Skocz do zawartości
IGNORED

Wstawiamy własny DAC do Unison Research Simply Italy

Rekomendowane odpowiedzi

Lampiak ten produkowany jest w dwóch wersjach - z DAC i wejściem USB oraz jako standardowy, wyposażony jedynie w wejścia analogowe RCA.

Ale...

Obie wersje są "przygotowane" do obsługi USB - w obu jest selektor źródeł (podpisany jako USB), jest wyprowadzone na tylną ściankę gniazdo USB (w wersji bez DAC - zaślepione).

A więc, może zamiast korzystać z wbudowanego DAC, który jest... taki sobie, warto - jak w moim przypadku - rozbudować standardową wersję Simply Italy o dobry jakościowo DAC?
Co Waszym zdaniem warto rozważyć, jeżeli chodzi o "DAC na jednej płytce", który można podpiąć wewnątrz Simply Italy, wyprowadzając wejście na tylną ściankę, podłączając się też do selektora źródeł i do zasilania - pewnie jakieś 9 lub 12V da się tam znaleźć (ewentualnie trafo i dedykowana płytka od Muzg'a, bo miejsce jest...)?

Podsumowując, zamiast "wbudowanego" DAC, chciałbym się zastanowić, czy da się użyć dużo lepszego DAC - najlepiej gotowego, na jednej niedużej płytce - tak, aby całość sprowadzała się do montażu kilku kabelków i... gotowe ?

Co polecacie rozważyć? Który DAC? Dobrze by było, aby był z obsługą DSD i zapewniał bardzo dobre brzmienie (2x AKM, etc.)?

To oczywiście jedynie wczesna koncepcja - skusilo mnie to, że mam gotowe gniazdo i obsługę na selektorze wejść. Nie zdecydowałem się na dopłatę 1000 zł do wersji z DAC, bo uznałem, ze oryginał nie jest tego wart. Chciałbym tam zamontować coś, co klasą dorównywałoby DAC'om z półki cenowej 3-6 kpln (np. jak mój Mytek). Pytanie, czy to realne w przypadku potrzebnej miniaturyzacji i montażu do wewnątrz obudowy UR SI... Wątek na razie więc czysto teoretyczny, do dalszych rozważań.

Edytowane przez lete
15 minut temu, lete napisał:

Co Waszym zdaniem warto rozważyć, jeżeli chodzi o "DAC na jednej płytce", który można podpiąć wewnątrz Simply Italy, wyprowadzając wejście na tylną ściankę, podłączając się też do selektora źródeł i do zasilania -

Ile jest miejsca w środku?

17 minut temu, lete napisał:

Chciałbym tam zamontować coś, co klasą dorównywałoby DAC'om z półki cenowej 3-6 kpln (np. jak mój Mytek).

15 minut temu, lete napisał:

Co polecacie rozważyć? Który DAC? Dobrze by było, aby był z obsługą DSD i zapewniał bardzo dobre brzmienie

DAC wielości paczki papierosów i bardzo dobre brzmienie? Zapomnij.

22 minuty temu, McGyver napisał:

Ile jest miejsca w środku?

DAC wielości paczki papierosów i bardzo dobre brzmienie? Zapomnij.

Miejsca chyba calkiem sporo?

Pomysl moze glupi, a moze i nie... Ciezko mi ocenic.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Biorąc pod uwagę, że dysponujesz DAC'ami, pomysł jest głupi. A biorąc pod ueagę dalsze założenia, jeszcze głupszy.

Jak już musisz to wstaw do środka coś co nie wymaga dodatkowego zasilania, poza tym z USB. Jest parę takich płytek do kupienia na Ali.. albo alle.. lub np takiego Dragonfly od Audioquest'a.

34 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Jak już musisz to wstaw do środka coś co nie wymaga dodatkowego zasilania, poza tym z USB. Jest parę takich płytek do kupienia na Ali.. albo alle.. lub np takiego Dragonfly od Audioquest'a.

pomysł głupi lub jeszcze głupszy.Coś takiego nijak ma się do możliwości tego zacnego wzmacniaczyka

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

14 godzin temu, artw napisał:

pomysł głupi lub jeszcze głupszy.Coś takiego nijak ma się do możliwości tego zacnego wzmacniaczyka

Nie ruszam. Zwłaszcza, że ostatnia wersja UR SI wydaje się być naprawdę dopracowaną - tu już mamy porządne rezystorki (w tym węglowe), dedykowane kondy Mundorfa jako sprzęgające (tego nie było w poprzednich wersjach - zwykła Wima), ładny czerwony kond Intelcond (podobno bardzo dobry) i ogólnie wykonanie wygląda na pierwszorzędne - także w porównaniu do poprzednich wersji PCB. Szkoda by było tu wiercić, coś dolutowywać, itd. Na pewno nie na 2-letniej gwarancj. To piękny piecyk i... wcale nie taki słaby mocowo - ładnie buja te moje głośniki (do godz. 9.00 potencjometr i nagłaśnia wystarczająco pomieszczenie 21m2).