Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Ale zdajesz sobie sprawe, ze raidy to rozwiazania na poprawe wydajnosci i/lub redundancje w przypadku awarii dysku, co nie jest rownowazne celom, stawianym backupom?

Chcesz, to rób sobie i 100 backupów. Ja tego od wielu lat nie robię i nie zamierzam robić.

3 minuty temu, NRK napisał:

Tak, 15 lat używam SHR na Synology i jeszcze nic nie utraciłem.

Kluczowe jest tu słowo "jeszcze"

Teraz, NRK napisał:

Chcesz, to rób sobie i 100 backupów. Ja tego od wielu lat nie robię i nie zamierzam robić.

to nie rób.
W biologi nazywa sie to "selekcja naturalna"

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, NRK napisał:

Nie zamierzam cie do tego przekonywac, acz byloby milo, gdybys nie rozsiewal dezinformacji. Ot z uwagi na innych czytajacych, ktorzy mogliby zaczac powielac twoj blad.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Raczej nie, z rozmaitych powodow.

Moge za to, gdy zajdzie taka potrzeba, przywrocic stan plikow na dowolna chwile miesiac wstecz. Ty rowniez?

29 minut temu, przmor napisał:

RAID nie jest backup-em.

A gdzieś napisałem, ze jest?

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Kupować jedynie Synology albo QNAP. Niczego innego się nie dotykać!!!

No trochę bzdura,bo mam dwa netgeary i na inne plastikowa zabawki nie zamienię.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

16 minut temu, ProjectPi napisał:

I tenze raid cos pomoze na okolicznosc np. przypadkowego usuniecia plikow?

RAID pomoze przy awarii dysku.

NAS jest podstawowym systemem przechowywania plokow, a backupem jest drugi NAS ew. pojedynczy dysk.

Chyba dość przystepnym tekstem opisałem w swoim poscie konfigurację i funkcjonalność?

17 minut temu, msankowski napisał:
1 godzinę temu, NRK napisał:
Dysk sieciowy i odpowiedni tryb raid.

Mam macierz raid udostępnioną w sieci przez nfs, sambę i dlna. Ale co miesiąc wykonuję jej backup na dysku przenośnym.

Dokładnie o tym pisałem.

15 minut temu, ProjectPi napisał:

Ale zdajesz sobie sprawe, ze raidy to rozwiazania na poprawe wydajnosci i/lub redundancje w przypadku awarii dysku, co nie jest rownowazne celom, stawianym backupom?

W przypadku macierzy dwudyskowej … jest rownowazne.

3 minuty temu, pmcomp napisał:

RAID pomoze przy awarii dysku.

NAS jest podstawowym systemem przechowywania plokow, a backupem jest drugi NAS ew. pojedynczy dysk.

Chyba dość przystepnym tekstem opisałem w swoim poscie konfigurację i funkcjonalność?

Odnosilem sie do twoje wypowiedzi, czy jakiejs innej? Ja tutoriali odnosnie NASow nie potrzebuje.

4 minuty temu, pmcomp napisał:

W przypadku macierzy dwudyskowej … jest rownowazne.

Serio? A jak ow raid wspomoze, gdy trzeba bedzie przywrocic usuniete lub niezgodnie z intencja zmodyfikowane pliki, badz uszkodzony system plikow?

Opisuje problem i rozwiazanie.

Pamietajcie, ze dane audio czyli powiedzmy ripy plyt CD lub pliki hi-res nie są UNIKALNYMI danymi i zawsze można je odtworzyć. Kopii na świecie jest mnostwo. Przy utracie takich danych wasz świat sie nie zawali.

Inaczej sytuacja przedstawia sie np. w przypadku rodzinnych zdjec cyfrowych czy filmow. Mialem kiedyś sytuację, ze myslalem ze stracilem 10 lat zycia swojej rodziny. Przy jedym NASie, przez mój błąd.

Dlatego ja uzywam 2 x NAS plus kopie na BD lezace w mieszkaniu rodziców.

Nie popadajmy więc w paranoję.

PS. oprócz jw. mam jeszcze najczesciej uzywane audio na karcie SD 1TB w mobilnym playerze 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

5 minut temu, ProjectPi napisał:

Serio? A jak ow raid wspomoze, gdy trzeba bedzie przywrocic usuniete lub niezgodnie z intencja zmodyfikowane pliki, badz uszkodzony system plikow?

Usuniete lub zmodyfikowane?
Migawki/wersjonwanie (np brtfs)

uszkodzony system plików?
tego nas nie naprawi.

maciez dwudyskowa czy inna to nie backup-zgadzam się.

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Migawki/wersjonwanie (np brtfs)

To forma backupu, tyle ze na tym samym nosniku.

7 minut temu, ProjectPi napisał:

przywrocic usuniete lub niezgodnie z intencja zmodyfikowane pliki, badz uszkodzony system plikow?

Wymieniasz dysk i odbudowujesz wolumen.

Jesli chodzi o pliki przypadkowo usunięte, bla, bla, bla.

W konfiguracji dysku sieciowego ustawiasz sobie folder gdzie takie pliki mają lądować. W razie czego zawsze jak coś przez przypadek usuniesz, to tam to znajdziesz. 

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

To forma backupu, tyle ze na tym samym nosniku.

Tak,więc nie jest to pełne zabezpieczenie.
taki dodatek.

Ale co tam,jak ktos nie chce robić backupu-niech nie robi.

1 minutę temu, NRK napisał:

W konfiguracji dysku sieciowego ustawiasz sobie folder gdzie takie pliki mają lądować. W razie czego zawsze jak coś przez przypadek usuniesz, to tam to znajdziesz.

wymyśliłeś kosz/.Trash?
😀

3 minuty temu, NRK napisał:

Wymieniasz dysk i odbudowujesz wolumen.

Jesli chodzi o pliki przypadkowo usunięte, bla, bla, bla.

Uszkodzona struktura logiczna bedzie zreplikowana na wszystkich dyskach w macierzy.

Z takim podejsciem do bezpieczenstwa danych i backupow jako administrator dlugo bys nie popracowal.

7 minut temu, NRK napisał:

Kodów startowych do rakiet balistycznych nie posiadam, tak więc przeżyje 😀

Dzięki Bogu nie jesteś tez odpowiedzialny za backup Audiostereo,więc będziemy mogli dalej pisać😁

33 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

No trochę bzdura,bo mam dwa netgeary i na inne plastikowa zabawki nie zamienię.

Czy tam dostaniesz darmowe wsparcie jak macierz ci sie rozleci i „stracisz dane”? Ja w Synology takie wsparcie dostalem. Polaczyli sie zdalnie z NASem i w godzine mialem macierz odzyskaną. A danych bylo jakies 40 TB i bylo to jakies 10 lat temu. Zadna komercyjna firma na rynku nie chciala sie podjac takiej uslugi za zadne pieniadze jak uslyszeli o wielkosci macierzy. A dealser Synology ze Szczecina dal rade. Za darmo!

6 minut temu, pmcomp napisał:

Czy tam dostaniesz darmowe wsparcie jak macierz ci sie rozleci i „stracisz dane”? Ja w Synology takie wsparcie dostalem. Polaczyli sie zdalnie z NASem i w godzine mialem macierz odzyskaną. A danych bylo jakies 40 TB i bylo to jakies 10 lat temu. Zadna komercyjna firma na rynku nie chciala sie podjac takiej uslugi za zadne pieniadze jak uslyszeli o wielkosci macierzy. A dealser Synology ze Szczecina dal rade. Za darmo!

To jest argument.
Pytanie jak z prywatnością ??
Hmm.

Nie,no wiem,u mnie tez jest taka opcja,że można z poziomu systemu na to pozwolić,ale Netgear nie udziala z tego co wiem aż takiego wsparcia.

Dlatego ja mam backup backupu backupu.
A najważniejsze rzeczy mam na dvd jeszcze zgrane.
No i mam CDki🙂
Dane moge odzyskać.
No i nie mam aż takiej pojemności.Mi parę terra wystarcza

W linuxie,którego używam,są sposoby odzyskania danych z posypanego raida,jest to co prawda skomplikowane,ale można to samemu zrobić.
A nasy i tak uzywają takich systemów plików jak linux,ext4 czy brtfs(oczywiście w macierzy jest troch ę inaczej) ale da radę.

No ale to się trzeba znać.

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

ale to się trzeba znać.

Lub kogoś znać 😀 
Z chłopakami z EpaSystem(Szczecin), zawsze się dogadasz.

Mozliwe, że dlatego się nie przejmuje, bo ma rzut beretem do nich. 

27 minut temu, Pseudodrummer napisał:

To jest argument.
Pytanie jak z prywatnością ??
Hmm.

Nie,no wiem,u mnie tez jest taka opcja,że można z poziomu systemu na to pozwolić,ale Netgear nie udziala z tego co wiem aż takiego wsparcia.

Dlatego ja mam backup backupu backupu.
A najważniejsze rzeczy mam na dvd jeszcze zgrane.
No i mam CDki🙂
Dane moge odzyskać.
No i nie mam aż takiej pojemności.Mi parę terra wystarcza

W linuxie,którego używam,są sposoby odzyskania danych z posypanego raida,jest to co prawda skomplikowane,ale można to samemu zrobić.
A nasy i tak uzywają takich systemów plików jak linux,ext4 czy brtfs(oczywiście w macierzy jest troch ę inaczej) ale da radę.

No ale to się trzeba znać.

Ja sie nie znalem i dalej sie nie znam. Dlatego kupuje sprawdzone rozwiazania z rynku home i small enterprises.

Zadnych rozbieranych zdjec nie mam, a backup PCa gdzie mozna wysledzic ruchy bankowe robie inaczej 😉😉😉 .

16 minut temu, NRK napisał:

Lub kogoś znać 😀 

Mozliwe, że dlatego się nie przejmuje, bo ma rzut beretem do nich. 

Wlasnie o nich pisalem 😉 . Nie chcialem reklamować.

Edytowane przez pmcomp

18 minut temu, NRK napisał:

A,to masz fajnie.
To w takim razie jest Twój "backup"

Pytanie tylko,czy tych danych oni nie przepuszczają przez jakieś nieaudiofilskie switche,albo nie zapisują na jakichś słabych dyskach nie do audio-bo wtedy te dane się popsują i będą gorzej brzmiały.
Mam nadzieję,że mają też wszystkie zasilacze liniowe.
🙂

Byłem jakiś czas temu u nich po radę, bo planuję przesiadkę na Qnspa. 
Wspomniałem o tym, biuro padło śmiechem.😀 

Jeden powiedział, jak takie Synology kręci się 24/7, to pliki mam już wygrzane. 🙈

8 minut temu, NRK napisał:

Byłem jakiś czas temu u nich po radę, bo planuję przesiadkę na Qnspa. 
Wspomniałem o tym, biuro padło śmiechem.😀 

Jeden powiedział, jak takie Synology kręci się 24/7, to pliki mam już wygrzane. 🙈

Grzegorz Bielawski przeszedł od nich do QNAPa. Sprawdziłem po mailach, moje problemy były 12 lat temu i właśnie Grzegorz mi pomógł.

Mam jakis stary QNAP na cztery dyski, robi właśnie za backupowy NAS. M.in. do muzy.

Osobiście bardziej podoba mi się Synology, tym bardziej, że juz z pięć lat korzystam z łącza 10GbE do serwera 😉 . Innej transmisji z mojego PCa do serwera sobie nie wyobrażam.

Edytowane przez pmcomp

Panowie, zmienilem ostatni zwykly zasilacz impulsowy w systemie na ifi ipower x. Zakladalem ze na drugim switchu nie bedzie roznicy i go po prostu zwroce. No i znowu sie zdziwilem. Jest odczuwalna poprawa. Przepinalem kilka razy i za kazdym razem te same roznice byly wychwytywane. W sumie za niecale 500zl niezla poprawa. Wartosc zasilacza w pln-ach do calosc systemu to mniej niz 1% wiec ma to sens. Warto sprobowac jak sie w waszych systemach taki gadget sprawdza.

Stalych krytyków mam w ignorowanych wiec nie silcie sie na odpowiedzi.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• Pokaż nowe odpowiedzi