Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór odtwarzacza cd (2,5k-3k PLN)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczów,

to jest mój pierwszy post i chciałbym skorzystać z Waszej wiedzy i doświadczenia odnośnie doboru odtwarzacza cd.

Mój zestaw składa się z dość leciwych elementów, a są nimi: amplituner NAD 7240PE, kolumny głośnikowe Heco Profiton 370, odtwarzacz cd Grundig CD7500 oraz magnetofon kasetowy Onkyo Integra TA-2550.

Zestaw ten w pełni spełniał moje potrzeby co do brzmienia muzyki, jednak niedawno Grundig oddał ducha (stawiam na jakąś usterkę zasilania, ale póki co nie będę się tym zajmował) i przyszedł czas na poszukanie substytutu.

Moje pytanie brzmi, czy w cenie podanej w tytule, zdołam nabyć odtwarzacz cd (nowy bądź używany), który będzie prezentował brzmienie nie gorsze od Grundiga? Brzmienie to jest dla mnie kluczowe jeśli chodzi o dobór takiego odtwarzacza, nie mniej jednak byłoby fajnie gdyby charakteryzował sie też niską awaryjnością czy łatwą dostępnością laserów w ludzkiej cenie. Marka bez znaczenia.

Ewentualnie, która z poniższych alternatyw jest Waszym zdaniem najbardziej odległa od choroby psychicznej (w grę wchodzi wyłącznie słuchanie muzyki z płyt cd):

- tuning jakiegoś starego odtwarzacza na dobrym napędzie (mam Marantza CD40) - w sieci jest sporo opisów jak to zrobić, przy czym nie jestem przekonany o spektakularności takiego przedsięwzięcia, szczególnie po słowach guru Grundigów, Pana gregaudio, który napisał, że tuning odtwarzaczy cd opartych o napęd CDM4/19 jest bardzo trudny, czytaj - kosztochłonny, jesli chce się uzyskać naprawdę dobre brzmienie;

- przerobienie takiego starego odtwarzacza i używanie go jako transport + poszukiwanie odpowiedniego DAC-a;

- zakup nowego, taniego odtwarzacza i używanie go jako transport + poszukiwanie odpowiedniego DAC-a.

Może macie inne propozycje rozwiązania mojego problemu?

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam,

Karol

https://www.audiostereo.pl/topic/155961-dob%C3%B3r-odtwarzacza-cd-25k-3k-pln/

Jako, że nie siedzę w vintage a tylko wybieram nowe klocki, to może przyjrzyj się Nad-wi C568.

Sądzę, że i cyfra i analog będzie tam dobre. Nad od lat robi dobrą budżetówkę.

Zgadzam się z przedmówcą odtwarzacze CD Nad od lat cieszą się dużą popularnością i uznaniem użytkowników i w tej cenie trudno o lepsze odtwarzacze, chyba że postawisz na transport Audiolaba 6000CDT, który oferuje podobną jakość.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

20 godzin temu, Patashnik napisał:

byłoby fajnie gdyby charakteryzował sie też niską awaryjnością czy łatwą dostępnością laserów w ludzkiej cenie.

tuning jakiegoś starego odtwarzacza na dobrym napędzie (mam Marantza CD40)

Nie ma do tego laserów.

po słowach guru Grundigów, Pana gregaudio, który napisał, że tuning odtwarzaczy cd opartych o napęd CDM4/19 jest bardzo trudny, czytaj - kosztochłonny, jesli chce się uzyskać naprawdę dobre brzmienie

Nie podzielam tego poglądu. Uważam jednak że inwestowanie w tuning urządzeń opartych na CDM4 jest problematyczne z powodu braku laserów. 

- przerobienie takiego starego odtwarzacza i używanie go jako transport + poszukiwanie odpowiedniego DAC-a;

- zakup nowego, taniego odtwarzacza i używanie go jako transport + poszukiwanie odpowiedniego DAC-a.

Ogólnie rzecz biorąc zakup (lub jeszcze lepiej samodzielne wykonanie) DACa jest dobrym pomysłem, wzrasta uniwersalność zestawu bo oprócz CD możesz do słuchania muzyki używać także alternatywnych źródeł sygnału cyfrowego. 

McGyver,

zgadzam się co do braku dostępności laserów CDM4 (nowych i oryginalnych, precyzując), jednak brałem to rozwiązanie pod uwagę z myślą o zgromadzeniu kilku napędów używanych jako dawców. Nie można też pominąć faktu, że mimo wszystko są to napędy bardzo trwałe, choć zapewne nie niezniszczalne. Z drugiej zaś strony stopień ich wyeksploatowania może być (nie musi) na tyle znaczny, że całą tę zabawę można o kant d... rozbić.

Nad DAC-iem zastanawiam sie na poważnie, jednak musiałbym sprawę rozłożyć w czasie ze względu na ograniczony budżet.

A jaka jest Waszym zdaniem trwałość współczesnych laserów w porównaniu do tych ze sprzętów nazywanych dziś vintage?

Jak długo pogra taki C568 zanim zaniosę go do punktu zbioru elektrośmieci?

26 minut temu, Patashnik napisał:

Jak długo pogra taki C568 zanim zaniosę go do punktu zbioru elektrośmieci?

A jaki tam jest laser? SF-P101N? No to on kosztuje tyle co butelka wódki. Nawet gdyby ten laser okazał się mało trwały, to z powodu zgonu elementu kosztującego tyle co flaszka nie warto od razu złomować całego urządzenia.

Chciałbym zapytać o jeszcze jedną rzecz, mianowicie, w dwóch różnych serwisach audio powiedziano mi, że wypalające się lasery w odtwarzaczach cd to w zasadzie mit. Oczywiście, zdarzają się takie, ale najczęstszą przyczyną "nieczytania" płyty jest awaria/utrata parametrów elektroniki towarzyszącej laserowi albo silne zabrudzenie układu optycznego poniżej soczewki (pomiedzy soczewką a diodą laserową). Jakie jest Wasze doświadczenie w tej kwestii?

A także - czy pomiar mocy optycznej (przed i po czyszczeniu układu optycznego), przy założeniu sprawnej elektroniki, jest wiążącym aby określić stopień zużycia lasera?