Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, maciek1 napisał:

No to rozłącz mu kabelek

a nie przełączy się automatycznie na wi fi ?

rozłączyłem,gra dalej ,przeskoczyłem kilka utworów i gra 

Edytowane przez folab
1 minutę temu, folab napisał:

a nie przełączy się automatycznie na wi fi ?

To już coś będziemy wiedzieli jeżeli się przełączy. Jeżeli się nie przełączy i będzie cisza, to gra po kablu. W sumie nie mam teraz dostępu do aplikacji... Nie ma tam wyraźnie wskazanego "źródła" czasami? Kabel lub wifi do wyboru? iFi raczej niechętne jest w automatycznych przełączeniach...

3 minuty temu, maciek1 napisał:

Nie ma tam wyraźnie wskazanego "źródła"

pokazuje źródła ale oba są zanaczone jako włączone ,można jedynie wyłączyć ,ale tego nie zrobię bo włączyć spowrotem wi fi jest bardzo trudno

No to nieźle. Jak widać ze Streamem nie idzie się nudzić. 

U mnie obyło się bez takich sensacji.

W ustawieniach Streama zobaczyłem że adres sieciowy ma przyznane połączenie po kablu, upewniłem się że ruch danych odbywa się poprzez LAN. Wifi było włączone ale nic się na nim nie działo, więc je wyłączyłem w ustawieniach. I tyle, żadne komplikacje po tym nie nastąpiły.

Co jeszcze ciekawe - pierwszą konfigurację robiłem przez wifi (hotspot i tak dalej), potem podłączyłem skrętkę. Więc Zen sam wybrał połączenie kablem jako aktywne. Bez mojej ingerencji, mając do wyboru wifi i LAN. Wygląda jakby połączenie kablowe miał preferowane w swoim sofcie, albo może bada jakość obu i wybiera lepsze - nie wiem.

U mnie status sieci  jest wireless, może to wina kabla ? Mam kabel który jakieś siedem lat temu dostałem razem z chińskim odtwarzaczem sieciowym ,nie ma na nim żadnych oznaczeń,kabel ma 5 metrów długości

1 godzinę temu, folab napisał:

już wiem ,mam kabel 5 generacji,moje wi fi jest trzy razy szybsze

Oj chyba coś nie tak piszesz, masz WiFi 3 Gbit/s?

Kabel 5CAT umożliwia transmisję do 1 Gbit/s

A Stream ma: WiFi (802.11n, with 100Mbp/s on 5Ghz).

Edytowane przez payong
21 minut temu, payong napisał:

Oj chyba coś nie tak piszesz, masz WiFi 3 Gbit/s?

Kabel 5CAT umożliwia transmisję do 1 Gbit/s

A Stream ma: WiFi (802.11n, with 100Mbp/s on 5Ghz).

Kabel 5 generacji to 100 mbs    ,moje wi fi pokazuje 325 mbs , chyba że czegoś nie rozumię                              "  Kabel Cat 5/5E — obsługuje standard 100 Base-T dla przepustowości do 100 Mb/s na maksymalnej odległości 100 metrów. Mogą obsługiwać częstotliwości w zakresie 0-100 MHz. Kable Cat 5E mogą również obsługiwać 1000 Base-T."

Edytowane przez folab
38 minut temu, folab napisał:

Kabel Cat 5/5E 

obsługuje standard 1000 Base-T czyli 1Gbit/s i jest to minimalna kategoria dla 1Gbit/s.

Oczywiście 5e jest lepszy na dłuższe odległości. Jest jeszcze kwestia jaki standard obsługuje iFi Zen Stream, nie znalazłem danych co do ethernet tylko dla WiFi na ich oficjalnej stronie (co prawda jakieś dziwne wartości co sugeruje, że podali wartość dla kabla [100 Mbit/s] a nie dla WiFi) ale wskazali, że WiFi w standardzie n czyli: standard n − umożliwia osiągnięcie prędkości od 150 − 600 Mb/s

Edytowane przez payong
1 minutę temu, payong napisał:

obsługuje standard 1000 Base-T czyli 1Gbit/s i jest to minimalna kategoria dla 1Gbit/s.

Oczywiście 5e jest lepszy na dłuższe odległości. Jest jeszcze kwestia jaki standard obsługuje iFi Zen Stream, nie znalazłem danych co do ethernet tylko dla WiFi na ich oficjalnej stronie (co prawda jakieś dziwne wartości) ale wskazali, że WiFi w standardzie n czyli: standard n − umożliwia osiągnięcie prędkości od 150 − 600 Mb/s

na kablu nie mam żadnych oznaczeń ,dostałem go kilka lat temu,jutro kupię za 25 zł 10m kabla klasy 6 i sprawdzę ,bo co innego mogę zrobić 

Podejrzewam, że gniazdo ethernet w Streamie obsługuje tylko 100 Mbit/s 😞

Nie pamiętam, czy pisałeś, że nie gra po ethernet? Może kabel uszkodzony. Jutro się okaże po zakupie nowego 🙂

Z tego co pamiętam po kablu wszystko chodzi ok. Mylę się? Skoro jest biała dioda to wskazuje na szybki net. Rozumiem że kabla nie próbowałeś odłączyć w trakcie odtwarzania?

Edytowane przez maciek1
12 minut temu, payong napisał:

Nie pamiętam, czy pisałeś, że nie gra po ethernet? Może kabel uszkodzony. Jutro się okaże po zakupie nowego 🙂

jestem nie kumaty w temacie,kabel jest nie używany ,dostałem go z odtwarzaczem sieciowym jakies  siedem lat temu

1 minutę temu, maciek1 napisał:

Z tego co pamiętam po kablu wszystko chodzi ok. Mylę się?

po kablu nie chodzi,wi fi chodzi

3 minuty temu, maciek1 napisał:

Skąd takie przekonanie skoro jak pisałeś oba wejścia czyli LAN i wifi masz aktywne?

podłaczam kabel zgodnie z instrukcją i pokazuje status sieci Wirelees, jak wyłacze a apce wi fi ,przestaje grac

Godzinę temu, folab napisał:

podłaczam kabel zgodnie z instrukcją i pokazuje status sieci Wirelees, jak wyłacze a apce wi fi ,przestaje grac

Spróbuj wyłączyć wifi w apce i wyjmij LAN. Wyłącz stream. Podlacz LAN, włącz zasilanie. Jaki efekt? Jeśli gra, sprawdz co się dzieje po wyłączeniu w apce wifi o ile jest teraz znowu wlaczone. wyjmij LAN i daj mu czas na wypakowanie buforu. Jął będzie grał i grał to włączyło się jakimś cudem wifi ponownie... A włączając i wyłączając w apce trzeba robić zawsze Save... to wyłącza Tidal i trzeba łączyć id nowa. To ważne 

Edytowane przez maciek1

Wygląda na to że Stream ma gigową kartę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
6 minut temu, spokojnie napisał:

Wygląda na to że Stream ma gigową kartę:

To dobra wiadomość, ciekawe dlaczego nie ujawniają (a może ja ciapa nie potrafię znaleźć tej informacji)

1 godzinę temu, folab napisał:

Pamiętaj proszę o "save". Zawsze. Przy każdej zmianie, przełączeniu itp. Bez tego nie nastąpi zmiana, przełączenie itp. 

W standardzie Zen Stream szukał dostępu do sieci po WiFi i po kabelku. Jeżeli ktoś chce używać po kabelku, to WiFi można wyłączyć w ustawieniach.

Co do samego WiFi, to sprawa nie jest prosta. Bardzo często nawet przyzwoite routery nie radzą sobie, gdy w sieci jest kilka urządzeń korzystających z tego połączenia. I wtedy zaczynają się cyrki, że sprzęt jest 50 cm od routera, a nadal nie działa jak trzeba. Druga sprawa to zasięg. Mam u siebie TP linka z mocnej średniej półki, a i tak nie mam zasięgu w kuchni, która jest za ścianą działową i ścianą z kominem. Na pewne rzeczy nie ma siły, musiałbym się wpiąć do anteny w Raszynie chyba.

9 minut temu, iFi Audio napisał:

W standardzie Zen Stream szukał dostępu do sieci po WiFi i po kabelku. Jeżeli ktoś chce używać po kabelku, to WiFi można wyłączyć w ustawieniach.

Co do samego WiFi, to sprawa nie jest prosta. Bardzo często nawet przyzwoite routery nie radzą sobie, gdy w sieci jest kilka urządzeń korzystających z tego połączenia. I wtedy zaczynają się cyrki, że sprzęt jest 50 cm od routera, a nadal nie działa jak trzeba. Druga sprawa to zasięg. Mam u siebie TP linka z mocnej średniej półki, a i tak nie mam zasięgu w kuchni, która jest za ścianą działową i ścianą z kominem. Na pewne rzeczy nie ma siły, musiałbym się wpiąć do anteny w Raszynie chyba.

Czy wyłączenie wifi w ustawieniach pozostawia możliwość streamiwania że smartfonu lub korzystania z mconnect? 

problem rozwiazany,to była wina przewodu,kupiłem klase 6 i streamer automtycznie przełączył się z WIFI na przewód ,czyli już wiadomo jaki zastosowano priorytet 

19 minut temu, folab napisał:

problem rozwiazany,to była wina przewodu,kupiłem klase 6 i streamer automtycznie przełączył się z WIFI na przewód ,czyli już wiadomo jaki zastosowano priorytet 

Ciekawostka. Fajnie! Miłego i spokojnego słuchania!🙂 A czy to jakoś widzisz w aplikacji?

Edytowane przez maciek1
15 minut temu, folab napisał:

1 G 

Przepraszam... Powtórzę pytanie: w jaki sposób dzisiaj jesteś w stanie mieć pewność czy pracuje po wifi czy "po kablu"? Coś w aplikacji się zmieniło czy nadal obie opcje są aktywne?

10 minut temu, maciek1 napisał:

Przepraszam... Powtórzę pytanie: w jaki sposób dzisiaj jesteś w stanie mieć pewność czy pracuje po wifi czy "po kablu"? Coś w aplikacji się zmieniło czy nadal obie opcje są aktywne?

Pokazuje to w apce ,status sieci ,wcześniej było wireless teraz wyświetla wired             pokazuje też że aktywne są oba sposoby podłączenia internetu ,streamer sam wybiera sposób ,priorytet jest na połączenie kablem,ja oczywiście mogę wyłączyć wi fi bądź kabel i samemu dokonać wyboru

zuważyłem że kabel jest bardziej podatny na zakłucenia ,jak piec elektryczny się załczył to na ułamek sekundy przestało grać,po WI FI nic takiego nie miało miejsca

Edytowane przez folab
  • Pokaż nowe odpowiedzi