Skocz do zawartości
IGNORED

jak zlutować mosiądz???

areg

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Jak w temacie, przyszedł czas ma złożenie GC i muszę połączyć kilka Elementów mosiężnych a za cholerę mi to nie chce trzymać próbowałem wody lutowniczej, topików ect.

Pozdrawiam

Nie wszystko high-end co się świeci......

https://www.audiostereo.pl/topic/15647-jak-zlutowa%C4%87-mosi%C4%85dz/

Rozumiem, że próbowałeś lutować cyną przy użyciu lutownicy?

Moim zdaniem potrzebne będzie lutowanie "twrde" znaczy palnik i miedź. palniki jednorazówki można kupić w hipermarketach za ok 5-10 pln, miedź lutowniczą widziałem po 1pln za pręt ok2mmx2mmx1m.

I nie będzie to proste ani łatwe.

Pozdrawiam

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jakiej lutownicy użyłeś? Moc i rodzaj? Jeśli elementy te nie będą przenosić obciążeń mechanicznych, to można lutować na cynę - tinol, pod warunkiem użycia lutownicy grzałkowej o mocy 150-200W. Powierzchnie lutowane powinny być oczyszczone i odtłuszczone. Nie używaj topników na bazie kwasów lub salmiaku. Jeśli elementy przenoszą obciążenie mechaniczne, to pozostaje tylko lutowanie lutem twardym.

GM

no wiedze ze zabrałem sie do tego jak pies do jeża :)

lutownica 40W grzałkowa i 100W tranzystor i jak narazie efekt nie lepszy niż klejenie gumą do żucia :)

dzięki za fachowe rady

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

O transformatrówce możesz od razu zapomnieć. Te 40W w grzałkowej może być odpowiednie ale do bardzo małych detali. Jeśli lutujesz lutem miękkim, to przy dużych powierzchniach lub grubych elementach mosiężnych "ratuje" Cię tylko tzw. "pies" czyli lutownica do rynien, grzałkowa o mocy 150W. Przy lutowaniu mosiądzu istotna jest również powierzchnia grota lutownicy. Jeśli jest ona zbyt mała, duża powierzchnia mosiądzu nie zostanie prawidłowo rozgrzana. Mając "małą" lutownicę, moża się poratować rozgrzewając lutowane elementy palnikiem gazowym. Ale tu powstaje problem unieruchomienia elementów podczas lutowania. IMHO, nie polecam do lutowania miękkiego samego palnika gazowego. Spowoduje on utlenienie powierzchni mosiądzu i pomimo wysokiej temperatury cyna nie "chwyci" lutowanych powierzchni.

GM

>areg

Jeżeli elementy łączone nie są zbyt duże (masywne) skorzystaj z propozycji G.Mark-a.

W przeciwnym przypadku lutowanie twarde jak radził wrath. Bo tylko tak nagrzejesz je do odpowiedniej temperatury.

• 2 tygodnie później...

wszystko się pięknie polutowało ......

kolejne moje pytanie to czym zabezpieczyć/polalować wypolerowany mosiądz aby zawsze był piękny jak po wypolerowaniu :)

Jak zawsze Dzieki za wszelkie sugestie

Pozdrawiam

areg

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Są lakiery bezbarwne do tego celu. Musisz tylko kupić taki, który da błyszczącą powłokę, nie zmieni koloru pomalowanej powierzchni i będzie wytrzymały na ścieranie lub zarysowanie.

GM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.