Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Forumowicze, proszę o wsparcie.

Aktualnie sprzedaję amplituner Marantza sr7012 i planuje kolejny zakup do kina domowego max 5.1.

Aktualnie posiadam KEF reference 3 jako fronty, centralny KEF R2C, tyły to moje wysłużone Triangle Antal EZ wersja rocznicowa, no może zamienię je na KEF'y no i sub Rel T9i.

Fronty były podpięte pre out'em pod McIntosha 8900 (70% słucham muzykę w stereo). Pozostaje 30% filmów (netflix, itp).

Pytanie, tak jak, w temacie: Amplituner czy procesor i wzmacniacz?

Budżet: na amplituner 10000-16000, na procesor av plus 3 kanałowy wzmacniacz może być więcej +4K. Rozbudowa McIntosha (p+w) to ponad 55k...

Proszę o propozycje.

Aktualnie biorę pod uwagę, z amplitunerów: Arcama AVR20/30 (ma lepsza kartę dźwiękową (dac'a) niż mój McIntosh), Anthem'a 540/740.

Edytowane przez Strogoff
https://www.audiostereo.pl/topic/155550-amplituner-czy-procesor-i-wzmacniacz/

To , że ma lepszą kartę dźwiękową  , ale czy , Ty to uslyszysz ? 

Podstawą jest akustyka i zrealizowany materiał  (nagrany) 

Ja z biegiem czasu coraz mniej widzę i slyszę 🙂

Zapoznaj się  ofertą firmy Emotiva. Mają wybór końcówek mocy i kilka procesorów. Możesz testować w domu do 60 dni i oddać bez podania przyczyny.

max720 bardzo dziękuję za twoją aktywność, ale oczekuję raczej wsparcia od osób, które to słyszą i się znają na hifi woodoo.

P.S.

Tak słyszę, tak jak lepsze kable, tak jak jakość MQA Tidal vs Sptify, tak jak lepsze głośniki, tak jak interconecty, tak jak granie z usb i tak jak zmianę Denona 2500ne na McIntosha 8900.

Z wyrazami szacunku.

7 minut temu, Krzychu72 napisał:

Zapoznaj się  ofertą firmy Emotiva. Mają wybór końcówek mocy i kilka procesorów. Możesz testować w domu do 60 dni i oddać bez podania przyczyny.

Dziękuję, czytałem na temat Emotiva, testowałeś/porównywałeś któryś model?

56 minut temu, max720 napisał:

To , że ma lepszą kartę dźwiękową  , ale czy , Ty to uslyszysz ? 

Podstawą jest akustyka i zrealizowany materiał  (nagrany) 

max720 bardzo dziękuję za twoją aktywność, ale oczekuję raczej wsparcia od osób które to słyszą i się znają na hifi voodoo.

P.S.

Tak słyszę, tak jak lepsze kable, tak jak jakość MQA Tidal vs Sptify, tak jak lepsze głośniki, tak jak interconecty, tak jak granie z usb i tak jak zmianę Denona 2500ne na McIntosha 8900. I jeszcze dopiszę, aranżacja, pomieszczenia pod pokój tylko odsłuchowy i kinowy.

Z wyrazami szacunku.

Edytowane przez Strogoff

Słuchałem tylko zestawu stereo EMOTIVA BASX PT-100 plus EMOTIVA BASX A-300. Bardzo ładnie to grało. Kina domowego osobiście nie słuchałem.

1 minutę temu, Krzychu72 napisał:

Słuchałem tylko zestawu stereo EMOTIVA BASX PT-100 plus EMOTIVA BASX A-300. Bardzo ładnie to grało. Kina domowego osobiście nie słuchałem.

Spróbuję zatem zgłębić temat z EMOTIVA XPA THREE GEN3.

Dziękuję.

Witaj,

przeskoczyłem z Marantza sr7010 na procesor av8805 + emotiva dr3 3 kanałowa czyli połączenie xrl na froncie . Różnica jest dość spora, głównie oderwanie dźwięku od kolumn i przestrzeń, gładkość,do tego separacja. Koncerty grają rewelacyjnie,zanim pozbyłem się sr7010 podłączałem z 3 razy na przemian i za każdym razem różnica była spora bez wątpliwości. Choć nadal twierdzę że ampli w swojej cenie grał też dobrze , tylko bardziej chudo , procesor wyciąga drugi plan i naprawdę taki bardziej analogowy dźwięk i moim zdaniem szumy są o wiele niższe niż to co miałem wcześniej,to z brackim stwierdziliśmy obaj bo on ciągle używa sr7010.

Pozdr

Edytowane przez darulok
11 minut temu, darulok napisał:

Witaj,

przeskoczyłem z Marantza sr7010 na procesor av8805 + emotiva dr3 3 kanałowa czyli połączenie xrl na froncie . Różnica jest dość spora, głównie oderwanie dźwięku od kolumn i przestrzeń, gładkość,do tego separacja. Koncerty grają rewelacyjnie,zanim pozbyłem się sr7010 podłączałem z 3 razy na przemian i za każdym razem różnica była spora bez wątpliwości. Choć nadal twierdzę że ampli w swojej cenie grał też dobrze , tylko bardziej chudo , procesor wyciąga drugi plan i naprawdę taki bardziej analogowy dźwięk i moim zdaniem szumy są o wiele niższe niż to co miałem wcześniej,to z brackim stwierdziliśmy obaj bo on ciągle używa sr7010.

Pozdr

Dziękuję - też myślałem o procesorze Marantz, ale odrobine tańszym 7706 lub starszym 8802A - ze względu na budżet plus Marantz AV7055 do pary lub tak jak piszesz Emotiva i oczywiście xlr. To się dopiero zacznie dobieranie kabelków 🙂

1 minutę temu, Strogoff napisał:

Dziękuję - też myślałem o procesorze Marantz, ale odrobine tańszym 7706 lub starszym 8802A - ze względu na budżet plus Marantz AV7055 do pary lub tak jak piszesz Emotiva i oczywiście xlr. To się dopiero zacznie dobieranie kabelków 🙂

xrl mam jakieś tanie z Thomann ,13E sztuka😃

• 3 tygodnie później...
On 5/16/2021 at 12:15 AM, Strogoff said:

Drodzy Forumowicze, proszę o wsparcie.

Aktualnie sprzedaję amplituner Marantza sr7012 i planuje kolejny zakup do kina domowego max 5.1.

Aktualnie posiadam KEF reference 3 jako fronty, centralny KEF R2C, tyły to moje wysłużone Triangle Antal EZ wersja rocznicowa, no może zamienię je na KEF'y no i sub Rel T9i.

Fronty były podpięte pre out'em pod McIntosha 8900 (70% słucham muzykę w stereo). Pozostaje 30% filmów (netflix, itp).

Pytanie, tak jak, w temacie: Amplituner czy procesor i wzmacniacz?

Budżet: na amplituner 10000-16000, na procesor av plus 3 kanałowy wzmacniacz może być więcej +4K. Rozbudowa McIntosha (p+w) to ponad 55k...

Proszę o propozycje.

Aktualnie biorę pod uwagę, z amplitunerów: Arcama AVR20/30 (ma lepsza kartę dźwiękową (dac'a) niż mój McIntosh), Anthem'a 540/740.

Przerobiłem "słuchowo"

Arcam 10 - wieszał się przez 20 minut potem jakoś zagrał , AVR20 odpuściłem - jak ma się wieszać, gubić sieć za 15k PLN - duużo za dużo

Anthem 740 - fajnie grał , głęboko, ciepło , detalicznie

NAD 778 - tu super , piękne stereo, jak podepniesz końcówkę będzie jeszcze lepiej

Denon 6700 - żeby wyciągnąć stereo warto dokupić końcówkę i wtedy bez sensu płacić za bebechy amplitunera, lepiej iść w Mar7706 i po XLR dopiąć Emo XPA

Emo XMC-2 plus XPA5 - tryby stereo - spadłem z krzesła. Drogie to jak ..... , trochę poza budżetem ale wow

Realnie moim zdaniem wybór to 7706 plus XPA lub komplet XPA + XMC2 , nie ma to jak dzielony sprzęt , im droższy amplituner tym więcej tam pchają kabli , obwodów itp a tak procesor robi swoje , końcówka robi swoje. Dodatkowo XPA można rozbudować z 3 do 11 kanałów.

oczywiście potem proza życia - do tego kolumny i kable , XMC-2 nie ma phono ani sieci (streaming, radio internetowe itp) ale za to nic się raczej nie wiesza i nie ustawia godzinę (pół godziny zajęło na odsłuchu ustawienie Denona 6700)

On 5/16/2021 at 7:46 AM, Strogoff said:

Spróbuję zatem zgłębić temat z EMOTIVA XPA THREE GEN3.

Dziękuję.

Emo gra świetnie , mało jest popularne , w dużych sklepach nie znają albo odradzają bo przy dobrym ustawieniu XPA plus procesor wymiata pozostały sprzęt stosunkiem cena - jakość.

14 godzin temu, PG napisał:

Emo XMC-2 plus XPA5 - tryby stereo - spadłem z krzesła. Drogie to jak ..... , trochę poza budżetem ale wow

Słuchałeś może tej końcówki mocy z procesorem EMOTIVA MC-700 ?

W dniu 16.05.2021 o 00:15, Strogoff napisał:

Pytanie, tak jak, w temacie: Amplituner czy procesor i wzmacniacz.

Jeśli budżet pozwala,to nie ma się nad czym zastanawiać. Zdecydowanie lepszym wyborem jest procesor+końcówki. Amplituner nawet najdroższy nie jest w stanie dorównać takiemu zestawieniu.

W dniu 16.05.2021 o 06:47, max720 napisał:

mi się z czasem włącza coraz większe wyj....bka. Zwłaszcza że filmy też takie se

On 6/3/2021 at 8:35 AM, Krzychu72 said:

Niestety nie. Nie wiem jak to zagra, nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd albo w nadmierny optymizm jaki mnie złapał po kilku odsłuchach 🙂

W dniu 3.06.2021 o 08:35, Krzychu72 napisał:

zależy czego oczekujesz, według mnie gra nieznacznie gorzej od UMC-1, menu trochę wkurzające ale nie wiem czy przy tej cenie jest sens wybrzydzać.

Trochu nie na temat, ale mam pytanie. W kinie gra u mnie Marantz sr 7010 i po Pre Out wzmak Advanced Acoustic XI 125 i chcąc polepszyc dźwięk w kinie lepiej wymienić ampli np. Na Yamahe czy dołożyć końcówkę mocy do Marantz.
W jakiej opcji bedzie większą różnica?

16 godzin temu, piskle smoka napisał:

Trochu nie na temat, ale mam pytanie. W kinie gra u mnie Marantz sr 7010 i po Pre Out wzmak Advanced Acoustic XI 125 i chcąc polepszyc dźwięk w kinie lepiej wymienić ampli np. Na Yamahe czy dołożyć końcówkę mocy do Marantz.
W jakiej opcji bedzie większą różnica?

Koncowka praktycznie nic ci nie da. 

Myslisz ze wymiana topowego amplitunera Marantza na Yamahe "polepszy" dzwiek? Na jakiej podstawie tak sadzisz? Robiles odsluchy? 

1 godzinę temu, piskle smoka napisał:

Wcześniej miałem Onkyo tx nr 1007.i grał bardziej dynamicznie w kinie. Ponoć Yamaha też jest bardziej pod "kino", stąd moje pytanie.

Tak Onkyo gra dynamiczniej, Yamaha tez powinna dynamiczniej. Ale znowu kalibracja onkyo ssie z ustawieniami basu. 

Jak to mowia, poki sam se nie przetestujesz to nie bedziesz wiedzial.