Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt na bazie przewodów ...

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie taką taśmę teflonową używałem zamiast cienkich rurek teflonowych... Rurki są z czego innego, bo jak tu owinąć cienkie druciki pojedyńczo taką taśmą, to dość trudne technicznie, choć nie niemożliwe. Wymyśliłem pewien sposób, ale było to po już po fakcie i teraz nie chce mi się narazie niczego rozgrzebywać.

No Zydelek napisał:

"Ad. zrobienia kabli DIY. Nie ma potrzeby rujnowania się na rurki teflonowe. W roli izolatora równie dobrze sprawdza sie taśma teflonowa dostepna w sklepach hydraulicznych :):) "

Tylko z grubością trzeba sie zastanowić cinsze sie łądnie plastycznie układaja na przewodniku z grubszymi trzeba kombinowac ...

Mam takie: 12mm szerokości, 12mb długości i 0,1mm grubości.

Są też nnieco grubsze wersje i szersze, ale nie pamiętam parametrów.

Im grubszy przewdonik tym lepiej się nawija, z cieńszymi jest pewien kłopot.

:) kłopotu się wyzbędziesz izolując drucik im cieńszy, tym cieńszą i węższą taśmą. Ja osobiście doszedłem do arcymistrzowskiej wprawy. Cały komplet na I.C zajmuje mi od godziny do dwóch.

Natomiast ekranowanie najllepiej zrobić jako przeplot zewnętrzy pod ostatnią warstwą izolacji ogólnej lub można całośc owinąć taśmą aluminiową, która od razu posiada bardzo dobrą warstwę klejącą.

>Arcymistrzu ;-)

Ja swoje dla siebie zrobiłem bez ekranowania... narazie. Na "eksport", to rozumiem zrobić jak powinno być (podobno) i mieć święty spokój.

Czy na ucho da się wysłyszeć jego brak, czy tylko nietoperz wychwyci jakieś zakłócenia w dźwięku?

Matt- ma rację. Panowie oceniacieprzeważnie I.C. przy CD. W tym przypadku mozna nie słyszeć różnicy. Gramofon jest najlepszym testerem:):) . Tu niestety choćby przeplot jako ekran się sprawdza :):), chyba, że ktoś lubu bruuu:)

Zydelek, 6 Cze 2006, 23:56

Ja gramofonu jeszcze nie mam.

Ekran w IC do gramofonu konieczny, sam słuchałem u kumpla jakieś robione druty bez ekranowania... strach było się zbliżyć, żeby nie zabuczało ;-)

Nikt nie rozważał takiej możliwości,żeby w interkonektach do gramofonu nie dać ekranu-tu jest on konieczny. Co do interkonektów pracujących na wyższych poziomach to ekran z jednej strony pomaga jednak również pogarsza fizyczne parametry kabla, Chyba najlepiej by było zrobić ekran ala Cardas- wtedy przenikalność elektryczna dielektryka będzie nieile wyższa niż powietrza co da małą pojemność, tylko trzeba sporo tych rurek;)

• 2 tygodnie później...

... odświeżam wątek ... pożyczyłem bedrocka i musiałem coś zrobić na szybko z tego co miałem ... i nowy sposób na sciąganie izolacji z taśmy ... pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6291-100009845 1170295247_thumb.jpg

post-6291-100009846 1170295246_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd ...

Ukryta Zawartość

post-6291-100009842 1170295252_thumb.jpg

post-6291-100009843 1170295250_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.