Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może być taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A w obudowie wygląda tak

f9cd8701-ea97-472b-949b-b297be3dded9.jpe

19 godzin temu, Adam Nowakowski napisał:

A filmy z neta , będę mieć lepszą jakość dźwięku?

Czy poprostu nie da się poprawiać ogólnie jakości dźwięku z neta?

To nie jest tak, że wymieniając DAC na lepszy (ten w kompie na ten w wieży) odzyskasz to, co zostało utracone podczas kompresji pliku (i innych operacji). Dźwięk powinien być lepszy, ale będzie to raczej subtelna różnica.

Spróbuj darmowe Spotify na tym co masz i porównaj z YT. Jak wykupisz abonament i wejdziesz do wieży z kompa optykiem, to wyciągniesz z niej właściwie wszystko na co ją stać.

A jakiej muzyki słuchasz?

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ps.

Ja się znam na tym tylko trochę lepiej od Ciebie, więc radzę poszukać też w necie.

55 minut temu, szymon1977 napisał:

Ps.

Ja się znam na tym tylko trochę lepiej od Ciebie, więc radzę poszukać też w necie.

Mówisz że powinien być lepszy dźwięk, kupię i sprawdzę.

A który kabel optyczny kupić bo tego jest dużo?

Słuchem głównie rocka i metalu i wszystkiego po trochu.

O ten Ci chodzi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Adam Nowakowski
10 godzin temu, Adam Nowakowski napisał:

Słuchem głównie rocka i metalu i wszystkiego po trochu.

Wsadź jakąś płytę w CD, albo dobry plik w USB swojej wieży. Odpowiada Ci dźwięk? Jeśli nie, to "kablem" optycznym nic nie wskórasz. Jeśli tak, to prawdopodobnie usłyszysz subtelną poprawę.

Ps.

Też słucham metalu - to ciężki orzech do zgryzienia! Mnóstwo kiepsko zrealizowanych nagrań a muzyka trudna dla sprzętu do odtworzenia.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Wsadź jakąś płytę w CD, albo dobry plik w USB swojej wieży. Odpowiada Ci dźwięk? Jeśli nie, to "kablem" optycznym nic nie wskórasz. Jeśli tak, to prawdopodobnie usłyszysz subtelną poprawę.

Ps.

Też słucham metalu - to ciężki orzech do zgryzienia! Mnóstwo kiepsko zrealizowanych nagrań a muzyka trudna dla sprzętu do odtworzenia.

Mi jak najbardziej odpowiada dźwięk z mojej wieży,tylko jest kiepski z neta , jest dla mnie duża różnica między CD a muzyka odtwarzaną przez pc .

Widziałem też RCA które mają pozłacane końcówki, jest to chwyt marketingowy czy naprawdę są lepsze?

34 minuty temu, Adam Nowakowski napisał:

Mi jak najbardziej odpowiada dźwięk z mojej wieży,tylko jest kiepski z neta , jest dla mnie duża różnica między CD a muzyka odtwarzaną przez pc .

Weź jakiś dobrze nagrany kawałek. Porównaj jak brzmi odtworzony z pc, a jak z pendrive wsadzonego w wieżę.

Edytowane przez szymon1977

35 minut temu, Adam Nowakowski napisał:

Widziałem też RCA które mają pozłacane końcówki...

Po cholerę zastanawiasz się nad RCA skoro pytasz o optyka? Przecież to nie ma sensu. Kup sobie konwerter USB.to.spdif oraz kabel optyczny i tyle. Albo kup zwykłą kartę dźwiękową na USB czy wewnętrzną z wyjściem optycznym i dokup sobie kabel optyk.

Edytowane przez jurgensjurgens
38 minut temu, jurgensjurgens napisał:

Po cholerę zastanawiasz się nad RCA skoro pytasz o optyka? Przecież to nie ma sensu. Kup sobie konwerter USB.to.spdif oraz kabel optyczny i tyle. Albo kup zwykłą kartę dźwiękową na USB czy wewnętrzną z wyjściem optycznym i dokup sobie kabel optyk.

Z ciekawości !!!

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Weź jakiś dobrze nagrany kawałek. Porównaj jak brzmi odtworzony z pc, a jak z pendrive wsadzonego w wieżę.

Pendriva gra najlepiej, później CD i pc.

24 minuty temu, Adam Nowakowski napisał:

Pendriva gra najlepiej, później CD i pc.

Duża różnica pomiędzy pendrive a pc?

32 minuty temu, szymon1977 napisał:

Duża różnica pomiędzy pendrive a pc?

Jest duża

Opcje są dwie:

- masz w Windowsie powłączane jakieś opcje,

- wyjście minijack z kompa jest marnej jakości.

Edytowane przez szymon1977

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

Opcje są dwie:

- masz w Windowsie powłączane jakieś opcje,

- wyjście minijack z kompa jest marnej jakości.

- wieża ma kiepskiej jakości wejście analogowe.

• 2 tygodnie później...

A jeszcze takie banalne rady, ale często ludzie o tym nie wiedzą: wejdź w windowsie do zaawansowanych ustawień dźwięku, wyłącz ulepszenia, przełącz na najwyższą rozdzielczość bitową jaką możesz wyższą niż 16 (24 lub 32) i w mikserze windowsie daj głośność na maxa, ściszaj wyłącznie na wzmacniaczu. 

7 godzin temu, micwoj napisał:

w mikserze windowsie daj głośność na maxa, ściszaj wyłącznie na wzmacniaczu

Pod warunkiem wyłączenia zezwolenia na wzmocnienie powyżej 100%

55 minut temu, porlick napisał:

Pod warunkiem wyłączenia zezwolenia na wzmocnienie powyżej 100%

A to tak się da?

Gdzieś mi to w opcjach minęło- po zezwoleniu dało się podnieść poziom sygnału o ok 1/4 powyżej normy. Nie jestem jednak pewien do końca, czy było to w windzie, czy Ubuntu.

• Pokaż nowe odpowiedzi