Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zastanawiam się nad zmianą kolumn teraz posiadam audiovector QR1 i gra to z primare i15 Analog ... Moje typy to...

amphion argon 1

Monitor audio gold 100

Audiovector SR 1 

Lub buchardt s400 

Jak narazie wzmacniacz zostaje bo jestem z niego bardzo zadowolony ... 

Co myślicie o tych kolumnach wyżej wymienionych ? 

https://www.audiostereo.pl/topic/156316-kolumny-podstawkowe/
33 minuty temu, Androck napisał:

Zaciekawił mnie zestaw kolumn jakie zaproponowałem do wyboru, czy możesz napisać czego brakuje, czy raczej jaki masz niedosyt z posiadania obecnych kolumn ?

Hmm z kolumn jestem bardzo zadowolony ... Chciałbym iść level wyżej że tak powiem ... 

Edytowane przez Szogun71
16 minut temu, Szogun71 napisał:

Hmm z kolumn jestem bardzo zadowolony ... Chciałbym iść level wyżej że tak powiem ... 

Tylko czy te kolumny które wymieniłem mi to dadzą 

35 minut temu, Szogun71 napisał:

Musisz wiedzieć konkretnie czego chcesz (czego jeszcze bardziej oczekujesz), samo stwierdzenie "iść level wyżej" to błąkanie się w ciemnym lesie.

Edytowane przez Maraudio
5 minut temu, Maraudio napisał:

Musisz wiedzieć konkretnie czego chcesz (czego jeszcze bardziej oczekujesz), samo stwierdzenie "iść level wyżej" to błąkanie się w ciemnym lesie.

Chodzi mi o większą wyrazistość większą szczegółowość 

To już poważna kwota i jeżeli mają być nowe to nie kupuj bez odsłuchu. Najpierw w salonie audio, później u siebie. Za takie pieniądze osobiście rozejrzałbym się za kolumnami od krajowych producentów: BMN , YB audio ...

Innym sposobem są przejrzyste kable i tu bym wypożyczył komplet

głośnikowych i IC ze szczególnym uwzględnieniem produktów Nordosta np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jeśli w systemie są już kable o zbliżonej jakości i konstrukcji trzeba szukać dalej ...

Można też zrobić próby z tanimi kablami podobnej budowy i wtedy ew. podjąć decyzję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

39 minut temu, Szogun71 napisał:

Chodzi mi o większą wyrazistość większą szczegółowość 

2 godziny temu, Szogun71 napisał:

Moje typy to...

Audiovector SR 1 

Znaczny progres uzyskasz dopiero przy wymianie na SR 1 - ale Avantgarde. Wymiana na SR 1 Signature nie jest warta świeczki. 

26 minut temu, piotrek7 napisał:

Choć do porównania dorzuciłbym coś z oferty Elac

Dobry trop. Chociażby Vela BS 403. 

Edytowane przez Maraudio
8 minut temu, audioburak napisał:

Innym sposobem są przejrzyste kable i tu bym wypożyczył komplet

głośnikowych i IC ze szczególnym uwzględnieniem produktów Nordosta np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeśli w systemie są już kable o zbliżonej jakości i konstrukcji trzeba szukać dalej ...

Można też zrobić próby z tanimi kablami podobnej budowy i wtedy ew. podjąć decyzję.

Kable jakie mam to Ricable Primus 

2 minuty temu, Maraudio napisał:

Znaczny progres uzyskasz dopiero przy wymianie na SR 1 - ale Avantgarde. Wymiana na SR 1 Signature nie jest warta świeczki. 

Mówisz wymiana na SR1 nic nie zmieni ? Wiesz jak nic mi nie zmienia te kolumny to nie ma sensu zmieniać QR1 jak narazie ... Może wtedy bardziej pomyśleć o odtwarzaczu CD bo w tej chwili posiadam Marantza CD6007 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli to ten model o przekroju 3 mm2:

Ukryta Zawartość

to swój wniosek popieram ... a powiem więcej

- kable za 1,50 zł/m mogą pokazać więcej szczegółów 😉 

Co, jeśli umiesz się trzymać lutownicy - możesz sam sprawdzić ...

i zapomnieć na razie o kolejnych kolumnach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 minut temu, audioburak napisał:

Jeśli to ten model o przekroju 3 mm2:

Ukryta Zawartość

to swój wniosek popieram ... a powiem więcej

- kable za 1,50 zł/m mogą pokazać więcej szczegółów 😉 

Co, jeśli umiesz się trzymać lutownicy - możesz sam sprawdzić ...

i zapomnieć na razie o kolejnych kolumnach.

Hmm a co byś powiedział o Ricable Magnus ? Hmm czyli sugerujesz że Primus nie daje rady ? 

Ukryta Zawartość

Sam należę do może niewielkiej grupy, która tak uważa.

To zależy, czego się szuka w dźwięku, a poza tym - czy jest dużo głośników

które mają lepszy przetwornik niż AMT w górze pasma ?

Popsuć jego barwę łatwo, ale widocznie wykorzystać pełnię możliwości już nie ...

Godzinę temu, Szogun71 napisał:

Nie nie uważam tak 

I tego się trzymaj i nie daj sobie wciskać takich bzdur. Gdyby mowa była o wymianie okablowania wewnętrznego głośników, które posiadasz, miałoby to sens. Podstawą jest dobry głośnik i dobrana do niego elektronika. Kable to dodatek (który dla niektórych urósł do rangi fetyszu )

23 minuty temu, piotrek7 napisał:

I tego się trzymaj i nie daj sobie wciskać takich bzdur. Gdyby mowa była o wymianie okablowania wewnętrznego głośników, które posiadasz, miałoby to sens. Podstawą jest dobry głośnik i dobrana do niego elektronika. Kable to dodatek (który dla niektórych urósł do rangi fetyszu )

No nie którzy z kablami aż przesadzają ... Może kolumn nie zmieniać a zmienić może odtwarzacz CD ? Co o tym myślisz ? Teraz posiadam Marantza 6007 .. 

19 minut temu, piotrek7 napisał:

Zacznij od głośników . A Marantz? Ze źródłem pokombinuj (ewentualnie) w dalszej kolejności 

Myślisz że najwięcej zmienia głośniki w tym wszystkim ? 

@piotrek7  w swoim #17 oznajmia:

Kilkunastocentymetrowe kable wewnątrz kolumn mają wpływ, a głośnikowe już nie ...

To dość ciekawa teoria raczej do Urzędu Patentowego, może jakiś Nobel Prize 😉 

13 godzin temu, Maraudio napisał:

Dobry trop. Chociażby Vela BS 403. 

Patrzyłem na bela Na 403 i wyglądają pięknie ... 

17 minut temu, Szogun71 napisał:

tak jak piotrek7 sugerowałbym opcję wymiany głośników

też miałem Primare i podobne preferencje odnośnie brzmienia do Twojego

po kilkunastu odsłuchach w salonie i kilku w domowym środowisku, ostatecznie wybrałem Gato Audio i z takiej kompilacji byłem bardzo zadowolony aż do zmiany całego systemu

49 minut temu, Szogun71 napisał:

Jak dla mnie wszystkie elementy zestawu powinny reprezentować podobny poziom i uzupełniać się. Ale od czegoś trzeba zacząć. Dlaczego więc nie od głośników ? Zgodnie z tym,  o sam sobie założyłeś 

31 minut temu, Szogun71 napisał:

Patrzyłem na bela Na 403 i wyglądają pięknie ... 

Elac i Primare ?

Nurtuje mnie pytanie czy Ci, którzy proponują Elac słuchali je napędzane Primare ? 😏

Edytowane przez SigSauer
10 minut temu, SigSauer napisał:

Elac i Primare ?

Nurtuje mnie pytanie czy Ci, którzy proponują Elac słuchali je napędzane Primare ? 😏

Możliwe że nie ... Jak dla mnie to najbardziej przemawiają do mnie monitor audio 

3 minuty temu, Szogun71 napisał:

Możliwe że nie ... Jak dla mnie to najbardziej przemawiają do mnie monitor audio 

MA nie "gryzą się" z Primare ale to nie będzie to czego szukasz 

z dyskutowanych wcześniej może Audiovector SR1 1 ( min. Signature, bo Avantgarde to już inna liga ) byłyby po części zgodne z Twoimi preferencjami ale 

Propozycji Gato Audio FM 15 nie bierzesz pod uwagę ze względu na cenę ? 

4 minuty temu, SigSauer napisał:

MA nie "gryzą się" z Primare ale to nie będzie to czego szukasz 

z dyskutowanych wcześniej może Audiovector SR1 1 ( min. Signature, bo Avantgarde to już inna liga ) byłyby po części zgodne z Twoimi preferencjami ale 

Propozycji Gato Audio FM 15 nie bierzesz pod uwagę ze względu na cenę ? 

Właśnie patrzę na nie i praktycznie są w takiej cenie jak argon 1 ... Podziel się wrażeniami .. 

5 minut temu, Szogun71 napisał:

Właśnie patrzę na nie i praktycznie są w takiej cenie jak argon 1 ... Podziel się wrażeniami .. 

teraz tak, dwa lata temu Gato Audio zmieniło system dystrybucji co pozwoliło na obniżenie cen o średnio o ponad 60%

Gato Audio to chłopaki ze Scan Speak i Gamut, więc wiedzą co robią, a robią fajne brzmiące zabawki

jak pisałem mam podobne preferencje i oczekiwania dotyczące brzmienia systemu, kwieciste opisy zostawiam zawodowcom recenzentom

po prostu zamów do domu, posłuchaj i tylko taka droga jest jedynym sposobem abyś mógł w pełni zdecydować czy to jest czego oczekujesz od brzmienia 

p.s.

nie napisałeś nic akustyce pomieszczenia, w którym słuchasz

ale to oddzielny temat, podobnie jak kablologia, w temacie kabli ktoś Cię "ubrał" w ricable czy sam w to wdepnąłeś ?

20 minut temu, SigSauer napisał:

teraz tak, dwa lata temu Gato Audio zmieniło system dystrybucji co pozwoliło na obniżenie cen o średnio o ponad 60%

Gato Audio to chłopaki ze Scan Speak i Gamut, więc wiedzą co robią, a robią fajne brzmiące zabawki

jak pisałem mam podobne preferencje i oczekiwania dotyczące brzmienia systemu, kwieciste opisy zostawiam zawodowcom recenzentom

po prostu zamów do domu, posłuchaj i tylko taka droga jest jedynym sposobem abyś mógł w pełni zdecydować czy to jest czego oczekujesz od brzmienia 

p.s.

nie napisałeś nic akustyce pomieszczenia, w którym słuchasz

ale to oddzielny temat, podobnie jak kablologia, w temacie kabli ktoś Cię "ubrał" w ricable czy sam w to wdepnąłeś ?

Hmm sugerujesz że Ricable są złymi kablami ? Sam w to wdepnąłem że tak napiszę 

• Pokaż nowe odpowiedzi