Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt na bazie przewodów ...

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

nie to zwykłe sztywne dość rurki, śliskie jak cholera ;) w końcu teflon, ceny się mają tak:

6,5zł za 1m o średnicy wewnętrznej 1mm a ścianki 0,5mm, teraz domówiłem 1m rurki o śr wewnętrznej 8mm a ścianki 1mm i koszt to 31zł netto, wysyłają wsyztsko pocztą za pobraniem, są to rurki przezroczyste..

od nich mail 8 to śred wewnętzrna a 1 to grubość sicianki

Rurka PTFE:

8x1 - 31,60 zł/mb

10x1 - 38,60 zł/mb

14x1 - 49,40 zł/mb

pozdr

45zł/m przekrój kwadratowy o boku 0.6mm (żeby mi się w miare luźno zmieściło to rurki teflonowej i wewnętrznej średnicy 1mm)

35zł/m przekrój okrągły o śr 0.5mm, ten pierwszy jest wygrzany, taki matowy, powiedział Pan Grzesiek ze max neutralności natomiat okrągły to jak polerowany, podbarwiający, tego drugiego chcę użyć w GC jako sygnałwki bez izolacji !

Pozdrawiam

aha jest to srebro 6N

ok zrobiłem zdjątko tych drutów, matowy to prostokątny !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dzięki za odpowiedź ale mam jeszcze 2 pytania :)

- nie wiesz czy mają mniejsze średnice np. 0.3 albo 0.2 mm2 ?

- czy ten okrągły podbarwia w sensie rozjaśniania ?(czegoś takiego szukam)

Witam !

Jestem zielony w sprawach zaawansowanych IC, ale zrobiłem kilka IC z kabla mikrofonowego polskiego Technokabel, podobno OFC (tak na nim napisały), biały , czerwony + kupa sznurka, + oplot miedziany.

Przekrój każdej żyły ok. 35 mm kw. Średnica całości ok 5,5 mm. OFC High Resolution, tak na nim stoi.

Kolory: czarny, nieb. czerw.

Jak grają one, nie mnie to oceniać, wydaje się, że poprawnie.

Ale chciałem zapytać, czy można coś wymodzić z takiego zestawienia: drut (nie linka) polski, miedź pokryta dość grubo srebrem błyszczącym, średnicy 0,5 mm, tzw srebrzanka oraz rurka teflonowa o wewnętrznej średnicy 0,5 mm +, tak, że można wepchnąć 0,5 m tej srebrzanki. Do tej pory używałem takiego zestawienia do wewnętrznego okablowania, chociaż, ja w ogóle nie wiem, czy w audio to ma sens. W młodości, gdy stawiałem pierwsze kroki w krótkofalarstwie, połączenia wewnętrzne robiło się wyłącznie srebrzankami (efekt naskórkowości). No, ale z tego, co się z całym szacunkiem naczytałem o kablach, wynika, że waro dać srebro,

szczególnie, że podobno "lampa lubi srebro", a mam takową. Nie wiem tylko, czy nie jest to wymysł szanownych

skądinąd dziennikarzy audio, aby po prostu mieć o czym pisać i zarobić na pensję.

Bardzo wdzięczny (będę) za jakąkolwiek opinię, bo jestem majsterkowiczem w paru dziedzinach i mogę wieczorami kręcić warkoczyki z drutu / linki (wnuczki jeszcze nie mam).

P.S. Dlaczego akurat kable Belden (dystrybutor Meditronik) są lepsze od n.p. LG (dystrybutor Action) ?

Jak kategoria, to i norma do spełnienia, a że jest wojna cenowa, to moim zdaniem wszyscy trzymają dolny próg tej normy...

I jeszcze coś: ponieważ urodziłem się 55 lat temu w Poznaniu, jestem winien rodakowi wyjaśnienie co to Piekarz w W-wie.

To firma (jest w necie), pawilon na Wolumenie oraz drugi w przejściu podziemnym koło GUS-u (tzw. Warszawska Giełda Elektroniczna - ze 40 sklepów jedna trzecia elektronika, reszta kompy.) Ceny od b. tanich do kosmicznych.

Warto odwiedzić, ale uwaga dla zmotoryzowanych: uwaga na straż miejską (brak parkingu).

Witam !

Ludzie !!! Rewelacja !!!

Tak długo pisałem poprzednio, że aż mi się siusiu zachciało, więc poszedłem do wychodka i co ja widzę ?

Rurka, którą dopływa woda do dolnopłuka, jest pokryta plecionym EKRANEM o średnicy 10-12 mm.

Czyż to nie jest to, czego nam potrzeba do prawdziwego IC ?

pzdr

ok, skończyłem pierwszą wersję srebra... załączam zdjęcia, jutro odsłuch

Matt's Silver Reference ;)

Ukryta Zawartość

post-5385-100007080 1170269014_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Matthew, 13 Maj 2005, 01:19

>wtyki Realcable po 29zł/szt :/

wtyki i kabelki wyglądają super, ale może do srebra lepiej by było dać coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK czas na małą refleksję..

jednym słowem ....TRAGEDIA...

Dzwięk nie ma przestrzeni, prawie nie wychodzi za kolumny, jest płaski, jedyny plus to bass, ale mówię jedyny !!! szybszy i troszeczkę głębszy.. jestem załamany ;(( , sprubuję dodać do sygnałowych żył posrebrzaną miedź w teflonie, bo podobno mogę mieć za małą impedancję wejściową???

jak na razie tragedia po paru dniach odsłuchu, nie pisałem wcześniej bo miałem nadzieję że się może wygrzeje ale nic się nie zmienia...

no i po wpięciu RedDragona po Matt's Silver Sreference hehe mam hi-endowy system, coś śmierdzi mnie z tym srebrem, jednak najlepsze są jedenak cienkie żyłki wteflonie i duża ilość osobno izolowanych żył ...

Potwierdzam z przykrością opinie Matthew na temat ic z wyżej wymienionego srebra. Efekt niestety koszmarny totalny brak przestrzeni. Co prawda użyłem gorszych końcówek nakamichi ale efekt był na tyle zły że żona poprosiła o zmianę kabla na poprzedni. Przyjemne uczucie po zmianie pozwalające docenić dobry IC. Matthew musimy zamówić gdzieś zdobyć biały kabelek z 250 metrów ile przyjemności kręcenie plecionek itd. :)

Przy pojedyńczych żyłach średnica 0,2-0,3mm jest optymalna. Takie x razy 0,14mm zagra lepiej od jednego grubego na pewno, ale nie sugerował bym się wypadkowym przekrojem bo też nie będzie to optymalne rozwiązanie, tylko same bardzo cienkie żyłki. Tak mi się zdaje.

ok, bo jednak RedDragon którego zrobiłem jakiś czas temu na sygnał ma 4 żyły 0,14mm osobno izolowane w teflonie a masa 3 żyły 0,24mm ... gra to bajecznie, plany, scena, przestrzeń, porządek i rozdzielczość dla mnie na jak najwyższym poziomie, Audionovę Proteusa oddałem ojcu ;) bez porównania...

w tym kableku 0.14mm jest 7 cienkich żyłeczek posrebrzanej miedzi jakby kto chciał wiedzieć (na jakimś wątku o nim z Acoustickiem mówiliśmy)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.