Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe do muzyki i filmów do max 10k

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Jestem właśnie na etapie budowy domu jednorodzinnego. Zawsze chciałem mieć fajny sprzęt audio, lecz zakup odkładałem w czasie do momentu wprowadzki do nowego domu. Aktualnie montuję w środku instalację elektryczną i wiem, że jest to ostatni dzwonek, aby podjąć decyzję dot. sprzętu audio w salonie.

Na początku rozważałem zakup soundbaru z subwooferem i dwoma głośnikami tylnymi (wahałem się między Bose 700 a Sonos Arc). Po przeczytaniu dużej ilości wątków na forum doszedłem do wniosku, że te same środki mogę wydać na sprzęt znacznie lepszy, tj. 5.1 z amplitunerem.

Moim faworytem póki co jest zestaw Heco Aurora 700 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poniżej rzut mojej części dziennej. Głośniki planuję rozstawić w części wypoczynkowej: kolumny i subwoofer z przodu, z tyłu głośniki dodatkowe.

Ukryta Zawartość

Waham się jeszcze co do amplitunera, mam na oku Yamahę R-N803D. 

Bardzo proszę o poradę w sprawie wyboru zestawu głośników oraz amplitunera - czy te które wyszukałem są warte zakupu. Nastawiam się 50/50 na filmy i muzykę. Proszę też o podpowiedź dot. kabli głośnikowych, które najlepiej użyć przy takich głośnikach. Mam też pytanie czy amplituner może stać w zamkniętej szkłem szafce czy lepiej zostawić tą szafkę bez drzwi? Oraz - czy tego typu kolumny mogą stać na szafce czy lepiej ustawić je bezpośrednio na podłodze?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam,

Kuba

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Wszystkie elementy mozesz wybrac w oparciu o rekomendacje, tylko nie glosniki. Te musisz uslyszec, bo z jednej strony glosniki maja bardzo rozne charaktery, a z drugiej, jest to bardzo indywidualna kwestia wlasnego smaku.

2. Kabelki glosnikowe nie odgrywaja roli. Zwykle 1,5qmm wystarcza.

3. Miejsce ustawienia glosnikow odgrywa KLUCZOWA role. Jesli zalezy ci na jakosci reprodukcji, nie mozesz ich wepchnac do regalu. Jesli nie jestes gotow postawic ich wolnostojaco na podlodze, to zapomnij temat i kup Soundbar

4. wychodze z zalozenia, ze ustawisz te glosniki wolnostojaco, wiec zdecydowanie zalecam wieksze „podlogowe“ a nie jakies „monitorki“ na podstawkach.

Czy zastanawiales sie juz nad tym, gdzie chcesz siedziec i na ktorej scianie chcesz ustawic te glosniki?
Krytyczne jest dobre ustawienie tych przednich i problem z upchnieciem tych tylnych.

To co chcę zrobić to nie do końca klasyczny regał, robi nam to stolarz na zamówienie i pod nasz projekt (jeszcze nie jest on zatwierdzony, jest czas na modyfikację). Wygląda to wstępnie tak jak na załączniku. Myślałem o wyrzuceniu po jednym z dolnych czarnych segmentów i postawieniu tam kolumn, a w środku tych czarnych szafek zrobić miejsce na amplituner. 

Wrzucam też rzut salonu. Na szaro kanapy, na niebiesko TV. Zielonym kolorem zaznaczyłem miejsca gdzie chcę ustawić kolumny, pomarańczowym subwoofer i czerwonym tylne głośniki.

Ukryta Zawartość

Przechwytywanie.PNG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Założenie jest zapewne z gratami na ścianie po prawej stronie,

miejsca na kanapę wystarczy i po lewej. Podstawowa uwaga techniczna:

wskazana Yamaha to dobry amplituner do muzyki z różnych źródeł ale to

urządzenie stereo i kina 5.1 czy 7.1 się odpalić nie da. Trzeba szukać czegoś

właśnie z tymi możliwościami. System kolumn Heco do muzyki jak najbardziej

się nadaje a do napędzenia go np: Yamaha MusicCast RX-V6A ale nie znam

dostępności tego modelu. 

Kino można uruchomić już np. Yamahą HTR-2071 z 4K albo innymi droższymi

choćby Denonami itp.

A żeby nie burzyć całej koncepcji możesz pomyśleć o komplecie

"monitorowym" bo jeśli i tak będzie sub, to mogą wystarczyć.

Wstawisz je w miejsca wewnątrz regału. Jeśli chcesz kolumny

licować z regałem MUSZĄ mieć BR na froncie.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To co chcę zrobić to nie do końca klasyczny regał, robi nam to stolarz na zamówienie i pod nasz projekt (jeszcze nie jest on zatwierdzony, jest czas na modyfikację). Wygląda to wstępnie tak jak na załączniku. Myślałem o wyrzuceniu po jednym z dolnych czarnych segmentów i postawieniu tam kolumn, a w środku tych czarnych szafek zrobić miejsce na amplituner. 
Wrzucam też rzut salonu. Na szaro kanapy, na niebiesko TV. Zielonym kolorem zaznaczyłem miejsca gdzie chcę ustawić kolumny, pomarańczowym subwoofer i czerwonym tylne głośniki.

Ukryta Zawartość

Przechwytywanie.thumb.PNG.9757320560b1cb89ec0c778af0068d2d.PNG

Jak sobie zadasz trudu rozrysowania wszystkiego w skali, to zobaczysz, ze to nie funkcjonuje (twoja rogowka ma 1,5m )

Poza tym gdzie chcesz upchnac ten subwoofer w tym regale?

Jak chcesz postawic/umocowac te „wstretne“ skrzynki tylnych glosnikow?

Ja bym to wszystko „inaczej“ zorganizowal

Jesli masz Powerpoint, narysuj zarys pomieszczenia i mebli w SKALI !!! i przy realistycznych rozmiarach (a nie tak jak to robia developerzy, pomniejszajac wszystko, by powiekszyc wrazeniebpomieszczeniw), zacznij je przesuwac, to zobaczysz co sie stanie

Twoj stol na planie ma rozmiary stolika campingowego, a rogowka jest mikroskopijna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyklad na realne proporcje mebli

Twoje pomieszczenie jest 7x5,1m

Moje pomieszczenie jest 8x6m

Jak widzisz, nie mam tyle miejsca jak u ciebie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 25.03.2021 o 07:53, Kuba989 napisał:

Cześć wszystkim,

Jestem właśnie na etapie budowy domu jednorodzinnego. Zawsze chciałem mieć fajny sprzęt audio, lecz zakup odkładałem w czasie do momentu wprowadzki do nowego domu. Aktualnie montuję w środku instalację elektryczną i wiem, że jest to ostatni dzwonek, aby podjąć decyzję dot. sprzętu audio w salonie.

Na początku rozważałem zakup soundbaru z subwooferem i dwoma głośnikami tylnymi (wahałem się między Bose 700 a Sonos Arc). Po przeczytaniu dużej ilości wątków na forum doszedłem do wniosku, że te same środki mogę wydać na sprzęt znacznie lepszy, tj. 5.1 z amplitunerem.

Moim faworytem póki co jest zestaw Heco Aurora 700 https://systemy-kina-domowego.pl/heco-aurora-700-system-5-1

Poniżej rzut mojej części dziennej. Głośniki planuję rozstawić w części wypoczynkowej: kolumny i subwoofer z przodu, z tyłu głośniki dodatkowe.
https://ibb.co/HVPfy2r

Waham się jeszcze co do amplitunera, mam na oku Yamahę R-N803D. 

Bardzo proszę o poradę w sprawie wyboru zestawu głośników oraz amplitunera - czy te które wyszukałem są warte zakupu. Nastawiam się 50/50 na filmy i muzykę. Proszę też o podpowiedź dot. kabli głośnikowych, które najlepiej użyć przy takich głośnikach. Mam też pytanie czy amplituner może stać w zamkniętej szkłem szafce czy lepiej zostawić tą szafkę bez drzwi? Oraz - czy tego typu kolumny mogą stać na szafce czy lepiej ustawić je bezpośrednio na podłodze?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam,

Kuba

Cześć,

W budżecie ok 10.000zł wybór głośników Heco Aurora w naszej ocenie  jest słuszny. Uważamy, że w tej cenie są na tyle uniwersalne, że zagrają dobrze w kinie i przede wszystkim w stereo. Grają równym, analogowym i naturalnym brzmieniem. Jeżeli miałbym zaproponować alternatywne głośniki, byłyby to Polki z serii Signature, S55 ewentualnie większe S60. Te grają bardziej efekcjarsko, mają mocniejszy dół i górę pasma co przy efektach w kinie może okazać się zaletą. Co do amplitunera, tak jak ktoś słusznie zauważył, Yamaha RN-803D to amplituner stereofoniczny. Nie obsłuży on kina domowego. Można oczywiście do niego podłączyć TV, konsolę czy dekoder ale wykorzysta się dwa kanały a nie 5/7. Z amplitunerów kina domowego polecam Denon'a AVR-X2700H. Będzie to dobry kompromis między efektami w kinie jak i przy odsłuchach muzyki.

Pozdrawiam,

Q21.r

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Za dyszkę to bym kupił na twoim miejscu wzmaka stereo z mai In np .nad c356bee używkę i ampli av z pre out i heco aurora 300 x4 + central i suba,będzie muzyka i kino

@xajasPoprawiłem 😃

Ukryta Zawartość

@cepiano Czyli sugerujesz, że wystarczą mi 4 głośniki Aurora 300 bez konieczności dorzucania kolumn?

@Q21 Dzięki bardzo za podpowiedź ws. amplitunera. Widzę u Ciebie w sklepie zestaw 700tek z subem i bez, różnica 1600 pln. Czy w moim przypadku sub jest niezbędny? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kuba989

Do muzy wystarczą podstawkowe z  subem ale on musi stać na podłodze i szukaj miejsca po całym pokoju gdzie będzie najlepszy bas,żeby ci było wygodnie go ulokować,pożycz od q21 i posłuchaj ,kino musi mieć  suba,tylne można jakieś mniejsze kupić np.plaskie i na ścianę walnąć jak mało miejsca na standy

2 godziny temu, Kuba989 napisał:

@xajas Czy sub może być ustawiony na szafce TV czy raczej powinien na podłodze? Nie będzie "trzęsło" całym regałem? 😀

Na pewno nie stawiał bym subwoofera na szafce z czysto optycznych względów. Kto chce patrzyć na taki kloc?

jesli regał jest robiony na zamowienie, to aby zachować kulturalna optykę pomieszczenia, zaprojektował bym ten lowboard tak, ze nie sięga aż do ziemi, tylko albo wisi na ścianie, albo stoi na nóżkach, a subwoofer schował bym w tym lowboardzie, tak ze go wogole nie widac. Do tego wybrał bym subwoofer typu "downfire", czyli z przetwornikiem grającym w kierunku podłogi. To by był kompromis miedzy kulturalna optyka livingroomu i muzyka.

Inna opcja, to zastąpić jedne drzwiczki tego lowbordu ramka obciągnięta materiałem głośnikowym i schowanie normalnego subwoofera za ta ramka.

Albo odjazdowa wersja -> postaw subwoofer na przeciwleglej scianie w kacie miedzy kanapami. Nakryj go odpowiednia płyta w optyce mebli i użyj/schowaj/kamufluj go jako podręczny rogowy "stolik" 

PS1.

Jeden z najlepszych setupom, jakie mialem z pojedynczym subwooferem to subwoofer stojący bezpośrednio za fotelem, niemalże na nim siedzialem

PS2.

Znajomy ma stolik kawowy przed kanapa zrobiony z Subwoofera Ripol zawierającego 2x18". Jak da gazu, to cię zmiecie z kanapy 

Edytowane przez xajas

@xajas Czy umiejscowienie suba pomiędzy kanapami w narożniku będzie dobrym rozwiązaniem? Chcę trochę uniknąć "zabierania" szafek na suba, bo jednak będę musiał tam wrzucić amplituner, konsolę, być może jakiś dekoder... trochę miejsca potrzebuję jednak.
Pytanie jeszcze - czy amplituner musi być bezwzględnie we wnęce bez drzwiczek, nawet szklanych?

[mention=1239]xajas[/mention] Czy umiejscowienie suba pomiędzy kanapami w narożniku będzie dobrym rozwiązaniem? Chcę trochę uniknąć "zabierania" szafek na suba

Sa lepsze miejsca ale.....

mialem juz suba centralnie z przodu

Ukryta Zawartość

Mialem juz suba centralnie z tylu

IMG_6620.jpg

Mialem juz suba centralnie po srodku

IMG_6616.jpg

Mialem juz suba „pod nogami“

IMG_6617.jpg

Mialem juz suba w kacie

IMG_6611.png

Mialem juz suba w regale

IMG_6619.jpg

Mialem juz plaskiego suba pod lozkiem

IMG_6612.png

A teraz mam suba W KACIE ZA TELEWIZOREM

IMG_6609.jpg

IMG_6607.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jak dotychczas WSZYSTKIE udalo mi sie jakos zintegrowac

A tych podwojnych i poczwornych kombinacji nawet nie wspominam

Do czego zmierzam.

Living Room z mila optyka jest zawsze pewnym kompromisem. Nie byl bym gotowy zmasakrowac go tylko po to bym mogl wiarygodnie odtworzyc w filmie „stapanie i pierdzenie dinozaura z tylu z lewej strony“. A takie kompromisowe ustawienie po pewnym nakladzie czasu na optymalne ustawienie i zgranie zupelnie wystarcza do przyjemnego, dobrego delektowania sie zarowno muzyka jak i filmem.

Dlaczego tak dziwnie?

Bo mimo ze optycznie jest calkiem znosny i pasuje do glosnikow, szpeci cale pomieszczenie. Wole go schowac.

A mimo to brzmi wystarczajaco dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, xajas napisał:

Bo mimo ze optycznie jest calkiem znosny i pasuje do glosnikow, szpeci cale pomieszczenie. Wole go schowac.

A mimo to brzmi wystarczajaco dobrze.

To jest DIY?

To jest DIY?

Oczywizda, pasownie do Sonus Faber

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość