Skocz do zawartości
IGNORED

Wada w Panasonic PT AE-700

palpatine

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki?, to za mało, lepiej napisz jaką odczytałeś wersję firmware w swoim ae700. Jeśli jest to R1.03 to nie ma powodu do zmartwienia bo zapewnia, przy podłaczeniu HDMI odwzorowanie punkt-punkt 1:1. Dzięki temu zapewnia najlepszą jakość obrazu przy wyświetlaniu filmów (zwłaszcza przy nadpróbkowaniu 1080i), choć przy współpracy z PC obcina (cropping) 6 linii u góry ekranu i 8 u dołu co jest widoczne przy pulpicie XP. Kolejne wersje dokonują przeskalowania obrazu w celu usunięcia croppingu ale ze stratą (przynajmniej teoretycznie) dla jakośći obrazu.

Serwisy na zachód od Łaby dokonują wgrania dowolnej wersji firmware do ae700, jeśli masz ważną kartę gwarancyjną to jest to bezpłatne, a jeśli nie, to kosztuje 15 euro. W przypadku naszych serwisów panasonica, to lepiej nawet nie pytać bo po wymianie kilku zdań narobimy sobie tam wrogów, a może kiedyś będziemy zmuszeni skorzystać z ich usług.

Wracając do WB to próbowałem we FLICKER ADJ "rozjechać nastawy" tak dalece jak tylko się dało, a WB jak nie było tak nie było. Najważniejsze, to jeśli nie korzystamy z projektora to wyłączamy go CAŁKOWICIE, żadne tam "stand by".

Jeśli twój AE700 współpracuje z S97 to koniecznie wgraj firmware 540. Wszyscy którzy tak uczynili popadli w ekstazę nad jakością obrazu tego tandemu Panasonica!

Czytam,czytam,ustawiam...przełanczam..i powoli mam dość....a gdzie radość z oglądania

Pasów pionowych nie widzę..chodż bardziej optował bym za poziomymi jak już..

Firmware 540...to dvd czy projektor...?

skąd to ściągnąć i jak wgradź?...w dvd ?..przez port szer/rów?..dla mnie abstrakcja

a co z gwarancją?

Już jestem w temacie...........

wgrałem nowe Firmware do DVD

do pobrania...http://home.comcast.net/~home_theater_test/s97_85E540_firmware_upgrade.htm

Naprawde warto !!!!!!!!!!!!! powala...

proste wgrywanie....plik na płytkę cdr i do DVD...klikamy Yes i czekamy 5min..(owszem serducho mocniej bije..bo zawsze może się coś sp..)

Ja mam w projekt. wersję R1.03A1.03P1.04...i w nawiązaniu do tego co pisał POLO(dzięki)..jestem podwójnie

szczęśliwy...

Pozdrawiam

polo >"Dzięki?, to za mało, lepiej napisz jaką odczytałeś wersję firmware w swoim ae700."

Hmmm - to może piwo ?;-) /żartowałem - nie zamierzam Cię rozpijać ... a nóż jeszcze jesteś niepełnoletni ;-))/

Co do sprawdzenia wersji w "mojej" 700tce to będzie trudno bo takiej nie posiadam ;-)) ... wogóle nie mam projektora ... narazie myślę i zbieram pieniążki.. i myśłę... sprawdzam ...czytam ... i myślę ;-))

W każdym razie z Twojej wypowiedzi należało by wnioskować, że wersja firmware'u nie ma nic wspólnego z występowaniem czarnych pasów ?

> Polo

Wszedlem w OSD i otworzylo sie menu ( nie wiedzialem ze istnieje ) i mam pytanie co oznaczaja kolejne oznaczenia:

FREEZE MSG

PIC SHIFT

RUNTIME PRT

FAN FULL MODE

AUTO SETUP

SERVICE MODE

Self check i flicker Adj - to juz wiemy

Moj projektor to pt-ae 300 , czy mozna wyregulowac pewne niedokladnosci tzn. jesli sa litery biale na ekranie to widac obok nich przesuniete kolorowe obrzeza.

pozdrawiam

Witam wszystkich!

Ja z początku w swojej 700-tce żadnych linii pionowych nie widziałem dopóki nie zacząłem czytać tego wątku. Linie niestety są - ale nie na białym. Najbardziej je widać na szarym lub brązowawym tle. Wcześniej ich nie dostrzegałem - dopóki nie zacząłem się bawić ustawieniami w FLICKER ADJ. Najlepiej widoczne na ciemnych scenach. Teraz nie wiem czy rozregulowałem panele czy też efekt był od początku - projektor służy do oglądania filmów a nie szukania jakiś cholernych linii.

Gdybyście Panowie sprawdzili u siebie fabryczne ustawienia we FLICKER ADJ dla poszczególnych plansz (kolorów) i podali na forum. U mnie było w granicach 23 zielony - 27 niebieski - ale już teraz nie jestem pewien. Pozdrawiam.

Optymalne nastawy:

FREEZE MSG OFF

PIC.SHIFT ON

RUNTIME PRT ON

FAN FULL MODE OFF

AUTO SETUP NORMAL

FLICKER ADJ -DESK BLUE 25

-DESK RED 24

-DESK GREEN 24

525i LEVEL C

625i LEVEL C

W pozycji FLICKER ADJ dla każdego z kolorów zmieniać nastawy w dół i w górę do zauważalnego migotania obrazu a potem ustawić pozycję środkową pomiędzy tymi skrajnymi nastawami.

W SERVICE MODE dostępne są różne obrazy kontrolne generowane dla każdego z paneli LCD z osobna. Lepsze od obrazów kontrolnych z dvd bo pozbawione zniekształceń wprowadzanych przez kable połączeniowe. Przydatne do oceny zbieżności kolorów, geometrii i zniekształceń barwnych wprowadzanych przez obiektyw, zwłaszcza przy jego przesunięciach (lens shift) przytaczane przez użytkowników kolorowe obwódki wokół białych liter.

Jest jeszcze jedno ukryte menu: W EXT OPTION wybrać PIC. SHIFT i przycisnąć enter przez 4 sek.

Miłego grzebania. Pozdrawiam.

Moje fabryczne:

desk blue 26

desk red 2A

desk green 2A

...

ale przy zimnym projektorze mialem niekiedy slad VB, po korekcji desk red na 24 - mam idealnie.

Sadze, ze fabryczne nie sa identyczne w kazdej sztuce.

pozdr

• 1 miesiąc później...

Witam ponownie,

Tak jak obiecywałem projektor dotarł do nas ponownie z Panasonica. Podczas rozmowy z przedstawicielem dystrybutora nawet nie udawano, że był tuningowany w serwisie jak tylko można. Ze swojej strony mogę dodać, że ustawiony był kiepsko i dopiero skorzystanie z menu serwisowego zdecydowanie poprawiło sytuację. Zainstalowana wersja firmware to 1.03. Podłączane odtwarzacze DVD - Panasonic DVD-S97, Denon DVD-3910, Philips DVP9000S (tak, tak mamy ten odtwarzacz widmo - od roku w katalogu Philipsa i dopiero teraz 1 egzemplarz w Polsce :). Kabel HDMI 8m Wireworld Ultraviolet. Dwa różne ekrany - Sopar i Viz-Art Professional Mat White. Niestety albo mamy w redakcji rentgen w oczach albo jestesmy zbyt upierdliwi i wymagajacy. Nie da się ukryć, że wspomniane w recenzji pionowe pasy, nawet po maksymalnym tuningu odtwarzacza wciaz wystepuja. Owszem są teraz mniej widoczne, jednak nadal szczególnie w jasnych i "szarych" scenach widać je jak na dłoni. Co ciekawe Panasonic przed wysyłką twierdził, że pasów nie widzą, tak wiec...przychodzi do głowy myśl, że jest to chyba trochę jak z efektem tęczy. Teoretycznie widzi go niewielu, a w praktyce wyglada to troche inaczej. Oczywiscie pasy widzielismy bez wzgledu na tryb pracy odtwarzacza i projektora -skalowanie czy nie pasy byly. 20 min czy godzina pasy byly. Nie jestesmy w tej kwestii jednak odosobnieni. Aby nie byc gołosłownym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Dziękuję za dotrzymanie słowa ;-)

No cóż ... tym razem wypada uwierzyć ;-( i poszukać czegoś innego ...

Swoją drogą to co Pan napisał nie świadczy najlepiej o dystrybutorze/serwisie Panasonica ... nie potrafia nawet wybrać/podrasować jednego egzemplarza zeby dobrze wypadł w testach ? ... porażka ...

Raz jeszcze dziękuję za poważne potraktowanie uwag "grupy".

Witam,

Jeśli chodzi o ekran to Viz-Art jest zdecydowanie lepszy. Ale to nie dziwne bo ekran jest nowy, znacznie kosztowniejszy, ma jedną z najlepszych powłok. Sopar to ekran klasy popularnej podstawowej. Warto jednak i na nim było sprawdzić, bo czasem zdarza się, że dany projektor nie gra z powłoką określonego ekranu. Co do DVD, to Denon był tu bezkonkurencyjny. Co prawda zarówno Philips jak i Panasonic to bardzo dobre maszyny, jednak korekcja obrazu denona piksel po pikselu daje wyraźnie najlepsze efekty. Obraz ma też najlepszą równowagę barwową. We wszsytkich przypadkach korzystaliśmy z przeskalowania obrazu z DVD do rozdzielczości 720p czyli 1280x720 rzeczywistej rozdzielczości matryc Panasonika. Tu także widać gigantyczną wrecz poprawe jakosci w stosunku do standardowego 576p. Obraz jest spojniejszy, dokładniejszy, krawedzie nie sa postrzepione. Skaler to element zdecydowanie wart polecenia.

Przyznam, ze opisanej w powyzszym poscie wady nie widziałem , a miałem okazję oglądać 2 egzemplarze 700-tek. Prawdziwą wg. mnie zmorą jest jednak zupełnie inna wada a, którą opisałem w wątku:

Ukryta Zawartość

Niestety, PT-AE500 był ostatnim dobrym projektorem z nienaganną optyką. Wynalazek joystika na shift lensie w "700" to zupełna pomykła. Dlatego obecnie szukam 500-tki. To jedyny sensowny projektor w tej klasie cenowej.

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź panie Juliuszu, skoro skalowaliście obraz to mam jeszcze jedno pytanie, u mnie przy podłączeniu obydwu panasoników obraz przy przeskalowaniu do wyższej rozdzielczości zmniejsza się na całym obwodzie około 5 cm( 2 metry podstawy), nie było by w tym nic złego gdyby nie fakt że te 5 cm obwodu świeci ,więcz zmniejsza się tylko obraz ze źródła, czy zauważył pan coś podobnego w swoich testach, czy możliwe jest że przyczyną jest kabel HDMI dołączany przez panasonica?

• 3 tygodnie później...

Witam,

Niedawno zostałem posiadaczem AE500. Nie da się ukryć, że opisany efekt występuje u mnie (a przynajmniej dla mnie jest na tyle wyraźny, że przeszkadza w oglądaniu niektórych filmów). O dziwo najsłaniej wypadają filmy takie jak Nemo - na błękitnym tle oceanu efekt jest tak widoczny, że zirytowany wyłączyłem film po kilkunastu minutach oglądania :(

Porada z wyłączaniem nie wydaje mi się najlepsza dla osób, które planują podwiesić projektor pod sufitem... Na razie tak robię, ale po montażu nie bardzo sobie wyobrażam jak to ma być zrobione.

Pytanka:

1. Czy w 500 do menu serwisowego wchodzi się tak samo jak w 700?

2. Skąd można pobrać instrukcję serwisową do 500, albo inne źródło (www??), w którym jest opisany proces kalibracji obrazu?

3. Czy typ podłączenia ma znaczenie? (sprawdzałem na DVI-D z Denonem 2910, mogę jeszcze sprawdzić na Component, innych kabli nie mam).

Jasny gwint! :(

Gdy tak sobie to czytam to przechodzi mi ochota na Panasonica... Najgorsze jest to, że to chyba jest jak dawno temu z ruskimi telewizorami - zależne od konkretnego egzemplarza. Panas 700 u mnie w pracy daje obraz jakości "żyleta", bez żadnych opisanych wyżej wad.

Chyba jednak ulegnę "histerii zbiorowej" i skuszę się na Hitachi PJ-TX100... nikt tutaj go chyba nie ma i nikt na nim psów nie wiesza! ;)

Gdyby czytał to jakiś sprzedawca to mile widziane oferty z ceną: [email protected]

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Wg źródeł aglojęzycznych to przypadłość technologi LCD. Wcześniej korzystałem (dużo) z projektorów LCD Epson i Philips - nie zwróciłem na to uwagi, albo nie występowało. Faktem również jest, że nie oglądałem "Finding Nemo". Ale tamte projektory były przeznaczone do prezentacji.

Po przeczytaniu tego wątku wrzuciłem jeszcze kilka filmów, m. in. Wielki Błękit, gdzie też są duże niebieskie przestrzenie, Pitch Black (dużo jasnych scen w pierwszej części, potem większość w ciemności), Dwie Wieże w wersji kolekcjonerskiej, parę sztuk z wypożyczalni - efekt nie wystąpił na żadnym innym filmie.

Jak będe miał więcej czasu (pewnie w weekend) pobawię sie w tuning projektora: wczoraj sprawdziłem, że do zaawansowanego menu wchodzi się tak jak w 700-ce.

Jeżeli kogoś to interesuje, to mogę napisać kilka słów o rezultacie, jaki osiągnąłem.

BTW, czy można gdzieś w Polsce kupić płyty DVD do kalibracji systemu kina domowego? Chodzi mi o coś w stylu AVIA lub DVE (dla PAL)??

Płytkę o którą pytasz możesz znaleźć na allego:

Ukryta Zawartość

Co do AVIA to o ile się nie mylę jest tylko na NTSC.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Mój ma 7 miesiecy i ok 60h - jeszcze lampa nie padła ale zastanawiam sie nad sprzedażą

razem z ekranem elektrycznym VIZ-ART i uchwytem sufitowym bo ostatni raz ogladalem w styczniu - po prostu nie mam czasu

i nie bede go miał na pewno do końca roku tak ze nie przemyslałem zakupu - nie pomyslałem czy bede miał czas

na ogladanie - takie życie

Dwie , trzy opinie to jescze nie " padanie jak muchy" tymbardziej że jest ich ponad dwieście, równie dobrze może to być wynik nieprawidłowego użytkowania, nie czyszczenia filtra itp. nie wpadałbym bym odrazu w panikę, tym bardziej że ten projektor jest chyba najchętniej kupowany i ma najwięcej użytkowników co też o czymś świadczy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.