Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt na bazie przewodów ...

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie macie sposoby na sciagniecie izolacji z kabla i jednocześnie nie poprzecinanie żył przewodnika? Ja tnę delikatnie skalpelem ale zdaje mi sie, że jest jakis lepszy pomysł.

Srebrzycie cyną całą wiązke żył od końca uzolacjiaż po lut czy zostawiacie niczym nie pokrytą?

Jakie wtyczki stosujecie do KLOTZ LaGrange?

Kupilem sobie czarne Nakamichi i się okazało, że mi nie wchodzą na kabel :( pewnie dało by sie podszlifować i by było OK ale pewnie bym sobie poodkruszał farbę z wtyku.

Takie wtyczki. W Warszawie pod GUS'em są po 12zł. Pojawiły się całkiem niedawno. Są też na allegro po 13-14zł. Wchodzi kabel 8mm, wiec na LaGrange da się założyć jeszcze jakiś oplot :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Potwierdzam.Bardzo dobre wtyki i idealnie nadają się pod ten przewód.Wolnego miejsca zostaje jeszcze około milimetra puszczając ekran na zewnątrz przewodu.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

-> 4koval

Pokazane wtyczki są niezłe ale kosztują na WGE 12zł/szt (wiem bo byłem) poza nimi to ciężko znaleźć cokolwiek na grube kable :-/

Ja kupiłem te zwykłe Nakamichi (5zł/szt) i za pomocą dwóch okrągłych pilników do metalu (o róznej grubości "zębów") powiekszylem otwór, farba nie odprysneła. Jedyny mankament to ze podczas zakładania troche porysowal mi sie zewnetrzny oplot kabla, ale to nie ma wyglądać tylko dobrze działać. I własnie bardzo dobrze działa.

Pozdrawiam.

Może później wrzucę fotkę

Ostatnio wykonałem sobie dla zabawy i sprawdzenia/testowania/odsłuchania interkonekt z koncentrycznego ekranowanego (solid core + oplot + folia) przewodu satelitarnego (produkcja Wałcz). Efekt był znakomity jak na cenę przewodu (1,50 PLN/m), a wykonałem odcinek 75cm z wtykami cinch, które znalazłem w moim elektronicznym warsztacie. Co do brzmienia to taki bas słyszałem wcześniej w DNM Reson czy Albedo Blue. Kontrolowany i bez przerysowań. Średnica czysta i lekko wycofana, nie krzykliwa. Wysokie bez wyostrzeń i śmieci, troszeczkę piasku przy uderzeniach w talerze (jedyna wada tego kabla). Naprawdę polecam, warto spróbować zważywszy na śmiechu wartą cenę. Myślę, że z dobrymi wtykami może konkurować z wieloma interkonektami za kilkaset złotych.

Ja naleze do mniej zamoznych forumowiczow i moge z czystym sumieniem polecic wyroby prawdopodobnie eltaja (nie smiac sie). Jak ktos nie zbyt grobego portwela (tak jak ja) to wystarcza w zupelnosci. Calkowity koszt przewodu z koncowkami to jakies 12zl max.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Hej,

To co uzyskałem wczoraj to już chyba powoli koniec poszukiwań interkonekta. Wykonałem IC z Audioquesta CV-4.2 i wtyków Monster. Mam akurat wypożyczone z Top-HiFi AQ King-Cobra i AQ Copperhead. w Moim systemie wygrał w każdym aspekcie CV-4.2 (tak, głośnikowy). Żyła treble jako +, bas jako -, wewnętrzna folia i przewód od DBS jako ekran podłączony od strony wzmacniacza. Koszt 99 zł/m (zrobiłem z 75cm) + wtyki z domowego warsztatu, a AQ Cobra 570 zł, Copperhead 360 zł. Jednak coś w tym jest, że wiele kabli głośnikowych danej firmy nadaje sie świetnie jako IC (Cardas, DNM Reson, XLO, Kimber).

Jeśli macie możliwość to naprawdę polecam taki ruch. Ten IC z CV-4.2 zagrał tak czysto i spokojnie, z najlepiej kotrolowanym basem jaki słyszałem na moim sprzęcie (tu np. dudnił Cobra i VdH); średnica to spokój, porządek, brak agresji, rozdzielczość jak w karabinie maszynowym (tu inne miały problem z timingiem i dźwięk grał zbyt ostro i natarczywie, czyli zniekształceniami); wysokie wybrzmiewają pięknie, bez "trztrztszsz" lecz z "cyk", "syk", żadnych szumów; scena i powietrze w muzyce jak w VdH First Ult. (w VdH jednak był problem z timingiem i pojawiało się zamulenie przy gęstych i b. szybkich składach); naturalne, niemęczące, precyzyjne i czyste granie. Zapodawałem płyty od hard-rocka, poprzez bluesa, akustyczną do klasycznej; niesamowita uniwersalnośc tego kabelka, jakby się dostosowywał do elektroniki i rodzaju muzyki.

Kurdę, cieszę się niesamowicie ! Pozdrawiam wszystkich !

Przewod to jest typowa groba i bardzo mocna samochodowka, wewnatrz jest podwojny ekran + naprawde ladny kawal przewodu, cena to 4zl/mb. W sieci nie wiem czy mozna dopasc (pewnie tak), na gieldzie w krakowie napewno. Kolor do wyboru.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Chciałbym podziekowac forumowiczom za wszystkie ciekawe i pouczajace wpisy.Sam zmontowałem sobie kabelki DIY.

Chwilowo jest to IC na bazie KLOTZ La Grande.I jestem zadowolony ,nawet b.zadowolony.Pokonał mój stary IC za ok. 160zł(Straight Wire).Stary i b.tani tuner JVC zaskakuje basem i żywiołowościa dzwieku.Żadnego wyostrzenia ,zamazania nie słyszę.Jedynie bas troszeczkę wymyka sie kontroli.Idealny IC do muzyki rockowej w kazdej odmianie.

Dziękuję za wpisy które pozwoliły mi zaoszczędzic sporo złotówek i czasu.Kabli ze sklepów za kilkaset złotych nawet nie będe krytykował....

Pozdrawiam

Grundig High Fidelity

>Alex2, 1 Gru 2005, 08:26

Audioquest w natarciu :-)

Czyli nie rozbierałeś tego kabelka i użyłeś jako gotowca?

Ja mam przewody na wierzchu (w swoich koszulkach) i bez ekranu idąc za radą Matthew'a. Sygnałowe kabelki owinąłem dodatkowo taśmą teflonową tak, że pojemność wynosi teraz ok. 23pf na 50cm przewodzie.

>>> macias28

Użyłem 75 cm odcinka przewodu ze szpuli. Ma on 4 żyły: 2xbas+2xtreble do bi-wiringu, choć u mnie zagrał lepiej z połączonymi żyłami, no ale to jako głośnikowy. Folia oplata wszystkie 4 żyły a więc jest znakomitym ekranem. Podłączyłem jako ekran tylko przewód DBS (goły, srebrnego koloru, na rysunku jest w środku kabla) z minusem dla jednego z kanałów (tylko od strony wzmacniacza) gdyż masa jest wspólna dla obydwóch, a przewód ten łączy się elektrycznie z folią w kablu i zapewnia zbieranie śmieci i zakłóceń z całego kabla. Jest jeszcze jeden przewód-linka w CV-4.2 (na rysunku biała kropka na dole kabla) do zasilania DBS, który można również wykorzystać i podłączyć jako ekran z jednej strony kabla, ale nie chce mi się już wszystkiego rozlutwywać, poza tym jestem z tego co osiągnąłem zadowolony a jak mówi przysłowie "lepsze jest wrogiem dobrego".

rysunek:

Ukryta Zawartość

>>> LeStat

Kabla nie rozbierałem, rozgałęziłem tylko po ok. 10 cm z każdej strony aby zamontowć wtyki i aby starczyło do rozstawu gniazd w CD i WZM.

Ukryta Zawartość

>alex2

Jeszcze jedno pytanko do tego kabla, jak łaczyłeś te zyły po dwie na masę i dwie z kabla na sygnał, czy z jednego odcinka zrobiłeś stereo?(tzn po 2 przewody na rca)

Aha i jeszcze jedno pytanko ale do kabla, który zrobiłeś z koncentryka antenowego, co zrobiłeś z folia ekranujacą?

Pozdrawiam Maciek

>Foksik

Zobacz dwie poprzednie strony na samej górze, raz ja pisałem o pomiarze pojemności a raz Maszto.

Te wyniki wychodziły dużo wyższe niż twoje.

Dlatego chciałem żebyś coś więcej napisał o kabelku.

Jeśli to nie tajemnica :)

to jak na razie najlepiej grający u mnie IC jaki udało mi się wykonać ..

Ukryta Zawartość

post-5385-100009711 1170280412_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przepraszam za off topic

czy wie ktos moze gdzie mozna zakupic widełki tak aby zamontowac do nich przewód taśmowy

niestety przy dość szerokiej taśmie widełki z okrągłym mocowaniem nie sprawdzają się

dokładnie chodzi mi o częśc mocującą całkowicie płaską - o ile dobrze pamiętam to goertz ma w swojej ofercie takie do tasm, które sprzedaje - ale cena jest kosmiczna (ok 250zł/4szt hehe)

z góry dziękuję za pomoc

tylko akkus ma takie ceny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś zamieszałem podczas mierzenia. Powtórzyłem pomiar. Nie mialem pod ręką żadnych audiofilskich cacek ale coś tam do porównania się znalazło:

Zwykły kabel za 3zł : 173pF/m

Monster Interlink 200 :141pF/m

Cordial CMK222 : 111pF/m

jakaś chińska tandeta (Camil Profesional Audio/Video cable) : 104pF/m

mój splot : 68pF/m

kondensator SilverMica150pF : 158pF (w granicach tolerancji, dla sprawdzenia miernika)

Kable miały różne długości, wyniki pomiarów znormalizowałem dla metra bierzącego.

Jakieś komentarze?

p.s. Do póki nie przeprowadzę prób odsłuchowych powstrzymam się od zamieszczania fotek mojego wyrobu.

Foksik,

zgadza się, mierzyłem też tego Cordiala i tak wyszło, ale... wsytko zależy od budowy kabla, przede wszystkim liczby żył - tu są 2. To 111pF/m to jest C żyła-ekran, a jest jeszcze pojemność między tymi dwoma żyłami (czerwona- niebieska), która wynosi ok. połwy tego co podajesz, tak więc sałkowita pojemność jest większa, jeśli wykorzystujemy jedną ztyłę na sygnała druga na masę i ekran do tego podłaczymy też z minusem (GND). Co innego jeśli np. puśclimy sobie L i P po tych żyłach a masę oplotem.

Jak widać kabel powinien być jak najkrótszy, a jego długością i podłaczeniem żył możemy sobie "stroić" system :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.