Skocz do zawartości
IGNORED

Audio w nowym mieszkaniu - wymiana kolumn?

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem nie wnikam ktos chce niech poczyta wzmacniacz parcujacy w klasie aa i dalej w klasie ab ....  nie bede wnikał w jakosc pracy subwoferów daleko mi do tego
moze jeszce inaczej wzmacniacz bez trafo i bez tranzystorów jak pracuje itd no chyab nie dojdziemy do tego ze wzmacniacz w klasie d jest lepszy od pracujacego  w klsie aa po całosci , bo to wymiekam  zreszta chyba wszyscy wymiekną.. dobrej jakjosci koncówki bang olufsena po jednej na kanał moze sa bliskie ale KOSZTUJA- tez kiedys chciałem ale jednak odpusciłem bo było za drogo na moja kieszen

wg mojej obecnej wiedzy (choc przyznam ze moze byc przestarzała) wzmacniacz klasy d nijak ma sie do klasy tranzystorowej przynnajmniej porownujuac ten sam prąd czyl w klasie ab 100 w i w klasie d 100w tak jak w ab jest to zajefajnie i wszystko gra tak w d to samo bedzie odpowiednio duzo nizsza bidą

Rozumiem.

Najpierwsz piszesz „niewiem, nie wnikam“, a potem piszesz „wg mojej wiedzy...“

To wszystko tlumaczy, przy takich podstawach moze bym tez cos takiego wypisywal.

Ale jak zaczniesz wiedziec i wnikac, to zmienisz zdanie
6 godzin temu, erazm2 napisał:

zwracam tylko uwage ze jesli dobry tranzystorowy np 80 watowiec ma problem przy wysteropwaniu kolumn jakichs i mozna lepiej to zrobic i po to sie kupuje inny wzmacniacz to 50 watowy d klasy bedzie miał kilkukrotnie wiekszy problem

to nie jest tak ze 80 w klasy aa = 80 w klasy d

a zeby w klasie d dac 80 wat to trzeba miec inne koncówki niz sie stosuje

za to mozna dac mało i miec mniniaturke al in one ktora sie nie grzeje ładnie wyglada i  to cała zaleta

Co to jest klasa aa ?

chodzi Ci o Technicsa ? 

Ilu ludzi tyle opinii

mowiłem ze trzeba

3 godziny temu, xajas napisał:

Rozumiem.

Najpierwsz piszesz „niewiem, nie wnikam“, a potem piszesz „wg mojej wiedzy...“

To wszystko tlumaczy, przy takich podstawach moze bym tez cos takiego wypisywal.

Ale jak zaczniesz wiedziec i wnikac, to zmienisz zdanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mowie ze trzeba samemu dochodzic ja tylko zgłaszam sygnał ze nie jest toi klasyczny wzmacniacz  i nie poracuje 'normalnie' jak to co wiekszosc ma w domu

''Początkowo była to bardzo trudna i skomplikowana technika. Uzyskanie dobrych osiągów audio jest ogromnym technicznym wyzwaniem, które wymaga dobrych zdolności matematycznych, połączonych z nadzwyczajnie dobrym projektowaniem obwodów analogowych i płytek drukowanych. Obecnie jakość najlepszych wzmacniaczy klasy D jest porównywalna z większością high-endowych wzmacniaczy w klasie A, a przy tym nie kosztują przysłowiowych "oczu z głowy"

no moze i zmienie ale jak cena spadanie co tez mowiłem ze były i jak widze nadal sa drogie

dawno chciałem miec  nie pamietam juz czemu nawet ( bo temat calkiem zapomniany)  wzmacniacz teaca na dwu koncówkach ice power ale CENA

morawka

nie tyle o technicsa ale o wszystko ..technics miał poprostu mode wypisywac to na obudowie szcycąc sioe widoicznym miejscu ze niby uzył klasy zarowno w przdwzmacniaczu jak i na tranzystorach klasy A i tak sobie naklejał nalepki AA

sony tez to ma ale nie wypisujue po obudowach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

„Drogie“ jest subjektywne (jak dla kogo) i relatywne (w porownaniu z jakimi innymi)
Na ice sie swiat Class D nie konczy
ice sa chyba juz od dawna niedostepne

mozliwe ale miały jakosc i były drogie, wciaz bardzio watpioe ze mozna kupic tani i rownie dobry wzmacniacz d i to z nie dzielonymi koncówkami ktore liwiduja duzo probnlemow

nie wiem lata sie posuneły ale warto wiedziec ze nie kupuje sie 'normalnego' wzmacniacza a za to mozna trafic na eco bubel

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

morawka
nie tyle o technicsa ale o wszystko ..technics miał poprostu mode wypisywac to na obudowie szcycąc sioe widoicznym miejscu ze niby uzył klasy zarowno w przdwzmacniaczu jak i na tranzystorach klasy A i tak sobie naklejał nalepki AA
sony tez to ma ale nie wypisujue po obudowach

Czy to nie byla „mieszanka“ trybu AB i A w zaleznosci od obciazenia.

35 lat temu mialem takiego Technicsa

moze powiem jeszcze inaczj o niebo woałbym klupic denona 790 w klasie AA niz eco bubel w klasie D wydajac 2000 ...a bardzo łatwo kupic eco bubel

ale jak kto lubi w koncu ktos musi bujac tym rynkiem eco zycia   ?

Edytowane przez erazm2

i napewno nie wymieniałbym lepszego na gorsze bo to sie stanie zmieniajac nada na jakies cienkie eco a piesni jak to najlepsze d sie zrownują z a  osobiscie  wkładam miedzy bajki bo cena najlepszych d jest kolosalna a nie 2k

za te 2k dostajemy pudełeczko typu smsl, tylko tu w duzej obudowie z innymi napedami , ktore miałem na biureczku do pedzenia kolumienek i było , choc grało nawet nawet jak na rozmiar... niczym

ja sie nie moiwie ze nie mozna sie ekscytowac d dla samej zasady by nie,   moiwie ze za 2 k szkoda zmieniac nada, bo zamienił stryjek...

albo przyjajmniej zanim top zrobi niech sie zainteresuje tematem bo nie zmienia tego samego na to samo zmienia na calkowicie odmienną technologie niz stary dobry piec

Edytowane przez erazm2

klasa d jak za czasu ice power nie jest jednolita ze jedno d to to samo co inne d o teraz widze sa na topie rozwiazania oparte o jakies Ncore ale to sa inne koszta

''W przeszłości wzmacniacze w klasie D miały dużą impedancję wyjściową w zakresie wysokich częstotliwości, co oznaczało, że większość kolumn miała ich (wysokich tonów) zbyt wiele, a kilka innych – za mało. Te problemy zostały obecnie rozwiązane – impedancja wyjściowa nowoczesnej technologii klasy D, takiej jak NCore, jest dużo niższa niż większości high-endowych wzmacniaczy w klasie A. Obecnie dobry wzmacniacz w klasie D bez problemów wysteruje każdą kolumnę.''

treraz jest pytanie ktory d klas ma dwa Ncore i ile kosztuje

tak ze owszem wciaz mozna kupic swietny wzmacniacz d klasy tyle ze 'problemem jest cena ktora napewno nie bedzie sie zamykała w 2 tysiace za kompletne  all in one

sam sensownie dobry wzmacniacz d klasy kosztuje juz 'tylko' 4 tysiace (chwała bo kilka lat wstecz od 6) a sprawne pudełka all in one dwa razy wiecej

mnie tam mało obchodzi sprawnosc w niemarnowaniu prądu , mnie obchodzi sprawnosc w dostarczaniu pradu do głosników a to kosztuje... niestety

Edytowane przez erazm2

22 godziny temu, cook1e napisał:

W przyszłości planowałem wymienić KEFy na coś podłogowego, a teraz jest pomysł, żeby szafkę RTV przedłużyć o miejsce gdzie docelowo miały stać kolumny i postawić je (podstawkowe) na owej szafce, na jakieś stendach +/- 20cm.

Nieeee!!! Kef to najładniejsze kolumny, jakie widziałem w tym budżecie. Jak Ci brakuje basu, to zostaw wąską półkę i kup iQ7 lub Q5.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

iq5 sie bardzo roznia od iq7 tak ze moze raczej iq7 to pewne minimum ale to znowu podloga a jelsi juz gospoodarowac tyle miejsca to i te kilka cm dla 9 by sie znalazło a to znowu warto .. i tak w kolko ? no ale warto

Edytowane przez erazm2

2 godziny temu, xajas napisał:

Czy to nie byla „mieszanka“ trybu AB i A w zaleznosci od obciazenia.

35 lat temu mialem takiego Technicsa

W każdym razie z prawdziwą A-klasą nie miało to za wiele wspólnego

A co do D-klasy tez byłem początkowo sceptycznie nastawiony , ale w ostatnich latach ta technologia zrobiła postęp i wzmacniacze takie jak choćby Gato czy zwłaszcza Devialet grają naprawdę dobrze i nie mają za wiele wspólnego ze stereotypową "suchością , sterylnością czy cyfrowością " 

Ilu ludzi tyle opinii

czytajcie prosze ze zrozumieniem bo mieszacie drogie rozwiazania z badziewiem a potem mowicie ze wszystko to 'ta sama' klasa d .. to sie rozni jak niebo od ziemi

najlepsze rozwiazania klasy d i najnizsze nie dadza sie porownac w zaden sposob

Edytowane przez erazm2

Gdyby deweloper był tak dobry i chociaż 100 opuścił na m2 w momencie kupna mieszkania pewnie można byłoby coś więcej poszaleć.

Porównując moje podstawkowe kefy z chociażby podłogowymi Monitor Audio Silver 6 mojego brata mam świadomość jaki potencjał drzemie w podlogowkach. Nie mniej jednak muszę iść na kompromis.

Nie upieram się też przy kupnie all in one. Niemniej jednak gdyby taki wzmacniacz miał wbudowanego daca, dzięki czemu pozbył bym się Matrixa, to już by było coś. Mógłbym się podłączyć pod niego chromecastem, którego nawet by nie było widać. 

Swego czasu kolega q21 wspominał mi o audiolab 6000a, że zagra ciepło i całkiem przyzwoicie. Czy to dobry kierunek? 

Szymon

aa tu mnie zaskoczyłes  bo i zle przeczytałem a mowisz o Q5 ,  ano były czesto lepiej oceniane od iq5

bezposrenio nie mam porowniania ale i tak ceny sa zbyt zlizone do 9 jesli nie 'walczymy' o kaza złotówke

.. no chyba ze estetyka ale to znowu wciaz upieram sie na reference,  zjadaja i estetycznie i dzwiekowo

cook1e

uwazam ze bardzo dobry kierunek i normalny wzmak w tradycyjnej technice

mialem ich starucha i był super wzmacniacz to nie marka ktora pisze palcem po wodzie

Edytowane przez erazm2

o cos podobnegoo mi sie rozchodziło tyle ze z cinch a nie z mini jackiem kiedys juz widzialem, jakies dobry ukladd dekodujacy z sabre i aptx  i takie gowienko do wzmacniacza a sterujesz sobie z czego chcesz czy tam tabletu czy smartfona

Ukryta Zawartość

calkowite pozbycie sie wszelkiego zbednego balastu . oczywiscie nie o tej konkretnej sztuce mysle bo i tu bedzie mozna rozne jakosciowo ale o koncepcji.. zalegasz na kanapie i masz tablet jako pilot

zaleta aptx na cinch jest takla ze nie trzeba wymyslnych o rozdmuchanych nowoczesnie  wejsciach wzmacniaczy i kasa idzie na to co daje najwiecej

powie ktos ale kupa na aptx ale wspomne ze kupy sie pozbylismy bo nie mamy biedaka z d clasy to jest o wiele wieksza kupa

i mamy duze pole w szukaniu porzadnych starych wzmaków  -koncowo mamy wlozone malo wkladu a duzy uzysk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez erazm2

Nazekasz na all-in-one oparte o Class D, a zalecasz taki DAC/BT za 50 zlotych?

To bezsens . Czy ty sie wokole zastanawiasz, co wypisujesz? Slyszales juz takie ustrojstwa?

Ja mam jedno i drugie. Zarowno takiego malego cyfrowego NAD D3020 jak i rozne odbiorniki BT/AirPlay.

Zdecydowanie wybral bym wzmacniacz z zabudowanym DAC, odbiornikiem BT albo AirPlay i wejsciem USB + optycznym.

Gesendet von iPad mit Tapatalk

tak zalecam aptx i porzadny wzmacniacz boi w mojej ocenie porzadny wzmacniacz wiecej daje niz lepszy format z gownianym wzmacniaczem

masz inne zdanie to je miej .. ku zdrowiu

Edytowane przez erazm2

Gowniany sygnal nawet Accuphase nie poprawi.
A na formacie sie historia nie konczy. Bo ten format musisz najpierw zamienic na Analog (DAC) i przygotowac na wyjscie (pre-out)

Powrorze sie: czy slyszales takie ustrojstwa, czy to tylko powtarzanie uchwyconych legend?

w druga strone super sygnał dno zdegraduje do dna

masz pooprostu inną koncepcje to ku zdrowiu,  dla mnie sygnał aptx hd jest wystarczajacy teraz mam problem jak podniesc jakosc wzmacniacza wzglednie dekodera a nie jakosc sygnału

Edytowane przez erazm2

ku zdropwiu nie bede bezcelowo nabijał postów i przeciagał bezcelowo tematu nie dosc ze podwazasz nedze kalsy d choc sami konstruktorzy jej to potwierdzaja,  teraz nowy powod do sprzeczki wynajdujesz

jak jestes wielbicielem d klasy to sobie badz co mnie to obchodzi

badz sobie wielbicielem czego tylko chcesz ja jestem wielbicielem czego innego bo umiem liczyc pieniadz,  Ty w ogole go nie liczysz albo własnie Ty słuchasz bajek o nowatorstwie a wcale nie liczysz ile kosztuje jakosc tego nowatorstwa

majac aptx i denona 790 wyjde o niebo lepiej niz ty na biednej d klasie z super sygnałem

a wydałem mniej

Edytowane przez erazm2

badz sobie wielbicielem czego tylko chcesz ja jestem wielbicielem czego innego bo umiem liczyc pieniadz,  Ty w ogole go nie liczysz albo własnie Ty słuchasz bajek o nowatorstwie a wcale nie liczysz ile kosztuje jakosc tego nowatorstwa

Nie, ja nie slucham bajek o nowatorstwie. Ja slucham nowatorstwa

A ile kosztuje jakosc tego nowatorstwa?

Moje „nowatorstwo“ Hypex 2x400W kosztuje 450€.
A ile kosztuja twoje porownywalne starocie?

tyle ile powinny

Edytowane przez erazm2

Narazie poza hipotezami, domniemaniami i upartym powtarzaniem historyjek, trodno doszukac sie jakichkolwiek rzetelnych potwierdzonych faktow

nawet mi sie nie sni Cie przekonywac jak mowie badz sobie wielbicielem czego chcesz, nawet tych najnizszych wzmacniaczy z  D klasy z ogromnej puli w ktorej sa dobre ale za odpowiednio inne pieniadze

to co napisałem jest tylko po to by kupujacy wiedział ze nie kupuje pieca w 'normalnej' technologii a ta w ktorą mu sie proponuje ma kupe zakretów i zakamarków

Edytowane przez erazm2

jestes gosc nie z tej ziemi jednak, jak ja sie czepiam gowna to nie powiesz oo dobrze ze sie czepiasz ale odwrotnie wybtrałes siobie najlepsze obecnie d klasy

Ukryta Zawartość

i na jego przykladzie wmawiasz mi ze tamto gowno gownem nie jest tyllko dlatego ze oba rozwiazania sie PODOBNIE nazywają i jako system elektryczny sa klasyfikowane jako d  tylko ze oba sa calkowicie innej jakosci

co ma do psiej nedzy jedno z drugim, jak smiesz w ogole bronic jednej nedzy przy uzyciu innych szczytowych osiagniec

czy ty tez nie rozumiesz ze mitologie tworzysz dla tworzenia, co ma kufa hyper x Ncore do tego biednego sprzętu z wąku?

myslisz ze hyperX Nore to to samo co Onkyo TX-L20D

daj spokoj bo chyba sam nie wiesz co mowisz a boli cie tylko to ze ktos smie krytykowac d klase..a smie bo onkyo tx i hyperX Ncore to sa sprawy jak przykladowe niebo a ziemia

uwazam ze jestes w swojej propagandzie poprostu bezczelny

Ukryta Zawartość

Jestem bezczelny, bo waze sie pytac o praktyczne podstawy twojej propagandy

Powtorze sie trzeci raz

Powtorze sie jeszcze raz: czy slyszales takie ustrojstwa (jakie), czy to tylko powtarzanie uchwyconych legend?
  • Pokaż nowe odpowiedzi