Skocz do zawartości
IGNORED

Sansui 5050 poszukiwane części.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak w tytule. Poszukuję części do amplitunera Sansui 5050, a mianowicie potrzebuje dolną płytę obudowy tą z nóżkami i wszystkie pokrętła. Czy ktoś z forumowiczów posiada taki Ampli jako dawce? Z wyższych modeli też będzie pasować 6060, 7070... Pozdrawiam

Zardzewiało w wilgotnej piwnicy?

Takie te sansuje rewelacyjne, a w fabryce nie potrafili zabezpieczyć blachy dla przyszłych pokoleń...

A na poważnie- zamiast reanimować starzyznę, kup coś nowego, co będzie sprawne i nie trzeba będzie ciągle tego naprawiać, pchając kasę jak w dziurawy worek...

Będzie pchal kasę w rdzewiaka. Pewnie naczytal się bzdur w klubiku albo butalumpa i jego pożal się Boże kitu jaki to najlepszy sprzet😂😂😂

1 godzinę temu, porlick napisał:

Zardzewiało w wilgotnej piwnicy?

Takie te sansuje rewelacyjne, a w fabryce nie potrafili zabezpieczyć blachy dla przyszłych pokoleń...

A na poważnie- zamiast reanimować starzyznę, kup coś nowego, co będzie sprawne i nie trzeba będzie ciągle tego naprawiać, pchając kasę jak w dziurawy worek...

I tu się mylisz kolego. Kupiłem go w takim stanie bez dolnej pokrywy i pokręteł. Dla Twojej wiadomości jest w 100% sprawny, a ma już ponad 40 lat. Zobaczymy czy Twój nowoczesny sprzęt doczeka takiego sędziwego wieku. Pewnie nigdy nie miałeś styczności z wiekowym sprzętem i dlatego tak się wypowiadasz. Uwierz gra i wygląda pięknie. Jak jesteś z Podkarpacia zapraszam na kawę połączona z odsłuchem. Może wtedy zmienisz zdanie co do starych sprzętów.

Godzinę temu, Audio.Japan napisał:

Będzie pchal kasę w rdzewiaka. Pewnie naczytal się bzdur w klubiku albo butalumpa i jego pożal się Boże kitu jaki to najlepszy sprzet😂😂😂

Nie będę się wypowiadał na Twój komentarz. Jak będziesz miał okazję posłuchaj sobie kiedyś jak gra takie Sansui. Może wtedy zrozumiesz dlaczego ludzie kupują 40 letnie sprzęty.

2 godziny temu, cinek13pl napisał:

Może wtedy zmienisz zdanie co do starych sprzętów.

Nie muszę- mój gramofon jesienią będzie miał 43 lata. 

Mimo to, uważam że nie wszystkie stare klocki warte są zainteresowania. Zwłaszcza wzmacniacze, gdzie warunki pracy sprawiają, że części pracują często "na styk" i się zużywają. Ponadto niektóre firmy, jak choćby Sansuj, stosowały na tyle nietypowe rozwiązania i elementy, że mogą być nienaprawialne. Sorry, ale nie przyjadę- z pomorskiego mam za daleko.

3 godziny temu, cinek13pl napisał:

Może wtedy zrozumiesz dlaczego ludzie kupują 40 letnie sprzęty.

Niech zgadnę.

Bo piszący na forach handlarze i sekundujacy im tzw. "pożyteczni idioci"* tworzą popyt na stare ruchle eufemistycznie nazywane "audio vintage".

*Przypis do użytku Moderacji:

https://wsjp.pl/index.php?id_hasla=40953

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pożyteczny_idiota

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

1 godzinę temu, porlick napisał:

Nie muszę- mój gramofon jesienią będzie miał 43 lata. 

Mimo to, uważam że nie wszystkie stare klocki warte są zainteresowania. Zwłaszcza wzmacniacze, gdzie warunki pracy sprawiają, że części pracują często "na styk" i się zużywają. Ponadto niektóre firmy, jak choćby Sansuj, stosowały na tyle nietypowe rozwiązania i elementy, że mogą być nienaprawialne. Sorry, ale nie przyjadę- z pomorskiego mam za daleko.

I tu się z Tobą zgodzę nie wszystkie stare klocki są godne polecenia. Też nie sądziłem, że to Sansui mnie tak zaskoczy swoim dźwiękiem. To tylko 33wpc na kanał i uwierz mi to prawdziwe 33 waty pięknego grania. Jak dla mnie dźwięk bajka dlatego chciałbym go skompletować. Pozdrawiam

Edytowane przez cinek13pl
5 minut temu, cinek13pl napisał:

uwierz mi to prawdziwe 33 waty pięknego grania. Pozdrawiam

Jeśli tak, to czy tak trudno wziąć kawal blachy, powiercic trochę otworów, dołożyć nóżki z innego sprzętu lub uniwersalne? Pokrętła mogą pasować polskie- czy nie podobne były w Elizabetce?