Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie szanownych kolegów jestem trochę nie obyty w tego rodzaju forach temat który chcę poruszyć dotyczy upgrade Wzmacniaczy Chińskich posiadam Yagina 650b nie jestem do końca zadowolony z jego brzmienia więc chciałbym go upgradeować czy któryś z kolegów ma taki model po upgrade i ewentualnie podzieli się swoimi odczuciami co do różnicy przed i po z góry dziękuję za odpowiedź 

https://www.audiostereo.pl/topic/154621-upgrade-yaqin-ms-650b/
  • McGyver zmienił(a) tytuł na upgrade Yaqin MS-650B
18 godzin temu, Markusy napisał:

Witam serdecznie szanownych kolegów jestem trochę nie obyty w tego rodzaju forach temat który chcę poruszyć dotyczy upgrade Wzmacniaczy Chińskich posiadam Yagina 650b nie jestem do końca zadowolony z jego brzmienia 

Spokojnie ? od razu tuning. Jakie masz lampy sterujące? 12au7 i chyba 12at7? 

Chciałbym wymienić te brzydkie niebieskie kondensatory na te że zdjęć. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

124152339_3965898183438151_8114779468951436512_o.jpg

124196227_3965898013438168_3674882310913680073_o.jpg

IMG_20210304_211909.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lampy raczej nie poprawią brzmienia w tej chwili dźwięk brzmi jak by z pod zasłony jest taki przytłumiony bas słabo kontrolowany  według mojej subiektywnej opinii brak powietrza detaliczności przestrzeni.

Gotowej recepty nie ma. Jak miałem kolumny podłogowe to przerzuciłem dwie pary i było ok. Do obecnych monitorów przerzuciłem trzy pary i udało się wszystko zgrać. Najtaniej a da się lepiej proponuję Ecc82 rft. Ale tylko przejściowo żeby się przekonać do zmian. Lampy rozdzielcze i spokojne na dole. 

Edytowane przez trueman

Witam

Markusy - masz fajny wzmacniacz ze sporym potencjałem. Zdjęcia, które wkleiłeś to chyba wnętrze mojego egzemplarza, zmodyfikowanego przez SinusAudio. W wątku o chińskich lampowcach opisałem  swoje wrażenia po modyfikacji. Z pewnością warto to zrobić, choć trzeba mieć na uwadze, że proces wygrzewania kondensatorów (głównie Audyn TC) jest dość długi - ok. 150 godzin. Początkowo brzmienie jest "zamulone", ale z czasem się otwiera, nabiera wyrafinowania i klasy.

Zmiana lamp jest według mnie koniecznością. Oryginalne "chińczyki" bardzo ograniczają brzmienie tego wzmacniacza. W swoim Yanku używam na wejściu Valvo 6201 - zdecydowanie polecam (mam dwie pary tych lamp wyprodukowanych w latach '60 w Hamburgu). Porównywałem je z innymi 12AT7 (ECC81) - Psvane, Telefunken oraz Telefunken 5965 - i Valvo wypadają najlepiej.

Lampy sterujące 12AU7 - ja używam RFT ECC82. Testowałem też RCA Clear Top, Philips (Herleen) - lata '60, Philips JAN - lata '80. Z tego zestawu RFT dają brzmienie z najlepszą kontrolą basu i dynamiką przy zachowaniu dużej detaliczności.

Lampy 845 - w tym przypadku nie mam wiele do powiedzenia. Na razie zastąpiłem oryginalnie montowane Psvane (czyli podstawowy model Shuguang) lampami Shuguang 845b z węglowymi anodami - dają brzmienie bardziej wyrównane niż model podstawowy i są na pewno bardziej trwałe. Grają u mnie od ponad roku i nie widać jak do tej pory śladów zużycia, podczas gdy po roku używania Psvane jedna z lamp straciła próżnię, a w drugiej widać spore zmniejszenie ilości getteru.

Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale gdybyś przypadkiem zawitał w okolice Krakowa, to zapraszam na odsłuchy. Mam na stanie kondensatory, które Cię interesują i kilka par ciekawych lamp, jakby co:-)

Pozdrawiam

Jarek

I jeszcze jedna istotna kwestia - jak masz ustawiony bias lamp mocy? Koniecznie sprawdź miernikiem napięcie, powinno być 2,7 V. Wskazania diod są tylko "about value" jak mówi instrukcja. Z moich doświadczeń wynika, że przy niższym napięciu najbardziej cierpi kontrola basu, dźwięk jest bardziej miękki i mniej czytelny. Przy wyższym napięciu pojawia się lepsza kontrola, ale też wyostrzenia. U mnie są niestety spore wahania napięcia sieci o różnych porach dnia, więc jestem zmuszony codziennie kontrolować ustawienie biasu, nawet kilkakrotnie w ciągu dnia. Warto robić to po rozgrzaniu lamp, co najmniej kilkanaście minut od włączenia.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem:-)

Dziękuję co do biasu mierzę co jakiś czas fakt za każdym razem trzeba korygować co do napięcia mam stabilizator napięcia co do miejsca to jestem że Szczecina a lampy sterujące w tym egzemplarzu dostałem E. H. Jak byś opisał dźwięk po modyfikacjach wart tych pieniędzy czy może zacząć od lamp. 

Ps. Ile za te kondy ?

Ps. Ile za te kondy ?

Ukryta Zawartość

Można wiedzieć co po za kondami wymieniałeś w Yanku i 

Ukryta Zawartość

Hmm. Może to właśnie stabilizator napięcia jest przyczyną tak kiepskiego brzmienia wzmacniacza? Warto sprawdzić jak będzie on brzmiał wpięty wprost w gniazdko w ścianie, byle nie w listwę. W przypadku wzmacniaczy kondycjonery, czy filtry sieciowe często ograniczają brzmienie (mam raczej negatywne doświadczenia z ich stosowania - zaznaczam, że miałem u siebie jedynie PAL Powerac i filtry Audiograde). Od wielu lat używam filtra Schaffner 2300VA i on pozytywnie wpływa na dźwięk nie ograniczając dynamiki.

W kwestii upgrade'u - na pewno warto. Ale lampki także trzeba wymienić. Nie wiem, jak brzmią te EH ECC81, jednak miałem kiedyś u siebie EH ECC88 w CD Amplifona i były to najgorzej brzmiące lampy, jakie posiadałem.

W kwestii kondensatorów to lepiej przez priv.

• 1 rok później...
  • 4 miesiące później...

YAQIN MS-650B

Witam serdecznie po długiej przerwie dokonałem modyfikacji swojego wzmacniacza szczerze mówiąc jestem w w szoku jaki nastąpił przeskok w dźwięku przestrzeń detaliczność rozdzielczość według mnie warto było bez wąchania polecam modyfikacji dokonał pan Mariusz z Sinus Audio pozdrawiam Pana Mariusza poniżej opisuje co było zrobione.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) received_201339882099021.thumb.jpeg.6c81acc5147caf82cc5c29f4473dda91.jpegreceived_612362859915797.thumb.jpeg.8d3585a96c21194e4d3c3cec176c9a0f.jpeg

- Wymiana kondensatorów w torze zasilania 845 – Rubycon

- Wymiana kondensatorów w torze zasilania ECC82 oraz ECC81 - Rubycon

- Zwiększenie pojemności kondensatorów w zasilaczu napięcia anodowego 845

- Zwiększenie pojemności kondensatorów w zasilaczu napięcia anodowego ECC82 oraz ECC81

- Bocznikowanie kondensatorów elektrolitycznych kondensatorami foliowymi - Jantzen 0,47uF

- Wymiana kondensatorów w torze żarzenia 845- Nichicon

- Wymiana kondensatorów w torze audio - Mundorf Silver/Oil 0,47uF

- Wymiana rezystorów w torze audio (DALE)

- Podniesienie potencjału żarnik-katoda.

- Usunięcie łączówek w torze audio

- Wymiana przewodów w torze audio - KaCsa - NeoTech

- Wymiana kondensatorów w katodzie 12AU7 i 12AT7 (Nichicon Gold )

- Wymiana terminali głośnikowych

- Wymiana diod LED od AUX (pomarańczowe)

- Przyciemnienie podświetlenia "YAQIN" 

- Dodanie diody LED do pokrętła volume - czerwona

- Dodanie modułu softstart dla transformatora sieciowego

- Wymiana przycisku ON/OFF

received_873690993319734.jpeg

received_1162259980967813.jpeg

received_220158106845739.jpeg

received_2979707389013892.jpeg

received_295304132041779.jpeg

received_1534556116912506.jpeg

received_220194480176097.jpeg

received_852843638731413.jpeg

received_4395950403858058.jpeg

received_384914596634804.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 hours ago, Markusy said:

W moim przypadku 2700

moj właśnie wczoraj wylądował w sinus 🙂

czym kierowałeś się przy wyborze kondów Mundorf Silver/Oil 0,47uF ?

z jakimi głośnikami gra Twój 650b ?

Edytowane przez czuguri

W tej chwili gra na odgrodach głośniki to Lii audio F-14 szerokopasmowy 15 cali 98db skuteczności co prawda na filmie to nie te głośniki tylko RFT 3702 ale też dobrze grały.

30 minutes ago, Markusy said:

W tej chwili gra na odgrodach głośniki to Lii audio F-14 szerokopasmowy 15 cali 98db skuteczności co prawda na filmie to nie te głośniki tylko RFT 3702 ale też dobrze grały.

nie znam barwy tych głośników, u mnie dość jasne forte

a czym kierowałeś się przy wyborze kondów Mundorf Silver/Oil 0,47uF ? kondy najbardziej wpływają na barwę z tego co się orientuje

Odnośnie modyfikacji też polecam Pana Mariusza z Sinus Audio, już kilka razy korzystałem z usług i zawsze byłem zadowolony. Odnośnie kondów, polceam spróbować nasze Miflexy KPCU, jeżeli jest miejsce, lub KFPM.

2 hours ago, RobG1974 said:

Odnośnie modyfikacji też polecam Pana Mariusza z Sinus Audio, już kilka razy korzystałem z usług i zawsze byłem zadowolony. Odnośnie kondów, polceam spróbować nasze Miflexy KPCU, jeżeli jest miejsce, lub KFPM.

Ano właśnie, ja wybrałem KPCU 🙂

Przy tak dużym modzie szkoda, że nie wymieniles tych dziadoskich rezystorow zwłaszcza w preampie, choć wszystkie wywalilbym. Dużo zyskalbys na barwie i przekazie. Wstawiłbym kilka weglowych na pewno, lubią się z lampą reszta Dale Takman, a w waznych miejscach AN tantal nomagnetic. Może przy innej okazji. To samo z przelacznikem, warto też zmienić potencjometr na drabinkę bo siedzi tam dziadoski alpas. Niestety nie miałbyś pilota, ale jaka dokładność byś uzyskać, hoho. Wtedy może musialbys uciekac z tymi mundorfami silver oil na jakieś miedziaki milfex lub audyny z tych tańszych. 

W dniu 20.09.2022 o 16:46, Markusy napisał:

YAQIN MS-650B

Edytowane przez Mariusz03

Na pewno ja zmieniłem na razie lampy mocy 845 z fabrycznych na Psvane Tresure Mark ll i lampy 12AT7 Psvane Tresure Mark ll  i dzisiaj doszły lampki 12 AU7 Sylvania Labeled Baldwin Long Plates rok produkcji 1950 w weekend będę testować .

• Pokaż nowe odpowiedzi