Jump to content
IGNORED

tuning Kenwooda DP-5050 i DP-5060?

jaro4444

Recommended Posts

Witajcie!

Tak się poskładało, że jestem właścicielem Kenwooda DP-5060 juz od roku. Tydzień temu byłem na Wolumenie i nie oparłem się pokusie ;) W ten sposób mam zakupinego za grosze DP-5050. Mimo, że 5060 jest nowszy to bardziej podoba mi się DP-5050. Jest solidniej wykonamy zewnętrznie, ma centralną szufladę, złocone wyjścia audio, jest cięższy i większy. Miałem wcześniej DP-5040 i był jeszcze ładniej wykonany. Ale CD nie gra wyglądem. Doświadczeni koledzy, czy jest sens poddawać te Kenwoody tuningowi? Wolałbym eksperymentować na DP-5050. Z jakim kosztami wiąże sie taki tuning?

Resztę mojego zestawu stanowią Kenwood KT-3050L i KA-5050R. Kolumny właśnie robię. Ich opis jest umieszczony na forum.

Wiem, że to nie jest sprzęt audiofilski ale uważam, że te Kenwoody i tak są o niebo lepsze od tanich Sony czy Technicsów, które zalewały nasz rynek. A może się mylę?

Ale do rzeczy: czy uważacie tuning tego sprzętu za opłacalny i celowy? Co można przez to osiągnąć?

Pozdrawiam i dzięuję za wszelkie konstruktywne porady.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem DP-2080. Raczej się nie nadawał. Jedna rzecz którą można było poprawić to wymiana opampów JRC (miałem 4560) na BB opa lub AD (?). Po takim zabiegu wreszcie pojawił się bas i ktoś "zabił świerszcza" w muzyce.

Hidden Content

Jeszcze jedno pytanie: słyszałem ,że podobno w tych Kenwoodach wylewają się kondensatory na przetwornik A/D i robią zwarcia. Czy to prawda i czy ktoś coś wie o tym? A jesli tak to co należy uczynić aby zapobiedz problemowi?

Hidden Content

prewencyjnie wymienić kondensator na nowy o większej temperaturze i dopuszczalnym napięciu pracy.

Hidden Content

• 2 years later...

Ja mam Kenwooda DP5050. Poddany został sporemu tuningowi: dodatkowe zasilanie dla sekcji cyfrowej, nowe opampy AD. Gra tak dobrze, że bylibyście zaskoczeni z czym wygrał podczas bezpośredniego starcia.

Hidden Content

>>Adalbertus, 9 Wrz 2007, 12:02

napisz dokładnie co zostało zmienione, jak możesz... do mnie podąża DP-7020, w środku na pierwszy rzut oka podobny do DP-8020 i też w dziewiczym stanie nie zamierzam go długo przechowywać ;-) (chociaż tak na dobrą sprawę nie wiem jeszcze co sobą reprezentuje)

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.