Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Xajas zapomniał o laserowym mieczu w szufladzie stąd zakłócający pomiar sznurkiem 😉 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)

@xajas

ani nie będę komentował ani probowal Cię przekonywać

bo zazwyczaj prowadzi to do spięć , a ja nie mam ochoty na to by ktoś czul złe emocje pod moim adresem

tylko jedno zdanie

W dniu 9.01.2022 o 13:41, misiomor napisał:

więc gdyby coś takiego zmierzyć metodą NF ->(350Hz)<-MLS, byłoby trochę inaczej - więcej niskiego dołu

zastanów się czy znasz dokładnie metodę opisaną za pomocą wyboldowanych znaków

a poza tym do przemyślenia obrazek

image.thumb.png.b7448a81f43ebd7b26e389b873d4f4c8.png

i trochę wiadomości w linkach

chcesz czytaj nie to nie ja się poddaję

https://www.stereophile.com/features/105kh/index.html

https://www.stereophile.com/reference/405time/index.html

Xajas zapomniał o laserowym mieczu w szufladzie stąd zakłócający pomiar sznurkiem  

Nie nie, nie zapomniale, po prostu nie udalo mi sie go tak przeprogramowac, by co 30cm zmienial kolor z czerwonego na inny
[mention=1239]xajas[/mention]
ani nie będę komentował ani probowal Cię przekonywać
bo zazwyczaj prowadzi to do spięć , a ja nie mam ochoty na to by ktoś czul złe emocje pod moim adresem
tylko jedno zdanie
zastanów się czy znasz dokładnie metodę opisaną za pomocą wyboldowanych znaków
a poza tym do przemyślenia obrazek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
i trochę wiadomości w linkach
chcesz czytaj nie to nie ja się poddaję

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zadnych spiec, z wieku dorastania juz (niestety) wyroslismy i o byle G sie nie obrazamy. Wszystko dobrze, inaczej bym sie z takim nakladem pracy nie angazowal

Ale do rzeczy.
Od konca.

Ground measurements odpadaja. Z kilku powodow.
1. Jestem za stary i za slaby, by wynosic 90kG z piwnicy na parking przed domem
2. Powatpiewam w wartosc tego pomiaru. Jak zaczynalem ta zabawe, pierwsze pomiary dokonalem wlasnie na wolnej przestrzeni a potem powtorzylem je w pomieszczeniu i doznalem malego szoku. Te pomiary z zewnatrz byly dla dalszych analiz i optymalizacji systemu bezuzyteczne.
Ponizej porownanie: zielone na wolnej przestrzeni, czerwone w pomieszczeniu

IMG_7853.thumb.jpg.048fe8b816192f37b8d0fb50d22ff1ab.jpgff_vs_raum.thumb.jpg.b2c3a86a14171ef44fbb5baaa1418f8e.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwagi odnosnie Misiomorowej metody jeszcze nie pojalem, ale zobacze o co chodzi

Odnosnie gated measurements.
Tak znany temat, w wielu miejscach calego procesu mam mozliwosc uzycia tej metody i robie z niej uzytek (frequency dependen windowing) ale efekt jest niezupelnie ten sam co beam forming

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, xajas napisał:

ff_vs_raum.thumb.jpg.b2c3a86a14171ef44fbb5baaa1418f8e.jpg

Dla wszystkich kolegów , ktorzy nie bardzo wiedzą o co chodzi

W pokazanym pomiarze,  przynajmniej w teorii, pomiar zielony ma odzwierciedlać odpowiedź glosnika bez wplywu pomieszczenia , natomiast pomiar czerwony bez watpienia zawiera mody i odbicia pokoju

cytuję

25 minut temu, xajas napisał:

Te pomiary z zewnatrz byly dla dalszych analiz i optymalizacji systemu bezuzyteczne.

oraz

10 godzin temu, xajas napisał:

wyliczam srednia z tych wielu pomiarow, w celu wyznaczeniq dzwieku bezposredniego i wyeliminowania fal odbitych (czyli wplywu pomieszczenia)

Jesli pomiar zawiera akustykę pomieszczenia to wyliczajac średnią z pomiarow zawierających akustyke pomieszczenia , dostaje sie średni pomiar zawierający akustyke pomieszczenia

i nie jest to czyta odpowiedź głosnika z obudowy

tylko łączna z reakcją pomieszczenia

wniosek

sposob projektowania xajasa polega na połaczeniu odpowiedzi pokoju i głosników i probie zrobienia z tego kolumn

osobiscie nie znam nikogo na swiecie o takim podejściu

chcialem by to bylo jasne 

Jesli pomiar zawiera akustykę pomieszczenia to wyliczajac średnią z pomiarow zawierających akustyke pomieszczenia , dostaje sie średni pomiar zawierający akustyke pomieszczenia
i nie jest to czyta odpowiedź głosnika z obudowy
tylko łączna z reakcją pomieszczenia
wniosek

Wniosek jest bledny.

Wspolna czescia dla wszystkich pomiarow wykonanych w roznych miejscach pomieszczenia jest dzwiek bezposredni.
Rozna czescia w tych poszczegolnych pomiarach sa odbicia specyficzne dla okreslonego miejsca. W jednym miejscu powoduja „gorki“, a w innym miejscu (dla tej samej czestotliwosci) powoduja „dolki“.

Nakladajac wiele takich pomiarow na siebie, srednia z dzwieku pozostaje niezmieniona, ale kompensujesz/eliminujesz te nakladajace sie gorki i dolki, co zreszta widac na powyzej zalaczonych pomiarach

sposob projektowania xajasa polega na połaczeniu odpowiedzi pokoju i głosników i probie zrobienia z tego kolumn 

Nie, nie zrozumiales cytatu, ktory swiadomie wkleilem i podkreslilem.

Moje kolumny sa tak „zrobione“, ze w dolnym zakresie czestotliwosci (patrz ponizej czestotliwosci Schroedera) UWZGLEDNIAJA akustyke pomieszczenia (uwzglednienie modow w pomiarach), a powyzej tej czestotliwosci ja IGNORUJA (patrz separowanie odbic od dzwieku bezposredniego)

A to nie jest to samo

Powtorka z rozrywki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_9205.thumb.jpg.a2f964c8bfb890861653ca8a52962c50.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli dla wszystkich kolegow, ktorzy nie bardzo wiedza o co chodzi

„Correct the overall room response“ to „polaczenie odpowiedzi pokoju i glosnikow“ czyli „UWZGLEDNIENIE akustyki pomieszczenia (uwzglednienie modow w pomiarach)

a

„Correct the first arrival timbre“ to „oddzielenie odpowiedzi pokoju od glosnikow“ czyli „IGNOROWANIE akustyki pomieszczenia (separowanie odbic i korygowanie tylko dzwieku bezposredniego)

osobiscie nie znam nikogo na swiecie o takim podejściu
chcialem by to bylo jasne 

Wynika to z tego, w jakim swiecie sie poruszasz

Jezeli źle to rozumiem to proszę mnie poprawić,
Najlepiej stroić OB w pomieszczeniu niż poza, podłoga sufit ściany są ważne, umieszczenie przetworników, odległości, pochylenia to kształtowanie charakterystyki, resztę korekcji to zwrotnica

Znalazłem na stronie, do jakich poziomów najlepiej stroić OB

Ukryta Zawartość

762793960_Screenshot2022-01-10at20-29-23Dipol_Schallwandpdf.thumb.png.6a7ac37a8ba203b675298f96f4cdefbd.png

9 minut temu, xajas napisał:

Czyli dla wszystkich kolegow, ktorzy nie bardzo wiedza o co chodzi

„Correct the overall room response“ to „polaczenie odpowiedzi pokoju i glosnikow“ czyli „UWZGLEDNIENIE akustyki pomieszczenia (uwzglednienie modow w pomiarach)

a

„Correct the first arrival timbre“ to „IGNOROWANIE akustyki pomieszczenia (separowanie odbic i korygowanie tylko dzwieku bezposredniego)

Wynika to z tego, w jakim swiecie sie poruszasz emoji3.png

Ale chyba Dipole nie generują modów a pozycjonowanie przetworników w pomieszczeniu kształtuje charke

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, .:Gerard:. napisał:

Najlepiej stroić OB w pomieszczeniu niż poza, podłoga sufit ściany są ważne, umieszczenie przetworników, odległości, pochylenia to kształtowanie charakterystyki, resztę korekcji to zwrotnica

306299861_DipolSabaimRaum.thumb.gif.30d7be6427bef2bf3c4a8747da8286a7.gif

762793960_Screenshot2022-01-10at20-29-23Dipol_Schallwandpdf.thumb.png.6a7ac37a8ba203b675298f96f4cdefbd.png

kazdy element ma wplyw

ale konstruktor budujący kolumny musi brac pod uwage ,ze kolumny musza zagrac u Ciebie i u mnie może nie tak samo ale przynajmniej bardzo dobrze

podbicie dolnego pasma to rzecz gustu ale biorac pod uwage ,że bas z OB nie jest tak mięsisty jak z pudełka warto go troche podnieśc dlatego pokazana charakterystyka ma sens

poza tym jak widac jest to typowe zejście dla odgrod  50hz- 60hz

oktawa niżej to już pod kątem zejścia hi-end

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Wlasnie, dlatego tez niektórzy producencki zalecają odległości pozycjonowania kolumn

Gerard kazde kolumny trzeba pozycjonować

ale np Mirek pisze w swoim wątku ,że Harbethy były bardzo czule na ustawienie a Dipole Open 5 jak ich nie ustawisz i tak grają 🙂

Ukryta Zawartość

Ale chyba Dipole nie generują modów a pozycjonowanie przetworników w pomieszczeniu kształtuje charke

To co pokazujesz jako czerwony pasek to nie „poziom“ do jakiego stroisz OB, i zadne podbicie basu w charakterystyce OB o ktorym wspomina powyzej Slawek, tylko ogolna norma/wymagania odnosnie odchylek charakterystyki czestotliwosciowej MIERZONEJ W POMIESZCZENIU w miejscu odsluchu (in room measurement, patrz tez tytul …in Raum) w stosunku do tzw. Target Curve, o ktorych ciagle pisze.

Ten przebieg charakterystyki i korytarz odchylek nie jest specyficzny dla OB. To generalna rekomendacja dla wszystkich typow zestawow glosnikowychIMG_0620.thumb.jpg.45cb179bf201fa7461177d2c81deebda.jpgIMG_4855.thumb.jpg.c7c71e4f583d7b439f3f95cb7a7e8e79.jpg

Na chlopski rozum to jest to, co ty nazywasz „liniowoscia“

Jak nastepnym razem zaczniesz pisac ze „liniowosc“ sie nie liczy bo wazniejsza jest „wybrzmiewajaca proporcjonalnosc swobodnej dynamiki“, pomysl o ponizszym zalaczniku (zaleznosc jakosci/klasy zestawu glosnikowego od jego „liniowosci“)

IMG_4977.thumb.jpg.003f0f2507fb479d314bf0d10fb24113.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz, slawek.xm napisał:

Gerard kazde kolumny trzeba pozycjonować

ale np Mirek pisze w swoim wątku ,że Harbethy były bardzo czule na ustawienie a Dipole Open 5 jak ich nie ustawisz i tak grają 🙂

Ale na bas narzeka, ze mało i czeka na 18" 🙂
a ja sie męczyłem z ustawieniem ale na bas nie narzekam 😉

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, .:Gerard:. napisał:

Ale na bas narzeka, ze mało i czeka na 18" 🙂
a ja sie męczyłem z ustawieniem ale na bas nie narzekam 😉

Ty masz dolny zakres mocno dociazony więc nie wiem czy w ogole odgrody Ci podejdą

bo bas jest duzo bardziej wyartykulowany i subiektywnie szybszy ale znów dla mnie subiektywnie jest go odczuwalnie mniej

musisz posłuchać jakis dobrych odgród i zobaczyć jak to jest w stosunku do pudelek i czy w ogole taka prezentację dźwieku polubisz

Ty masz dolny zakres mocno dociazony więc nie wiem czy w ogole odgrody Ci podejdą
bo bas jest duzo bardziej wyartykulowany i subiektywnie szybszy ale znów dla mnie subiektywnie jest go odczuwalnie mniej
musisz posłuchać jakis dobrych odgród i zobaczyć jak to jest w stosunku do pudelek i czy w ogole taka prezentację dźwieku polubisz

E tam, jak bedzie chcial to nacisne trzy guziczki i tak mu podkrece odgrody, ze bedzie mial 2 razy wiecej basu niz Harman zaleca. To napewno bedzie mu sie podobalo

Ukryta Zawartość

Cudow nie ma, tez generuja, niestety

Ukryta Zawartość

Ja raczej wyznaje "stara szkole", czy tam książkowe podejście do pomiarów i projektowania. Czyli najpierw wykonuje takie pomiary, aby zebrać możliwie najwięcej informacji na temat odpowiedzi samych glosnikow i na tej podstawie projektuje zwrotnice. Dopiero tak zaprojektowany system poddalbym korekcji aktywnej, ale jak ktos robi wylacznie sam dla siebie, dla wlasnego pomieszczenia, to moze robic co tam uwaza za sluszne.

W przypadku dipoli i pomiary sa podchwytliwe i mozna sie wladowac na mine. Dlatego rozumiem, ze wiekszosc konstruktorow woli isc na skroty i mierzyc pasmo juz w pomieszczeniu i na ich podstawie filtrowac i korygowac system.

Ja raczej wyznaje "stara szkole", czy tam książkowe podejście do pomiarów i projektowania. Czyli najpierw wykonuje takie pomiary, aby zebrać możliwie najwięcej informacji na temat odpowiedzi samych glosnikow i na tej podstawie projektuje zwrotnice. Dopiero tak zaprojektowany system poddalbym korekcji aktywnej, ale jak ktos robi wylacznie sam dla siebie, dla wlasnego pomieszczenia, to moze robic co tam uwaza za sluszne.

Czy to znaczy ze najpierw aplikujesz pasywne zwrotnice/filtry, a potem jako „fine tuning“ stosujesz korekcje aktywna?
Oczywiscie tak tez mozna, ale jesli juz aplikujesz aktywna korekcje, to dlaczego nie zawrzec w niej ta wczesniejsza pasywna filtracje i wyeliminowac ja zupelnie?

Moim zdaniem taka powyzsza kombinacja ma tylko wtedy sens, gdy kupujesz gotowce z pasywnymi filtrami (czyli traktujesz je jak quasi jednodrozny system nie wymagajacy filtracji i podlanczasz je do systemu z zaaplikowanym procesorem DSP a‘la Dirac, Lyngdorf, Lexicon,…, ktory dokonuje korekcji tego „jednodroznego“ gotowca.

W lutym chce koniecznie posłuchać Spatial 8,
5-tki schodzą do 32Hz a 8-ki do 22Hz, w 5tkach bas byl obszerny i dynamiczny, szybki, barwny tylko za obszerny i brakowało mi większego różnicowania (narzucał z dużą efektywnością wąski zakres) zabrakło tez dociążenia średnicy
Ogólnie zabrakło spójności

Ok, no to nie zrozumialem tego podzialu miedzy filtracja i korekcja, gdzie jest roznica.
Jakiego typu operacje przejmuje „aktywna zwrotnica“ a jakiego „aktywna korekcja“
Jak wyglada takie ustrojstwo z oddzielna sekcja aktywnych zwrotnic i oddzielnego procesora korekcji

Chyba ze z zwrotu „poddalbym“ wnioskuje ze to jest tylko pomysl, ktory probujesz transponowac z „klasycznej“ pasywnej szkoly

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, .:Gerard:. napisał:

5-tki schodzą do 32Hz a 8-ki do 22Hz

wszystko jest mozliwe tylko z jakim spadkiem?

z marketingowego punktu widzenia te tez schodzą do 22hz a nawet niżej 🙂

image.thumb.png.dbefcb6e4f649ff864fceb1a9146e24d.png

38 minut temu, xajas napisał:

E tam, jak bedzie chcial to nacisne trzy guziczki i tak mu podkrece odgrody, ze bedzie mial 2 razy wiecej basu niz Harman zaleca. To napewno bedzie mu sie podobalo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_9218.jpg

To nie chodzi o ilosc tylko aby pasowalo

Np.
Wierzysz ze to gra spojnie ?

Ukryta Zawartość

poniez pomiary

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
z marketingowego punktu widzenia te tez schodzą do 22hz a nawet niżej

Dobre, po prostu zapomnieli dodac f25
7 minut temu, xajas napisał:

Ok, no to nie zrozumialem tego podzialu miedzy filtracja i korekcja, gdzie jest roznica.
Jakiego typu operacje przejmuje „aktywna zwrotnica“ a jakiego „aktywna korekcja“
Jak wyglada takie ustrojstwo z oddzielna sekcja aktywnych zwrotnic i oddzielnego procesora korekcji

System pasywny moze byc  oparty np na wzmacniaczach lampowych i zrodlach analogowych jak gramofon czy magnetofon oraz oczywiscie kolumny pasywne. Wpinanie w tor takiego systemu aktywnej korekcji pomieszczenia moim zdaniem jest bez sensu. Co innego jak gramy ze zrodel cyfrowych, gdzie uzycie korekcji aktywnej jest bardziej na miejscu, a przede wszystkim jest to po prostsze.

Dopiero na kolejnym miejscu postawilbym system ze zwrotnicami aktywnymi, ale tutaj rowniez moze to byc system analogowy i cyfrowy. Mimo to, nawet jesli uzywalbym calkowicie cyfrowego toru, to najpierw robie filtrakcje aktywna na podstawie konkretnych pomiarow odpowiedzi samych glosnikow i dopiero po filtracji moge zastosowac korekcje pomieszczenia.

To nie chodzi o ilosc tylko aby pasowalo
Np.

Ukryta Zawartość

No wiesz, kazdemu „pasuje“ co innego, w aucie tez tak mam, prawdziwe umpfta-umpfta, i wcale nie chce „spokojnie“

Ale przyznaje, w domu to „a touch to much“, dlatego -> patrz ostatnie dwie krzywe na dole (target_xajas)

BTW. Przez „spojnie“ rozumiem co innego. Dla mnie „spojnie“ to raczej „artystyczny“ synonim fachowego okreslenia „kocherentny“ czyli poprawnego zgrania czasowego (step response, group delay,..)

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, .:Gerard:. napisał:

tak , ten projekt moze zagrac spojnie moim zdaniem

21 minut temu, slawek.xm napisał:

z marketingowego punktu widzenia te tez schodzą do 22hz a nawet niżej 🙂

image.thumb.png.dbefcb6e4f649ff864fceb1a9146e24d.png

przepraszam z szybkosci narysowałem kreskę na 32hz 🙂

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

tak , ten projekt moze zagrac spojnie moim zdaniem

Ja "przypuszczam" ze nie ma szans

System pasywny moze byc  oparty np na wzmacniaczach lampowych i zrodlach analogowych jak gramofon czy magnetofon oraz oczywiscie kolumny pasywne. Wpinanie w tor takiego systemu aktywnej korekcji pomieszczenia moim zdaniem jest bez sensu. Co innego jak gramy ze zrodel cyfrowych, gdzie uzycie korekcji aktywnej jest bardziej na miejscu, a przede wszystkim jest to po prostsze.
Dopiero na kolejnym miejscu postawilbym system ze zwrotnicami aktywnymi, ale tutaj rowniez moze to byc system analogowy i cyfrowy. Mimo to, nawet jesli uzywalbym calkowicie cyfrowego toru, to najpierw robie filtrakcje aktywna na podstawie konkretnych pomiarow odpowiedzi samych glosnikow i dopiero po filtracji moge zastosowac korekcje pomieszczenia.

Nie traktuj tego jako krytyki -> mysle ze nigdy stosowales takiego systemu/rozwiazania i nie bardzo rozumiesz jak to sie odbywa. Zarowno „filtracja“ jak i „korekcja“ to jeden i ten sam typ obrobki sygnalu, albo w domenie amplitudowej, albo czasowej, i taki procesor nie rozpoznaje czy dana obrobka jest wynikiem filtracji czy korekcji. I nie ma tez najpierw filtracja a dopiero potem korekcja, to wszystko jeden i ten sam krok/operacja
Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Ja "przypuszczam" ze nie ma szans

jeden podział z szerokopasmowym dobrze zrobiony może zagrać spojnie

inna wersja takiego ukladu to Pass

image.thumb.png.0ea8107dd0e067894a68fe9e0858d250.png

image.thumb.png.e523f8202a847f49c30992147d89a011.png

Heh. Codziennie używam takiego oprogramowania do systemow aktywnych, oraz korekcji akustyki i tak jak piszesz, filtracja i korekcja w domenie cyfrowej to w zasadzie ten sam algorytm. Ja celowo oddzielilem system pasywny, od systemu aktywnego analogowego i aktywnego cyfrowego.

Dla mnie to są trzy, zupełnie rożne byty.

• Pokaż nowe odpowiedzi