Skocz do zawartości
IGNORED

Ferrum Audio Hypsos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamówiłem ostatnio clock i brakować mi będzie jednego zasilacza jak dojdzie przesyłka. Uzywam obecnie Farad, Uptone JS-2 i S-booster w swoim systemie, ale słyszę bardzo dobre opinie o Hypsos i zastanawiam się, czy nie dać mu szansy. Macie jakieś doświadczenia z tym produktem?

….be still and know….

https://www.audiostereo.pl/topic/155097-ferrum-audio-hypsos/

Sbooster był pierwszy i już stosunkowo dawno.  Był zdecydowanie lepszy na streamerze niż Shunyata Sigma NR z kondycjonera, którą używalem wcześniej.
Js-2 był kolejną zmiana na plus. Zauważalna znacznie większa przestrzeń i wyrazistość na wszystkich pasmach, jednak nie wiedziałem i używałem go z obu wyjść. Zasilal tak streamer, jak i etherregen równocześnie. Później dopiero, dowiedziałem się ,ze jest to niepoprawne. Nie porównałem tez nigdy js2 zasilając streamer bądź ether z prawdziwie porządnym kablem dc. Mam ghent audio gotham kable do js2 i teraz wiem, ze zakup owych tez był kolejnym dużym błędem.
Farad natomiast zdeklasował wszystko co wcześniej słyszałem. Dźwięk stał się bezkonkurencyjny w porównaniu do wcześniej wspomnianych. Scena stała się ogromna. Piękna trójwymiarowość, pojawiła się głębia, wypełniona została góra i dół sceny. Dwa tygodnie temu dostałem trzy dodatkowe farady i teraz zasilają cały mój cyfrowy tor, co jedynie potęguje wszystkie wspomniane wrażenia. Duży wpływ maja tez kable zasilające. Pare dni temu znalazłem zapomniany transparent pimm i spiąlem farad z kondycjonerem poprzez niego. Znow szokujące zmiany na plus. Kable DC od audio sensibility kolejna niespodzianka, choć srebrne od farada tez są super. Prawdopodobnie spróbuje Hypsos, bo czekam na drugi etherregen i drugi clock, wiec brakować mi będzie jednego lps, a słyszę bardzo pozytywne opinie na jego temat.

….be still and know….

38 minut temu, m4tech napisał:

Hypsos jest śliczniutki zewnętrznie, wewnętrznie to zwykły lps

To mix impulsówki z liniówką, tak przynajmniej wynika z opisu.

Edytowane przez kaviter
W dniu 5.04.2021 o 11:13, m4tech napisał:

to zwykły lps

Polecam najpierw poczytać, a później pisać. Jak napisał @kaviter to jest hybryda i to wcale nie taka zwykła 😉

@Seth_A_Rider czy porównywałeś Farada do Kecesa P8 ? 

Nie, nie miałem nic poza tymi trzema, które wymieniłem. Co mnie najbardziej przekonuje do Ferrum to to, ze Hypsos ma możliwość regulacji napięcia od 5 do 30v przy 6A. Wiem z doświadczen jakie miałem z sbooster, ze nawet niewielka różnica w napięciu potrafi być w końcowym efekcie ogromna.

….be still and know….

• 1 rok później...
  • 5 miesięcy później...
On 4/5/2021 at 8:38 AM, Seth_A_Rider said:

Sbooster był pierwszy i już stosunkowo dawno.  Był zdecydowanie lepszy na streamerze niż Shunyata Sigma NR z kondycjonera, którą używalem wcześniej.
Js-2 był kolejną zmiana na plus. Zauważalna znacznie większa przestrzeń i wyrazistość na wszystkich pasmach, jednak nie wiedziałem i używałem go z obu wyjść. Zasilal tak streamer, jak i etherregen równocześnie. Później dopiero, dowiedziałem się ,ze jest to niepoprawne. Nie porównałem tez nigdy js2 zasilając streamer bądź ether z prawdziwie porządnym kablem dc. Mam ghent audio gotham kable do js2 i teraz wiem, ze zakup owych tez był kolejnym dużym błędem.
Farad natomiast zdeklasował wszystko co wcześniej słyszałem. Dźwięk stał się bezkonkurencyjny w porównaniu do wcześniej wspomnianych. Scena stała się ogromna. Piękna trójwymiarowość, pojawiła się głębia, wypełniona została góra i dół sceny. Dwa tygodnie temu dostałem trzy dodatkowe farady i teraz zasilają cały mój cyfrowy tor, co jedynie potęguje wszystkie wspomniane wrażenia. Duży wpływ maja tez kable zasilające. Pare dni temu znalazłem zapomniany transparent pimm i spiąlem farad z kondycjonerem poprzez niego. Znow szokujące zmiany na plus. Kable DC od audio sensibility kolejna niespodzianka, choć srebrne od farada tez są super. Prawdopodobnie spróbuje Hypsos, bo czekam na drugi etherregen i drugi clock, wiec brakować mi będzie jednego lps, a słyszę bardzo pozytywne opinie na jego temat.

Mam pytanie, odnośnie JS-2, nie można używać obu wyjść? O co to chodziło? Dzięki z góry za odpowiedź. 

11 hours ago, Sebastian_2020 said:

Mam pytanie, odnośnie JS-2, nie można używać obu wyjść? O co to chodziło? Dzięki z góry za odpowiedź. 

Nie powinno się używać obu wyjść, jeśli jedno z nich użyjesz do zasilania etherregen. 

On 4/12/2022 at 3:36 PM, misio1973 said:

@Seth_A_Rider  masz tego Hypsosa ?

Kupilem dwa, kilka tygodni temu.
Wydają się być najlepsze z wszystkich zasilaczy, jakie do tej pory miałem.

….be still and know….

9 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Nie powinno się używać obu wyjść

Ja gdzieś czytałem, że jest to sprzęt awaryjny (JS-2)= zdychał po stosunkowo krótkim czasie. Czy było to wynikiem używania 2 wyjść- tego nie pamiętam: trzeba sprawdzić na forach US.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Czytam prawie wyłącznie US fora i nie spotkałem się z takimi opiniami. Przez dwa lata JS2 spalił mi raz bezpiecznik, pomarańczowy SR, wiec byłem wściekły, ale poza tym działa bez zarzutu.

….be still and know….

15 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

nie spotkałem się z takimi opiniami

No może niezbyt dokładnie zapamiętałem- UpTone spadł z agendy jakiś czas temu, zwłaszcza jak przestali produkować ER. Może pomyliłem modele z 1.2 (koledze padł całkiem ten zasilacz)

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Mój przez 2 lata jak go miałem też działał dobrze. Oba wyjścia działają bez problemu, aczkolwiek jak podłącza się dwa różne urządzenia jest pewna degradacja dźwięku. Z zasilaniem Etheregena chodzi o to że on musi być uziemiony po stronie zasilania DC, a w JS2 wyjścia nie są izolowane.

W dniu 12.10.2022 o 22:12, Seth_A_Rider napisał:

Nie powinno się używać obu wyjść, jeśli jedno z nich użyjesz do zasilania etherregen. 

Kupilem dwa, kilka tygodni temu.
Wydają się być najlepsze z wszystkich zasilaczy, jakie do tej pory miałem.

Mógłbyś napisać coś więcej o ich wpływie w porównaniu do np. farada.

6 hours ago, misio1973 said:

Mógłbyś napisać coś więcej o ich wpływie w porównaniu do np. farada.

Jest przestrzenny i podłączony bez żadnych ulepszeń daje dźwięk jakościowo porównywalny z farad. Natomiast po wymianie bezpiecznika na purpurowy jest bardziej klarowny i lepiej podkreśla drobne detale. Dodatkowo, funkcja dająca możliwość regulacji napięcia dała mi większe zagęszczenie, wypełnienie dźwięku wraz ze wzrostem napięcia.

Zasilam modem arris 12V i w jego przypadku dopiero 12.6 okazalo sie strzałem w dziesiątkę.

Zamówiłem tez wtyki i bede chciał wymienić kabel dc na coś lepszego niż to, co zaproponował producent. 

….be still and know….