Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, maciek1 napisał:

Dziękuję Ci bardzo. Czyli teza, że to Tidal odpowiada za ten problem padła? Może ma to związek z Mac'kiem? Ktoś jeszcze opowie o swoich doświadczeniach w tym temacie? Może powinienem reklamować mój stream ifi jako niesprawny? To jedyny taki przypadek? A co do Tidal... Dzisiaj lekko przycina... Trochę strach... 

Zgodnie z obietnicą sprawdziłem u siebie i też nie usłyszałem przerw pomiędzy utworami (BS Node2i korzystając z wbudowanego DAC, Tidal HiFi Plus). Dzisiaj przyniosę swoje słuchawki z biura i dla świętego spokoju przesłucham jeszcze raz.

19 minut temu, MarcinQoo napisał:

Zgodnie z obietnicą sprawdziłem u siebie i też nie usłyszałem przerw pomiędzy utworami (BS Node2i korzystając z wbudowanego DAC, Tidal HiFi Plus). Dzisiaj przyniosę swoje słuchawki z biura i dla świętego spokoju przesłucham jeszcze raz.

Z tego co tutaj napisano, to chyba nie tylko przypadłość mojego ifi? Już nie pamiętam, czy Tidal Connect i mconnect działają jak "piloty", czy też coś tam "kombinują" z plikiem? Pytam, poniewaz ten sam plik (pliki) grają bez żadnego problemy z mconnet (lite!) a z Tidal Connet z przerwami. Ktoś ma pomysł w czym rzecz?

Z tym Tidalem coś jest czasem nie tak i świadczą o tym też głosy zza oceanu;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, aldi18 napisał:

Z tym Tidalem coś jest czasem nie tak i świadczą o tym też głosy zza oceanu;)

Ukryta Zawartość

No i niech straszą przejściem do Spotify jak najczęściej. Może Tidal się weźmie do roboty! Ale moje pytanie o "pilota" nadal aktualne. ten sam plik, a różne podejście streamu do niego...

Ukryta Zawartość

Działają jako piloty. Ale być może wina leży po stronie tego kto wysyła zapytanie do serwera. Czy connect tidala czy aplikacja mconnect. Ale za cienki na to jestem.

Jak, jeśli wejdzie Spotify HiFi to rozstaje się z tidalem.

Piotr 

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Działają jako piloty. Ale być może wina leży po stronie tego kto wysyła zapytanie do serwera. Czy connect tidala czy aplikacja mconnect. Ale za cienki na to jestem.

Jak, jeśli wejdzie Spotify HiFi to rozstaje się z tidalem.

Piotr 

Najpierw trzeba będzie sprawdzić jakość, ponieważ ceny chyba nie zachęcają... A co do pilotów i rożnego zachowania tych samych plików dla mnie to zagadka jak na razie. Może ktoś to rozkmini tutaj?

7 minut temu, maciek1 napisał:

Najpierw trzeba będzie sprawdzić jakość, ponieważ ceny chyba nie zachęcają... A co do pilotów i rożnego zachowania tych samych plików dla mnie to zagadka jak na razie. Może ktoś to rozkmini tutaj?

No dokładnie. Jak mogą inaczej grać te same pliki na różnych "pilotach"?

9 minut temu, maciek1 napisał:

Może to przechodzi przez jakiś zewnętrzny dodatkowy serwer na przykład m connecta?

Plik MP3 który mam zapisany na dysku też potrafi inaczej zabrzmieć niż dokładnie ta sama wersja ze Spotify. 

Też nie wiem dlaczego 

I tak właśnie słyszałem że ceny zielonego serwisu nie będą zachęcające ale może jak zobaczą mały ruch to ktoś pójdzie po rozum do głowy.

Piotr 

5 minut temu, StachMuszel napisał:

No dokładnie. Jak mogą inaczej grać te same pliki na różnych "pilotach"?

Wot zagwozdka:))) Są tutaj spece od streamu, to liczę na pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Opcja gapeless nie ma tutaj nic do rzeczy. Jak wiemy Tidal Connect u niektórych potrafi zagrać bez przerw na tej płycie, a i u mnie gdy jest dac bez mqa spokojnie to robi.

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Plik MP3 który mam zapisany na dysku też potrafi inaczej zabrzmieć niż dokładnie ta sama wersja ze Spotify. 

Też nie wiem dlaczego 

Nie wiem czy masz na myśli dokładnie ten sam plik, który odtwarzasz na Spotify strumieniowo i odtwarzasz go ściągniętego z tego serwisu i zapisanego na dysku wcześniej? Jeśli tak, to różnice w brzmieniu rzeczywiście są zaskakujące. Ale jeśli porównujesz ten sam utwór w .mp3 ze Spotify i z innego źródła, to różnice są zrozumiałe.

Ja mam na malinie Volumio Premium i tam jest Tidal natywny zainstalowany na Volumio. Moim zdaniem grają inaczej - Tidal connect jakby wyostrzał dźwięk, wolę grać z natywnego. Connect używam do Daily mix, bo tego nie ma na Volumio. Stream na pewno działa inaczej bo przy Tidal natywnym mogę odpiąć kabel sieciowy i gra aż do wyczerpania bufora, a przy Tidal connect dźwięk przerywa bardzo szybko - czasem po 1-2 sekundach.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

26 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ja mam na malinie Volumio Premium i tam jest Tidal natywny zainstalowany na Volumio. Moim zdaniem grają inaczej - Tidal connect jakby wyostrzał dźwięk, wolę grać z natywnego. Connect używam do Daily mix, bo tego nie ma na Volumio. Stream na pewno działa inaczej bo przy Tidal natywnym mogę odpiąć kabel sieciowy i gra aż do wyczerpania bufora, a przy Tidal connect dźwięk przerywa bardzo szybko - czasem po 1-2 sekundach.

To w kontekście moje pytania i założenia, że Tidal Connect to jedynie pilot, jako to się nie skleja... Czyli jednak to nie pilot? Sprawdzę po powrocie do domku, co się stanie jak wyłączę Connecta.

33 minuty temu, maciek1 napisał:

w kontekście moje pytania i założenia, że Tidal Connect to jedynie pilot, jako to się nie skleja... Czyli jednak to nie pilot?

Cholera go wie, czasem się to rozjedzie z komórką i dalej gra 🙄

Ale zauważyłem przy testach switcha i zasilania (odpinanie kabla Rj) że z connect nie grał tak długo jak z natywnego (a właściwie od razu przerywał mi) 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 minut temu, marcinmarcin napisał:

Cholera go wie, czasem się to rozjedzie z komórką i dalej gra 🙄

Ale zauważyłem przy testach switcha i zasilania (odpinanie kabla Rj) że z connect nie grał tak długo jak z natywnego (a właściwie od razu przerywał mi) 

Czyli coraz więcej pytań...😊

57 minut temu, maciek1 napisał:

Czyli coraz więcej pytań...😊

Czy w Tidal Connect wybierasz ifi bezpośrenio z listy dostępnych urządzeń, czy poprzez Airplay & Bluetooth?

48 minut temu, MarcinQoo napisał:

Czy w Tidal Connect wybierasz ifi bezpośrenio z listy dostępnych urządzeń, czy poprzez Airplay & Bluetooth?

Bezpośrednio 

Godzinę temu, MarcinQoo napisał:

Rozumiem, że żeby wybrać z Tidal Connect ifi poprzez Airplay &Bluetooth to trzeba wcześniej coś doinstalować tak? 

3 minuty temu, lemo napisał:

Bezpośrednio. 

A jak Ci się zachowuje ifi MQA na tej płycie Dark Side...?

Już po próbach. Oczywiście wszystkie problemy znikają po przejściu na opcję hifi z master. Dark side pięknie gra bez przerw. Co ciekawe - Tidal Connect po wyłączeniu, nie przeszkadza stream'owi dokończyć płyty. Inaczej z mconnect'em... Po wyłączeniu dokończy utwór i następnego już nie rozpoczyna. Jest widoczny na ifi playerze na stroncie ifi.local. Tidal Connect oczywiście tam nie jest już widoczny. Zabawa trwa:)))

5 minut temu, lemo napisał:

Przejścia mam płynne mam Tidal z MQA a le wyłączone na ifi moj dac Qutest nie obsługuje tego formatu.

Dzięki. Moje dac'ki, które nie obsługują MQA też płynnie odtwarzają wtedy. To mamy raczej pewny wniosek nr 1.:)

Wniosek nr 2: odtwarzanie w wersji hifi nie stwarza żadnych problemów.

Wniosek 3: mconnect MQA odtwarza bez problemów. 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
11 godzin temu, MarcinQoo napisał:

😆 Mnie też w to wkręcił 😉

Kto jeszcze słuchał? 

15 minut temu, Kw202 napisał:

😆 Mnie też w to wkręcił 😉

Kto jeszcze słuchał? 

Przepraszam, jeżeli ktoś moje prośby odczytał jako "wkręcanie". Nie miałem żadnych negatywnych zamiarów, po prostu wydawało mi się, że wśród forumowej społeczności można o coś takiego poprosić. Cel jest jeden: wyjaśnienie takiego, a nie innego funkcjonowania ifi stream.  Zamknijmy więc temat na forum, a jeżeli ktoś by jednak chciał podzielić się swoimi doświadczeniami w tym konkretnym, wąskim temacie, to proszę pisać na priv. Myślę, że tak będzie spokojniej, bezpieczniej, nikogo nie urażę. Jeszcze raz przepraszam, nikogo nie chciałem "wkręcić".

Gość Kw202

(Konto usunięte)
35 minut temu, maciek1 napisał:

Przepraszam, jeżeli ktoś moje prośby odczytał jako "wkręcanie". Nie miałem żadnych negatywnych zamiarów, po prostu wydawało mi się, że wśród forumowej społeczności można o coś takiego poprosić. Cel jest jeden: wyjaśnienie takiego, a nie innego funkcjonowania ifi stream.  Zamknijmy więc temat na forum, a jeżeli ktoś by jednak chciał podzielić się swoimi doświadczeniami w tym konkretnym, wąskim temacie, to proszę pisać na priv. Myślę, że tak będzie spokojniej, bezpieczniej, nikogo nie urażę. Jeszcze raz przepraszam, nikogo nie chciałem "wkręcić".

Śmieje się tylko kolego 😉

Za bardzo bierzesz to na poważnie. 

W dniu 21.10.2022 o 13:00, spokojnie napisał:

Dwie ciekawostki z używania Streama.

Ktoś pisał, że istotna jest kolejność włączania Stream/DAC. Urządzenia mam spięte tylko po USB. Nie wiem czy to jedynie moja przypadłość, ale zauważyłem, że u mnie ma znaczenia także kolejność wyłączania. Jeśli wyłączę najpierw DAC a potem Streama, to przy kolejnym włączeniu (zachowując kolejność, czyli najpierw włączam DAC, potem Stream) DAC tak jakby widział Streama, ale nie puszcza sygnału na wzmacniacz. Pomaga na to zmiana źródła sygnału w DAC i po powrocie do USB muzykę już słychać. Jeśli natomiast wyłączę najpierw Stream a potem DAC, to przy kolejnym włączeniu załapuje od razu.

Druga nietypowa sytuacja jaką miałem. Na stałe mam wyłączone światełka panelu przedniego. Kiedy włączam Stream po paru sekundach tylko mrugną krótko. Zdarzyło mi się jednak trzy razy, że w trakcie używania obie diody zapaliły się i świeciły na biało. Za pierwszym razem pomyślałem, że przypadkowo otarłem się ręką o prawy guziczek i może go wcisnąłem, no ale mam pewność że za drugim i trzecim razem tego nie zrobiłem. Jestem też pewny, że zapaliły się po jakimś czasie grania, gdyby świeciły od początku zwróciłbym uwagę po włączeniu. Świecenie nie wpływa na używanie i daje się normalnie wyłączyć, ale może w ten sposób Stream coś komunikuje. Spotkał się ktoś z takim zjawiskiem? Coś wie?

Podpytam o co może chodzić :) 

W dniu 21.10.2022 o 16:30, Piotr Sonido napisał:

No to dobrze bo chcę żebyśmy się też dobrze zrozumieli. Osób związanych z branżą na forum piszących dobrze treściwie i na temat jest mało. Ciebie zaliczam do tych osób. Gdybyś był niezgodny z marketingiem Horna było by nie fajnie 

Dzięki, bardzo mi miło. Wyszliśmy z założenia, że nie ma lepszej reklamy niż pomaganie ludziom. 

6 godzin temu, lemo napisał:

Ale mnie nie udało się pomóc .

Jeżeli przeoczyłem Twój problem to przepraszam, przypomnij proszę o co chodzi. Jeżeli nie byłe mw stanie pomóc, zawsze możesz założyć ticket w naszym systemie wsparcia:

Ukryta Zawartość

Jeżeli nie jesteś anglojęzyczny, to napisz mi wiadomość na prv, a ja przetłumaczę dla Ciebie wszystko co potrzeba.

Przepraszam, że jestem ostatnio mniej aktywny, choroba mnie rozłożyła dosyć mocno, ale już wracam do żywych.

Ukryta Zawartość

Hej. Odbije trochę od tematu. Ostatnio trochę poczytałem o kablach i mocno zachwalany jest canare 4s11 jeśli chodzi o jakość. Dodatkowo jeśli chodzi o coax to mogami. Może ktoś mógłby wypożyczyć zanim zrobię swoje bo chciałbym przed zrobieniem posłuchać i zobaczyć czy coś zmienia w stosunku do moich. Nie chcę kolejnych robić w ciemno 😉

W dniu 26.10.2022 o 13:18, spokojnie napisał:

Nie wiem czy masz na myśli dokładnie ten sam plik, który odtwarzasz na Spotify strumieniowo i odtwarzasz go ściągniętego z tego serwisu i zapisanego na dysku wcześniej? Jeśli tak, to różnice w brzmieniu rzeczywiście są zaskakujące. Ale jeśli porównujesz ten sam utwór w .mp3 ze Spotify i z innego źródła, to różnice są zrozumiałe.

Dlaczego? 

Bo jest to wynik konwersji? Oni mają MP3 i ja mam MP3. Obie zrobione z płyt CD jak rozumiem. Wiec skąd różnica?

W dniu 26.10.2022 o 22:42, iFi Audio napisał:

Dzięki, bardzo mi miło. Wyszliśmy z założenia, że nie ma lepszej reklamy niż pomaganie ludziom. 

Ja też. Jak zakładałem S4. I widzisz gdzie skończyłem 😛

Oczywiście żartuje. :):)

pozdrawiam chłopaków.

Piotr 

2 godziny temu, aldi18 napisał:

Hej. Odbije trochę od tematu. Ostatnio trochę poczytałem o kablach i mocno zachwalany jest canare 4s11 jeśli chodzi o jakość. Dodatkowo jeśli chodzi o coax to mogami. Może ktoś mógłby wypożyczyć zanim zrobię swoje bo chciałbym przed zrobieniem posłuchać i zobaczyć czy coś zmienia w stosunku do moich. Nie chcę kolejnych robić w ciemno 😉

Z budżetu polecam belden 6402 zarabiany po japońsku rca ,na wtykach switchcraft mam tez albedo monolitch monocrystal i neotechy  w niektórych konfiguracjach ten belden naprawdę czasami wygrywał i ten kabel pomimo że na dzień dzisiejszy nie jest w systemie bo poszedłem całkowicie w xlr  to  go nie sprzedaje bo jest dobry w swym budżecie zaskakująco wręcz niemożliwie  dobry ;)) ,jest równy ma wszystko co powinien mieć dobry kabel ic nie wycina nic na hama nie dodaje .

Jak chcesz wypożyczyć pisz na priv pokrywasz tylko przesyłki nie chce zadnych flaszek tylko koszty maja być zrobione hee , a pisze o tym bo miałem juz akcje że musiałem płacic  za wysyłke w jedną stronę bo kolega usher chciał posłuchać , śmieszny gość myślę że do tej pory niema pojęcia że przegiął ;))

Edytowane przez freju
  • Pokaż nowe odpowiedzi