Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, carlos med napisał:

od switcha do streamera/ transportu .. 5V czy 9V czy 12V czy więcej w zależności jaki kto ma switch też dajesz kabel za grube $$$ ?

Metr 50zl plus wtyczki, z metra zrobię dwa to chyba 25zl za kabel i parędziesiąt zlotych za wtyki, to nie jest dalej gruby $$$. 😉

Oczywiście, że kabel do zasilacza nie wprowadza takich zmian jak do wzmacniacza czy źródła, ale wprowadza. Jeżeli już zajmujemy się takimi szczegółami w systemie i chcemy go maksymalnie dopieścić, to tym też warto się zainteresować.

Historie o ślepych testach i tego typu przepychanki sobie odpuszczam. 🙂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

12 minut temu, Ajothe napisał:

ONT->orange funbox (tu podpięty streamer bezpośrednio) -> switch na resztę. 

Streamer podpięty zwykłym LANem? Jakiej długości?

54 minuty temu, Ajothe napisał:

Ale nie ma różnicy czy WiFi czy kabel...

A wyłączasz całkiem wifi (moduł wifi),  w streamerze, jak przechodzisz na LAN?

U  mnie byłą różnica i to spora czy wifi czy LAN.  Lan grał zcydowanie ciemniej (dla mnie za ciemno), że wolałem wifi. Wifi oczywiście 5 GHz a nie 2,4 GHz.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

mnie to bez różnicy....

Jedno jest pewne, w poprzednim wcieleniu napewno nie byłeś nietoperzem 😀

15 minut temu, NRK napisał:

Jedno jest pewne, w poprzednim wcieleniu napewno nie byłeś nietoperzem 😀

Stawiam na hienę😉
Ale moge sie mylić.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

13 minut temu, Ajothe napisał:

Nie ukrywam, że liczyłem na coś 😄

Chcesz zaszaleć, to kabelki sfp+DAC twinax i sprzęt do tego😀

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Tak, wszystko jak piszesz...u mnie to bez różnicy....

No to poprawy szukaj gdzie indziej. Jak to się mówi, najpierw zidentywfikować "wąskie gardło, i od niego zacząć coś poprawiać.

Chyba, że uznasz, że masz ideał. To też pomaga, np, w małżeństwie 😉

Oczywiście zakładam, że jak jechałeś po wifi to odpinałeś kabel LAN.

Edytowane przez jar1
5 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Metr 50zl plus wtyczki, z metra zrobię dwa to chyba 25zl za kabel i parędziesiąt zlotych za wtyki, to nie jest dalej gruby $$$. 😉

Oczywiście, że kabel do zasilacza nie wprowadza takich zmian jak do wzmacniacza czy źródła, ale wprowadza. Jeżeli już zajmujemy się takimi szczegółami w systemie i chcemy go maksymalnie dopieścić, to tym też warto się zainteresować.

Historie o ślepych testach i tego typu przepychanki sobie odpuszczam. 🙂

Nie chodzi mi o przepychanki. Purystycznie patrząc to oczywiście masz rację,  że chcąc dopracować system w 100% każdy element ma znaczenie,  kabel do zasilacza switcha też. Tylko czy słyszalne. A ślepy test wyklucza autosugestię, tylko tyle i aż tyle.

9 minut temu, carlos med napisał:

Nie chodzi mi o przepychanki. Purystycznie patrząc to oczywiście masz rację,  że chcąc dopracować system w 100% każdy element ma znaczenie,  kabel do zasilacza switcha też. Tylko czy słyszalne. A ślepy test wyklucza autosugestię, tylko tyle i aż tyle.

Słyszalne. Miałem komputerówki wpięte do dwóch zasilaczy, że względu na brak lepszych kabli. Wpiąłem w tygodniu coś lepszego, żaden cud, ale już porządne kable na dobrych wtykach rodowanych bezpośrednio do gniazdka. Od razu wyszły cechy rodu. Wpiąłem potem te same kable przez listwę, z której wychodzi kabel, który ma po obu stronach miedź złoconą. Od razu zmiana. Ja to słyszę i dla mnie fajna zabawa warta zachodu. Jeżeli ktoś uważa inaczej to jest ok. W mało rozdzielczym systemie, gdzie coś kuleje może nie być słychać. Ja na przykład do wczoraj nie zdawałem sobie sprawy, że mulę sobie system kablami lan cat 8. Człowiek się uczy całe życie. 

Pozdrawiam 

Edytowane przez staropolanka2000

16 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Słyszalne. Miałem komputerówki wpięte do dwóch zasilaczy, że względu na brak lepszych kabli. Wpiąłem w tygodniu coś lepszego, żaden cud, ale już porządne kable na dobrych wtykach rodowanych bezpośrednio do gniazdka. Od razu wyszły cechy rodu. Wpiąłem potem te same kable przez listwę, z której wychodzi kabel, który ma po obu stronach miedź złoconą. Od razu zmiana. Ja to słyszę i dla mnie fajna zabawa warta zachodu. Jeżeli ktoś uważa inaczej to jest ok. W mało rozdzielczym systemie, gdzie coś kuleje może nie być słychać. Ja na przykład do wczoraj nie zdawałem sobie sprawy, że mulę sobie system kablami lan cat 8. Człowiek się uczy całe życie. 

Pozdrawiam 

Każda zmiana coś powoduje. Większość z nich, niestety nie jest trwała i wszystko wraca do tego co było. Taki mechanizm  też bywa.  Dlatego tak istotna w ocenach jest też pamięć długotrwała, a nie krótkotrwała, do jakiej ograniczają się ślepe testy.

20 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Pozdrawiam 

U mnie tylko cat5 nieekranowany. System mam rozdzielczy,  słyszę każda zmianę, komputerówki nie wpiąłbym nigdzie ,  do zasilacza switcha mam Power Roots i tyle wystarczy.

4 minuty temu, jar1 napisał:

Każda zmiana coś powoduje. Większość z nich, niestety nie jest trwała i wszystko wraca do tego co było. Taki mechanizm  też bywa.  Dlatego tak istotna w ocenach jest też pamięć długotrwała, a nie krótkotrwała, do jakiej ograniczają się ślepe testy.

Teraz to już popłynąłeś...

7 minut temu, carlos med napisał:

Teraz to już popłynąłeś...

Pływać też trzeba się nauczyć, bo się nie utopić.

Edytowane przez jar1
27 minut temu, carlos med napisał:

U mnie tylko cat5 nieekranowany. System mam rozdzielczy,  słyszę każda zmianę, komputerówki nie wpiąłbym nigdzie ,  do zasilacza switcha mam Power Roots i tyle wystarczy.

Czyli potwierdzasz, że nawet w zasilaczu warto dać coś lepszego. 🙂

2 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Próbować zawsze warto, choćby po to czy warto inwestować dalej w dane miejsca.

4 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

System musi być elastyczny by móc każdą ilość $$$ podpiąć🤪

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Ja to akurat wielkich $$$ nie podpinam. 🙂

Ale buławę marszałkowską w plecaku nosisz za tym co się samemu ograniczać 

14 minut temu, ASURA napisał:

Ale buławę marszałkowską w plecaku nosisz za tym co się samemu ograniczać 

A ty koronę nosisz więc słucham dalej 

7 minut temu, staropolanka2000 napisał:

A ty koronę nosisz więc słucham dalej 

Bez małego audiofilskiego ADHD nie było by nawet małego kamyka na szczęście w plecaku

Dobrze cię wyuczyli na tych studiach filozoficznych. Nikt nie jest w stanie cię zrozumieć. Dobrej nocy i spokoju ducha. 

Bonamassa nową płytę wypuścił ale taka sobie szkoda snu…no jak mam być spokojny 😉 

Edytowane przez ASURA

9 godzin temu, jar1 napisał:

Próbować zawsze warto, choćby po to czy warto inwestować dalej w dane miejsca.

Leżał nieużywany to oczywiście lepiej wykorzystać. 

15 minut temu, ProjectPi napisał:

Basen ze hej się zrobił. Żaden odpływ nie pomoże.

Trzeba pamiętać o spuszczaniu wody za każdym razem.

• Pokaż nowe odpowiedzi