Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, maciek1 napisał:

Link teraz będzie ciężko. Jutro spokojnie. Ale wystarczy Pink Floyd Dark side if the moon. Pierwszy utwor Speak to me trwa 1min4sek. Płynnie, bez załamań powinien przejść w kolejny Breathe, który po 2min.49 sek powinien płynnie przejść w On The run, ktory po 3mon 36sek przechodzi w Time. I tak dalej:) To wszystko ti jeden ciąg. Trzeba się w tych momentach skupic, bo to krociutkie artefakty. Teraz muszę spadać. Dzięki a zainteresowanie.  

no coś tam się dzieje dziwnego ? ale to nie będzie wina Tidal i tego jak zgrali ten album ze się tam krzaczy ? no to tylko na ifi jest ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kajo
źle się wkleił link
4 minuty temu, Kw202 napisał:

Te pyknięcia masz też jeśli nutka sama się kończy i zaczyna nowa? Czy tylko jeśli Ty przełączasz? 

Jak przełączam i jak sama przechodzi jedna w drugą. Dzisiaj jeszcze raz sprawdzę soft od podstaw. Może żeby nie rozwijać tematu zbytnio tutaj (do znudzenia, przepraszam...), to zapytam o coś na priv ok?

Gość Kw202

(Konto usunięte)
Teraz, maciek1 napisał:

Jak przełączam i jak sama przechodzi jedna w drugą. Dzisiaj jeszcze raz sprawdzę soft od podstaw. Może żeby nie rozwijać tematu zbytnio tutaj (do znudzenia, przepraszam...), to zapytam o coś na priv ok?

Jak uważasz 😉

Nie. pyknięcia itd są w ruchu ciągłym jak leci cały album utwór po utworze . no ja tak wczoraj słuchałem do późna ale chyba nie robiłem wymuszonych przeskoków między utworami więc do sprawdzenia . 

13 godzin temu, Jacek_72737 napisał:

Nie gniewaj się ale jak czytałem Twoje posty o steamingu bluetooth i pytasz jak to jest z coaxialem w mqa to wiem, że mam do czynienia z laikiem w tym zakresie. I nie jest to ujma nie odrazu Rzym zbudowano i nie każdy na wszystkim musi się znać.

Auto nie puszczą MQA do DACa, gdy taki format jest dostępny - sprawdziłem, dlaczego? Nie wiem. Tylko opcją on działa.

U mnie po zmianie na bufor 64 nie ma tych pyknięć.

Nie gniewam się, daj spokój:))) W stream wszedłem dopiero w grudniu zeszłego roku. Do tej pory siedziałem i siedzę w winylach, ale wciąga mnie stream (nomen omen:)) Dzięki za wszelkie wsparcie oczywiście.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Kajo napisał:

Nie. pyknięcia itd są w ruchu ciągłym jak leci cały album utwór po utworze . no ja tak wczoraj słuchałem do późna ale chyba nie robiłem wymuszonych przeskoków między utworami więc do sprawdzenia . 

A te dziwne dźwięki nie zaczęły się po którejś z aktualizacji? 

1 minutę temu, Kw202 napisał:

A te dziwne dźwięki nie zaczęły się po którejś z aktualizacji? 

No dobra, może pociągnijmy temat otwarcie, bez priv na razie. Jak kogoś to bardzo znudzi, to skończę pisanie. Pyknięcia, bo tak to nazwijmy pojawiają się w ruchu ciągłym, w miejscu przechodzenia jednej części utworu w kolejną. Przykład Dark side to tylko jeden z wielu. W sumie nie spotkałem płyty, która by zachowywała się inaczej. Podkreślę, że nie dotyczy to standardowych płyt, z wydzielonymi, przerywanymi pauzami utworami. W tym przypadku jednak nadal ruszając suwakiem mam pyknięcie, tak jakby była trudność z wystartowaniem. Dopytuje o ten problem, ponieważ DAC bardzo mi sonicznie odpowiada i mam nadzieję, że uda się to przerobić. Na pewno dzisiaj popołudniu przeinstaluje soft w dacu. Może coś jednak poszło nie tak? Czy mógłby ktoś, krok, po kroku napisać jak to wykonać? Po pierwsze usunę folder ifi z program files, w PC tak? Czy trzeba coś odinstalowywać, czy wystarczy fizyczne usunięcie plików? Jak wynika z treści na stronie ifi, trzeba to zrobić przed kolejną instalacja i zrestartować PC. Dobrze myślę?

13 minut temu, Kajo napisał:

To u Ciebie też pyka?

5 minut temu, maciek1 napisał:

To u Ciebie też pyka?

Tak pyka 😞 Może zostańmy przy tym Albumu i pytanie bo zadawałem to już wcześniej czy to tylko się dzieje na urządzeniach ifi ? i czy streamer jest winny czy dac ? 

14 minut temu, Kajo napisał:

Tak pyka 😞 Może zostańmy przy tym Albumu i pytanie bo zadawałem to już wcześniej czy to tylko się dzieje na urządzeniach ifi ? i czy streamer jest winny czy dac ? 

No to czekajmy na wsparcie. Na pewno mamy wsparcie Michała z ifi, który podjął już działania w tej sprawie.

Edytowane przez maciek1
2 godziny temu, maciek1 napisał:

No dobra, może pociągnijmy temat otwarcie, bez priv na razie. Jak kogoś to bardzo znudzi, to skończę pisanie. Pyknięcia, bo tak to nazwijmy pojawiają się w ruchu ciągłym, w miejscu przechodzenia jednej części utworu w kolejną. Przykład Dark side to tylko jeden z wielu. W sumie nie spotkałem płyty, która by zachowywała się inaczej. Podkreślę, że nie dotyczy to standardowych płyt, z wydzielonymi, przerywanymi pauzami utworami. W tym przypadku jednak nadal ruszając suwakiem mam pyknięcie, tak jakby była trudność z wystartowaniem. Dopytuje o ten problem, ponieważ DAC bardzo mi sonicznie odpowiada i mam nadzieję, że uda się to przerobić. Na pewno dzisiaj popołudniu przeinstaluje soft w dacu. Może coś jednak poszło nie tak? Czy mógłby ktoś, krok, po kroku napisać jak to wykonać? Po pierwsze usunę folder ifi z program files, w PC tak? Czy trzeba coś odinstalowywać, czy wystarczy fizyczne usunięcie plików? Jak wynika z treści na stronie ifi, trzeba to zrobić przed kolejną instalacja i zrestartować PC. Dobrze myślę?

To u Ciebie też pyka?

Wpadło mi do głowy jeszcze jedno. Odszukaj w ustawieniach Streama opcję odpowiedzialną za normalizację dźwięku i wyłącz to. Tak samo na Tidalu gdzieś to jest.

5 minut temu, Jacek_72737 napisał:

Wpadło mi do głowy jeszcze jedno. Odszukaj w ustawieniach Streama opcję odpowiedzialną za normalizację dźwięku i wyłącz to. Tak samo na Tidalu gdzieś to jest.

Dzięki. Sprawdzę, jak wrócę do domu po południu. Z tego co pamiętam to chyba jest wyłączona. Jak pewnie zauważyłeś, problem nie dotyczy tylko mojego zestawu... Jak pisałem, spróbuję jeszcze raz, spokojnie zainstalować soft i firmware DACa. Czy instalacja aktualnych usb drivers for Windows wpływa na tę sytuację? Są one konieczne wyłącznie przy odtwarzaniu Tidal via PC, czy także w przypadku via streamer? Masz inny DAC, więc może nie przerabiałeś tego, ale wybacz, zapytam:) Czy w tym czasie musi być podłączony DAC do PC? Zaznaczam, że nie korzystam z odtwarzania via PC.

24 minuty temu, maciek1 napisał:

Dzięki. Sprawdzę, jak wrócę do domu po południu. Z tego co pamiętam to chyba jest wyłączona. Jak pewnie zauważyłeś, problem nie dotyczy tylko mojego zestawu... Jak pisałem, spróbuję jeszcze raz, spokojnie zainstalować soft i firmware DACa. Czy instalacja aktualnych usb drivers for Windows wpływa na tę sytuację? Są one konieczne wyłącznie przy odtwarzaniu Tidal via PC, czy także w przypadku via streamer? Masz inny DAC, więc może nie przerabiałeś tego, ale wybacz, zapytam:) Czy w tym czasie musi być podłączony DAC do PC? Zaznaczam, że nie korzystam z odtwarzania via PC.

Firmware to oprogramowanie urządzenia. I to ma DAC jaki i streamer - bez tego to tylko blacha i krzem ;). Streamer aktualizuje się sam czyli z poziomu interfejsu (musi być tylko podłączony do sieci). DAC nie ma interfejsu, więc musi być podłączony do kompa żeby mógł pobrać to oprogramowanie.

Sterowniki to nie to samo co firmware, są po to, aby można było sterować urządzeniem z poziomu danego systemu w tym wypadku komputera z Windows, jak mniemam. Czyli żeby twój komp mógł z czymś współpracować musi wiedzieć co to jest i jak może z tego korzystać - do tego są potrzebne sterowniki danego urządzenia. Reasumując aby wgrać firmware do swojego DACa musisz go podłączyć do kompa, żeby komp wiedział, że to co podłączasz to DAC, musisz mieć na komputerze zainstalowane sterowniki do tego urządzenia (DACa).

Na stronie IFI w sekcji support i download hub odszukaj firmware do Twojego DACa i sterownik pod Windows do niego. to będą dwie aplikacje.

PS

Dzięki temu że zainstalujesz sterownik do DACa na kompie będziesz też mógł ominąć sygnał z karty dźwiękowej czyli do DACa będzie wysyłał sygnał źródłowy nie skonwertowany przez kartę, inaczej do DACa szło by zawsze to co jest w ustawieniu systemowym, a nie zgodnie z plikiem.

Przepraszam za duże uogólnienia, ale chciałbym żebyś zrozumiał o co w tym chodzi. 

W dniu 27.09.2022 o 10:28, StachMuszel napisał:

Dziękuję Maćku za jasność👍

To tak chyba nie miałem ani razu. 

Ja tak miałem z wiim ale z ifi nie. Ale za krótko go miałem.

W dniu 27.09.2022 o 10:45, Jacek_72737 napisał:

Cześć, a masz wszystko w tej samej sieci, to podstawa inaczej nie wykryje urządzenia.

Podstawa. Yaha że tak.

21 minut temu, Jacek_72737 napisał:

Przepraszam za duże uogólnienia, ale chciałbym żebyś zrozumiał o co w tym chodzi. 

Nie przepraszaj, uogólniaj spokojnie. Tak robiłem jak napisałeś, ale być może gdzieś tam coś sknociłem. Dlatego dzisiaj poprawię na spokojnie i ze zrozumieniem dzięki Tobie. Firmware na stronie ifi są dwa. Jednen to XMOS a drugi do bluetooh (ten ostatni instalowany via Android, sprawia mi trochę problemów w ostatniej fazie, ale o tym potem jeśli pozwolisz?). Co ciekawe, Firmware XMOS wymaga odinstalowania wszystkich starych wersji sterowników Windows... trochę tego nie rozumiem, skoro wcześniej instaluję te sterowniki... Jak to rozumieć?

Jeszcze zaznaczę jedną, być może istotną rzecz: mój streamer pracuje na kablu. W ogóle sprawami wifi się nie zajmowałem, gdyż nie jest to mi potrzebne (tak mi się wydaje?). Ifi poleca w swoim opisie połączenie po kablu...

Edytowane przez maciek1
W dniu 28.09.2022 o 14:45, Jacek_72737 napisał:

Pełne dekodowanie MQA uzyskasz tylko po USB to po pierwsze. Jakie masz oprogramowanie na streamerze?

Masz na streamerze ustawione MQA passtrough?

U mnie ifi , pełne MQA puszcza zarówno po coax jak i po usb

Edytowane przez gregorypek2
6 minut temu, gregorypek2 napisał:

U mnie ifi , pełne MQA puszcza zarówno po coax jak i po usb

No to jak to jest? Podejrzewam, że puszcza, ale nie dokonuje odpakowania całkowitego. U mnie też puiszcza, a według wielu nawet po coax brzmi lpeiej... Na pewno Jacek nam to wyjaśni, jak ładnie poprosimy;) Jak sugerował jest to związane z Xmos. A tak przy okazji masz zestaw ifi ? Nie przycina Ci w miejscach, które powyżej wskazałem?

Edytowane przez maciek1
6 minut temu, maciek1 napisał:

No to jak to jest? Podejrzewam, że puszcza, ale nie dokonuje odpakowania całkowitego. U mnie też puiszcza, a według wielu nawet po coax brzmi lpeiej... Na pewno Jacek nam to wyjaśni. Jak sugerował jest to związane z Xmos.

Na moje ucho i u mnie po coax gra lepiej....jest bardziej analogowo, po usb jest ostrzej i bardziej cyfrowo. To są oczywiście delikatne różnice ale są 😄 

A MQA puszcza czy to 44, czy 96 czy wyżej...

Będę miał chwile to sprawdzę, ale nie zauważyłem żadnych problemów z odtwarzaniem plików. Gram głównie z cd

Gość Kw202

(Konto usunięte)
4 minuty temu, maciek1 napisał:

A jaki dac? No i czy sprawdzałeś jak się zachowuje w miejscach, które wskazałem kilkanaście postów wyżej? Chodzi o Dark Side of the Moon Pink Floyd.

To się będzie działo na każdej nutce w tym formacie, niekoniecznie na Flojdach. 

Miałem podobnie z Tag Mclaren i Nostromo. 

1 minutę temu, gregorypek2 napisał:

Będę miał chwile to sprawdzę, ale nie zauważyłem żadnych problemów z odtwarzaniem plików. Gram głównie z cd

Ale Tidal Connect też masz dostępny? Te przerwy są bardzo subtelne, stąd podałem dokładny czas kiedy to występuje i tylko przy full MQA. Pochwalisz jaki to DAC?

2 minuty temu, Kw202 napisał:

To się będzie działo na każdej nutce w tym formacie, niekoniecznie na Flojdach. 

Miałem podobnie z Tag Mclaren i Nostromo. 

Floydów podałem tylko jako materiał testowy. Zaznaczyłem że dotyczy to w zasadzie każdej płyty typu koncert itp. Przyznam, że dosyć niepokojąca ta Twoja informacja...

Gość Kw202

(Konto usunięte)
3 minuty temu, maciek1 napisał:

Ale Tidal Connect też masz dostępny? Te przerwy są bardzo subtelne, stąd podałem dokładny czas kiedy to występuje i tylko przy full MQA. Pochwalisz jaki to DAC?

Floydów podałem tylko jako materiał testowy. Zaznaczyłem że dotyczy to w zasadzie każdej płyty typu koncert itp. Przyznam, że dosyć niepokojąca ta Twoja informacja...

Winne może być źródło, albo aktualizacja Tidal. 

Żeby bez problemu korzystać z IBasso musiałem cofnąć aktualizacje Tidala aż do jakiejś archaicznej z poprzedniej epoki. 

Dlatego pytałem czy to się zaczęło po którymś upgrade😉

Ja korzystam z tego z zestawu na razie. Wydaje się solidny. Zresztą na coaxial bardziej bogatym też tnie przy przejściach. 

2 godziny temu, gregorypek2 napisał:

W moim profilu masz 

Fakt. Przepraszam:)

54 minuty temu, AiM-TV napisał:

Wczoraj miałem dostępną aktualizację Tidala na Andku 12 i dzisiaj ładnie połączył Streama z Tidal Connect.

Odpukać... u mnie też ok i co ciekawe nie czka w trakcie odtwarzania MQA... tylko te przerwy jeszcze... Może to jednak problem po stronie Tidala?

4 godziny temu, gregorypek2 napisał:

Daj znać proszę jak znajdziesz chwilkę i przesłuchasz wersje MQA Dark Side of the Moon w miejscach, o których napisałem we wcześniejszym poście ok? Czy są subtelne mniej lub bardziej "pykniecia" przy przejściu z jednej części do drugiej?

Poniewaz chciałbym zainstalowac najnowsze sterowniki do ifi dac zero, musze zgodnie z instrukcją odinstalować wszelkie dotychczasowe sterowniki. Dziwne, że nie można ich tak po prostu aktualizować... Jak to zrobić? Pomoże ktoś? Folder ifi w Program Files nie daje się usunąć gdyż "jest używany w innym programie". Nie jestem w stanie stwierdzić w którym i jak ewentualnie odinstalować. 

• Pokaż nowe odpowiedzi