Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Kuki12325 napisał:

Robiłem ślepy test- słyszałem.

Powtórz ze mną. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, Kuki12325 napisał:

po tym co tu czytam nie chciałbym z Tobą ubić nawet muchy w kiblu.

Bo się boisz 😉 Wiadomo, że nie rozróżnisz transportów. Ale fantazjować to potrafisz. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
22 minuty temu, Piopio napisał:

Bo się boisz 😉 Wiadomo, że nie rozróżnisz transportów. Ale fantazjować to potrafisz. 

nie boje- szkoda mi poświęcać czas dla Ciebie. Zdecydowanie wole posiedzieć z rodzinką oraz znajomymi. To Ty ludziom wciskasz na siłę swoje przekonania- nie ja.

16 minut temu, Kuki12325 napisał:

To Ty ludziom wciskasz na siłę swoje przekonania- nie ja.

Nie na siłę. Poza tym to nie przekonania a technika. To tak jakby mówić, że fizyka czy matematyka to przekonania 😉 

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, Piopio napisał:

Nie na siłę. Poza tym to nie przekonania a technika. To tak jakby mówić, że fizyka czy matematyka to przekonania 😉 

Najgorzej jak się komuś coś wydaje.

3 minuty temu, Kuki12325 napisał:

Najgorzej jak się komuś coś wydaje.

Właśnie Tobie się coś wydaje 😉 

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, Piopio napisał:

Właśnie Tobie się coś wydaje 😉 

oczywiście wiesz lepiej co mi się wydaje. Ty w ogóle wszystko wiesz..... Geniusz

Edytowane przez Kuki12325
11 minut temu, Kuki12325 napisał:

oczywiście wiesz lepiej co mi się wydaje. Ty w ogóle wszystko wiesz..... Geniusz

Opieram się na nauce a nie subiektywnych wrażeniach. 

8 godzin temu, kwasior21 napisał:

A dobry system cechuje się tym, ze jesteśmy w stanie zaakceptować jego niedociągnięcia.

Pytanie czy to nie są czasem nasze niedociągnięcia a nie systemu 😉

5 godzin temu, Piopio napisał:

USB + izolacja galwaniczna - przesył danych bez zakłóceń elektrycznych. Może I2S ale tutaj już dużo zależy od producenta i jego rozwiązań technicznych. Poszczególne aplikacje mogą się różnić brzmieniem (wpływ zegara). 

Czy ktoś kwestionuje ethernet ? Nie. Bo to jest najlepsze co może być na tym poziomie wiedzy. 

Ok

W dniu 6.11.2024 o 14:31, folab napisał:

Mi nie jest cie żal ,w sumie to zazdroszczę nie wiedzy praktycznej ,ja niestety wszystko sprawdzam ,wchodzę dzieki temu poziom wyżej ,ale sam nie wiem czy to mi potrzebne

Wiedza praktyczna jest najwazniejsza i prowadzi do swietnej zabawy. Wg teorii i podrecznika wiedzy nie nabedziesz. Teoretykow i inzynierow mam na peczki i nic z tego nie wynika 😉

W dniu 6.11.2024 o 14:48, Piopio napisał:

Z fantastami nigdy nie ma rozsądnych rozmów. Pozdrawiam

Zapomniales dodac "ignorancie techniczny" 🤭

9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Myślę że to jest taka bazowa wiedza którą nawet nowy użytkownik poznaje po pół roku i faktycznie analizując testując i czytając

Trzeba jeszcze chciec testowac i byc otwartym na rozwiązania "niekonwencjonalne"

6 godzin temu, Kuki12325 napisał:

należy jeszcze uwzględnić różnych charakter brzmienia urządzeń, do których jest zaimplementowane usb z izolacją galwaniczną.

Ty to wiesz, ja to wiem, a nasz techniczny guru juz nie, ty ty ignorancie techniczny 😁

Przeciez twoje ifi po usb gralo tak samo swietnie jak moj Aries S1 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Wybacz ale technicznie to niemożliwe

Sam NAUSZNIE 🤭 sie przekonalem ze jest mozliwe. 

Ifi zen stream po usb nie ma szans zagrac tak dobrze jak Auralic Aries S1 po tym samym kablu usb. 

Piopio juz daj sobie spokoj z tym. Kijem wisly nie zawrocisz. Transport po usb robi roznice. 

Możemy się założyć, że nie słyszysz. W ślepym teście nie rozróżnisz nic. 

🤣🤣🤣

4 godziny temu, Piopio napisał:

To tak jakby mówić, że fizyka czy matematyka to przekonania

Gwarantuje Tobie ze za 50 lat zmienia sie podstawy fizyki, jesli gatunek ludzki sie nie unicestwi do tego momentu. 

2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Panowie, odpuście sobie, proszę.

bo karmimy trola? 😁

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Trzeba jeszcze chciec testowac i byc otwartym na rozwiązania "niekonwencjonalne"

Oj tak zgadzam się A widać że z tym różnie bywa. Niektórzy są bardzo zatwardziali jak skała. 

5 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Ifi zen stream po usb nie ma szans zagrac tak dobrze jak Auralic Aries S1 po tym samym kablu usb. 

Oczywiście. Jak zastosujesz jednak izolację galwaniczną USB to zagrają tak samo.

5 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Sam NAUSZNIE 🤭 sie przekonalem ze jest mozliwe. 

Albo Ci się wydawało. Nie jesteś tego w stanie stwierdzić. 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Oj tak zgadzam się A widać że z tym różnie bywa. Niektórzy są bardzo zatwardziali jak skała. 

Ci co polegają na technice i nauce a nie wierzą w audiovoodoo. 

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Piopio napisał:

Oczywiście. Jak zastosujesz jednak izolację galwaniczną USB to zagrają tak samo.

9 minut temu, Piopio napisał:

Mądry do nieba, a głupi jak trzeba.

Edytowane przez Kuki12325
19 minut temu, Piopio napisał:

Technika i nawet Amir wskazują że nawet kabel USB ma znaczenie, co potwierdzam.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Tym wpisem zapewne zostaniesz dopisany do listy ignorantów technicznych.  pozdrawiam 🙂 

3 minuty temu, Kuki12325 napisał:

Tym wpisem zapewne zostaniesz dopisany do listy ignorantów technicznych.  pozdrawiam 🙂 

Już tam od dawna jestem 😁

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

W zakresie zakłóceń 😉 

8 godzin temu, Piopio napisał:

Ja nie wierzę w audiovoodoo. Ale jestem otwarty na wszystko. Nie raz świat audio mnie zdziwił. Nie lubię tego słowa jest prostackie bardzo. Teza wymyślona przez kompletnych laików tematu aby szydzić z tych co mają coś droższego od manta.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Teza wymyślona przez kompletnych laików tematu aby szydzić z tych co mają coś droższego od manta.

W punkt

8 godzin temu, Piopio napisał:

W zakresie zakłóceń 😉 

No właśnie 🙂

Zastanawiam się, czy w IFI Zen Stream słychać różnicę pomiędzy plikami lokalnymi HIRES a TIDAL? Zrobiłem u siebie modernizację zasilania w streamerze Cambridge Audio AXN10 z przetwornicy wewnętrznej na IFI iPower Elite ze zmienionym okablowaniem i u mnie to słyszę niestety... Oczywiście pliki wygrywają. Nawet zrezygnowałem z WiFi na rzecz ETH i nic mi to nie dało 😪(Internet po światłowodzie 600/300Mpbs z pingiem do Tidala ok 20ms, w eterze Wifi w miarę spokojnie). Dysponuję sprzętem ze średniej półki ale wymaksowanym przeze mnie i odpowiednim zasilaniem oraz okablowaniem (DAC R2R, mocno przerobiony CA CXA81 czy też bardzo usprawnione DALI Oberon 3). Niektórzy na forach zagranicznych sygnalizowali taki efekt dysproporcji, której być nie powinno. Mój sprzęt po modyfikacjach jest bezlitosny - pokazuje różnicę w nagraniach pomiędzy studiami i słychać kiepskich realizatorów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IFI iPower Elite.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co masz na myśli mówiąc pliki lokalne hi Res? Dsd? Miałem kiedyś dwie płyty ale nie wiem gdzie teraz mam ten dysk. 

Ale chyba między lokalnym FLAC a tidalem nie zauważyłem. 

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Co masz na myśli mówiąc pliki lokalne hi Res? Dsd? Miałem kiedyś dwie płyty ale nie wiem gdzie teraz mam ten dysk. 

Ale chyba między lokalnym FLAC a tidalem nie zauważyłem. 

Myślę, że chodzi o 24/192 lub kapkę mniejsze flac. DSD to DSD:) No, ale mogę się mylić. W sumie to pytanie może dotyczy plików o jakiejkolwiek rozdzielczości? Nie sprawdzałem, a z ciekawością poczytam o obserwacjach.

Edytowane przez maciek1

Nie porównywałem DSD tylko FLAC 24bit do 192kHz z Tidal Connect. Do porównań służyły mi najnowsze produkcje francuskie w stylach mieszanki R&B/Soul/Pop, czyli utwory raczej nie przeładowane instrumentalnie, jak ma to miejsce w gatunkach Metalcore/Nu Metal, którego również słucham sporo. Ale i w tym przypadku, dla zespołu Five Finger Death Punch, a w szczególności do świetnie nagranej płyty Afterlife, słyszałem różnice. Teraz nie wiem z czego to wynika - czy ze słabszej konstrukcji wewnętrznej tego modułu CA StreamMagic w obsłudze toru pomiędzy interfejsami ETH/WiFi a procesorem, czy też Tidal "tak ma"🤔 i trzeba się z tym pogodzić... Te moje obserwacje dotyczą minimalnie zmniejszonej dynamiki oraz lekko zwężonej scenie - słychać mniej powietrza w niej. Efekty przestrzenne typu dźwięk "łażący" po ścianach bocznych jest nieco mniejszy - na moje ucho niewiele, ale jednak o jakieś 10-15%. Nawet zastanawiałem się, aby w jakiś sposób zmierzyć, ile danych trafia do streamera z Tidala, ale to się raczej nie uda odnieść bezpośrednio do pliku lokalnego. Mamy w Tidalu zapewne szyfrowanie, jakieś dane nadmiarowe korekcji etc... Sporo czytałem o Luminie, że jest to jeden z najlepszych streamerów czy też HIFI Rose. Ale ciekawe jest to, czy tam również jest taka różnica obserwowana? No bo jak ktoś w takie klocki się bawi, to raczej nie jest to budżetówka (mam na myśli pozostałe elementy toru). 

Jestem po dłuższych testach. No i EUREKA! Po kablu jest jednak lepiej! Okazało się, że sieć się musiała "ułożyć". Wczoraj uruchomiłem w domu nową sieć AiMesh na dwóch routerach Asusa i widocznie coś nie grało wczoraj. Dzisiaj rzetelniej podszedłem do testów. Dla ciekawych - jest różnica pomiędzy WiFi a ETH  w CA. Dlaczego tak twierdzę? Ponieważ mam drugi router Asusa pracujący w sieci WiFi AiMesh i z tego routera krótkim kablem CAT7 dopiąłem AXN10. Oznacza to, że ten router jest spięty radiowo z masterem i tak naprawdę od strony AXN10 pełni on rolę konwertera WiFi->ETH. Czyli Tidal i tak leci po radiu do routera. Zrobiłem sporo testów z kablem i nie byłem w stanie wychwycić różnic pomiędzy plikami a Tidalem. To mnie mega ucieszyło. Testy prowadziłem w większości na HiResowych nagraniach jazzowych, ale i ta płyta, którą wcześniej przytoczyłem "Afterlife", też była testowana. Przestrzegałem również zasady, że słucham najpierw utworu, który jakościowo powinien być lepszy - podobnież ludzki słuch lepiej reaguje w tę stronę niż odsłuch słabszego nagrania i przełączenie się na lepsze. Przy tak minimalistycznych różnicach, być może ta zasada sprawdza się - ktoś mądrzejszy ode mnie to fachowo opisał.

Zadowolony wynikiem wyłączyłem sieć AiMesh i podłączyłem AXN10 do WiFi. Faktycznie, teraz słyszałem różnicę - degradację TIDALa. Może aż tak mocno nie było słychać różnic, jak wcześniej opisałem w poprzednim poście, ale może przytoczę jeden przykład. Jazzowa wokalistka Silje Nergaard i nagranie "Window Bird" z płyty "Houses" 24bit/96kHz. Na początku mamy stukanie palcami w bębenek ala afrykańskie djembe. Stukanie to jest z lewej strony sceny a z prawej słychać delikatne echo. Po 7-8 sekundach dołącza się kolejny bębenek. Bajer polega na tym, że z pliku to delikatne echo bez problemu słyszałem z prawej strony, natomiast po WiFi niestety ono było stłumione. Także coś się z tym dźwiękiem działo, jak AXN odbierał Tidala bezpośrednio po WiFi. Wróciłem do kabla i echo jak najbardziej jest identyczne jak w pliku. Ta degradacja dźwięku po radiu nie jest dramatyczna, ale ja ją wychwytywałem. W eterze nie mam jakiegoś tłoku - jest kilka domów wokoło. Te drobne zmiany zaważają na odbiorze całości przekazu. Miałem "szkołę" z zasilaniem, kablami (nawet z USB, gdzie byłem mega zaskoczony tym, że Furutech USB zagrał minimalnie ale jednak lepiej, od jakiegoś w miarę dobrego złoconego całkiem grubego kabla USB), kondensatorami, opampami etc... Doprowadziłem do tego, że CXA81 po moich przeróbkach opisanych tu: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  może grać ciepło albo chłodno, w zależności od tego, jakiego opampa wejściowego mu zapodam. 

Na tym kończę testy i delektuję się muzyką. Może kogoś te doświadczenia zainspirują, tak jak mnie inni motywowali do ciągłego doskonalenia sprzętu i gonienia tego "króliczka" audiofilstwa 😉.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi