Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, kwasior21 napisał:

Założę się, że temat nie zostanie rozwiązany. Sa już nowe klocki i tym się zajmują. To nie malina gdzie 60% to support a 30% hardware. 

Nie odpuszczą tej części rynku ,wejście w ten segment musiało być przemyślane ,mają problemy ale dadzą radę

22 godziny temu, marcinmarcin napisał:

wystarczy że zapłacą Volumio za poprawienie i aktualizacje softu... ale coś się nie mogą za to zabrać

Jakoś nic nie wskazuje żeby im zależało.

Inna możliwa opcja w obliczu własnej bezradności to umożliwienie wgrania alternatywnego softu - coś jak OpenWRT czy Tomato na routery. Aktualny soft to Volumio i nie wiadomo jakie umowy wiążą iFi z firmą Volumio. Zapewne zgody na dłubanie w nim niezależnym magikom udzielić nie mogą. Ale mogą zgodzić się na inne softy poza Volumio, tylko czy znajdą się pasjonaci, którzy chcieliby je dostosować do Streama.

Tak czy inaczej kwadratura kola.

W dniu 18.05.2024 o 12:04, Konrad Szmelter napisał:

po renomie jaka mają obecnie na rynku streamerow to będzie ciężko przekonać nowe osoby do zakupu ich sprzętu

Niestety w audio to tak nie działa. Albo stety. Co kto woli. Ten rynek bardzo wybacza a ci którzy nagminnie przywołują "bo 10 lat temu ta firma....." W sumie faktycznie średnio poważne. 

Trzeba patrzeć na każdy krok. Ale tu się zgadzam streamer to urządzenie które bazuje na aktualizacjach i dobrym sofcie. Więc nawet jeśli wypuścili by coś dobrego to pod tym kątem bym uważał. Bo dobre urządzenie z fabryki też można zepsuć później.

W dniu 18.05.2024 o 14:02, folab napisał:

No właśnie ostatnio odpalałem aplikację

Mi się udało raz to zrobić. Nie wiem jak. Potem już nie 

W dniu 18.05.2024 o 14:02, folab napisał:

Myślę że dadzą radę opanować ten temat   ,zresztą nie mają wyjścia ,wypuścili dwa najlepsze urządzenia w swoich przedziałach cenowych ,nie zostawią tego ot tak,kwestia wizerunku firmy.

Na razie nie dają. A produkty mają już swoje lata. Ale czy wizerunek ucierpi? Generalnie narzekamy na soft ale na dźwięk nie 

Pamiętam że tak była dyskusja kiedyś o tych ich sofcie 

Ze to jest zmieniony volumio pod ich produkt. Nie wiem czy volumio by się poddało teraz naprawy tego. Po tylu latach? 

Używam ifi właściwie tylko to tidal connect.Amplikacja tidal zainstalowana na tablecie Android,jak i na fonie android.Obie konfigurację grają nie zacinają się .Jedynie co czasem się zdąży to pasek postępu nie podąża za czasem,druga rzecz to odpalenie tidal i wybranie ifi jako urządzenia wyjściowego powoduje zaświecenie się diody wyjściowej z danymi rozdzielczości,a dzieku brak . Ponownie naciśnięcie Play załatwia sprawę.Mialem duże przeboje na początku,ale wina był uwalony zasilacz impulsowy.Aktualnie jest jakiś liniowy na podwójnym lt1084 i jest spokoj.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Update dla IFI NEO Stream. 

Ukryta Zawartość

U mnie od wczoraj, przy próbie sprawdzenia aktualizacji wyskakuje jakiś error, dotychczas był komunikat o tym, że jest zainstalowany najnowszy firmware. Ifi coś kombunuje? 🤔

5 godzin temu, papageorgio napisał:

U mnie od wczoraj, przy próbie sprawdzenia aktualizacji wyskakuje jakiś error, dotychczas był komunikat o tym, że jest zainstalowany najnowszy firmware. Ifi coś kombunuje? 🤔

Przy poprzedniej aktualizacji też były jakieś problemy, podobno sprzętowy reset do factory default i dopiero aktualizacja przynosiły poprawny efekt. Ale nie traktuj tego autorytatywnie, niech inni koledzy się też wypowiedzą.

Witam, przeglądałem różne fora na temat ifi stream bo również miałem z nim problemy, ciągle wywalało, resetowało, zatrzymywało odtwarzanie i szukało serwera i po walce z przerwami przez 4 miesiące w końcu działa. I co mogę powiedzieć z moje strony to że ifi nie działa ze wszystkimi routerami. Długo mi zajęło żeby to sprawdzić bo zanim stwierdziłem że to routery sprawiają problemy próbowałem na różne sposoby uruchomić te ustrojstwo i dopiero na samym końcu zacząłem żonglować routerami i okazało się że z niektórymi nie działa tak jak powinno. Nie znam się jakoś specjalnie na routerach ale stary asus z którym musiałem się przeprosić działa idealnie a obecnie mam dużo transferu w sieci komórkowej więc używam smartfona S10 jako router i wszystko działa płynnie i elegancko, po prostu przychodzę do domu włączam i słucham z przyjemnością. Nie wiem jak jest u innych ale może tu jest kierunek, pozdrawiam.

Hej, pewnie już było, ale mam problem z zewnętrznym dyskiem, IFI skanuje dysk i dochodzi tylko do pewnego miejsca i dalej już nie widzi plików. Miałem to kiedyś na mailnce i volumio, ale tam sobie jakoś z tym radziłem, nie pamiętam już jak, ale działało. Tidal jako tako chodzi, ale chciałbym mieć dostęp do swojej kolekcji zripowanych płyt. Ma ktoś jakiś pomysł jak to obejść? W sumie możliwość podłączenia zewnętrznego dysku była głównym powodem wybrania tego streamera, a teraz i tak jest lipa bo nie widzi 90% moich plików 😞

11 minut temu, Ajothe napisał:

Ifi jest jakaś tam wersją Volumio, więc pewnie stąd problem. Może warto zrobić NAS. 

No właśnie ten dysk po NAS miał taki sam problem z Volumio, a nie chcę już używać NAS ze względu na szum wiatraków.

4 godziny temu, payong napisał:

Może to kwestia wersji protokołu SMB. Zapewne teraz ustawiona jest wersja 2, spróbuj wersji 1 jeśli taka możliwość, nie mam już iFi więc gdybam 😀

Mi chodzi o dysk podłączony przez USB

W dniu 28.05.2024 o 18:22, treborha1964 napisał:

Ukryta Zawartość

Update dla IFI NEO Stream. 

Ktoś to ma????

W dniu 1.06.2024 o 11:48, stdanielo napisał:

Hej, pewnie już było, ale mam problem z zewnętrznym dyskiem, IFI skanuje dysk i dochodzi tylko do pewnego miejsca i dalej już nie widzi plików. Miałem to kiedyś na mailnce i volumio, ale tam sobie jakoś z tym radziłem, nie pamiętam już jak, ale działało. Tidal jako tako chodzi, ale chciałbym mieć dostęp do swojej kolekcji zripowanych płyt. Ma ktoś jakiś pomysł jak to obejść? W sumie możliwość podłączenia zewnętrznego dysku była głównym powodem wybrania tego streamera, a teraz i tak jest lipa bo nie widzi 90% moich plików 😞

Zmniejsz ilość katalogów i subkatalogow

Ukryta Zawartość

W dniu 4.06.2024 o 07:51, Piotr Sonido napisał:

Ktoś to ma????

Zmniejsz ilość katalogów i subkatalogow

Zmniejszyłem i nic to nie dało 😞 Chyba IFI poleci na sprzedaż, bo głównie zależało mi na mojej bibliotece zakupionych płyt na dysku.

5 godzin temu, stdanielo napisał:

Zmniejszyłem i nic to nie dało 😞 Chyba IFI poleci na sprzedaż, bo głównie zależało mi na mojej bibliotece zakupionych płyt na dysku.

Wiesz co nie mam już tego playera ale jak miałem go na testach to podłączałem dysk bodajże 1TB i trochę mu zajęło ale dał radę. Nie był to demon ani prędkości przeglądania ani katalogowania ale działało. 

Z tym że ja miałem bardzo proste katalogowanie. Folder muzyka i potem foldery już z albumami.

W dniu 1.06.2024 o 12:21, stdanielo napisał:

No właśnie ten dysk po NAS miał taki sam problem z Volumio, a nie chcę już używać NAS ze względu na szum wiatraków.

U mnie podłączenie dysku do Streama (co prawda tylko pół tera, zwykły HDD) przez USB degradowało jakość dźwięku - robił się suchy, bez dynamiki. Z NAS jest świetnie. Problemów z odczytem nie miałem w obu przypadkach.

Jeśli wiatraki są problemem, to może postawić NAS w innym pomieszczeniu?

O to ciekawe. Nie sprawdziłem na nas więc tu porównania nie mam. 

Prędkość katalogowania zapewne podobna?

Chodź z reguły NAS są większe. Więc pytanie czy tu znowu nie wywali że względu na wielkość 

Ale coś mi się nie widzi. 

Spróbuj inny dysk. Może ten ma już jakieś bat sektory z którymi sobie nie radzi ifi

16 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Wiesz co nie mam już tego playera ale jak miałem go na testach to podłączałem dysk bodajże 1TB i trochę mu zajęło ale dał radę. Nie był to demon ani prędkości przeglądania ani katalogowania ale działało. 

Z tym że ja miałem bardzo proste katalogowanie. Folder muzyka i potem foldery już z albumami.

Hej, też mam proste, a mimo wszystko nie daje rady, poczyściłem dysk ze wszystkich plików nie będących plikami audio i nadal to samo, przywróciłem IFI do ustawień fabrycznych i się zbrickował. Szczerze powiem, to masakra ten sprzęt. Jak się uda go odbrickować to leci na sprzedaż.  

45 minut temu, maciek1 napisał:

Generalnie ifi bardzo słabo sobie radzi z dyskami. Ktoś już pisał że to typowy streamer tylko. 

A dla mnie był to główny wybór niestety, sprzęt słabiutki.

2 godziny temu, stdanielo napisał:

Hej, też mam proste, a mimo wszystko nie daje rady, poczyściłem dysk ze wszystkich plików nie będących plikami audio i nadal to samo, przywróciłem IFI do ustawień fabrycznych i się zbrickował. Szczerze powiem, to masakra ten sprzęt. Jak się uda go odbrickować to leci na sprzedaż.  

A dla mnie był to główny wybór niestety, sprzęt słabiutki.

Zrób mu sprzętowy reset, zaloguj się do niego i zrob aktualizację. Musi ruszyć. Zena trudno zepsuć.

Ja akurat nie używam zewnętrznych pamięci masowych, dlatego nie narzekam. Gra bardzo dobrze, ma swoje kaprysy, ale w tej cenie chyba nie ma alternatywy. Za szybko się poddajecie👍

6 minut temu, StachMuszel napisał:

Zrób mu sprzętowy reset, zaloguj się do niego i zrob aktualizację. Musi ruszyć. Zena trudno zepsuć.

Ja akurat nie używam zewnętrznych pamięci masowych, dlatego nie narzekam. Gra bardzo dobrze, ma swoje kaprysy, ale w tej cenie chyba nie ma alternatywy. Za szybko się poddajecie👍

Stachu, obawiam się, że to nic nie da... Przerabiałem. Na małych pendrivach (tak około 250Gb) to działa ok. Z dyskami słabiej. Mieli, nie wszystko wczyta. A katalogowanie to masakra!!!:) No, ale to streamer jest. Ale próbować warto!

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Właśnie robiłem i po minucie wisi trzeba go z kabla wyłączyć. Co chwilę restarty i znika z sieci.

Godzinę temu, maciek1 napisał:

Stachu, obawiam się, że to nic nie da... Przerabiałem. Na małych pendrivach (tak około 250Gb) to działa ok. Z dyskami słabiej. Mieli, nie wszystko wczyta. A katalogowanie to masakra!!!:) No, ale to streamer jest. Ale próbować warto!

Maćku, masz jak najbardziej rację! Tak jak napisałem, nie używam Zena nic ponad tradycyjny streaming Tidal connect, dlatego nie narzekam, ale rozumiem rozterki i złość innych kolegów z forum.

• Pokaż nowe odpowiedzi