Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, folab napisał:

Czy moduł WI-FI w IFI jest na tyle nowoczesny aby połączenie po WI-FI miało tą samą jakość co po kablu ?

Generalnie jest niezły. Zależy to jednak od wielu rzeczy, w tym jakości innych urządzeń w sieci. Stąd niektórzy mówią, że lepiej po Wi-Fi, a inni, że po kablu.

4 minuty temu, iFi Audio napisał:

Generalnie jest niezły. Zależy to jednak od wielu rzeczy, w tym jakości innych urządzeń w sieci. Stąd niektórzy mówią, że lepiej po Wi-Fi, a inni, że po kablu.

ale co mamy jeszcze w sieci,router i zasilanie do niego.router wystarczy TP link za 300zł ,zasilacz podłączyłem liniowy Muzga ...

2 minuty temu, folab napisał:

ale co mamy jeszcze w sieci,router i zasilanie do niego.router wystarczy TP link za 300zł ,zasilacz podłączyłem liniowy Muzga ...

A rozumiesz jak odbywa się transmisja w sieci ethernet ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, folab napisał:

czyli co wymienić jeszcze ?

O to chodzi, że nic ! Łączyć się przez WiFi ! To jest najlepsze co można zrobić.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

O to chodzi, że nic ! Łączyć się przez WiFi ! To jest najlepsze co można zrobić.

Ale nie zawsze - pytanie czy większy bedzie szum z sieci po kablu, czy z wifi w urządzeniu. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

16 godzin temu, folab napisał:

Czy moduł WI-FI w IFI jest na tyle nowoczesny aby połączenie po WI-FI miało tą samą jakość co po kablu ?

Akurat z wifi nie miałem żadnych problemów 

Poczekam na zmianę softu i wrócę do niego 🙂

Taka mała wrzutka z ROON Optimazied Core Kit co do WiFI, cytuję:

"NOTE: Ethernet is more reliable for audio transmission, WiFi should only be used for control."

Edytowane przez payong
13 minut temu, payong napisał:

Taka mała wrzutka z ROON Optimazied Core Kit co do WiFI, cytuję:

"NOTE: Ethernet is more reliable for audio transmission, WiFi should only be used for control."

Jak ktoś ma słabe WiFi to tak. Musieli tak napisać bo zaraz by użytkownicy się skarżyli, że przez WiFi zrywa im połączenie ...

Edytowane przez Piopio

16 godzin temu, maciek1 napisał:

Dodam tylko że samo iFi sugeruje jako najlepsze wyjście kabel potem 5G i reszta...

Dokładnie tak jest. I w przypadku połączenia kablem warto jest wyłączyć wifi w Streamie żeby nie siało zakłóceń na resztę modułów w urządzeniu.

24 minuty temu, Piopio napisał:

Jak ktoś ma słabe WiFi to tak. Musieli tak napisać bo zaraz by użytkownicy się skarżyli, że przez WiFi zrywa im połączenie ...

Jakoś nie podejrzewam ich o taki tok myślenia:) ale oczywiście słuchajmy jak nam odpowiada.

22 minuty temu, spokojnie napisał:

Dokładnie tak jest. I w przypadku połączenia kablem warto jest wyłączyć wifi w Streamie żeby nie siało zakłóceń na resztę modułów w urządzeniu.

Jak sieje to stosujemy Topping HS01 😉 

Poznałem wiele opini i jedni mówią tak a inni odwrotnie ,zasadniczo ci najbardziej doświadczeni

mający w domu i poza domem stały kontakt ze sprzętem najlepszym jaki istnieje odpisują że kabel prawie zawsze daje lepszą jakość , tak więc sprawdzę to ,nie wiem tylko jak ten kabel podłączyć ,czy wystarczy go wpiąć czy coś jeszcze...

Edytowane przez folab
1 minutę temu, folab napisał:

Poznałem wiele opini i jedni mówią tak a inni odwrotnie ,zasadniczo ci najbardziej doświadczenie mający w domu i poza domem stały kontakt ze sprzętem najlepszym jaki istnieje odpisują że kabel prawie zawsze daje lepszą jakość , tak więc sprawdzę to ,nie wiem tylko jak ten kabel podłączyć ,czy wystarczy go wpiąć czy coś jeszcze...

Z tego co pamiętam, wpinasz i spokój:)

Godzinę temu, Piopio napisał:

Jak sieje to stosujemy Topping HS01 😉 

Wyłączenie wifi jeśli się go nie używa jest po pierwsze tańsze, a po drugie nie mnożymy bytów bez potrzeby.

15 minut temu, spokojnie napisał:

Wyłączenie wifi jeśli się go nie używa jest po pierwsze tańsze, a po drugie nie mnożymy bytów bez potrzeby.

Po kablu ethernet idą zakłócenia. U mnie iFi zdecydowanie lepiej gra po WiFi. Topping ma tylko pozytywny wpływ na brzmienie. Taka jego natura. 

Edytowane przez Piopio

8 minut temu, Piopio napisał:

Po kablu ethernet idą zakłócenia. U mnie iFi zdecydowanie lepioej gra po WiFi. 

Możesz tak mieć u siebie, nie dyskutuję z tym. Napisałem wcześniej że jeżeli gra po LAN to lepiej wyłączyć wifi.

Edytowane przez spokojnie
22 godziny temu, maciek1 napisał:

Z tego co pamiętam, wpinasz i spokój:)

Niestety tak to nie działa , wpiołem i aby się upewnić że dzała po kablu w apce IFI wyłączyłem WI FI i tu zaczął się problem ,urządzenie przestało grać i teraz za nic nie idzie połaczyć go z siecią,chromole kabel bo widzę ze trzeba tam trochę pomajstrować a ja nie kumaty ,chcę wrócić do WI FI i już nie łączy, z podpiętego dysku gra, na razie walczę ,jak się nie uda to chyba oddam do serwisu albo sprzedam i kupię coś lepszego.

ale jaja ,zrezygnowany wyłączyłem całkowicie ,odłączyłem zasilenie i po kolejnym właczeniu samo zaskoczyło.....i na tym raczej kończy się zabawa z połączeniem po kablu ,to nie na moje nerwy

Edytowane przez folab
4 minuty temu, folab napisał:

ale jaja ,zrezygnowany wyłączyłem całkowicie ,odłączyłem zasilenie i po kolejnym właczeniu samo zaskoczyło.....i na tym raczej kończy się zabawa z połączeniem po kablu ,to nie na moje nerwy

Chyba istotna jest kolejność włączania po raz pierwszy. Najpierw LAN potem zasilanie.

11 minut temu, maciek1 napisał:

Chyba istotna jest kolejność włączania po raz pierwszy. Najpierw LAN potem zasilanie.

czyli wyłaczam stream ,podłączam kabel i włączam stream ,skąd mam wiedzieć czy będzie grał po kablu czy po wi fi ?

4 minuty temu, folab napisał:

czyli wyłaczam stream ,podłączam kabel i włączam stream ,skąd mam wiedzieć czy będzie grał po kablu czy po wi fi ?

Chyba fragment: 1:41 coś podpowie:)

Teraz, maciek1 napisał:

Chyba fragment: 1:41 coś podpowie:) Oczywiście kabel podłączasz tylko raz, a nie przy każdym włączaniu:) 

12 minut temu, folab napisał:

no to u mnie świeci się biała dioda ,czyli łaczy po wi fi mimo podłączonego kabla

Biała tez się świeci po kablu:) Pokazuje szybki intenet. Na stronie w ustawieniach wszystko Ci się wyjaśni

Edytowane przez maciek1

Może być tak, że nie wyłącza modułu wifi automatycznie.

Gra po lanie, ale wifi zostaje włączone. Nie da się jakoś z apki wyłączyć wifi jak w volumio? 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Może być tak, że nie wyłącza modułu wifi automatycznie.

Gra po lanie, ale wifi zostaje włączone. Nie da się jakoś z apki wyłączyć wifi jak w volumio? 

Da się oczywiście

4 minuty temu, Ajothe napisał:

da się ,ale nie zrobię tego bo jak to zrobiłem to streamer przestał działać a ponowne połączenie go z siecią wi wi to dramat i nerwy

5 minut temu, folab napisał:

da się ,ale nie zrobię tego bo jak to zrobiłem to streamer przestał działać a ponowne połączenie go z siecią wi wi to dramat i nerwy

Nie byłoby tak źle chyba? No to rozłącz mu kabelek i poczekaj czy będzie grał dalej (daj mu sporą chwilkę na rozładowanie buforu - od razu nie zamilknie).

• Pokaż nowe odpowiedzi