Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, StachMuszel napisał:

Stały IP nie jest potrzebny, ale można na stałe wpisać sobie w IFI w sekcji sieć, zamiast DHCP. Będzie szybciej komunikował się z routerem.

To jasne, to informacja dla osób co raczej nie logują się na router i chcą szybkiej bezproblemowej instalacji.

17 minut temu, NRK napisał:

Ale żeś wymyślił 😂

Przy pierwszej instalacji sam przerabiałem ten problem, łączył się nagle znikał. Przy stałym IP nie było tego problemu, zaznaczam przy instalacji ! 

12 minut temu, polska_panda napisał:

łączył się nagle znikał

No bo właśnie po to jest statyczny adres IP w sieci LAN by znaleźć szybko urządzenie o które nam chodzi.

W sumie można to samo zrobić po stronie routera i też będzie dobrze.

Oczywiście, ale nie wszyscy zawsze wszystko wiedzą i są osoby, którym łatwiej będzie zrobić instalację po stałym IP. To nie dla takich wyjadaczy jak Ty, jednak początkowo sam doświadczyłem tego problemu i po pewnym czasie wpadłem na ten pomysł podłączyć się do routera i było ok.

Pozdrawiam serdecznie.

3 godziny temu, NRK napisał:

Ale żeś wymyślił 😂

@NRKMasz dziwną manierę czepiania się słówek.

Ifi Zen szybciej łączy się z siecią domową podczas uruchamiania, pracując ze statycznym adresem IP, niż z dynamicznym. I to nie jest mój wymysł, tylko fakt, sprawdzony w testach.

9 godzin temu, StachMuszel napisał:

A Ty w ogóle masz to urządzenie, czy tak sobie tylko piszesz?

Rozmowa chyba jest o IP statyczne kontra dynamiczne w sieci LAN. Zgadza się?

Urzadzenie nie ma tu nic do rzeczy. 

41 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Panowie spokojnie. Piątek jest. Już chill

🥃

Nie no spokojnie Piotrze, to tylko dyskusja, ale dzięki za zwrócenie uwagi 😉

Godzinę temu, NRK napisał:

Rozmowa chyba jest o IP statyczne kontra dynamiczne w sieci LAN. Zgadza się?

Urzadzenie nie ma tu nic do rzeczy. 

Kolega pyta czy masz IFI nie bez powodu, bo z tym urządzeniem to jak z kobietą, nigdy nie wiesz w jakim jutro będzie nastroju. Jest cudowny a zarazem nieprzewidywalny i nie każdemu jest dane go ujarzmić 😉 

2 minuty temu, NRK napisał:

Cofnij się parę postów wyżej, to może zrozumiesz , że nie o ifi chodziło. 

Sorki, chyba pomyliłem tematykę, bo myślałem że jestem na forum o IFI mea culpa.

6 minut temu, NRK napisał:

Cofnij się parę postów wyżej, to może zrozumiesz , że nie o ifi chodziło. 

To coś musieliśmy się nie zrozumieć, bo ja cały czas piszę w kontekście Ifi Zen Streama i jego "urody".

EOT

2 minuty temu, StachMuszel napisał:

To coś musieliśmy się nie zrozumieć, bo ja cały czas piszę w kontekście Ifi Zen Streama i jego "urody".

EOT

Dokładnie tak, a ja dodałem swoje uwagi w celu pomocy nowym nabywcom IFI Stream-a aby nie tracili niepotrzebnie czasu i nie zniechęcali się do urządzenia bo jest wyjątkowo solidne za tak niewielką cenę. Sam wielokrotnie korzystam z cennych uwag osób, które merytorycznie wyjaśniają pewne zależności. 

Cholewka... Im bardziej poszukuję alternatywy w postaci cd lub sacd tym bardziej lubię i tak bardzo lubianego przeze mnie zena... Czy ktoś porównywał bezpośrednio zena do jakiegoś dobrego cd lub sacd? Bo może jestem głuchy..?:)

2 godziny temu, maciek1 napisał:

Cholewka... Im bardziej poszukuję alternatywy w postaci cd lub sacd tym bardziej lubię i tak bardzo lubianego przeze mnie zena... Czy ktoś porównywał bezpośrednio zena do jakiegoś dobrego cd lub sacd? Bo może jestem głuchy..?:)

Nie wiem na czym słuchasz ,ale dobre CD deklasuje ZENa ,CD deklasuje również pliki z dysku . Nie musisz być głuchy ,możesz mieć gdzieś wąskie gardło w systemie ,najtrudniej usłyszeć gdy słuchasz na kolumnach bo raz że muszą to być głośniki wysokiej klasy czyli drogie a dwa akustyka pomieszczenia .

29 minut temu, folab napisał:

Nie wiem na czym słuchasz ,ale dobre CD deklasuje ZENa ,CD deklasuje również pliki z dysku . Nie musisz być głuchy ,możesz mieć gdzieś wąskie gardło w systemie ,najtrudniej usłyszeć gdy słuchasz na kolumnach bo raz że muszą to być głośniki wysokiej klasy czyli drogie a dwa akustyka pomieszczenia .

Dzięki. Elementy toru mam raczej dobrze dobrane i nie najgorsze. Na pewno nie mam dobrego cd i takiego szukam, rozglądam się. Coraz częściej słucham na słuchawkach Beyerdynamic, czyli całkiem niezłych, z wzmacniacza również zen najwyższego. Czyli chyba ok? Jaki cd bezwzględnie załatwi zena? Oczywiście w porównywalnej cenie...

23 minuty temu, maciek1 napisał:

Jaki cd bezwzględnie załatwi zena? Oczywiście w porównywalnej cenie...

Żadne.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, maciek1 napisał:

Maćku, ja mam Primare CD31 na 2xPCM1704. Ja nie słyszę jakiejś dramatycznej różnicy. Bardziej w kategoriach "inności", niż lepiej/gorzej. Dalej za Primare CD31 mam dzielonego Rotela RC-1570/RB-1582mk2 oraz Fyne Audio F502 lub Tannoy R3. Tudzież podobnie na Yaqin MS-90B. Za Zenem mam SMSL DL300 na AK4499EX+AK4191EQ. Wnioski są podobne.

Cedeka nie słucham ponad rok, włączam jedynie w celach konserwacyjnych 🙂 Komu by się chciało bawić płytami🙂

Nie wiem, czy jest to zestaw na którym można opierać jakieś wnioski, może mój słuch już nie domaga 😉

Edytowane przez StachMuszel
13 minut temu, StachMuszel napisał:

Maćku, ja mam Primare CD31 na 2xPCM1704. Ja nie słyszę jakiejś dramatycznej różnicy. Bardziej w kategoriach "inności", niż lepiej/gorzej. Dalej za Primare CD31 mam dzielonego Rotela RC-1570/RB-1582mk2 oraz Fyne Audio F502 lub Tannoy R3. Tudzież podobnie na Yaqin MS-90B. Za Zenem mam SMSL DL300 na AK4499EX+AK4191EQ. Wnioski są podobne.

Cedeka nie słucham ponad rok, włączam jedynie w celach konserwacyjnych 🙂 Komu by się chciało bawić płytami🙂

Nie wiem, czy jest to zestaw na którym można opierać jakieś wnioski, może mój słuch już nie domaga 😉

Dzięki Stachu! Jasne że to materiał do wniosków. Swoją drogą ciekawe który odtwarzacz, w cenie "kontaktowej" bezwzględnie roznosi zena? Poszalejmy... Tak do 3 tysięcy.

5 minut temu, maciek1 napisał:

Dzięki Stachu! Jasne że to materiał do wniosków. Swoją drogą ciekawe który odtwarzacz, w cenie "kontaktowej" bezwzględnie roznosi zena? Poszalejmy... Tak do 3 tysięcy.

Dalej nic ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

40 minut temu, maciek1 napisał:

Mój jak był nowy kosztował 7999pln 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi