś nowej realizacji. Żaden z dotychczasowych wzmacniaczy a zwłaszcza zamulacz Nad nie zagrał z taką rozdzielczością i szeroką sceną. Kto by pomyślał Magant ma600

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafał 73