Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

To może być mało basu ale tranzystor zwłaszcza Sugden powinien sobie poradzić. No i koniecznie dobre Transparenty,

przynajmniej do głośników. Kiedyś napędzałem Electę mocną lampą i było za mało basu.Ta sama lampa z Extremami

pokazała klasę i basu było pod dostatkiem. Fakt , że zmieniłem pre ARC Ls7 na Ls 22

Mało basu w electa amator 1 to raczej wina pre,te monitory mają basu pod dostatkiem trzeba go tylko dobrze poprowadzić

Ok, powinieneś mieć bas, jeśli z tym będziesz miał problem daj znać. Czy to jest Elekta 1 czy 2 ?

Jak można widząc zdjęcie nie wiedzieć która to wersja? To jest dopiero ciekawostką :huh:

Ja miałem wersję taką jak squad05 i basu nie brakowało a napędzane były diabłem w pp ale motoryka z tego duetu nie była dobra ,ciekawe jakby electy amator I zagrały z GM 70?

Ja miałem wersję taką jak squad05 i basu nie brakowało a napędzane były diabłem w pp ale motoryka z tego duetu nie była dobra ,ciekawe jakby electy amator I zagrały z GM 70?

GM 70 miałyby problem z prawidłowym wysterowaniem SF Elekta 1. Moja lampa miała 2 x 110 W /4,6,8 ale wystarczyło

do właściwego napędzenia Elekty a później Extremy. Nie pamiętam czy LS 7 jeszcze zagrał z Extremą czy już nie.

Ogólnie dobry pre ale na poziomie tzw. popierdółki . LS 22 jest następcą LS 2B jednego z lepszych pre lat 90 i

do dzisiaj budzi respekt swoim brzmieniem. Po za tym LS 22 jest protoplastą ARC Ref.1 jednego

z lepszych preampów lampowych.

Edytowane przez Magnepan

GM 70 miałyby problem z prawidłowym wysterowaniem SF Elekta 1. Moja lampa miała 2 x 110 W /4,6,8 ale wystarczyło

do właściwego napędzenia Elekty a później Extremy. Nie pamiętam czy LS 7 jeszcze zagrał z Extremą czy już nie.

Ogólnie dobry pre ale na poziomie tzw. popierdółki . LS 22 jest następcą LS 2B jednego z lepszych pre lat 90 i

do dzisiaj budzi respekt swoim brzmieniem. Po za tym LS 22 jest protoplastą ARC Ref.1 jednego

z lepszych preampów lampowych.

A co to za lampiak był 110watowy? GMka u Starego robiła z Thielami 3.7 co chciała więc powinna ogarnąć woofer Dynaudio z SF EA I bez zająknięcia ale najlepiej podłączyć i odpalić lepszej metody nie ma :)

Sf amator 1 nie ma woofera dynaudio. U mnie też te kolumny nie grały z amplifonem wt40. Dopiero z cayinem a88t powiedzmy że się wyrabiały. Nie chciały grać z ze srebrnym siltechem , nie grały z yp soundem argentum jak i wypasionymi velumami kolegi. Kapitalnie zagrały jedynie z tanim audioquestem cv6. Gdyby nie tani audioquest miałbym zupełnie inne zdanie o tych kolumnach.

A co to za lampiak był 110watowy? GMka u Starego robiła z Thielami 3.7 co chciała więc powinna ogarnąć woofer Dynaudio z SF EA I bez zająknięcia ale najlepiej podłączyć i odpalić lepszej metody nie ma :)

Nr.1 is only one :- ) ARC VT 130 SE

audioresearch_vt130.jpg

Sf amator 1 nie ma woofera dynaudio. U mnie też te kolumny nie grały z amplifonem wt40. Dopiero z cayinem a88t powiedzmy że się wyrabiały. Nie chciały grać z ze srebrnym siltechem , nie grały z yp soundem argentum jak i wypasionymi velumami kolegi. Kapitalnie zagrały jedynie z tanim audioquestem cv6. Gdyby nie tani audioquest miałbym zupełnie inne zdanie o tych kolumnach.

ma robiłem zdjęcia nawet wklejałem je chyba na forum

rozbierany SFEA I

post-23254-0-39309300-1441133459_thumb.jpg

Edytowane przez Rezyslaw

Paweł,

To juz zostalo sprawdzone ;)

Odsłuch przed zakupem odbył sie u Bubusi na jego MPW za co mu jeszcze raz serdecznie dziekuje.

Moze jak Jacek znajdzie chwile napisze pare słów. Ja jego systemu słuchałem dwa razy wiec to stanowczo za mało aby kategorycznie wypowiadać sie o tym zestawieniu.

Pomimo jednak faktu ze odsłuch trwał tylko 2h moim zdaniem udało sie zauważyć, ze połączenie Esotara i GM70 było czymś "niecodziennym" ;)

Pozdrawiam

----------------------------------------------------

ciekawe jakby electy amator I zagrały z GM 70?

Za jakiś czas sprawdzimy jak EA I gra z SET42 ... Darek widzisz, tak długo zwlekałeś, a teraz banan na twarzy :) Gratulacje.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Paweł,

To juz zostalo sprawdzone ;)

Odsłuch przed zakupem odbył sie u Bubusi na jego MPW za co mu jeszcze raz serdecznie dziekuje.

Moze jak Jacek znajdzie chwile napisze pare słów. Ja jego systemu słuchałem dwa razy wiec to stanowczo za mało aby kategorycznie wypowiadać sie o tym zestawieniu.

Pomimo jednak faktu ze odsłuch trwał tylko 2h moim zdaniem udało sie zauważyć, ze połączenie Esotara i GM70 było czymś "niecodziennym" ;)

Pozdrawiam

napisz coś więcej

"niecodziennym" na plus czy na minus?

napisz coś więcej

"niecodziennym" na plus czy na minus?

Jak dla mnie fenomenalnym, tylko musisz wziąć pod uwagę, ze ja lubię granie wysokotonowek Dynaudio ;)

Za jakiś czas sprawdzimy jak EA I gra z SET42 ... Darek widzisz, tak długo zwlekałeś, a teraz banan na twarzy :) Gratulacje.

Artur, lepiej późno niz jeszcze pózniej ;) Dzieki.

----------------------------------------------------

GM70 P. Waldka z moimi Xavianami XN360 robiły co chciały co to był za dźwięk, a PRE to LAM LL2. To była poezja. Teraz mam taki PRE kolumny takie jak Stary Audiofil, ale jeszcze nie mam GM'ek, ale nie wszystko na raz.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Darek ja też lubię esoteca i esotara ale nie ze wszystkim tworzą dobry duet w torze

Czyli moje podejrzenia sie sprawdziły o spasowaniu Sonusów i GM70, dziś z perspektywy czasu trochę inaczej patrzę na audio i dostrzegam własne błędy przy dobieraniu elementów systemu ale na to trzeba czasu i pieniędzy :)

Jak masz dużo czasu to pieniędzy dużo nie trzeba tylko trzeba mieć życzliwych znajomych, którzy użyczą sprzet na testy, albo zaproszą, ale aby później kupic to faktycznie trzeba miec kasę :)

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

w tej samej cenie: Chameleon T czy Venere 2.5? pomieszczenie ~21m2. muzyka glownie prog/art rock 60s/70s, wycieczki w strone bluesa/jazzu.

sprobuje ich posluchac a/b, ale bardzo chetnie poznam przemyslenia, kto sluchal obu.

Dobry wieczór.

Jako II zestaw kupiłem kolumny Sonus Faber Toy Speaker i teraz kolej na wzmacniacz.

Muzyka to głównie rock, blues, czasami klasyka.

Jaki wzmacniacz zakupić do tych kolumn?

Pozdrawiam Mm_x

• 1 miesiąc później...

Co do polaczenia Electa Amator 1 z GM70 bylo na tyle dobre, ze jezeli pojawia sie gdzies na sprzedaz to je po prostu kupie, takiej gory nie slyszalem nigdzie, reszta tez byla b dobra, a nie bylo odpowiednich standow, tzn wlasciwie nie bylo ich wcale, bo to na czym je postawilismy trudno nazwac standami:)

Esotar to po prostu bajka, sie wkurze to sobie kupie SF vintage, nie bedzie basu, ale gora zostanie

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.