Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry głosnik wysokotonowy do 200 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w dobraniu głośników wysokotonowych w cenie do 200 zł/szt. Nie ukrywam, że im taniej tym lepiej. Będzie to grało w kolumnach dwu i pół drożnych z Vifami M18WH. W tych paczkach grały już tytanowe Audaxy i ringi Satori. Obecnie kolumny będą pełnić rolę frontów w KD, a lepsze tweetery powędrowały do innych konstrukcji. Szukam dźwięku neutralnego, w miarę rozdzielczego, jednak beż krzykliwości natarczywości. Znalazłem sporo dobrych opinii o Dayton DC28F, niestety zupełnie nie znam tego głośnika. Z racji promocji w pewnym sklepie zainteresowałem się całą gamą SB Acoustics SB26 i SB 29. Czy ktoś jest w stanie napisać, który głośnik z tych serii brzmi najbliżej Satori TW29RN/RNB?

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Ibmacir napisał:

Będzie to grało w kolumnach dwu i pół drożnych z Vifami M18WH

jeszcze dostępne bardzo niedoceniany głośnik

https://loudspeakershop.eu/glosnik-vifa-xt25bg-60-04-p-1868.html

łączyłem w monitorach z illuminatorem 18wu/4

9 minut temu, slawek.xm napisał:

jeszcze dostępne bardzo niedoceniany głośnik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

łączyłem w monitorach z illuminatorem 18wu/4

Możesz krotko napisać o zaletach i brzmieniu? Może masz porównanie z tytanowym Audaxem?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Ibmacir napisał:

Możesz krotko napisać o zaletach i brzmieniu? Może masz porównanie z tytanowym Audaxem?

mam porównanie z magnezowym Audaxem tytanowego nie probowalem bo opinia znawcy tematu zniechęciła mnie do niego

vifa jest bardzo neutralna spokojna niekrzykliwa  dokladna ale bez analityczności nie jest tak jedwabna i szczegółowa jak szpilka illuminatora gra ciemniej od magnezowej kopułki Audaxa i jest od niego cieplejsza 

nie potrafię płodzić audiofilskiej poezji 🙂

Godzinę temu, Ibmacir napisał:

Szukam dźwięku neutralnego, w miarę rozdzielczego, jednak beż krzykliwości natarczywości. Znalazłem sporo dobrych opinii o Dayton DC28F

Osobiście nie trawię brzmienia Vify XT25. 
Osobiście dołożyłbym nieco, bo warto, i kupiłbym Morele CAT298. 
Albo jeżeli budżet jest nieprzekraczalny, to DAYTON AUDIO DC28F (jeszcze zostanie na pizzę i piwo). Absolutnie nie są ani krzykliwe, ani natarczywe. Oferują brzmienie kremowe i jedwabiste, ale jednocześnie soczyste i dźwięczne. Zero szorstkości, zero osuszenia. 

Cześć

Dołączę się z pytaniem,coś w tej cenie ale 4 ohm i jak najwyższej  efektywności , najlepiej kopułka.

Edytowane przez woldo4
8 godzin temu, McGyver napisał:

kupiłbym Morele

jak posmakujesz wysokich modeli Morel-

będziesz do nich wracał

tylko ceny 

Czy głośnik SB29RDC-C000-4 i wersja z alufrontem SB29RDAC-C000-4, to granie podobne do ringowych Satori TW29R i TW29RN? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) je mierzył i wychodzi, że zniekształcenia mają nawet mniejsze!

5 godzin temu, woldo4 napisał:

Cześć

Dołączę się z pytaniem,coś w tej cenie ale 4 ohm i jak najwyższej  efektywności , najlepiej kopułka.

SB29RDC/RDAC ma 4 Omy i 93-94 dB. Powyżej masz link do pomiarów Troelsa.

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, Ibmacir napisał:

Znalazłem sporo dobrych opinii o Dayton DC28F

potwierdzam bardzo dobra kopułka,zrobiłem na niej budżetowe kolumny do pokoju córki ,Mc Gyver dobrze opisał,jakbyś chciał posłuchać  to zapraszam,południe mazowsza

3 godziny temu, by-2006 napisał:

jak posmakujesz wysokich modeli Morel-

będziesz do nich wracał

Za późno. Moreli posmakowałem jakieś ćwierć wieku temu. 
Obecnie gram na Morel Elite.

3 godziny temu, by-2006 napisał:

tylko ceny 

Morel Elite kosztuje ~1500zł za parę. Znajdź mi tweeter jednoznacznie lepszy (a nie tylko inny) w kwocie nawet dwukrotnie wyższej.

1 minutę temu, szpotek73 napisał:

potwierdzam bardzo dobra kopułka,zrobiłem na niej budżetowe kolumny do pokoju córki ,Mc Gyver dobrze opisał,jakbyś chciał posłuchać  to zapraszam,południe mazowsza

Niestety niska efektywność i dołek powyżej 11-12 kHz. Czy są gdzieś dokładne pomiary tego głośnika?

ja gdzieś mam,ale nie wiem czy znajdę ,dawno robiłem te paczki,dołek powyżej 12kilo? ja z racji wieku i dawniej wykonywanej pracy słyszę do 13k🙂

tragedii nie ma:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, McGyver napisał:

Za późno. Moreli posmakowałem jakieś ćwierć wieku temu. 
Obecnie gram na Morel Elite.

Morel Elite kosztuje ~1500zł za parę. Znajdź mi tweeter jednoznacznie lepszy (a nie tylko inny) w kwocie nawet dwukrotnie wyższej.

Co do elita to się w zupełności zgadzam ,okablowac srebrem  ,wystarczy.

2 minuty temu, szpotek73 napisał:

ja gdzieś mam,ale nie wiem czy znajdę ,dawno robiłem te paczki,dołek powyżej 12kilo? ja z racji wieku i dawniej wykonywanej pracy słyszę do 13k🙂

Różne pomiary różnie ten dołek pokazują, w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zaczyna się już na 10k. Słyszę do 14k i odbieram lepiej głośniki z górką w tym paśmie. Bardzo odpowiadał mi Ring Satori.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, McGyver napisał:

Morel Elite kosztuje ~1500zł za parę. Znajdź mi tweeter jednoznacznie lepszy (a nie tylko inny) w kwocie nawet dwukrotnie wyższe

Morel Elite- są świetne

mam MDT-32s po przeróbce komory  

i  odłożone nowe w kartoniku model wyższy 

orientuje się ktoś ,gdzie dostać zestaw naprawczy do 32 S

Edytowane przez by-2006
18 minut temu, by-2006 napisał:

mam MDT-32s

Miałem 20 lat temu. Dynaudio D260 Esotec był jeszcze lepszy, więc wkrótce się na niego przesiadłem. A potem pojawił się na rynku Elite który odesłał w niebyt zarówno Esoteca jak i Esotara T330. Zresztą do tej pory mam na szafie parkę Esotarów spakowaną w pudełeczku, i chyba nigdy ich nie wykorzystam.

1 godzinę temu, McGyver napisał:

Morel supreme titanium?

26 minut temu, tedi02 napisał:

A może napisać w  czym Elite przewyższa esotara  wg Ciebie?

We wszystkim. Jest szybszy, dokładniejszy, bardziej detaliczny, ma lepszą i precyzyjniejszą przestrzeń, jest dźwięczniejszy przy zachowaniu aksamitnej gładkości... Dla mnie nie ma powrotu do Esotara. Eotar ma piękną legendę, która aktualna była może jeszcze ćwierć wieku temu. Ale Esotar stoi w miejscu i sporo nowych tweeterów już go wyprzedziło. 
Ponoć Esotar 2 jest wybitny, ale nie ma jak sprawdzić bo Dynaudio od dawna nie sprzedaje głośników luzem. 

29 minut temu, tedi02 napisał:

esotara

nawet 32S je przewyższał a tani

mi osobiście Esotary nie pasiły matowy dzwięk bez życia

25 minut temu, by-2006 napisał:

nawet 32S je przewyższał a tani

mi osobiście Esotary nie pasiły matowy dzwięk bez życia

Esotar to wersja rozwojowa kopułek D28/2 i w tym stylu one grają. To mogło być objawieniem w ostatniej dekadzie ubiegłego stulecia, ale dziś już nie. 
Później powstał Esotec wyglądający praktycznie tak samo jak D28/2 ale grający dużo lepiej od Esotara. 

Góry Esotara jednak nie określiłbym słowem "matowa". Już prędzej przygaszona, nieśmiała, wycofana. Jest tam pewna dźwięczność, ale tylko niestety w tle. 

21 minut temu, McGyver napisał:

Góry Esotara jednak nie określiłbym słowem "matowa". Już prędzej przygaszona, nieśmiała, wycofana. Jest tam pewna dźwięczność, ale tylko niestety w tle. 

dokładnie!!!!

takie schowane z boku za kurtyną i raz na jakiś czas wyskoczy na scenę i w długą..........

a to moje zdanie

wracając do tematu nawet tani morel będzie super

Edytowane przez by-2006

Do autora tematu: wbrew pozorom określony w pierwszym poście charakter brzmienia ma Visaton Ke 25 tylko trzeba go ciąć powyżej 3 kHz więc chyba nic z tego nie będzie bo te 18-ki około 3. Cena wyższa ale... warto.

6 minut temu, witek_z napisał:

Do autora tematu: wbrew pozorom określony w pierwszym poście charakter brzmienia ma Visaton Ke 25 tylko trzeba go ciąć powyżej 3 kHz więc chyba nic z tego nie będzie bo te 18-ki około 3. Cena wyższa ale... warto.

piszesz że się nie nadają a i tak polecasz?

wytłumacz 

16 minut temu, by-2006 napisał:

piszesz że się nie nadają a i tak polecasz?

wytłumacz 

bo nie wiem jak cięte są głośniki, a poza tym kosztują więcej, miałem wiem jak grają i mimo że to ceramika wcale tego nie słychać (piach, zapiszczenie)

30 minut temu, by-2006 napisał:

ale dwa głośniki to 1000zł

i trza geniusza by zwrotnice zmajstrował

echhh

namów autora😃

bez przesady, święci garnków nie lepią

Godzinę temu, witek_z napisał:

W tych paczkach podział jest właśnie przy trzech klockach drugim rzędem elektrycznie. Te midwoofery nie mają problemu z dociągnięciem do takiej częstotliwości.

Będę zobowiązany za propozycje do 200 zł.

Może coś z alu Seas?

Edytowane przez Ibmacir
  • Pokaż nowe odpowiedzi