Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt na bazie przewodów ...

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

>Powalczyć możesz, ale nie podrobisz tego kabla :-)))

wiadomo - w piwnicy (tudzież garażu) musi być odpowiednia wilgoć, odpowiednia ilość myszy (kurz z ich futerek osiada na drutach przez co brzmią tak łagodnie) itp. itd.

:)

A co powiecie na to zamiast RK50:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BUDOWA

- grubość kabla - 5,9 mm

- żyły skręcone z drutów miedzianych ocynowanych , przekrój 0,50 mm2 (7x 0,3 mm), - izolacja żył wykonana z polietylenu (PE), średnica 2,0 mm, - żyły izolowane skręcone w parę, - para owinięta taśmą poliestrową, - ekran w postaci oplotu z drutów miedzianych ocynowanych, - powłoka kabla wykonana z polwinitu oponowego (PVC) w kolorze czarnym.

DANE TECHNICZNE

Impedancja falowa przy częstotliwości 1MHz : 78 + 7 W

Pojemność skuteczna przy częstotliwości 1 kHz - średnio : 68 nF/km

Rezystancja dla prądu stałego - średnio: - żyły : 34,5 W/km - ekranu : 18,0 W/km

Ukryta Zawartość

Nie wiem, czy to co zrobiłem brzmi jak Velum, ale brzmi świetnie.

Jedno do czego móglbym się przyczepić, to lekkie rozjaśnienie. Idac tokiem recenzji red.Pacuły tak chyba powinno być:)

Tylko nie wiem na ile;)

Brzmi to dynamicznie i wciągająco - warto zrobić i posluchać.

Pozdrawiam

marekzawa, czasami DIY udaje sie zrobić(przynajmniej) równie dobry produkt jak oryginalny. Np. dolozenie zegara i poprawa zasilania w CECu, tudzież Totem Mite ;)

Nie badź taki i rozrysuj nam jak wyględaja Twoje Velumy...przy okazji sprawdzisz, czy coś sie nie urwało jak red. Pacule ;)

Budowa kabla ma kluczowe znaczenie dla brzmienia uważam.

Ostatnio słuchaliśmy auditorium23 - głosnikowych, też ciekawa budowa i też za jakis czas spróbuję wykonać coś na wzór i podobieństwo. O ile Veluma nikt w okolicy nie posiada, to wspomniane Auditorium jak najbardziej. Będzie z czym porównac.

A kabelek wyszedł bardzo fajny, dynamiczny, barwny i swobodny. Trochę chyba za jasny, ale ogólnie przyjemnie sie słucha.

Pozdrawiam.

hej Lancaster!

moge para uwag o kablach?

A edyton skonczyl wreszcie te swoje nowe kolumny. Niestety wymagaja bardzo dobrego wzmacniacza. Na kepskim sa bardzo slyszalne jego znieksztalcenia. Najlepsza to klasa a lub lampaeczka. Jak mina nadchodzace mrozy jade do niego z Nalesnikiem i Hybrydkiem.

Linki witawy 0,3 połączone jak na rysunku, na to zamiast ekranu(nie miałem)folia śniadaniowa, na folę zamiast niebieskiej taśmy teflonowa instalacyjna.

Nie wiem jak ten Velum brzmi, ale to brzmi bardzo OK.

Ostatnio rzadko bywam zdziwiony :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opis brzmienia rozumiem :)

Naturalnie brzmi bym powiedział, trochę za dużo gory ale bez przesady-może taki efekt bo jest dźwieczniejsza od tej do której bylem w domu przyzwyczajony;) - to tak jakbym miał szukać dziury w całym.

Bas punktowy barwny. zreszta całe pasmo takie jest. Swobodne i barwne. Bardzo ładna dynamika i punktowosć - nie odczuwa się kompresji, ani opóźnień. To nie jest prezentacja ala Aleph - niespecjalnie cokolwiek dosłodzone, a jednocześnie wokale bez zbytecznych twardości.

Dźwiek nie jest plaski, ani "zmulony", raczej naturalny, bo co napisać jak nie jest ocieplony/dosłodzony/wyperfumowany, a brzmi przyjemnie ?

Bardzo ładna przestrzeń, bez cofania pierwszego planu.

To tak od strony audiofilskiej

Polutujcie sobie to posłuchacie sami ;)

Pozdrawiam

Oto mój kabelek. Po okresie poszukiwań i kombinacji siedzi w systemie około roku. Pochodzi ze ścinków przemysłowego kabla do transmisji sygnału cyfrowego na duże odległości. (Zakładany tylko tam, gdzie szczególną rolę grała jakość sygnału, większość połączeń wykonywano przewodami standardowej jakości.)

W moim systemie sprawdził się znakomicie, po jego założeniu nie odczuwam potrzeby dalszych poszukiwań.

Ukryta Zawartość

post-7066-100007754 1172045456_thumb.jpg

post-7066-100007755 1172045456_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

porlick to nie jest przypadkiem ten kabelek:

Ukryta Zawartość

Powiedz cos wiecej o nim.czy łaczyłes mase przy 2 koncach czy przy jednym itd?

Ukryta Zawartość

lancaster, 19 Lut 2007, 22:09

>Trzy

>linki przylutowane były do pina "+", trzy do "-", zaś dwie pozostałe, wraz z ekranem do masy. Całość

>została następnie okręcona ciemnoniebieską taśmą i obleczona wspomnianą siateczką.

Jeszcze męcząc opis konstrukcji tego lelumka...

Gdzie jest napisane że 2 przewody mają być podłączone z ekranem tylko z jednej strony? A tak sugeruje rysunek lancastera.

Trzy na "+", trzy na "-" to jasne. Wersja zbalansowana (XLR) czyli dwie pozostałe z ekranem do masy.

Kierunkowość kabla sugeruje, że ekran jest podłączony tylko z jednaj strony. Wzmaka? Źródła?

Trochę w tym opisie brakuje, ale pewnie dlatego poszedł w świat ;-)

kubedes, Marek, rzeczywiście walnąłem się - moja wina. To wyglada na opis XLR nie RCA.

Dla mnie bez znaczenia i tak uważam warto było zrobić, bo gra to jak dla mnie bardzo dobrze.

Że oryginalny Velum grubszy ?

Nie miałem pod ręka akurat takiego pancerza :)

Jeżeli pójść tropem budowy XLR, to RCA powinien być zbudowany z 3 żył sygnałowych, 2 idących na mase i ekranu podlutowanego z jednej strony...ale ja mojego nie rozbieram, najwyzej zrobię drugi (jak witawa bedzie mial linkę)

i porównam.

... z drugiej strony teraz pewnie gra to lepiej od Veluma ;)

Jedzie teraz do mnie RK50, przyjedzie to napiszę jak wypadło porównanie.

A jak sama witawa brzmi w innych IC ?

Pozdrawiam

Ponawiam pytanie: porlick to nie jest przypadkiem ten kabelek:

Ukryta Zawartość

Powiedz cos wiecej o nim.czy łaczyłes mase przy 2 koncach czy przy jednym itd?

Ukryta Zawartość

Ariel616, 21 Lut 2007, 10:03

>Powiedz cos wiecej o nim.czy łaczyłes mase przy 2 koncach czy przy jednym itd?

W tym kablu jest tylko jedna żyła i jeden oplot. Jak podłączysz oplot do masy tylko z 1 strony to nie zadziała...

Patrzcie, Witawa cos wystawił i nie jet to chyba ten witawa od plecionek bo tamten ma nick Witawa1 a ten normalnie Witawa.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

grip, cała wiazka(8szt) jest ze sobą skręcona wokól wlasnej osi tylko po to tak zrobiłem, zeby kabel mi sie nie "rozłaził" w folii śniadaniowej.

Podejrzewam, ze velum plecie przewody na końcu i początku w "warkocz" a środek posostawia bez splecenia, wot i strojenie. Tylko ile tych splotów to juz pewnie kwestia tego jak co w odsłuchach wypada.

hehe, a to znaczy, ze można sobie dostroić IC pod własne potrzeby;)

MAm już nauczkę, ze żyły w IC nie powinny być raczej grubsze od ok 0,3mmm, a w zależnosi od tego ile "masy" jest potzrebne dokłada się ilość żył. splot pewnie dodaje muzykalności :)

Szkoda, ze żadnej ksiażki nie ma na ten temat

Jest pole do popisu, moze kupię weze ogrodowe i sie pobawę.

Mam wprawę, kiedyś plotłem warkoczyki córze, chyba z 16szt na głowie ;)

Pozdrawiam

Ariel616, 21 Lut 2007, 10:22

>witawa od plecionek bo tamten ma nick Witawa1

Ariel zażyj jakies Relanium ;-)

to ten sam Pan, a nicki ma 2 żeby się US nie przypieprzył.

nie chodzi o to żeby kabel był z konkretnego źródła.

przecież jakości wykonania nie poprawi nawet jak go MAjkej Dżekson przytrzyma na kolanach.

drucik jest ok pod warunkiem że chcesz coś robić z solidcora 0,3. na pewno nie jest w teflonie.

to taczej jakis polietylen, czy inny poli~cośtam.

mam tego jeszcze ze 200m w domu i trochę go trenowalem jak nie było linki w teflonie ;-)

trzymam go z zamiarem wykonania jakiegoś głośnikowca, ale to trzeba skręcać ze 20-30 drucików na i żyłę.... nie chce mi się ;-)

A może by tak grupowe zamówienie kabelków podobnych do tych od Witawy?.

Ukryta Zawartość

W Elfie też mają te kabelki, ale coś drogo sobie liczą.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.