Skocz do zawartości
IGNORED

HELP!!! Pianocraft czy Tannoy+ RX-396

james

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed wyborem sprzętu dla siebie. Pokój ma ok. 17m. Rozważam albo zachwalanego tu Pianocrafta albo zestaw ampli YAMAHA RDS 396 + Tannoy Fusion 2. Pomocy!!!! Co wybrać? Słuchałem i tego i tego wydaje się że brzmią podobnie, ale może to na moje ucho słoń nadepnął. Co robić?

PS. Nawiązałem przyjaźń z funkcją Szukaj ale i tak nie pomogło...

https://www.audiostereo.pl/topic/15639-help-pianocraft-czy-tannoy-rx-396/

Witam. Zastanów się najpierw dobrze, czy zależy Ci na kinie domowym, czy prawdzimym stereo. Musisz podjąć właściwą decyzję, żebyś potem nie żałował. Żaden amplituner nie zagra tak dobrze (w stereo) jak oddzielny wzmacniacz. Najlepszym rozwiązaniem byłoby posłuchanie jakiegoś wzmacniacza z Fusionami 2 a potem jeszcze raz Yamahy Piano Craft. Napisz coś więcej o swoim pokoju (w ilu metrach ma to grać)?

Jeżeli chodzi o Yamahe Piano Craft, to jest ona mocno zachwalana na forum ze względu na bardzo dobre komponenty oraz spójny (miły dla ucha) dźwięk. Natomiast jeżeli chodzi o kompletowanie zestawu (z oddzielnych elementów) to niestety musisz przesłuchać wielu wzmacniaczy, kolumn i CD, żeby wybrać coś, co odpowiada Twoim preferencjom.

Zastanawiałem sie już nad kinem i doszedłem do wniosku, że kino odpada bo w większości będę słuchał muzyki.

No tak, wybór Yamahy byłby łatwiejszy, bo miałbym juz cały zestaw...

Ale z drugiej strony chciałbym mieć taki zestaw, którego nie bedę musiał zmienić przez parę lat, stąd moje wątpliwości...

Skoro Ty nie słyszysz różnicy (między P. Craft a zestawem) to może pokombinuj ze wzmacniaczami innych firm. A skoro np. chcesz koniecznie zestaw yamahy to wydaje mi się, że może spróbuj połączenia Fusionów ze wzmacniaczem Yamaha ax-496 bądź ax-596. Może wtedy różnica będzie większa na korzyść składanego zestawu.

Wydaje mi się, że trudno będzie komukolwiek napisać, że piano craft jest gorszy (bądź nie) od składanego zestawu. Wszystko zależy od tego, z jakich komponetów będzie się składał zestaw. Być może nie czujesz różnicy między PC a zestawem (Fusion + ampli. Yamaha) dlatego, że słuchałeś zbyt krótko.... Skoro jednak twerdzisz, że nie słyszysz róznicy to może kup to co będzie tańsze, a z czego będziesz zadowolony (czyli np. YPC). Napisz czy taki dźwięk Yamahy PC podobał się Tobie i czy o takim dźwięku marzysz? Jeżeli nie jesteś pewnien to może poszukaj "klocków" innych firm- NAD, CA AZUR, Rotel?

No jeśli chodzi o dźwięk YPC to mnie wręcz zachwycił. Odsłuchując PC w sklepie usłyszałem instrumenty, których na moim poczciwym Panasonicu nie słychać ni w ząb... Ale Tannoye też tak brzmiały...

Boję się, że mam trochę za mało doświadczenia, żeby w pełni świadomie dokonać prawidłowego wyboru, a nie chcę żałowac decyzji za pół roku, kiedy osłucham się ze sprzętem i zacznę dostrzegać jego niedoskonałości.

Dlatego chcę mój wybór oprzeć również na opiniach ekspertów...

Witam, ja uzytkowałem Yamahę Pianocraft przez rok, po czym sprzedałem i kupiłem kino Yamahy. Po miesiacu stwierdziłem, że Pianocraft grał przyjemniej i sprzedałem kino. Obecnie ma m stereo i jest super. Wracając do Pianocrafta to kupując ten sprzęt za 1800 zł. nowy na Allegro, albo samemu za granicą, mamy stosunek jakość/cena wybitny. Nie wiem, czy w tej cenie złoży się osobne klocki o takim brzmieniu, chyba, że na rynku wtórnym.

Z kolei wczoraj zaszedłem "z marszu" do sklepu i jeszcze raz sobie posłuchałem tego pianocrafta i tym razem zabrzmiał nieco gorzej, od czego to zależy, płyty były nie tego?

Aha i jeszcze pytanie lepiej kupić E600 czy E400 i do tego osobno DVD?

Być może trafiłeś na YPC świeżo wypakowaną z pudełka i głośniki były nie wygrzane. Sprzęt pokazuje swój prawdziwy dźwięk dopiero po kilkunastu (kilkudziesięciu) godz. grania. Jeżeli chodzi o wybór między E-400 i E-600 to chyba nie ma większych różnic w dźwięku (było już ten temat na forum-poszukaj). Jedni twierdzą, że E-400 jest lepsza, inni że nie ma różnicy. Jeżeli zależy Ci na słuchaniu myzyki o oglądaniu filmów to weź E-600. Jeżeli natomiast wolisz mieć typowe stereo to kup E-400.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.