Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Yamaha A-S500 Impedancja ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam wzmacniacz Yamaha A-S500 i kolumny philips FB696.

Mam pytanie odnośnie przełącznika z tyłu wzmacniacza, jaką prawidłową impedancje ustawić dla tych kolumn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

177762413_202737858100557_2530205419646100658_n.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/155315-wzmacniacz-yamaha-a-s500-impedancja/

Ok, podłączyłem tak, kable rca idą do zewnętrznej karty dźwiękowej a potem z karty  do pc. popraw mnie jeśli coś jest nie tak

Ukryta Zawartość

178006356_209026164029612_1538350718207182623_n.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, Marcin563 napisał:

...jeśli coś jest nie tak

Ukryta Zawartość

Jest dziwnie. Dziwaczne podpięcie kolumn - przewody są podpięte pod dwa lewe wyjścia (A-lewe i B-lewe). Przecież to w takim układzie gra monofonicznie.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

mason888  Dokładnie jest tak jak mówisz.

yayacek  Tak właśnie dla mnie też to jest bez sensu ale tylko wtedy słychać dwie kolumny na raz w trybie A+B, ale jeśli podłączę to w jednym rzędzie tak jak powinno być to L +/-  i   P+/-  to tylko gra jedna kolumna, druga nie w trybie A czy B nie ma różnicy, gra tylko jedna

4 minuty temu, Marcin563 napisał:

Tak właśnie dla mnie też to jest bez sensu ale tylko wtedy słychać dwie kolumny na raz w trybie A+B, ale jeśli podłączę to w jednym rzędzie tak jak powinno być to L +/-  i   P+/-  to tylko gra jedna kolumna, druga nie w trybie A czy B nie ma różnicy, gra tylko jedna

Masz zepsuty wzmacniacz - niestety. W podłączeniu jak na obrazku masz dźwięk mono, więc jest bez sensu.
Masz ten wzmacniacz od nowości ze sklepu czy kupileś uzywany?

Podłącz słuchawki do wzmacniacza i sprawdź czy masz dźwięk stereo.

Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Albo uszkodzony któryś przewód, albo problem ze wzmacniaczem. Sprawdź przewody rca, usb, pozmieniaj je wzajemnie, jeśli będzie tak samo to wzmacniacz uszkodzony.

Edit sprawdź jeszcze inne źródło zamiast tego audiotraka, nie wiem, choćby z telefonu. Możliwe że coś z kartą jest.

Edytowane przez mason888

Używany, ale sprawdzałem go u kogoś niedawno i było tak jak należy więc nie wiem

Możliwe, że masz rację kable mają z kilkanaście lat i kosztowały 12 zł 😅😀

Ogólnie to prawidłowe połączenie przy 2 kolumnach to P + L i wybrany tryb albo A albo B, a nie a+b. Obecny mieszaniec jak rozumiem powstał z przyczyn na które nie masz wpływu czyli uszkodzenie czegoś. Sprawdź dokładnie kable i kartę.

4 minuty temu, Marcin563 napisał:

Możliwe, że masz rację kable mają z kilkanaście lat i kosztowały 12 zł 😅😀

I mamy oto Państwo dowód, że kable za 12 zł są na lata, często droższe nie wytrzymują roku 😄 

Tak, na początku podłączyłem prawidłowo, ale tak jak pisałem grała tylko jedna kolumna więc zacząłem iść dalej. Podłączyłem inny wzmacniacz do kolumn i było dokładnie tak samo. Jutro ogarnę jakieś kable rca i sprawdzę. Jeśli dalej nic to wina leży w karcie dźwiękowej....

I na koniec z ciekawości podłączyłem kable do wzmacniacza jak na ww. zdjęciu i nagle zaczęło grać ale mi to nie pasowało i zgłupiałem 😆

Przepnij kable z karty. Ten kabel co szedł na kanał Lewy zmień na kanał Prawy. Tym sposobem sprawdzisz od razu czy masz uszkodzone kable.

yayacek  Podłączyłem kable od kolumn do wzmacniacza prawidłowo i dałem tryb A. Następnie zrobiłem tak jak mówisz kable rca podmieniłem wejściami raz czerwony do białego i potem na odwrót, zawsze grała tylko jedna kolumna albo prawa albo lewa

9 minut temu, mason888 napisał:

Albo usb. Miałem kiedyś audiotraka maya u5, przewód od mojej drukarki był solidniejszy.

kabel USB jest w porządku raczej. Mam podpięte dodatkowo słuchawki pod tą kartę i jest wszystko ok, normalnie gra

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Marcin563 napisał:

Podłączyłem kable od kolumn do wzmacniacza prawidłowo i dałem tryb A. Następnie zrobiłem tak jak mówisz kable rca podmieniłem wejściami raz czerwony do białego i potem na odwrót, zawsze grała tylko jedna kolumna albo prawa albo lewa

No, to sprawa jest wyjaśniona. Uszkodzone kable.

11 minut temu, yayacek napisał:

No, to sprawa jest wyjaśniona. Uszkodzone kable.

Jeszcze miałem pytanie odnośnie tych kabli bo będę zamawiał teraz te RCA i przy okazji bananki  i zastanawiam się czy lepiej wziąć 2,5mm czy 4mm

18 minut temu, mason888 napisał:

Czyli wzmacniacz w porządku. Przewody na 99 %.

Jeszcze miałem pytanie odnośnie tych kabli bo będę zamawiał teraz te RCA i przy okazji bananki  i zastanawiam się czy lepiej wziąć 2,5mm czy 4mm

• 2 miesiące później...

Witam, podepnę się pod temat z małym pytaniem, posiadam taże YAMAHę, tyle że AS-501 z kolumnami Indiana line nota 260X, rozumiem że poprawnie ustawienie impedancji wzmacniacza powinno być na low tzn. 4ohm? 

Przeglądając test  Yamahy na audio.com, pomiary częstotliwości są robione dla 4 i 8ohm i widać, że na 8ohmach jest troszkę lepiej, czy w taki razie można bezpiecznie przełączyć wzmacniacz na High 6ohm? 

Edytowane przez Pavlov

Jest lepiej, bo końcówki mocy dostają wyższe napięcie.

Zwykle producent mocno się asekuruje i zaleca nie podłączać kolumn o impedancji niższej, jak dopuszczalna, czy ustawiona przełącznikiem, jednak dla kolumn 6 ohm można ustawić przełącznik impedancji w pozycję 8 ohm. W takim przypadku należy jednak kontrolować, czy wzmacniacz się nie przegrzewa.

Jeśli to nie występuje, eksploatacja w takim ustawieniu będzie bezpieczna.

Eksploatacja w układzie kolumny 4 ohmy, przełącznik na pozycji 8 ohm, to już jazda po bandzie. Nie jestem zwolennikiem takiego zestawienia.